Pispalan karnevaalit

© Pispalan kirjastotalon tietotupa Grafiikka: Heinari

Pispalassa ensimmäiset karnevaalit pidettiin 22.5.1982.

Siitä lähtien karnevaaleja on juhlittu joka vuosi. Aina tapahtumaan on kuulunut karnevaalien keskeiset elementit - musiikki, tanssi, teatteri, naamiot ja kulkueet, myyntikojut ja käsityöt, taide, nauru, sade, tuuli ja välillä railakaskin kemuilu. Milloin voimakkaammin, milloin miedommin pispalalaiset ovat tuoneet omanlaatuisen mausteensa karnevaalien maailmankulttuuriin.

Karnevaali on maailmankulttuuria. Kaikkialla missä karnevaaleja juhlitaan ihmiset tekevät kaupunkien kaduista näyttämön jossa he esittävät oman teatterikappaleensa ja ilmaisevat oman totuutensa, naamiohuvein, kulkuein, ilotulituksin, kilpa-ajoin ja tanssein. Esitykset ovat niin eläviä ja niin suureellisia että ne eivät mahdu yhdellekään näyttämölle tai yhteenkään ruutuun.

Pispalan karnevaalit on aina ollut asukkaiden itsensä tekemä ilon, kevään ja ystävien juhla. Karnevaali ei ole ohjelma joka tarjotaan valmiina eteen ja sitten kulutetaan. Kaikessa monimuotoisuudessaan ja talkoohengessään tapahtuma on eräs osoitus omatoimisen kaupunginosaperinteen elinvoimasta

Karnevaalit on koettava. Mutta tällä kokemuksella on riskinsä. Siitä saattaa tulla riippuvaiseksi. Kun tunnet karnevaalin tarvitset sitä. Joka vuosi uudestaan.

Karnevaaliuutisia

Pispalan 35. karnevaalit la 21.5.2016 klo 11-02.
Päätapahtumat Tahmelan Liikekeskuksen ja Hirvitalon ympäristössä sekä Vastavirta-klubilla.

Tänä vuonna karnevaaleilla pääosassa on Lauri Viita. Viidan syntymästä tulee kuluneeksi satavuotta 17.12. Viita on esillä juhlamatineassa Pispalan kirjastotalolla sekä päätapahtumassa Puistotorilla. Kirjastotalolla Viitatutkija Sakari Katajamäkeä haastattelee kulttuuritoimittaja Katri Kovasiipi. Aiheena on Viidan outo runoelma Kukunor ja sen ajankohtaisuus. Puistotorilla Viidan runoutta esittää Ahti Jokinen sekä maistiaisia Viita 1949-näytelmän lauluista kolmikko Heikki Salo, Eeva Kontu ja Kalle Alatalo.

Tapahtumat alkavat klo 11 Lasten karnevaaleilla Sirkusrakkaus PumPum. Viitamatinea klo 12 Pispalan kirjastotalolla. Päätapahtuma klo 13-17 Puistotorilla. Jalkapallo-ottelussa klo 17-18 Tahmelan kentällä kohtaavat Kujakollit (Pub Kujakolli) ja Vastapallo (Vastavirta-klubi). Illalla klo 18-22 Parkkitanssit Kujakollin edustalla. Karnevaali-klubi Vastavirrassa klo 21-02.

Huom! Karnevaalistartti jo perjantaina 20.5. Vastavirta-klubilla ja päättäjäis- jamit sunnuntaina 22.5. Perjantaina Tuomari Nurmio. Sunnuntaina Ants in the Pants.

Varsinaisena karnevaalipäivänä lauantaina 21.5 esiintyy eri paikoissa ainakin viisitoista orkesteria. Puistotorin lavalla muun muassa Vapauttajat, Vastavirta-orkesteri, Sini Sinivuori Cirkus. Parkkitansseissa Trio Nautilus, Ilaria Tucci & The Blue Ice Orchestra, Pystyyn Kuolleet Hipit. Karnevaali-klubilla Satanibar, Kohu-63, Ihmiskone, Weirdship, Vähäsarja feat. Joose Keskitalo, Pipar Sisar.

Karnevaaliohjelma nyt ohjelmaosiossa
>> Pispalan karnevaalit 2016 ohjelma
>> Pispalan karnevaalit 2016 juliste
>> Pispalan karnevaalien historiaa

Karnevaaliuutiset 2015

Pispalan 34. karnevaalit la 23.5.2015 klo 11-02.
Päätapahtumat Tahmelan Liikekeskuksen ja Hirvitalon ympäristössä sekä Vastavirta-klubilla.

Karnevaaleilla kolminkertaiset juhlat:

Kolme Mestaria
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisen iskelmän mestarien - Olavi Virta, Toivo Rautavaara ja Topi Kärki - syntymästä. Tahmelan Liikeskuksen edustan Parkkitanssien Kolme Mestaria - erikoiskonsertissa orkesterina Rantavahdit Grande ja solisteina Pauli Hanhiniemi, Ilmo Korhonen, Juha Hilden ja Katwi Koivisto. Konsertin juontaa ja taustoittaa Ilmo Korhonen. Parkkitanssit aloittaa Janne Laurila & Tuhlaajapojat klo 18.30. Kolme Mestaria noin klo 20.30.

Unelma Pispalasta
Karnevaalien järjestäjä Pispalan asukasyhdistys täyttää 40-vuotta. Päivällä klo 12 Pispalan kirjastotalon "Kaikkien Elävien Pispala"-juhlamatineassa keskustellaan siitä, millaisessa Pispalassa viihdyt ja minkalaisen asukas- yhdistyksen haluat. Samalla julkistetaan myös Unelma Pispalasta-kirjan (1992/2015 ) uusi ja tähän päivään asti päivitetty laitos. Vieraana kirjailija Kristiina Harjula.
>> Pispalan asukasyhdistys 40 vuotta

15-vuotta Munkkipossuna
Heikki Salon luotsaama Herra Heinämäen Lato-orkesterikin on jo ehtinyt teini-ikään. Juhlalevy 15-vuotta Munkkipossuna ilmestyy toukokuun lopussa. Onkin mitä mainiointa, että Heiniksen koko perheen munkkipossuilu-katsaus aloittaa tämän vuotiset Pispalan karnevaalit. Herra Heinämäen Lato-orkesteri klo 11 Hirvitalon viereisellä Puistotorilla.
>> Herra Heinämäen Lato-orkesteri

Karnevaaliohjelma kokonaisuudessaan nyt >> ohjelmasivustolla.

Karnevaaliuutiset 2014

Pispalan 33. karnevaalit la 24.5.2014.
Perinteisen kevätjuhlan päätapahtumat lauantaina 24.5. klo. 13 - 02 Pispalan kirjastotalon ja Tahmelan Liikekeskuksen tuntumassa sekä Vastavirta-klubilla.

Karnevaalit alkavat jo aamupäivällä klo 11 Kurpitsatalon Lastenmaalla Vuorenväen Peikkojen kevät-tapahtumalla. Pispalan lasten kuvataidekoulun kevätnäyttely Pispalan kirjastotalolla aukeaa puolelta päivin. Klo 13 lasten tekemän animaation "Kolmen Auringon Autiomaa" ensi-ilta.

Päivän musiikilliset tapahtumat alkavat klo 13 Hirvitalon vieressä olevan Puistotorin lavalla sekä jatkuvat illalla Tahmelan Liikekeskuksen edustan Parkkitansseissa ja Vastavirta-klubilla. Karnevaaliyleisöä viihdyttää päivän mittaan viitisentoista artistia tai bändiä. Esiintyjät ovat karnevaaliperinteen mukaisesti pääosin paikallisia. Erityisvieraina Pharao Pirttikangas ja Kiinasta tuleva Tulegar Gangzi.

Tämän vuotisen karnevaalin erityisyys on kulttuurikävelyt. Opastettua kulttuurikävelyä Tahmelan rantaan ja sen lähiympäristöön pohjustaa ryytimaista kertova tuore dokumenttielokuva. Elokuva nähdään Pispalan kirjastotalolla heti Satu Hassin juhlapuheen jälkeen noin klo 13.50. Toinen kulttuurikävely lähteen Haulitehtaalta ja kulkee kohti Lauri Viita museota Viita-seuran puheenjohtajan Jari Niemelän opastamana

Pispalan karnevaalien perinteeseen kuuluu musiikin, tanssin ja jalkapallon lisäksi puheet. Eurovaalien alla juhlapuhujaksi on saatu eurouransa tähän kauteen päättävä Satu Hassi. Ehkä kuulemme otteita "Euroopan mahdollisuudesta" tai sitten jotain ihan muuta.

Tapahtuma- ja esiintyjätiedot nyt >> ohjelmasivustolla.

Karnevaaliuutiset 2013

Pispalan 32. karnevaalit 18.5.2013.
Perinteisen kevätjuhlan päätapahtuma lauantaina 18.5. klo. 12 - 02 Hirvitalon, Pispalan kirjastotalon ja Tahmelan Liikekeskuksen liepeillä sekä Vastavirta-klubilla.

Tänä vuonna Pispalan karnevaalit kunnioittaa Likkojen Lenkkiä. Likkojen 25-vuotisjuhlien kunniaksi tarjolla kuumia rytmejä tasokkaiden orkestereiden tahdittamana. Tanssipaikkana Pub Kujakollin edustan parkkipaikka, joka on tänäkin vuonna ravintola-alueena.

Lauantaina esiintyy noin kaksitoista artistia tai orkesteria. Musiikillisen iloittelun aloittaa iltapäivällä Janne Laurila ja päättää iltamyöhään Jani Uhleniuksen Orkesteri Isojen poikien ja tyttöjen lauluihin. Väliin mahtuun monipuolinen tyylien kirjo etnosävyistä rapin ja popin kautta iskelmään ja rautalankaan. Eräs odotetuimmista lienevät illan Parkkitansseissa soittavat Katwin Heimo ja Surffiveikot. Katwi Koiviston tähdittämää orkesteria on ankarasti kehuttu omanlaisista tulkinnoistaan beatlesin ikivihreistä. Surffiveikot taas vetää rautalankaa tuoreella ja punkahtavalla otteella.

Tapahtuma- ja esiintyjätiedot nyt >> ohjelmasivustolla.

Karnevaaliuutiset 2012

Pispalan 31. karnevaalit 18. - 20.5.2012.
Perinteisen kevätjuhlan päätapahtuma lauantaina 19.5. klo. 11 - 02 Pispalan kirjastotalon lähiympäristössä ja Vastavirta-klubilla.

Kevätjuhla levittäytyy kolmen päivän ajaksi pitkin Pispalaa. Avajaiset perjantaina Hirvitalolla ja Vastavirta-klubilla. Päättäjäiset sunnuntaina Rajaportin sauna lähiympäristössä. Pääjuhlassa lauantaina lapsille peikkomeininkiä ja arpajaisia, aikuisille musiikkia, puheita, jalkapalloa ja tanssia. Karnevaaliklubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa.

Pispalan 31. karnevaalien tapahtumatiedot nyt >>> ohjelmasivustolla.

18.5.2012

<< Likkojen Lenkki karnevaalipäivänä.
Likat kunnioittavat jälleen Pispalan karnevaaleja karnevaalihenkisellä ohijuoksulla. Lenkille odotetaan noin 10 000 osallistujaa. Lähtö tapahtuu noin klo. 13.30-13.45. Pyynikin Urheilukentältä. Pääryhmä ohittaa Pispalan kirjastotalon ja Hirvitalon noin klo. 14-15 välillä. Silloin Tahmelankatu on koko pituudeltaan täynnä väriä ja meininkiä. Kadun varrella Likkoja viihdyttävät tahmelalaisen Musiikkikoulu Musiikkitoteemin kitaristit. Pub Kujakollin edustalla on myös niceohjelmaa ja lenkkitarjouksia. Likkojen lenkki kiertää Tahmelan rannan kautta Mooseksenmäelle ja sieltä Pispankadun ja Harjun kautta takaisin Pyynikin urheilukentälle, jossa musisoi muunmuassa Lauri Tähkä.

<< Selman Juonet.
Kevään aikana Pispalan Teatteri toi näyttämölle Aleksis Kiven unohdetun huvinäytelmän, jonka Kivi itse on todennut olevan "parasta mitä olen matkaan sattanut". Näytelmä jäi tekijältään kesken ja nyt Pispalan Teatteri saattoi loppuun tämän pienen mestariteoksen. Teatterin tulkinnasta nähdään parhaita paloja. Näyttämönä toimii Tahmelan Monitoimitalon ulkoterassi. Koko esitys on seuraavan kerran nähtävillä Tampereen Teatterikesässä elokuussa. Pispalan Teatteri esittäytyy la 19.5. klo. 15-15.30.

15.5.2012

<< Musiikkitarjonta: Rappia, soulia ja alternativea.
Pispalan karnevaaleilla tänäkin vuonna esiintyy lähes kaksikymmentä bändiä. Musiikillinen kattaus on aikamoinen. Tarjolla mm. Suomi-rockia (Bad Honey), rappia (Dxxxa D), punkkia (Naispyy & Biitti B), progea (Wäinö Lakki), reaggea (Jing & Jangsters), soulia (Etni), irkkua (Ants in the Pants), alternativea (Lili) sekä leijuvaa improa ja jazzia (Hasputri, Peloton). Kaikki tämä yhden viikonlopun aikana ja suurin osa ilmaiseksi.

<< Naamioleikkejä: Työpaja ja karnevaalikulkue.
Lauantain päivätapahtuman musiikkiesitysten lomassa Vuorenväen porukka järjestää peikkohenkisen naamiointityöpajan niin lapsille kuin aikuisillekin. Samalla valmistellaan maagista ja elävää karnevaalikulkuetta, joka jossakin vaiheessa vaeltelee Pyhärven rannan Taidelehtoon (Kurpitsatalon vieressä), jossa tapahtuu paikan avajaisseremonia. Kulkueen järjestää Elävän Tulen Olohuone.

<< Erikoistarjouksia: Ellun Pileet, tankotanssia ja saunomista.
Pispalan karnevaalien musiikkitarjonta keskittyy perjantaihin ja lauantaihin. Sunnuntain jatkoilla tapahtuu jotain aivan muuta. Karnevaalihouse Rajaportin saunan vieressä esittelee tankotanssija Chicki Bombin, koomikko Mona Ray Ratalahti näyttää miten saadaan aikaan terapeuttista naurua ja Pen-palkittu kirjailija Hassan Blasim kertoo novellikokoelmastaan The Iragi Christ. Pispalan Soppa ja Soosin karnevaalitarjous on Ellun Pileet, eräänlainen sanataiteellinen menu. Saunayhdistys tarjoaa ilmaisen saunan. Päättäreissä Vastavirran Yläkerrassa vegaaniruokaa ja Pispaladj:t.

14.5.2012

<< Countrylegenda Tom Russell Vastavirrassa.
Karnevaaliviikonlopun spesiaalina voitaneen pitää yhdysvaltalaisen, vuonna 1950 syntyneen laulaja ja lauluntekijä Tom Russelin konserttia. Kyseessä on nimenomaan konsertti eli Vastavirta-klubin alakerrassa on istumapaikat, toisaalta karnevaalien yleisestä linjasta poiketen konsertti on maksullinen. Vaikka Russell yhdistetäänkin yleensä countrymusiikkiin, hänen musiikkinsa sisältää vaikutteita myös folkmusiikista, texmex-musiikista ja Yhdysvaltain lännen cowboy-musiikista. Russell esiintyy yhdessä Thad Bekmanin kanssa perjantaina 18.5. klo. 21.

<< Originaalia pispacountrya.
Lauantai-illan parkkitanssit päättää kymmenhenkinen the Original Pispala Cowboy Orchestra. Orkesterissa vaikuttaa koko joukko tunnettuja ammattimuusikoita. Trad. amerikanmeiningistä kuin bändin jäsenten omista jutuista syntyy keitos, joka on sitä itseään, eräänlaista pispacountrya (pieni mökki harjulla). Etenkin kun tällä kertaa vierailevana tähtenä tarinoi Mikko Alatalo, jolta kuullaan tulkintoja hänen kahdelta country-levyltään. Mikon mielestä suomalaiset rakastavat countryä, vaikka eivät sitä tiedä. Siis vielä. Orkesterissa soittavat mm. Joe Vestich (laulu ja kitara), Jiipee Villanen (puhaltimet ja laulu), Donald Lupo (dobro ja banjo), Heikki Laakso (haitari), Ville Houttu (steel-kitara), Timi Härkönen (rummut), Ilkka Niemi (viulu), Mikko Löytty (läskibasso). The Original Pispala Cowboy Orchestra feat. Mikko Alatalo la 19.5. klo. 21.

<< Soul-yhtye Etni.
Toinen kova tuttavuus on parkkitanssit avaava soulmimmi Etni eli Liisa Mikkola. Pakistanista lapsena adoptoitu Liisa Mikkola esiintyi maaliskuussa Kujakollissa ison orkesterinsa kanssa ja teki aikamoisen vaikutuksen. Etnistä on sanottu että hän on vahvaääninen ja sielukas artisti, jonka musiikissa yhdistyy soulin ja r'n'b:n pehmeät saundit, iskevä rytmiikka ja ilmaisuvoimaiset lyriikat. Luvassa lienee tulkintoja muunmuassa Jill Scotin ja Erykah Badun kappaleista. Kujakollin keikalla orkesterissa soittivat Liisa Mikkola (vocals), Taru Mäkinen (backing vocals), Piia Honkkila (backing vocals), Santeri Mäntylä (backing vocals/keyboard), Aleksi Aaltonen (bass), Vesa Joutsen (guitar), Johanna Repo (piano), Elias Aaltonen (drums), Risto Ukkonen (percussions) ja Asher Azmat (tablaFree entrance!). Jos taannoinen Kollin keikka jäi kokematta, niin tätä ei kannata enää missata. Etni la 19.5. jo klo. 18 !.

<< Hasputri jazzin porstuassa.
Elokuvallista instrumentaalista jazz-rockia veivannut pispalalaisviisikko on kasvanut sextetiksi. Rummuissa on uusi mies, kun Pekuri on muuntautunut vokalistiksi ja samalla soundiin tullut uusia sävyjä. "Hasputri rokkasi jazzin porstuassa särmällä, joka pilkkoo monia nimekkäämpiä yhtyeitä päreiksi"(AL 7.4). Jing & Jangsters ja Hasputri la 19.5. klo. 22 alk. Vastavirrassa. Liput 4 e.

<< Rappia Hirvitalolla.
Kovatasoista ja kiintoisaa on muukin karnevaalien musiikkitarjonta. Perjantain avauksessa Hirvitalon pihalavalle nousee kolme orkesteria. Kanervassa musisoi kolme koota, nimittäin Kuoppala, Kanervo ja Kokkinen. Dxxxa on keski-iän rajapyykin ylittänyt taiteilija-räppäri, yksi Suomen omalaatui- simmista artisteista. Lili on seitsenhenkinen vaikutteensa mm. popista, soulista ja lattareista ammentava yhtye, joka esiintyy myös Annikin Runofestivaaleilla. Kanerva, Dxxxd ja Lili Hivitalolla pe 18.5. klo. 16-20.

<< Fly Rite Festival Vastavirrassa.
Karnevaali-klubilla Vastavirrassa taituroi erikoisalojen musiikillinen iskujoukkue Peloton. Yhtyeen debyyttilevy Funeral, Circus & other music kuvastaa, millaisissa tunnelmissa orkesteri liikkuu. Musiikissa on John Lurien ja Jim Jarmuschin yhteisten tuotantojen henkeä ja Ennio Morriconen hengenheimolaisuutta - jazzia, suvereenia hulluutta ja herkkää surullisuutta. Vuonna 2004 perustettu kokoonpano on toiminut yhdessä ja erikseen muusikkoina uuden sirkuksen esityksissä, improvisaatioteatteriryhmissä ja järjestänyt antimilitaristisia freejazzmielenosoituksia. Vuonna 2011 Peloton loi musiikin tanssiteatteri Hurja Ruuthin Talvisirkukseen. Tarjolla siis oikeaa karnevaalimeininkiä Pispalan perjantaiyössä. Peloton Vastavirran Yläkerta pe 18.5. klo. 21 alkaen.

<< Sunnuntain jatkot: Tankotanssia ja Komiikan Workshop.
Pispalan karnevaalien musiikkitarjonta keskittyy perjantaihin ja lauantaihin. Sunnuntain Karnevaalihouse-tapahtuma tarjoilee jotain ihan muuta. Mona Ray Ratalahti on tamperelais-kansainvälinen koomikko, klovni ja performanssi- taiteilija, joka saa aikaan esityksissään terapeuttista, jopa hysteeristä ja tarttuvaa naurua. Komiikan työpajassa selviää miten. Tankotanssija Chicki Bomb kuvaa itseään sanoilla "She is a bit silly, crazy and higly eksplosive..Her show will blow your party to another level !". Siitähän jatkoissa on aina kyse. Chicki Bomb su 20.5. klo. 12 ja 14.30.

<< Ellun Pileet.
Ruokailusta voi tehdä myös taidetta, ainakin karnevaaleilla. Pispalan Soppa ja Soosin sunnuntainen erikoistarjous on Ellun Pileet, eräänlainen sanataiteellinen menu. Listalla sanamuunnoksia ja täysi kattaus (alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka sekä juomat). Sanamuunnosten saloihin viettelee sanataiteilija Jari Niemelä. Näihin Pileisiin toivotaan ennakkoilmoittautumista (soppajasoosi[at]gmail.com). Ellun Pileet su 20.5. klo. 14.

Karnevaaliuutiset 2011

Pispalan 30. karnevaalit 20.5 - 22.5. 2011.
Tampereen festivaalikesän avaus. Perinteinen kevätjuhla levittäytyy pitkin Pispalaa kolmen päivän ajan. Pääjuhla lauantaina Pispalan kirjastotalon lähiympäristössä ja Vastavirta-klubilla. Silloin tarinoidaan karnevaalien noin 30-vuotisesta historiasta. Juhlapuheen pitää Satu Hassi. Viikonlopun aikana esiintyy lähes kolmekymmentä bändiä, duoa tai artistia. Lisäksi mm. lastenteatteria, balettinäytös, Puhetta Musasta, runoa ja musiikkia, jalkapalloa, tanssia. Lopuksi saunotaan. Juhlakarnevaalit tarjoaa sunnuntaina ilmaisen saunailtapäivän Rajaportilla sekä vielä päätosjamit Vastavirrassa.
Pispalan 30. karnevaalien tapahtumat nyt >>> ohjelmasivustolla.

Pispalan karnevaalit myös Facebookissa. Liity mukaan karnevaalien faceryhmään. Sivuille päivittyy viime hetken karnevaalitiedot, bändilinkit ynnä muuta mukavaa. Karnevaalien naamatauluun pääset >>> tästä.

Valokuvanäyttely Pispalan kirjastotalolla. Karnevaalien historia 1982-2011. Valokuvia, julisteita, Pispalalainen-lehden karnevaalikansia, Heinarin legendaariset karnevaalikissat. Näyttely avautuu 21.5. klo. 13. Esillä 31.5.2011. asti. Niin, miltä näytimmekään 30 vuotta sitten. Tule ja katso!

19.5.2011

<< Pispalan Tohvelisankarit ja Hanuriinveto-kisa. Sankareilla on yksi pahe ja se on reiskajalkapallo. Siis peli, jota pelataan Reino tai Aino-tossuilla. Pelivälineenä on kevyt lasten pallo. Lajilla on jopa omat MM-kisansa heinäkuussa Vesannolla. Pispalan Tohvelisankarit valmistautuvat näihin kisoihin haastamalla muun maaailman eli Pulterin ja Kujakollin Hanuriinveto-kisaan. Kisa suoritetaan reiskapotkupallon keinoin. Miten se tapahtuu, sitä ei tässä paljasteta, mutta keinot ovat takuulla viihdyttäviä. Näe ja koe kuinka hanuriinveto käy Kältsyltä, kokki-Vesalta ja Pälviltä. Onko kapakoiden edustajista vastusta MM-kisoihin valmistautuville Sankareille? Ovatko sankarit vain tohvelisankareita? Jalkapallo-ottelu Kujakollit vs. Pulterrieri la 21.5. klo. 17.-18.15. Ottelutauolla Hanuriinveto-kisa. Tutustu Pispalan Tohvelisankareihin, hae AinoReino >>> Youtubesta.

17.5.2011

<< Karnevaalit 30 vuotta vai 30. karnevaalit?. Juhlavuosi vai järjestysluku? Nimittäin vuonna 2001 vietettiin Pispalan 20. karnevaaleja tunnuksella "karnevaaleja jo vuodesta 1981!". Siis olivatko ensimmäiset karnevaalit jo vuonna 1981. Ja onko jonakin vuonna karnevaalit jääneet juhlimatta? Tasaisen taulukon mukaan järjestysluvun olisi pitänyt olla 21. Täyttä varmuutta asiaan ei ole toistaiseksi saatu. Muistikuvat ovat varsin hämäriä. Valokuviakaan ei ole löytynyt. Monet todistajalausunnot ja valokuvat viittaavat vankasti vuoteen 1982. Ensimmäinen Pispalalainen-lehden ns. karnevaalinumero ilmestyi juuri kyseisenä vuonna. Entä jos kuitenkin oli pienet ja hyvin paikalliset katukarnevaalit jo edellisenä vuonna. Vuonna 1982 sitten ne isot ja mahtavat. Miten on? Ja mikä oli se onneton vuosi jolloin karnevaaleja ei järjestetty ja miksi? Tarinoita ja muisteluksia karnevaalien historiasta la 21.5. klo. 13-17 Puistotorin päätapahtumassa.

<< Kaupunginjohtaja kaikkien käyttöön. "Aloitettiin siis Pispankatu-karnevaaleilla 22.5.1982 ja pantiin myyntiin 'paavola-patakinnas', kaupunginjohtaja kaikkien käyttöön". Näin kirjoittaa Matti Nikkari tuoreen Pispalalainen-lehden karnevaalinumerossa. "Tapahtumaa valmistelemaan ilmaantui iso joukko asiasta innostuneita nuoria, iäkkäämpien lisäksi. Kun porukkaa oli paljon se voitiin jakaa työryhmiin vastaamaan kulkueesta, tiedotuksesta, myyntikojuista, esiintyjistä, katurekvisiitasta, naamiaisasuista ja kaikesta mitä ennalta haluttiin tehdä. Rennosti otettiin valmisteluissa ja hauskaa oli. Ohjelmaa rakenneltiin ajatuksella: kaikille jotain ja runsain mitoin". Lue koko juttu Pispalalainen lehdestä 1/2011 (pdf)
>>> karnevaalihuumaa ja valtaa kansalle.

<< Mäkisiä unelmia. Pispalassa eriaikoina asuneet tunnetut kirjailijat ja nuoret uuspispalalaiset peruskorjaajat kohtasivat kenties ensimmäisen kerran juuri ensimmäisillä karnevaaleilla vuonna 1982. Silloin karnevaalien avajaistapahtumassa kuultiin läänintaiteilija Jorce Markkulan esitys Aaro Hellaakosken, Yrjö Jylhän, Lauri Viidan ja Hannu Salaman tuotannosta. Tässä järjestyksessä. Nyt tuo sama esitys kuullaan uudelleen, lähes 30 vuotta myöhemmin. Jorce ei vain esitä vaan myös kertoo miten nämä tunnetut kirjailijat liittyvät Pispalaan. Näyttelijä Jorce Markkula la 21.5. klo. 15.00 Puistotorin päätapahtumassa.

<< Satu Hassi karnevaalipuhujana jo 20 vuotta sitten.
Tuoreen Pispalalainen-lehden 60vee haastattelussa Satu kertoo osallistuneensa 80-luvulla karnevaaleihin säännöllisesti ja aina oli tosi hauskaa. Ihan ensimmäisissä hän ei ollut mukana. Karnevaalihistoriaa selailemalla selviää että ensimmäisen kerran Satu mainitaan juhlapuheen pitäjänä jo vuonna 1991 eli kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin karnevaalit oli myös kolmipäiväiset. Päätapahtuma pidettiin Pispan koulun pihassa. Sittemmin on tapahtunut yhtä sun toista. Ja ihan äskettäin, kuten vaaleissa persujen jytky. Pispalan kupeeseenkin ollaan suunnittelemassa uutta uljasta "Sanhattania". Satu Hassin mietteitä Pispalan karnevaaleilla la 21.5. klo. 14 Puistotorin päätapahtumassa.

<< Ganesveljet. Lauantaina esiintyy kymmenkunta bändiä. Suurin osa on Pispalasta. Musiikki on siis pispalalaisittain vahvasti "kotimaista". Eräs kiinnostavimmista on aikamoiseen paikalliseeen kulttimaineesen kohonnut Ganesveljet. Hurriganesista inspiraatiota hakevan yhtyeen leaderina häärää toisen polven musikantti, HauliBros rumpali Kaitsu Huovisen poika Ilmari. Veljien keski-ikä lienee about 8vee. Älkää missatko!

<< Ja muita soittajia. Muita päivätapahtuman soittajia ovat tahmelalaisen Musiikkikoulu Musiikkitoteemin opettajista koostuva Trio Toteemi (kitara, huilu, perkussiot), Pauli Hanhiniemi, Katwin Heimo sekä uusi pispalalaisporukka Uniavaruuspöllö. Puistotorin päälava la 21.5. klo. 13.00.-17.00.

<< Puhetta Musasta. Juhlakarnevaaleja on ollut järjestelemässä iso joukko pispalalaisia yhdistyksiä ja muita toimijoita. Eräs uusista toimijoista on Tahmelassa asuvan Tomi Tolvasen rehtoroima Musiikkikoulu Musiikkitoteemi. Tomi on myös pohjoismaiden suurimman kitarafestivaalin Tampere Guitar Festivalin taiteellinen johtaja. Hänen ansiostaan karnevaaleille saadaan vieraiksi kaksi huipputason tekijää, festivaaleilla esiintyvä nuori kitaristi Juuso Nieminen ja käsityöläinen, kitaranrakentaja Keijo Korelin. Puheen aiheena on kitara. Ja sen kautta soittimen ja soittajan välinen vuoropuhelu. Esillä on myös erimallisia kitaroita Musiikkitoteemin valikoimista. Lisää kitarafestivaalin huippuvieraita on luvassa kesäkuussa, kun Pub Kujakollin stagelle tulee brasilialainen Celso Machado sekä suomalainen trio Tjango! Tämä on kaikille kitaristeille must. Puhetta Musasta la 21.5. klo. 11-13 Pispalan kirjastotalo. Tutustu >>> www.tampereGUITARfestival.com.

<< Lastennäytelmä Punahilkka ja muuta mukavaa. Pispalan Teatteri tuo rakastetun Punahilkka-sadun lasten karnevaaleille. Kaikkihan tuntevat sadun pienestä Punahilkasta ja isosta pahasta sudesta. Pispalan Teatteri kertoo vanhan tutun tarinan omalla reippaalla tyylillään. Esityksessä on mukana paljon musiikkia ja liikettä, joka varmasti tempaisee mukaansa niin lapset kuin aikuisetkin. Karnevaalien lasten kulmasta löytyy muutakin mukavaa, kuten peikkomainen seikkailupolku ja kasvomaalausta. Saattaa olla että paikalla vierailee myös ihan oikea paloauto. Lasten karnevaalit la 21.5. klo. 11.00.-13.00. A-Killan edusta, Uramonkadulla.
Pispalan teatterista ja Punahilkasta lisää >>> teatterin uusilla sivuilla.

13.5.2011

<< Karnevaalit Hirvitalolla. Pispalan juhlakarnevaalit alkavat jo perjantaina 20.5. klo. 13 Hirvitalolla monipuolisella ja kiintoisalla livemusiikilla. Pihalavalla musiikkia ompelukoneella esittää Eva & The Singers, suomenkielistä akustista musiikkia Markus Perttula, free-jazzia Matomeri, räjähtävää rockenergiaa Radikal Ninja sekä free-jazz-improa legendaarinen Black Motor. Galleriatiloissa on esillä hirvitalolaisten ryhmänäyttely. Lisäksi intialainen kuvataiteilija Suva maalaa koko tapahtuman ajan livenä muotokuvia. Lisätietoja ja bändilinkit löytyvät >> Hirvitalon verkkosivuilta.

<< Runoa ja musiikkia Pispalan kirjastotalolla. Perjantai-ilta jatkuu Pispalan kirjastotalolla runoudella ja musiikilla. Anu Neuvonen musisoi ja runoilijat Vilja-Tuulia Huotarinen ja Tuija Välipakka lukevat otteita uusista runokirjoistaan Iloisen lehmän runot ja Klovnin pelko.
Anu Neuvoselta ilmestyy toukokuussa kakkosalbumi. Albumilta lohkottu single Posliininuket on jo soinut radioalloilla ja saattaa olla monelle tuttu. Kirjastotalon runotapahtuman jälkeen Anu heittää keikan myös viereisessä Pub Kujakollissa. Lue lisää >> www.anuneuvonen.com.
Vilja-Tuulia Huotarinen on julkaissut kolme runokokoelmaa sekä nuortenromaaneja. Hän toimii Viita-Akatemian sanataide-opettajana ja nuorten kirjallisuuslehden LUKUfiiliksen päätoimittajana. Hänen tuotantoaan esitellään mm. >> Wikipediassa.
Tuija Välipakan esikoisteos Lasimorsian oli vuonna 2003 puhutuimpia runoteoksia. Sen jälkeen hän on julkaissut kaksi romaania ja tietokirjan. Tuijan tuotantoon voi tutustua myös >> Wikipediassa.

<< Voimaryhmä Vastavirta-klubilla. Perjantain karnevaaliohjelmaan sisältyy vielä tasokas keikkailta Vastavirrassa. Yläkerrassa Jing & Jangsters (reaggea-ska-jazz) virittelee keikkakuntoaan seuraavan päivän päätapahtuman parkkitansseihin. Alakerran tunnetuin esiintyjä taitaa olla kahdeksanhenkinen suomalaisen ska-musiikin pioneeri Voimaryhmä. Lisäksi lauteilla meuhkaa punkduo Jaakko & Jay sekä uusi tuttavuus Edorf. Tuntumaa tulevaan meininkiin voi hakea vaikkapa taannoisen >> Tulliklubi-keikan arvioista.

<< Sunnuntaina 22.5. ilmainen sauna Rajaportilla. Pispalan kolmipäiväiset juhlakarnevaalit tarjoaa karnevaaliyleisölle ilmaisen saunan. Saunomisaika klo. 14-19. Pihalla akustista musiikkia esittää hanuristi ja multi-instrumentalisti Kusti Vuorisen luotsaama orkesteri Tampo sekä mm. Duo Hurmeesta tuttu laulaja-lauluntekijä Petra Tikkanen. Rajaportin kahvila on auki. Tarjolla on myös ruokaa, grillausta ja muuta kesäistä meininkiä.

Karnevaaliuutiset 2010

Pispalan 29. karnevaalit la 29.5.2010 klo. 11 - 02. Vanhan säännön mukaan karnevaalit järjestetään toukokuun viimeisenä viikonloppuna, ellei koulujen päättäjäiset satu samaan aikaan. Tänä vuonna koulut päättyvät kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Karnevaalien tapahtumat nyt tämän sivuston ohjelma-osiossa.

27.5.2010

<< Karnevaalinaamioita myynnissä. Karnevaalit ilman naamiohuveja on teeskentelyä. Aikuisten karnevaalinaamioita voi ostaa etukäteen Pispalan kirjastotalolta, Ravintola Pulterista tai K-kauppa Tahmelasta. Hinnat 5-20 e, tuotto menee Vuorenväki ry:n lasten toiminnan tukemiseen. Vuorenväen porukka järjestää karnevaaleille lasten naamio- ja soitinpajan sekä karnevaalikulkueen. Osta naamio ja pistä persoonasi kaarnevaalihumuun.

<< JOY 2010. Jokaisen oma kulttuuriympäristö (JOY) on Suomen Kotiseutuliiton kampanja, jonka tavoite on nostaa kulttuuriympäristön arvostus samalle tasolle luonnon ympäristön arvostuksen kanssa. Kulttuuriympäristön vaaliminen näkyy tänä vuonna myös perinteisen karnevaalikissan reippaissa otteissa. Puistorilla klo. 15 JOY:n ja Pispalan välistä suhdetta valaisee Kotiseutuliiton pääsihteeri, FT Lassi Saressalo karnevaalipuheessaan. Pispalan asukasyhdistys on myös järjestänyt karnevaalivieraille mahdollisuuden tutustua Pispalan valtakunnalliseen kulttuuriympäristöön kävellen. Puistotorin päätapahtumapaikalla on jaossa karttoja omatoimiselle Tutustu ja ideoi-kävelykierrokselle. Lisää tietoa kulttuuriympäristökampanjasta Joy 2010-sivuilla.

24.5.2010

<< Parkkitanssit Kujakollin edustalla klo. 19-22. Pispalalaisille ja muille karnevaalivieraille on illalla tarjolla hyvin monipuolinen kattaus ja kaikki yhden illan aikana.
Frankie Shannon Band soittaa on energistä folk-bluesia, jossa on hitunen groovea. Frankie on irlantilainen äänitaiteilija ja muusikko, joka ilmaantui puolisentoista vuotta sitten Tampereelle ja Pispalaan. Yhtye esittää pääasiassa Frankien omia biisejä.
Jahnukaiset on saanut nimensä legendaarisen jazz-miehen Jaakko Jahnukaisen mukaan. Yhtyeen musiikkia on luonnehdittu sarjakuvabebopiksi, päiväkerhojazziksi tai jokamiesluokan swingiksi. Yhtyeessä vaikuttavat mm. sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa ja alivaltiosihteeri Pasi Heikura.
Orkestereiden välillä nähdään ja kuullaan sitten jotain ihan muuta.
Duo Aitimuksen (eli Ulla-Maija Rämänen ja Mia Vaelma) laji on ATS. Kyseessä on tanssimuoto, jossa yhdistyvät flamenco, Intian klassinen tyyli ja Lähi-Idän tanssit. Mukana häärää myös pispalalaisille tuttu säveltäjä ja basisti Esko Mäkinen, jonka tehtävänä on luoda duolle omanlaisensa, eri tilanteisiin sopiva musiikki.
Iso Anita (eli Anitta Ahonen) on poskisolisti eli stand-up koomikko. Standup on yksinkertaista lavaviihdettä, johon tarvitaan esiintyjä, mikrofoni, lava ja yleisö. Ja hauskaa. Näin ainakin oli vuosi sitten Pispala Vilkkareissa, jolloin Iso A kuului viimeksi näillä lakeuksilla. Iso Anitaa saa fanittaa.

<< Tanssit suuren mäen yllä julkkarit Vastavirta-klubilla. Viralliset julkistamiset alkavat klo. 20. Jamihenkisessä tapahtumassa esiintyy kokoonpano Semi sailor feat. Pipar sisar ynnä guests. Orkestereista Semi Sailor on mukana levyllä kappaleella Henkitoreilla ja Pipar Sisar kappaleella O.O.K. Vieraiden joukosta oletettavasti löytyy päivällä esiintyviä orkestereita tai orkesterien jäseniä. Puistotorilla esiintyvistä Hasputri on mukana kiintoisasti nimetyllä kappaleella San Frandisco, Surffiveikot esittää itseään, Buddha Surffersilla Leenu Taate ja Pulahulalla lupaavasti Harjun humpukka. Joten kiintoisat jamit odotettavissa.
Lisää orkestereista löytyy www.myspace-sivustolta.

20.5.2010

<< Kolmannen polven dissidentti Pispalan karnevaaleilla. Erkki Tuomioja on kuvannut teatteriohjaaja Jotaarkka Pennasta ainutlaatuiseksi hahmoksi Suomessa ellei maailmallakin siinä, että häntä voi luonnehtia kolmannen polven dissidenttikommunistiksi.
Isoisä näyttelijä, punapäällikkö ja seikkailija Aarne Orjatsalo, joka otti tämän sukunimen sen jälkeen, kun hänen isänsä muutti alkuperäisen Riddeli-nimen Ritarsaloksi. Isä tunnettu toimittaja, kirjailija, kommunisti Jarno Pennanen, joka aikoinaan toimitti uusvasemmistolaista Tilanne-lehteä, jota väitetään rahoittaneen mm. CIA ja Urho Kekkonen.
Jotaarkka itse näkijänä ja tekijänä 1970-luvun kulttuuriradikaalina. Elämäkerrassaan hän kysyy, miksi niin monet älyköt asettuivat tukemaan ns. taistolaisuutta? 1970 luku oli suuren yksimielisyyden aikaan, mutta myös aikaa, joka rikkoi ihmisten välisiä suhteita ja murskasi unelman yhteisestä humanistisesta liikkeestä. Viitteitä Elämää pienempi näytelmä -tilaisuuteen Erkki Tuomiojan blogikirjoituksesta.

<< Elämää pienempi näytelmä. Pispalan kirjastotalon keskustelutilaisuus alkaa klo. 11. Vetäjä Matti Tohka kertoo, että tarkoitus on muistelmateoksen pohjalta tutkailla Pennasen kulttuurisuvun tärkeimpiä vaiheita ja käännekohtia. Keskustelusta toivotaan avointa, rentoa ja kiintoisaa. Tällä viikolla ilmestyvässä Pispalainen-lehti 1/2010 haastattelussa Jotaarkka Pennanen kertoo mm. suhteestaan Pispalaan ja Tampereen teatterielämään. Lehteä saa esim. Pispalan kirjastotalolta.

19.5.2010

<< Osallistu Pispalan karnevaaleilla nukketyöpajaan. Ohjattu nukketyöpaja järjestetään Hirvitalon tiloissa ja se on tarkoitettu kaikenikäisille. Työpaja on osa valmisteilla olevaa nukketaidenäyttelyä. Pispalan nykytaiteen keskus kutsuu halukkaat vauvasta vaariin tekemään omakuvanuken kesäkuussa 2010 pidettävään Ihmisen kuva -nukketaidenäyttelyyn. Ideana on koota näyttelytilaan kesäkuuksi mahdollisimman paljon erilaisia näkemyksiä nukesta ja omakuvasta nuken muodossa. Lue lisää Pispalan karnevaalien nukketyöpajatyöskentelystä ja tulevasta näyttelystä Ihmisenkuva-sivustolta.

<< Herra Heinämäen Lato-orkesterilla kymppikonsertti Pispalan karnevaaleilla!. Paikka on luonteva, sillä orkesteri soitti kaikkien aikojen ensimmäisen keikkansa vuonna 2000 juuri kyseisissä pippaloissa. Ilmainen 10-vuotisjuhlakonsertti Tahmelan Liikeskuksen pihassa klo. 13.30. Samassa tilaisuudessa Heinis julkaisee neljännen albuminsa Äiti venyy. Yhdeksäntoista uutta laulua lapsille valaisevat tällä kertaa mm. täydellisen voileivän reseptejä ja trampoliinihyppyjen maailmoja.
Lisää Heinis-sivustolla.

<< Tanssit Suuren Mäen yllä. Pispalan karnevaaleilla koetaan toinenkin levyjulkistamistapahtuma. Tanssit Suuren Mäen Yllä on sekin pispalapainotteinen laatutuote. Lähes kaikki Puistorin lavalle nousevat orkesterit ovat mukana myös tällä levyllä. Tanssi suuren mäen yllä on jatkoa vuonna 2008 ilmestyneelle "Lauluja suuren mäen alta"-levylle. Nyt on luvassa tuoretta tanssimusiikkia diskosta humppaan ja klezmeristä elektroon. Mukana ovat mm. Surffiveikot, jouhikkomestari Pekko Käppi ja Hasputri. "Ulkolaisistakin" on kelpuutettu muutama, esimerkiksi rovaniemeläinen Jaakko Laitinen & Väärä raha. Levyn on tuottanut kuvataiteilija, muusikko Teemu Rauduskosken luotsaama Laatu-Tuote. Karnevaaleilla laatutuote on myynnissä sekä cd:nä että vinyylinä.
Lue lisää Laatu-Tuotteesta.

3.5.2010

<< Tule myymään käsitöitä, taidetta ym. tuotteitasi Puistotorin Basaarialueelle. Alue on karnevaalien päätapahtumapaikka, Hirvitalon vieressä. Basaaripöydän hinnat: 5 e jos tuot oman myyntipöydän mukanasi tai 10 e jos tarvitset pöydän järjestäjiltä. Tiedustelut ja varaukset: Päivi Takkunen, p. 0400 937006, kristiinatakkunen[at]yahoo.co.uk

<< Pispalan Karnevaalien esiintyjäkaarti tulee olemaan jälleen monipuolinen ja kiintoisa. Päivällä mm. Herra Heinämäen Lato-orkesteri, Pulahulaband, Surffiveikot, Buddha Surffers ja Hasputri. Illalla parkkitansseissa mm. Heikki Salo. Lapsille on omaa touhua mm. naamio ja soitinpaja sekä karnevaalikulkue. Asiaakin on. Pispalan kirjastotalolla esitellään ja keskustellaan Jotaarkka Pennasen muistelmateoksesta Elämää pienempi näytelmä. Puistotorin päätapahtumassa karnevaalipuheen pitää pääsihteeri, FT Lassi Saressalo.

<< Pispalan karnevaalien El Classico jalkapallo-ottelu Pulterrieri vs Kujakollit suoritetaan klo. 17. Juhlat päättyvät perinteisiin parkkitansseihin Pub Kujakollin edustalla sekä päätösjameihin Vastavirta-klubilla. Karnevaalien tapahtuma-aikataulu tarkentuu lähipäivinä tämän sivuston ohjelma-osioon.

Karnevaaliuutiset 2009

Pispalan 28. karnevaalit la 23.5.2009. Vuoden 2009 Pispalan karnevaalien tapahtumakaari noudattaa viime vuosien mallia. Päivän tapahtumat alkavat klo. 11 Lasten karnevaaleilla Uramonkadulla, A-Killan edustalla. Puistotorilla kuullaan klo. 13. lähtien puheita ja musiikkia. Perinteinen jalkapallo-ottelu suoritetaan klo. 17-18 Tahmelan kentällä. Illalla on aikuisten parkkitanssit Kujakollin edustalla sekä karnevaalien päätösjamit Vastavirta-klubilla. Karnevaalien tapahtuma-aikataulu tarkentuu ja päivittyy tämän sivuston ohjelma -osioon.

22.5.2009

<< Karnevaaleilla tänä vuonna tamperelaisille esittäytyy kaksi uutta pispalalaista kulttuuri-ilmiötä, nimittäin Naiskuoro Pispalan Tellus ja Pispalan Teatteri.

<< Naiskuoro Pispalan Tellusta vetää kansanmuusikko ja musiikkipedagogi Tellu Turkka. Tellu on tullut tunnetuksi mm. legendaarisesta Hedningarna-yhtyeestä ja Rahvaanmusiikki-kerhosta. Pispalan Telluksessa on ollut mukana aktiivisesti reilut kaksikymmentä naista, pääosa Pispalasta ja muualta Tampereelta, mutta ompa harjoituksissa käyty jopa Turusta asti. Kuoro esiintyy Hirvitalon vieressä olevan Puistotorin päätapahtumassa la 23.5 noin klo. 14.45. Luvassa ovat kappaleet Sinikivi, Pispalan kaiho (tämä kertoo kasvimaista, Rajaportin ja A-Killan saunoista), Männynpunerrus ja Katu iltojen tummuessa.

<< Pispalan Teatteri karnevaalihupailee lauantain iltatapahtumassa, parkkitanssien alkajaisiksi noin klo. 18.30. Teatterin takana on yhdistys, joka perustettiin alkuvuodesta. Pispalan Teatteri ry:tä perustamassa oli kolmisenkymmentä teatterialan harrastajaa, opiskelijaa ja ammattilaista. Parhaillaan teatterin pihanäyttämöllä Rajaportin saunan vieressä pyörii ensimmäinen oma tuotanto, koko illan näytelmä Harjun varjossa. Karnevaaliviikonloppuna näytökset ovat pe 22.5 klo. 19 ja su 24.5 klo. 16. Lisää teatterialan pispalailmiöstä löytyy osoitteesta www.pispala.fi/teatteri

13.5.2009

<< Kujakollin edustan perinteisten parkkitanssien eräs rytmittäjä on Tapani Tyrväisen Iskelmä-Combo. Karnevaalikeikka on tiettävästi orkesterin ensimmäinen julkinen esiintyminen. Kokoonpanoon kuuluvat Vesa (kitara), Safka (haitari), Jysky (basso) ja Lasse (rummut). Yhtyeen liiderinä ja laulusolistina on Hannu T. Sepponen. Muutamassa kappaleessa vierailee tyttärensä Aino. Luvassa on tulkintoja iskelmäkauden kulta-ajalta 1950-ja 1960-luvun taitteesta mm. Topi Kärjeltä. Odotamme mielenkiinnolla.

11.5.2009

<< Tämän vuoden karnevaalien esiintyjäkaarti tulee olemaan jälleen tasokas ja mielenkiintoinen. Puistotorin lavalle nousee mm. avantgardista pop-musiikkia luotaava Pipar Sisar sekä kaosrytmejä ja melua tuottava Aortaorta. Tunnetuin ja varmasti odotetuin esiintyjä on Heikki Salo muusikkoystävineen sekä improvisaatiotrio Black Motor.

<< Illan Parkkitanssit Pub Kujakollin edustalla esittelee muutaman uuden tuttavuuden pispalalaiselle iskelmätaivaalle. Tanssille rytmiä takovat Tapani Tyrväisen Iskelmä-Combo ja Hasputri sekä sisätiloissa parkkitanssien päätyttyä Alaska Kalanen (USA).

<< Karnevaalien päätösklubi taiteillaan sitten kenties vielä reteimmissä tunnelmissa. Vastavirrassa Viuhahdus soittaa Irwin Goodmania. Lisäksi stagella Bulldoser ja HMC-City.

<< Musiikin, tanssin, jalkapallon ja yleisen karnevaalimeiningin oheen mahtuu muutakin. Kuten esimerkiksi puheita, teatteria, taidearpajaiset, kirppis-basaari, temppurata, kasvomaalausta ym. Ja tietysti Likkojen Lenkin ryhdikäs ohimarssi.

Karnevaaliuutiset 2008

Pispalan 27. karnevaalit pidettiin la 24.5.2008. Tampereen tapahtumakesän aloittavan Pispalan karnevaalien ohjelma oli lähialueen kotitalouksiin jaetussa Pispalalainen 1/2008 -lehdessä. Alla lisäinfoa päivän ja koko karnevaaliviikonlopun tapahtumista.

2.6.2008

<< Pispalan 27. karnevaaleja juhlittiin jälleen kerran aurinkoisissa ja lämpimän rauhallisissa tunnelmissa. Väkeä oli mukavasti liikkeellä, paljon mutta ei liikaa. Varovaisten arvioiden mukaan päivän eri tapahtumiin osallistui yhteensä lähemmäs tuhat ihmistä.

<< Päivätapahtumista lasten karnevaalit kokosi parhaimmillan lähes sata lasta ja aikuista Uramonkadun höntsyihin ja seikkailupoluille. Puistotorin puheita ja musiikkia oli kuuntelemassa liki parisataa ihmistä, tällä kertaa väki malttoi osallistua loppuun asti niin että viimeisenä esiintynyt erinomainen Last Calls keräsi lähes ennätysyleisön Puistotorin lyhyen karnevaalihistorian aikana. Karnevaalien päätapahtumapaikkana Puistotori on ollut vuodesta 2005.

<< Karnevaalien klassikko, jalkapallotapahtuma Pulterrieri vastaa Kujakollit, keräsi sekin mukavasti sekä pelaajia että katsojia. Ottelu päättyi tällä kertaa Kujakollien voittoon numeroin 4-1. Pulteri-kiertopalkintoa voi siis käydä seuraavan vuoden ihailemassa Pub Kujakollissa. Vuonna 2009 onkin sitten juhlatapahtuma, ensimmäisen kerran kiertopalkinto nimittäin ansaittiin 1999. Mutta muistaako kukaan kummalle puolelle?.

<< Iltatapahtumista odotetusti perinteiset Parkkitanssit houkutteli väkeä, parhaimmillaan kenties viitisensataa juhlijaa. Tällä kertaa parkkialue ei ollut kokonaisuudessaan ravintola-alueena, Kujakollin terassilla ja sisätiloissa olikin aikamoinen tungos. Myös päätösklubilla Vastavirrassa oli riehakasta ja tupa lähes täynnä.

<< Oman mausteensa karnevaalipäivän tapahtumiin toi 20-vuotistaivaltaan juhlivan Likkojen Lenkin ja karnevaalien Naamiokulkueen tapaaminen Pispankadulla ja Harjulla.

<< Kuvakoosteet tästä ja muista tapahtumista pyritään julkaisemaan kesäkuun aikana, ennen juhannusta tämän sivuston Valokuvia-osiossa.

22.5.2008

<< Pispalan karnevaalien varsinainen väärän kuninkaan päivä on lauantai 24.5. Mutta viikonlopun aikana tapahtuu muutakin. Perjantaina Hirvitalolla on valmisteleva Naamiopaja ja Musik Klubb. Sunnuntaina 25.5 Pub Kujakollin Tampere Guitar Festival Off-klubissa The Classical Guitar Pre-Battle.

<< Tahmelassa asustelevan Tomi Tolvasen johtaman klassisen kitaran festivaalin oheistapahtumassa mittaa toisistaan ottavat vakavan leikkimielisesti kaksi nuorta kitaristilahjakkuutta, Juuso Nieminen ja Otto Tolonen. Esi-ottelu siksi että varsinainen festivaali alkaa kesäkuun alussa.

<< Rento mutta vakava mittely sopii mainiosti päättämään Pispalan karnevaalien viikonlopun musiikillisen kattauksen.

<< Karnevaalien Naamiokulkuetta valmisteleva Naamiopaja perjantaina 23.5 klo. 12-18 Hirvitalolla. Kulkue lähtee lauantaina klo. 15 Hirvitalon pihalta ja kiertelee pitkin poikin Pispalaa.

<< Hirvitalon väen järjestämässä Naamiopajassa rakennellaan naamioita ja häkkyröitä. Kaikenlaiset materiaalit, ideat, valmiit & keskeneräiset naamioasut, soittopeli- ja miekat, sirkushuvit ja etenkin ihmiset ovat kovasti tervetulleita. Turhista rooleista, suorituspaineista ja käyttäytymisäännöistä on naamion suojissa helpompi vapautua. Väärän kuninkaan päivä!

<< Väärän kuninkaan päivän valmistelua voi jatkaa Hirvitalolla naamiopajan jälkeenkin impro-musiikin tahdissa. Nimittäin Arvo Tilhi Musik Klubb. ilmentyy talolla klo. 18-221. Mukana Black Motor, Vapaa, DXXXA D.

20.5.2008

<< Pispalan karnevaalien ohjelmassa mainitut päivätapahtuman puhujat ovat varmistuneet.

<< Puistotorin päätapahtuman avaa klo. 13 KaOs-(kaupunginosa) projektin paikalliskoordinaattori Irma Rantonen. KaOs on Pispalan vanhentuneen asemakaavan uudistamiseen liittyvä osallistumishanke, jonka tärkeimmät työmuodot ovat paikallisia asukkaita, asiantuntijoita ja viranomaisia yhteistyöhön kutsuvat työryhmät ja kaupunginosakonfrenssit. Avauspuheessa kuulemme hankkeen tulossa olevista tapahtumista.

<< Asukasnäkökulmaa ja visioita tulevaisuuden Pispalasta karnevaaleille tuo valokuvataiteilija Timo Olavi Jalkanen. Timo on kansaivälisesti tunnettu taiteilija jonka työväline on kamera ja kangas Pyhäjärven maisema. Timo Jalkanen visioi Puistotorilla n. klo. 13.55, ennen laulaja ja lauluntekijä Janne Laurilan esiintymistä.

13.5.2008

<< Päivätapahtumia kokoava keskeinen paikka on Pispalan kirjastotaloa vastapäätä oleva Hirvitalo ja sen vieressä oleva puistotori. Hirvitalon pihalla on kirppis, soppatykki ja kahvila. Puistotorilla esiintymislava, käsityöläisten basaari ja tapahtumien infopiste.

<< Puistotorin lavalle nousevat Nikotiimi, Teboils ja Last Calls sekä Janne Laurila soolona. Välillä kuullaan puheita, väliarvioita ja visioita meneillään olevasta Pispalan uudesta kaavoitusprosessista, tarjolla on myös ylläreitä Kuuluvaishattu-ryhmän toimesta.

<< Aamupäivän lasten karnevaalit ilmentyy lähellä olevan A-Killan edustalla. Lapsille on monipuolista höntsää, pelejä, seikkailurata, buffetti ja kasvomaalausta. Hieman isommille naamiotyöpaja jo edellisena päivänä Hirvitalolla, naamiokulkue lähtee la klo.15 Hirvitalon pihasta ja kiertelee pitkin poikin Pispalaa.

<< Oman mausteensa iltapäivän karnevaalimeininkiin tuo jälleen Likkojen Lenkki reippaalla ohijuoksulla. Likat juhlivat 20-vuotista taivaltaan, suurin kävelijäryhmä lienee karnevaalialueen kohdalla noin klo. 15.45, juoksijat hieman aikaisemmin.

<< Omalla tavallaan likkoja juhlii myös Hirvitalon Pispalan nykytaiteen keskuksen ryhmänäyttely Ladyfest 2008. Näyttely on osa erilaisia naistekijöitä yhteen kokoavaa Ladyfest kulttuurifestivaalia, joka pidetään Tampereella 22.-25.5. Vapaaehtoisvoimin järjestettävä tee se itse-festivaali tarjoaa areenan bändeille, performanssi-, sana-ja kuvataiteilijoille sekä työryhmille. Näyttely avoinna la klo. 12-17.

<< Pispalan karnevaalien klassikko, jalkapallotapahtuma Pulterrieri vastaan Kujakollit otellaan klo.17-18 Tahmelan kentällä. Odotettavissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, vuosi sitten Pulterin porukka masensi Kujakollin "ammattilaiset" selvin numeroin. Huhut kertovat, että Kollien chearleader -ryhmä Beer Ciders on saanut pitkään hiotun katsomokoreografiansa valmiiksi ja aikoo olla se kuuluisa yhdeksäs pelaaja (joukkueissa kahdeksan). Mutta kenelle?

<< Iltatapahtuman keskeiset paikat ovat Pub Kujakollin edustan parkkitanssit ja karnevaalien päätösjamit Vastavirta-klubilla. Musiikki on aina ollut karnevaalien keskeinen elementti. Päivän mittaan esiintyykin peräti 11 erilaista kokoonpanoa, suurin osa Pispalasta.

<< Illan parkkitanssien tunnetuin porukka lienee Jukka Hynnisen vetämä latino-ja flamencovaikutteinen Rumba Tre jossa vakuuttaa myös tanssija Salla Korhonen. Illan avaa nuorten pispalalaispoikien muodostama The Outburst.

<< Hienot Hemmot & Lopunajan Hoidellut tai Kumma Humma & Lopunajan Ruunat tms. -kokoonpanon nimestä asianharrastajat saanevat jotain viitteitä. Salaperäisin lienee parkkitanssit päättävä Wuoriston Humppaveikot. Yhtyeen kunnon voi kuitenkin tarkistaa Musaa Mäeltä-tuplalevyltä, laulusolistinaan Pekka Haapakoski.

<< Vastavirran päätösklubi taiteillaan nekin pääosin pispalalaisvoimin. Stagelle nousevat Timo Nymanin tähdittämä indierockporukka Lines of Leavin, äskettäin debyyttilevyn Voodoo Disco julkaissut Underground Groovemeant sekä ska-porukka Black and White Night. Karnevaalien musiikillinen pläjäys lopeteltaneen viime vuoden malliin riemukkaisiin ja yhteisiin ska-punk - jameihin.

Karnevaaliuutiset 2007

10.10 2007

<< Pispalan kevätkarnevaalien 2007 kuvagalleria on vihdoin julkaistu. Kuvia on toistasataa. Kuvia voit selata tietyn tapahtumakokonaisuuden (esim. lasten - karnevaalit tai musaa mäeltä) mukaan tai satunnaisesti, valitsemalla kaikki tapahtumat. Seuraavia karnevaaleja juhlitaan taas keväällä 2008, koulujen päättymistä edeltävänä viikonloppuna (24.-25.5).
Pispalan karnevaalit 2007 valokuvagalleriaan.

31.5. 2007

<< Pispalan 26. karnevaalit la 26.5 ja su 27.5 juhlittiin lopulta aurinkoisissa ja lämpimissä tunnelmissa. Tapahtumia oli monessa paikassa samaan aikaan ja kaikkiin riitti väkeä. Palaute on ollut hyvinkin myönteistä. Juhlakarnevaaleja on pidetty onnistuneena, monipuolisena ja rauhallisena tapahtumana.

<< Tämän vuotisissa karnevaaleissa on ilahduttanut erityisesti tapahtumien monipuolisuus ja mahdollisuus olla mukana hyvin erilaisissa jutuissa.

<< Järjestelyissä oli mukana monia luovia puuharyhmiä joiden toimesta syntyi lasten karnevaalit, Musaa mäeltä-tapahtuma, vilkas basaari-kirppis - kuja Hirvitalon pihalle, Pispalakävely, karnevaalinäytelmä yllättävässä paikassa, jalkapallo-ottelu, naamiokulkue ja Naulantaivutus-tapahtuma, parkkitanssit ja yöjamit.

<< Esillä oli myös taidetta, niin Hirvitalolla kuin Timo Jalkasen ateljeegalleriassa, performansseja ja musiikkia Taidelehdossa sekä puhetta sukeltamisesta ja veden alla valokuvaamisesta Pispalan kirjastotalolla.

<< Lisäksi Pispalan karnevaaleja kunnioitti jälleen Likkojen Lenkki reippaalla ohijuoksulla. Tapahtumaan osallistui yli 9000 naista. Samaan aikaan puistotorin lavalla ohijuoksua rytmitti tyttöbändi Micro.

<< Karnevaaleilla koettiin myös pienoinen yllätys, nimittäin jalkapallo-ottelusssa. Sitkeä Pulterrieri yllätti kylläiset Kujakollit oikealla taktiikalla ja voitontahdolla selvin numeroin 3 - 0. Pulteri-kiertopalkintoa voi siis seuraavan vuoden ajan käydä ihailemassa Ravintola Pulterissa.

<< Karnevaalipäivä huipentui illan parkkitansseihin ja yöjameihin. Pub Kujakollin edusta oli ravintola-alueena kokonaisuudessaan ja illan tansseihin Mikko Alatalon, Pauli Hanhiniemen ja kumppaneiden tahdittamana osallistui reilusti yli 400 ihmistä. Samaan aikaan lähellä Kurpitsataloa, Tahmelan rannan Taidelehdon Naulantaivutus-yhteisötaidetapahtumassa oli mukana toista sataa ihmistä. Myös Vastavirtaklubi oli lähes täynnä ja päätösjamit taiteiltiin riemukkaissa punk - ska - tunnelmissa.

<< Kuvagalleria Pispalan 26. karnevaaleista julkaistaan viikon 23 loppupuolella.

24.5. 2007

<< Puistotorin Musaa mäeltä tapahtuma alkaa Mikko Alatalon avauspuheen jälkeen. Esiintyvistä bändeistä voi tässä paljastaa sen verran että Univelassa vaikuttaa tunnettujen taiteilijoiden (mm. Salo, Mäki-Lohiluoma, Istala) jälkikasvua, Celindit voimahahmo on puolestaan monista karnevaali - näytelmistä tuttu Veera Nätkin. Pispalalaisille tuttuja muusikoita on myös latinovaikutteisessa Rumba Tre-yhtyessä, tällä kertaa keikalla on mukana myös tanssija Salla Korhonen. Micro on alan piireissä mainetta saavuttanut tyttöbändi joka äskettäin on tehnyt levytyssopimuksen. Iltapäivän päättää hevibändi Bonefleshdolls. Monenlaista mielenkiintoista on siis tarjolla.

<< Samaan aikaan tapahtuu toisaalla. Pitkin Poikin Pispalaa on opastettu kulttuuriraitti historiallisesti merkittäviin pispalalaisiin kohteisiin. Oppaina toimivat Moreeni ry:stä Mårten Sjöblum ja Kurpitsaliikkeestä Kerbo Kallonen. Reitti ja tutustumiskohteita: Lähtö klo. 14.10 Puistotorilta - Tahmelan Lähde - kasvimaat/Kurpitsatalo - Harmaa tukkitie - Vuorenmaan valtakunta - Pispan koulu - Pispankatu/uudet portaat - Vallikadun ns. Naistentalo - Sladeyn puutarha - Yrjö Jylhän kotitalo - Raja-aita Tahmelan ketän vieressä - Ansionkallio - Karnevaalinäytelmän "Aika matka!" esityspaikka n. klo. 16.00.

22.5. 2007

<< Oletko kiinnostunut sukeltamisesta ja kuvaamisesta veden alla. Valokuvaaja Timo-Olavi Jalkanen johdattelee Pyhäjärven pinnan alle, "unohtuneen Pispalan historiallisen arkiston" äärelle Pispalan kirjastotalolla karnevaalilauantaina 26.5 klo. 15.00 -16.00. Hän esittelee snorklaukseen liittyviä asioita, välineitä, niiden hankintapaikkoja sekä ottamiaan vedenalaiskuvia-ja videoita. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus kokeilla välineiden sopivuutta ja sopia testireissusta Pyhäjärvelle.

<< Timo-Olavi Jalkanen on kansainvälisesti tunnettu taiteilija jonka kankaalle pigmenttiväreillä vedostettuja valokuvia on viimeksi ollut esillä Art Pispalan ARS MENTALIS-näyttelyssä ja Espanjan Jijonassa. Hän on todennut että "teokseni esittävät mentaaleja, usein minimalistisia hetkiä veden äärellä. Ne aktivoivat katsojassa hänen omia vanhoja muistijälkiään ajalta jo ennen kielen osaamista".

<< Timon teoksiin voi tutustua ateljeegalleriassa osoitteessa Tahmelan vietotie 2. Pispalan karnevaalien viikonloppuna ateljee on avoinna sunnuntaina 27.5 klo. 14-17. Lue lisää Pispalalainen 1/07-lehdestä ja verkkosivuilta www.databooks.com/timojalkanen.

20.5. 2007

<< Pispalan Nykytaiteenkeskus ja PET-työryhmä toteuttavat Naamiokulkueen ja Naulantaivutus-yhteisötaidetapahtuman Pispalan karnevaaleilla.

<< Jo kolmatta vuottaan karnevaalien yhteydessä järjestettävä surrealistinen yhteisötaidetapahtuma Naulantaivutus on kaksipäiväinen ilmaistapahtuma.

<< Se alkaa lauantaina 26.5. klo 15 karnevaalihenkisellä Naamiokulkueella, joka lähtee liikkeelle Tahmelan rannan Taidelehdosta, läheltä Kurpitsataloa. Kulkue kulkee ylös Pispalan harjulle ja sieltä takaisin alas Pub Kujakollin kautta karnevaalinäytelmän esityspaikalle klo 16 ja lopulta takaisin Taidelehtoon. Tämän vuoden naamiokulkueeseen tuovat näyttävyyttä Flamman jättikokoinen lohikäärme ja PET-työryhmäläisten jättiläishauki. On siis luvassa todellinen titaanien taistelu.

<< Taidelehdossa juhlat alkavat n. klo. 18.00. Luvassa on Habi Bayfish performanssi, musiikkiesityksiä, soittoa ja laulua. Pue siis yllesi paras naamiosi, ota soittimesi ja vetreydy!

<< Sunnuntaina 27.5 Naulantaivutus juhla jatkuu klo. 12.00 eteenpäin musiikilla ja performansseilla. Esiintyjinä mm. Hanneriina Mosseinen ja Tango-orkesteri Kipeimmät Hetket sekä Satin & Cohen. Tarjolla on myös ruokaa ja juomaa.

<< Naamiokulkueeseen voi valmistautua Kurpitsatalolla pidettävässä avoimessa naamiotyöpajassa, jossa tehdään naamioita pääosin uusiutuvista, orgaanisista luonnonmateriaaleista: päivät 23 - 25.5 (ke-pe) klo 17-20 sekä la 26.5 Taidelehdossa ennen naamiokulkuetta.

<< Kesän aikana taidetapahtumaan osallistuvat taiteilijat luovat Tahmelan rantaan Taidelehtoa, kaupunkilaisten virkistyskäyttöön tarkoitettua ympäristötaidepuistoa. Luvassa on myös performanssia, kokeellisen musiikin esityksiä, runoesityksiä, kansankeittiötä ja taidetyöpajoja. Lisätietoa Taidelehtosta http://taidelehdossa.blogspot.com.

14.5. 2007

<< Tampereen festivaalikesän aloittaa jälleen perinteiset Pispalan karnevaalit. Karnevaalien päätapahtumat la 26.5. Alustava ohjelma tämän sivuston ohjelmaosiossa.

<< Karnevaaliohjelma ja taustatietoa tapahtumista myös tuoreessa Pispalalainen 1/07-lehdessä. Lehti on jaettu viikonlopun aikana lähialueen kotitalouksiin. Irtonumeroita saa mm. Pispalan kirjastotalolta, Hirvitalolta, K-kauppa Tahmelasta, Pub Kujakollista, Vastavirrasta, ravintola Pulterista sekä Rajaportin saunalta.

<< Pispalan 26. karnevaalien tapahtumat sijoittuvat Pispalan kirjastotalon lähiympäristöön. Päivätapahtumia kokoava keskeinen paikka on kirjastotaloa vastapäätä oleva Hirvitalo ja sen vieressä oleva tapahtumatori/Puistotori. Torilla on esiintymislava, kirppis-basaari, soppatykki ja muuta karnevaali- ja taidemeininkiä. Siellä on myös musiikkia, puheita ja runoutta, infopiste ja opasteet lasten karnevaaleihin, Pispalakävelyyn, karnevaalinäytelmään "Aika matka"! yllättävässä paikassa, jalkapallo-otteluun ja aikuisten iltatapahtumiin.

<< Tämän vuotiset kevätkarnevaalit ovat samalla juhlakarnevaalit. Ensimmäiset "Pispankatukarnevaalit" pidettiin tasan 25 vuotta sitten. Siitä lähtien karnevaaleja on juhlittu joka vuosi. Niimpä Pispalan kirjastotaloa vastapäätä olevalla tapahtumatorilla on pieni juhlahetki. Puhujiksi on kutsuttu kansanedustaja Mikko Alatalo ja apulaispormestari Tarja Jokinen. Lauri Viitaa tulkitsee näyttelijä Ahti Jokinen. Tapahtuma alkaa klo.13.

<< Lauantaina Puistotorilla klo.14 alkavassa Musaa mäeltä-jutussa esiintyy koko joukko bändejä, osa pispalasta, osa muualta. Tunnetuin lienee Musaa Mäeltä 3 & 4 -tuplacd:lläkin mukana oleva Jukka Hynnisen vetämä Rumba Tre, latino-ja romanirytmeillä keinuva viisihenkinen kokoonpano johon kuuluu myös tanssija.

<< Pispalalainen 1/07 lehden karnevaaliohjelmassa mainittu Kujakollin parkkitansseissa esiintyvä paikallinen senaattori on varmentunut Mikko Alataloksi ja hanuristi Jammi Humalamäeksi. Muita tähtiä ovat HauliBros, Pauli Hanhiniemi, Naparuuvi ja Rantavahdit.

<< Naparuuvi ja Rantavahdit lienee vielä melko tuntemattomia monille. Kokoonpanot koostuu kuitenkin kokeneista ja tunnetuista muusiikoista. Sovittaja-basisti Esko Mäkisen johtama Naparuuvi säväytti taannoin hienolla tulkinnalla Van Morrison klassikosta Moondance. Karnevaalien iltaohjelman päättävä Rantavahdit puolestaan yllätti kotiyleisönsä Pub Kujakollin avajaisissa topisorsakoski-tyyppisillä tango/tanssi-klassikoilla. Parkkitanssit alkaa la 26.5 klo.18.

<< Puistotorilta klo.14 lähtevä opastettu Pispalakävely on tämän vuotisten karnevaalien uutuus. Kulttuurireitin tarkoitus on tehdä Pispalaa tutuksi, tutustuttaa reitin varrella olevien kohteiden historiaan ja perimätietoon. Oppaina toimivat kotiseutuyhdistys Moreenin ja Lauri Viita Seuran veteraanit. Reitti kiertelee Pispalan Tahmelan puoleisessa osassa. Kävely päättyy karnevaalinäytelmän "Aika matka!" esitykseen, joka alkaa klo. 16 ja sopii kaiken ikäisille. Osallistu historialliselle ja merkilliselle aikamatkalle !.

<< Suurelta osin Pispan koulun oppilaista koostuvan Kuuluvaishatun tämän vuotinen näytelmä on "Aika matka!". Ryhmä on aikaisemmilla karnevaaaleilla esittänyt hupaelmat "Talo-aihinen" (2005) ja "Sumu" (2006). Ryhmän tuotantoa on myös Musaa Mäeltä 3 & 4 -tuplacd:n neloslevyn avausraita Pispalan Vapaaplaneetta. Lisää karnevaalinäytelmistä tämän sivuston näytelmäosiossa

Karnevaaliuutiset 2006

<< Pispalan 24. karnevaalit la 27.5.2006. Karnevaalien alustava ohjelma on 12.5. ilmestyneessä Pispalalainen-lehdessä nro. 1/06. Lehti on jaettu lähialueen kotitalouksiin.

<< Päivitetyt ja päivittyvät tapahtumatiedot löytyvät tämän sivuston ohjelmaosiosta mm. Puistotorin musiikkitapahtuman aikataulu.

<< Lasten karnevaalit ovat monipuolistumassa. Järjestelyihin on tullut mukaan Taideoppimo Tsydeemi jonka lasten taidetsydeemi-tapahtumaan sisältyy taidearteen etsintää ja muuta taitopainotteista.

<< Uutena tapahtumana on Pispalan Kulttuurineuvosto ry:n ylläpitämän Pispalan Nykytaiteen Keskuksen avajaiset Hirvikatu 10:ssä. Avajaiset on perjantaina ja tarjolla on taidetta ja musiikkia. Taidelehdon naamiotyöpaja ja Naamiokulkue ilmentyy aikaisemmista tiedoista poiketen vasta lauantaina.

<< Lauantaina toteutuva Naamiokulkue ja Taidelehdon naamiotyöpaja on osa Naulantaivutus-yhteisötaidetapahtumaa. Naulantaivutus on ympärivuotinen tapahtumaketju joka tuo kulttuurin eri alojen tekijöitä yhteen, luomaan yhteisöllistä taidetta. Kesän aikana yhteisö luo Pispalaan, Pyhäjärven rantaan Taidelehtoa, kaupunkilaisten yhteiseen virkistyskäyttöön tarkoitettua yhteisöllistä ympäristötaideteosta.

<< Tämän vuotiset karnevaalit on huomioitu ilahduttavasti myös valtamedioissa. Tamperelainen-lehti otsikoi 24.5 Pispalan karnevaalit kiinni kulttuurissa ja esittelee tapahtumatiedot unohtamatta Vastavirtaklubin päätösbileitä. Kaupunkilehti Moro kertoo näyttävästi torstain 25.5 numerossa Pispalan Kulttuurineuvosto ry:n taidetalo- hankkeesta Hirvikatu 10:ssa. Karnevaalien lähtölaukaushan taiteillaan perjantaina Pispalan Nykytaiteen Keskuksen avajaisissa.

<< Valo-lehdessä pe 26.5 kulttuuritoimittaja Johanna Vehkoo suosittelee Suomen ainoita karnevaaleja Meno- palstalla. Hän kirjoittaa mm. että jo vuodesta 1982 juhlitut karnevaalit lupaavat kaikkea sitä, mitä trooppisten maiden hikiset naamiojuhlatkin. Normaalille päiväjärjestykselle heitetään hyvästit, vietetään väärän kuninkaan päivää. Tästä voi varmistua vaikka vilkaisemalla vanhoja karnevaalikuvia tämän sivuston valokuvaosiossa.

Pispalan karnevaalit ovat siis vahvasti kiinni karnevaalin maailmankulttuurissa. Lisäksi, ja todella: eikö värikkään karnevaalikulkueen pukuloisto vain erotu edukseen harmaassa räntäsateessa?.