Pispalan Työväen Näyttämö

Etusivulle

 

Työväentalon loppu

Henkilöitä

Vuosikertomuksia

Pöytäkirjaotteita

Tilikertomuksia

Ohjelmisto

Kuvagalleria

 

Pispalan Työväen Näyttämön historiaa tutkitaan

Opetusministeriö myönsi v. 2001 -Pispalan Asukasyhdistykselle valtionavustusta työväen kulttuuriperinteen  tallettamiseksi tarkoitetuista määrärahoista Pispalan Työväen Näyttämön historian tutkimista ja julkaisemista  varten. Pispalan Työväen Näyttämö oli Pispalan työväenyhdistyksen talossa toiminut harrastajateatteri, joka  esiintyi myös nimillä Pispalan ty:n näyttämö ja Pispalan työväenjärjestöjen näyttämö, ennen kuin otti v. 1933  käyttöön nimen Pispalan Työväen Näyttämö.

 Pispalan Työväen Näyttämö oli maineikas teatteri, jonka historiasta pinnallinenkin tutkimus tuo esiin  toistakymmentä nimeä, jotka myöhemmin ovat jatkaneet teatteriuraa maamme ammattinäyttämöillä. Näyttämön  vaikutus ulottui myös maamme rajojen ulkopuolelle, sillä ainakin kaksi teatteriperhettä on muuttanut Pispalan  Työväen Näyttämöltä siirtolaisiksi uudelle mantereelle Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, missä heidän tiedetään  jatkaneen näyttämöharrastusta suomalaisseurojen näyttämöillä.

 Tutkimusta ovat Pispalan kumppanuusprojektin suojissa suorittaneet artesaani Ilpo Mikkonen ja  teatteriohjaaja- näyttelijä Jorma Markkula. He ovat haastatelleet näyttämön veteraaneja, keränneet säilynyttä  valokuva- ja kirjallista aineistoa arkistoista ja kirjastoista, yksityisiltä ihmisiltä ja perillisiltä.

 Työväentalon purkamisen yhteydessä näyttämön arkistot ja pöytäkirjat ovat joutuneet hukkaan, mikä seikka on  huomattavaasti haitannut historiankirjoitusta. Haastateltujen veteraanien joukossa on henkilöitä, jotka muistavat  selkeästi, että näyttämön kaikesta toiminnasta pidettiin päiväkirjan muotoista ns. teatterin pääkirjaa, johon  merkittiin päivittäin kaikki tapahtumat: harjoitukset, kokoukset, esitykset, yleisömäärät yms.

 Nämä pääkirjat olisivat kultaakin kalliimmat historiikin tekijöille. Vetoomuksemme onkin: Jos joku lukijoistamme  tietää jotain näiden päiväkirjojen kohtalosta, ottakaa yhteyttä Jorma Markkulaan, gsm 0400 809 585,  sähköposti jorce.markkula@jippii.fi tai Pispalan Kirjastoon puh: (03)- 2239654. Muutenkin olemme  kiinnostuneita kaikesta tiedosta tai materiaalista, joka liittyy Pispalan Työväen Näyttämöön ja Pispalan  teatteritoiminnan historiaan.
 

13.11.2002 Jorma Markkula

 

©Jorce Markkula ja Pispalan tietotupa 2003