PISPALAN HISTORIAA

 

Täällä on aina oltu. Ensimmäiset pispalalaiset tulivat alueelle lähes kymmenentuhatta vuotta sitten.
Näissä maisemissa ja tämän maiseman kanssa on muotoutunut omanlaisensa kulttuuri ja kieli joka pitää sisällään värit, valot ja varjot, säät, tuulet ja vuodenajat. Tarinat joilla voi välittää ja joita kuunnellaan.
Pispalasta riittää tarinoita. Ja Pispalassa osataan kertoa tarinoita - Pispala histories.

Pispala tarinoita

Punainen Pispala
Pispalalla on ollut vahva "punaisen" kaupunginosan leima. 'Punainen Pispala' -sivusto pyrkii selvittämään, miksi näin on? Sivuilla kerrotaan työväenliikkeen toiminnasta 1900-luvun alusta 1940-luvun loppuun. Kuvaus keskittyy pääasiassa Pispalan työväentalon ja Pispalan työväenyhdistyksen toiminnan ympärille. Tekstiä täydentää työväenyhteisön keskeisiä toimintapaikkoja kuvaava kartta sekä monipuolinen, osin harvinainenkin, kuva-aineisto.
Pispalan työväennäyttämö
Pispalan työväentalolla toiminut maineikas harrastajateatteri toimi vuosisadan alusta 60- luvulle asti. Näyttelijä-ohjaaja Jorce Markkulan tutkimukset teatterin vaiheista täydentää kuvaa 'Punaisesta Pispalasta'.
Kalle Lahtisen tarinoita
Kalle Lehtinen on haastatteluhetkellä 82-vuotias Tahmelan Hirvikadulla asuva hevosajuri. Äänitarinat kertovat elämästä ja hevosajurin työstä 1920-60 -luvun Pispalassa.
Tietyllä tavalla eletty tila
Pispala eli 1970-luvulla tietyllä tavalla.
Tätä vaihetta on kuvattu sanoilla suuri sosiaalinen muutos tai opiskelija-ja boheemielämän aika. 70-luvun pispalalainen asunto -näyttelyn verkkosivut kertoo myös ajan sosiaalisesta murroksesta.

Muita verkkojulkaisuja

Luojan palikkaleikki korkealle moreeninpenkereelle
Lauri Viita kuvasi tuotannossaan Pispalan kasvun vuodet. Viidan kotitalo on Pispalan työläisasunnoista ainoa joka on säilynyt tähän päivään asti. Lauri Viita- seuran sivut.
On vain yksi Pispala
Maineikas tutkimusmatkailija Niemelä- Korkki kävi myös Pispalassa
Koskesta Voimaa- verkkojulkaisu
Tampereen työläishistoriaa monipuolisesti käsittelevä sivusto taustoittaa myös Pispalan vaiheita. Julkaisua tuotetaan kaupungin ja tutkijoiden yhteisvoimin. Kokeile hakusanaa Pispala.
Arctinet
Mainio verkkojulkaisu jossa käsitellään suomalaista arktista kulttuuria ja osaamista. Siirry Elävään Kivikauteen ja kuvittele kuinka Suomusjärven kulttuurin aikoihin saapuneet ensimmäiset pispalalaiset…
päivitetty 28.3.2008