KUULUVAISHATTU - PISPALAN VAPAAPLANEETTA
Kuuluvaishattu Hanhiniemi
Pauli Hanhiniemi
Kuuluvaishattu Vapaaplaneetta
Haitarissa Safka Pekkonen
Teippi Tuomanen
Teippi Tuomanen

KUULUVAISHATTU

Joulukuun puolivälissä 2006 julkaistulla "Musaa mäeltä 3 & 4" -levyllä kuullaan neloslevyn avausraitana "Pispalan Vapaaplaneetta" esittäjänään Kuuluvaishattu. Mikä ihmeen Kuuluvaishattu?

Kuuluvaishattu ei ole bändi tai teatteriryhmä sanojen varsinaisessa merkityksessä, vaan suurehkon - Pispalaan keskittyvän - ihmisjoukon yhteistoiminnalle annettu nimi. Ryhmään ei varsinaisesti "kuuluta", vaan siihen voi lähteä mukaan kiinnostuksesta kulloiseenkin produktioon. Levyllä kuultava kappale pohjautuu Pispalan karnevaalinäytelmään "Talo-aihinen" joka esitettiin toukokuun lopulla 2005. Näytelmä käsitteli kyläyhteisön (lue kaupunginosan) ristiriitoja lasten sekä ufomiesten näkökulmasta. Kuuluvaishatun produktioihin on osallistunut tähän mennessä yli 50 henkilöä ikäjakaumaltaan 9 - 59 vuotta.

Edellä mainitun lisäksi ryhmä on esittänyt v. 2006 karnevaalinäytelmän "Sumu", aiheenaan mitä voi tapahtua kun Haulitorni katoaa?

Työn alla on musiikkivideo, uusi biisi, seuraava näytelmä ja kuka tietää...

"Pispalan Vapaaplaneetta" liittyy osuvasti myös juhlavuoden 2007 teemaan "Pispala 70 vuotta Tamperetta".
 

VUONNA 2007

Kaksi Kuuluvaishatun videota esitettiin 10.3.2007 Pispalan kirjastotalolla Pispala Vilkkari Off -tapahtumassa. Kiitoksia saaneet teokset olivat "Sumu"-näytelmän 35-minuuttinen täyspitkä, editoitu taltiointi vuoden 2006 Karnevaaleilta sekä "Pispalan Vapaaplaneetta" -lyhytelokuvan / musiikkivideon työversio. Jälkimmäinen kuvattiin lokakuussa 2006 Pispalalaisissa maisemissa. Se tullaan muokkaamaan täyteen esitysasuunsa syksyksi. VideoVenttiili ry:n porukalla kuvattujen videoiden äänisuunnittelun on toteuttanut Riikka Laitinen.

Pispalan Karnevaaleilla 26.5.2007 tulee 25 vuotta kuluneeksi ensimmäisistä "Pispankatukarnevaaleista". Kuuluvaishattu juhlistaa tapahtumaa esittämällä näytelmän "Aika matka!". Hieman pitemmälle historiaan luotaava näytelmä on samalla Pispalan kumppanuusprojektin, kotiseutuyhdistys Moreenin sekä Lauri Viita -seuran yhteistyönä toteutettavan kulttuurihistoriallisen Pispala-kävelyn päätepiste.

Niille, jotka eivät klo 14 Puistotorilta (Tahmelan viertotien ja Hirvikadun kulmassa) lähtevään kävelyyn osallistu, mainittakoon että klo 16 esitettävän näytelmän salamyhkäinen esityspaikka tullaan paljastamaan Kirjastotalolle ja Hirvitalolle (Hirvikatu 10) tulevissa opasteissa.
 

Kuuluvaishatun Vapaaplaneetta-kokoonpanossa esiintyvät:
Laulajat:
 Tytöt: Jael Assulin, Katti Cuthbert, Veera Hanhiniemi, Vilma Kivimäki, Jade Laakkonen, Hilla Niemi, Veera Nätkin
 Soolo- osuudet: Pauli Hanhiniemi, Eevamaija Miettinen-Kopsa, Hannu T. Sepponen
 Muu kuoro: Soile Haaksiluoto, Anna Kirstinä, Jasu Terävä
Soittajat: Safka Pekkonen (haitari, koskettimet), Henkka Perelló (viulu), Selkä Pulkkinen (basso), Arska Rautajoki (rummut), Teippi Tuomanen (kitara)
Tekijät: säv & sov Teippi Tuomanen, san Soile Haaksiluoto & Jasu Terävä
Äänitys: Matti Lätsä Nyström / LatoSound 2006, haitari & basso & rummut Ari Selkä Pulkkinen / Pispalan Musiikkiyhdistys 2006
Miksaus: Nyström & Tuomanen / LatoSound 2006
Julkaisija: Pispalan musiikkiyhdistys

Tuplalevyä "Musaa mäeltä 3 & 4" voi tiedustella julkaisijan lisäksi hyvinvarustetuista levyliikkeistä kautta maan (PMCD-003, jakelu SuperSounds).

Kuuluvaishattu logo

HISTORIAA:

Huhti-toukokuun vaihteessa 2005 pidettiin Pispankadulla ideapalaveri aiheesta kuinka elvyttää karnevaalinäytelmätoiminta. Kymmenkunta näytelmää oli vuosina 1993-2003 Pispalassa esitetty, mutta perinne näytti hiipuvan. Muisteltiin kuinka koko homma sai alkunsa: kuinka kirjailija/ohjaaja Seppo Kuuluvainen (1957-2000) vakiinnutti Pispalan karnevaalinäytelmäperinteen (Armas J. Pullan kirjan mukaan nimetyllä) trilogiallaan "Lentävä lautanen sieppasi pojat" 1995-1997 sekä isolla porukalla esitetyllä näytelmällä "Tarzan ja povikuningatar" 1998.

Kuuluvaiselta päätettiin lainata avaruusnäkökulma sekä mystinen lierihattu: tästä ei Seppo pahastuisi! Perusteema olisi monelle katsojalle entuudestaan tuttu, näytelmä silti uusi ja ainutkertainen. Käsikirjoitus ja harjoitukset aloitettiin miltei yhtaikaa. Repliikistä "Hei, nyt mää tiedän! Ojennapas sitä Kuuluvaishattua..." saatiin ryhmälle nimi. Lappeenrannan bändipiireistä 80-luvun lopulla Pispankadulla sijainneeseen - sittemmin jo purettuun - treenikämppään aikoinaan muuttanut Teippi Tuomanen ihastui näytelmän loppulaulun tekstiin, Safka puolestaan Teipin sävellykseen, tarina esitettiin, sai lisää siipiä alleen ja hei, se lentää edelleen...
 

MITÄ SEURAAVAKSI ?

Kuuluvaishatun toiminta on lähtenyt "Ilo tehdä yhdessä" -pohjalta. Sitä ei ole ajateltu tuottavaksi, työllistäväksi eikä sitovaksi kenellekään. Alun perin asiaan ei edes kiinnitetty huomiota: nämä kysymykset tulevat sitten myöhemmin, tehdäänpäs nyt tämä juttu kasaan... Realiteetti kuitenkin on, että n. 20 hengen työryhmällä toimiminen aiheuttaa aina kustannuksia. Tykötarpeiden, pienienkin, hinnat kertautuvat. Koska lähtökohtana on että Kuuluvaishatun produktioihin voi kuka tahansa osallistua ilmaiseksi - kuin lähtisi lenkkipolulle (okei, ohjatulle) - , olemme riippuvaisia tukijoistamme. Tähän mennessä olemme pärjänneet kiikun kaakun, mutta paljon lisää on tekeillä. Toivottavasti olemme saavuttaneet jonkinasteisen katu-uskottavuuden!

Kuuluvaishattua ovat tilojen ja talouden muodossa tukeneet ainakin Ahjola, Pispalan asukasyhdistys, Pispalan kirjastoyhdistys, Pispalan kumppanuus- ja alueyhteistyöprojekti, Pispalan nykytaiteen keskus, VideoVenttiili sekä monet yksityishenkilöt. Varsinaiset treenitilat sekä riittävät taloudelliset resurssit kuitenkin puuttuvat ja tämä jarruttaa ryhmän toimintamahdollisuuksia. Mutta tästä edetään!

"Tää on Pispalan Vapaaplaneetta..."
 

YHTEYDENOTOT:
Paapi Ruotsalainen
Ohjaaja
044-777 0666
Jasu Terävä
Tiedottaja
LINKIT:
Pispalan Karnevaalisivut
Pispalan musiikkiyhdistys ry.
www.tuomanen.net
Kuuluvaishattu_5
"Tää on Pispalan Vapaaplaneetta..."
Kuuluvaishattu Safka
Safka, Kuuluvaishattu ja Pyhäjärvi
VALOKUVAT © Arto Säntti
Päivitetty 18.05.2007