Pispalan Työväen Näyttämö

Etusivulle

 

Työväentalon loppu

Henkilöitä

Vuosikertomuksia

Pöytäkirjaotteita

Tilikertomuksia

Ohjelmisto

Kuvagalleria

Pispalan Työväentalon loppu

Pispalan työväentalo purettiin v. 1962. Talo oli sinänsä hyväkuntoinen, siinä oli tehty lattiaremonttikin vielä 1959. Eri käyttäjäyhdistykset,  Pispalan Työväen Näyttämö muiden mukana, toimivat talossa viimeiseen asti. Työväentalon paikalle rakennettiin kerrostalo, joka siinä on vielä nykyäänkin osoitteessa Pispalan Valtatie 68.


Kuva työväentalon purkamisesta

Kuva v:lta 1962 osoittaa, miten työväentalo purettiin kahdessa osassa. Etualalla näkyvässä lisäsiivessä sijaitsivat näyttämö ja pukuhuoneet. Teatterin samaten kuin muiden käyttäjäyhdistysten arkistot olivat väliaikaisessa varastossa lisäsiivessä. Kun lisäsiipi sitten ilman eri ilmoitusta purettiin, joutuivat arkistot hukkaan, mikä seikka on myöhemmin vaikeuttanut asioita tutkineita historiikin kirjoittajia!


Näkymä samalta paikalta vuonna 2002

Näkymä samalta paikalta maaliskuussa 2002. Työväentalon lisäsiiven paikalla on autotalli ja jätekatos. Pispalan Työväen Näyttämön toiminta lopahti kuin seinään kun työväentalo purettiin.


Vakituista teatteritoimintaa on Pispalassa ylläpitänyt v:sta 1979 toiminut nukketeatteri Mukamas, joka on ammattimainen nukketeatteri. Näyttämöharrastusta ovat ylläpitäneet erilaiset tilapäiset seurueet. Pispalan Asukasyhdistys on v:sta 1981 alkaen järjestänyt kevätkarnevaaleja, joiden ohjelmaan on kuulunut asukkaiden esittämiä karnevaalinäytelmiä. Niiden kirjoittajana  kunnostautui tapaturmaisesti kuollut runoilija Seppo Kuuluvainen, joka teki kirjallisen läpimurtonsa Pispalan karnevaalinäytelmien kirjoittajana..


Kuva Pispalan Työväentalon pääoven edustalta v:lta 1953. Kikka (nyk Kirsti Kataja, o.s. Stenvall) on tyttö. joka seisoo vaunujen takana. Äiti on Eeva Stenvall, työväentalon viimeisen vahtimestarin vaimo. Pikkupoika on Juhani Stenvall, nyk. Kivivalli. Stenvallit ovat Aleksis Kiven sukua. Suvun kantaisä oli Matti Stenvall, Aleksis Kiven setä, joka kuului kuuluisaan Nurmijärven metsärosvojen joukkoon, jonka innoittamana Aleksis Kiven väitetään saaneen idean 7 Veljekseen. (Kuva. Antti Kivivallin arkisto)

 

©Jorce Markkula ja Pispalan tietotupa 2003