Kurpitsatalo
Isolähteenkatu 2
puh. 041 5257956
bussi 25
Aukioloajat:
Kurpitsatalo
talvitauolla


Ajankohtaista
Talvitauko
Keväällä toiminta alkaa perinteisellä rannan siivoustalkoilla.
>> Katso kurpitsablogista
Hommiin Kurpitsalle?
Työntekijöitä haussa. Tiedustelut p.041 525 7956.
Jäsenkirjeet 2014-2013
>> Jäsenkirje 1/2014
>> Jäsenkirje 1/2013
>> Jäsenkirje 2/2013
Ylen hyvä juttu
Ylen Olotila-sivustolla juttua Kurpitsaliikkeestä.
>> Palstaviljelyn puolustajat
Kesälukemista
Tutustu Pispala-Tahmelan-alueen
>> Luonto-tutkimukseen
>> Viherverkko-tarkasteluun
>> Kasvimaiden rakennettavuus-selvitykseen
Palstapalvelut
Kurpitsalta voi lainata työkaluja ja vuokrata haketinta ja oksa-silppuria. Maan myllerykseen jyrsintäpalvelua.
Rantapalvelut
Kesällä vuokrataan kahta soutuvenettä.
Vihannestori
Loppukesästä herkullista lähiruokaa.
Tilat
Kurpitsataloa vuokrataan yksityistilaisuuksiin lauantaisin.
Kurpitsatalo | Talon historia | Toimintaa talolla | Infokahvila

Infokahvila

Tässä info tarkoittaa ryytimaita ja niiden säilyttämisen perusteita koskevaa monipuolista tietoa. Myös yleisemminkin kestävästä kehityksestä on materiaalia infokahvilassa eli Kurpitsatalon kahdessa alakerran olohuoneessa. Infokahvilan tarkoitus on olla kiireetön paikka ryytimaista kiinnostuneille, ohikulkijoille, viljelijöille ja kaikille muillekin.

Kahvia ja muuta

Tarjottava valikoima vaihtelee vapaaehtoisten toimintaa pyöritävien ihmisten jaksamisen ja joutamisen mukaan. Yleensä kuitenkin talon aukiollessa on tarjolla kahvia ja teetä sekä jotain suuhunpantavaa, joko makeaa tai suolaista tai molempia. Jäätelöä pyritään pitämään valikoimissa kesäisin. Kuivattuja yrttejä ja muillakin tavoilla säilöttyjä maan antimia on tarjolla etenkin sesonkeina ja sen jälkeen "niin pitkään kuin tavaraa riittää". Kysy mehuja, hilloja, pikkelssejä sekä tuoreita kasviksia. Myytävänä voi olla myös alueelta kerättyjä kasvien siemeniä, oikeita paikallisiin olosuhteisiin sopeutuneita maatiaisia.

Infoa

Kansioista löytyy jo melkoiset määrät Tahmelan ryytimaita koskevia ja sivuavia lehtileikkeitä. Monen muun laisia papareita ja esityksiä on myös tarjolla. Kannattaa kysyä, sillä niiden paikka tuntuu väkisinkin vaihtelevan jatkuvasti. Matti Kääntösen kasvi-inventaario lähitienoilta on esillä A4-valokuvin ja tekstein. Lisää harvinaisia kasveja löydät etsimällä niitä ryytimaiden liepeiltä. Karttoja alueen käsittämiseksi voi kysyä. Paras ja monipuolisin tieto asioista löytynee kuitenkin aina kysymällä Kurpitsan aktiiveilta ja muilta jo pitkään viljelleiltä. Kaikkea ei koskaan saada taltioitua, vain murto-osa jää historiaan kirjoitettuna. Suurin osa unohtuu tai paremmassa tapauksessa säilyy puskaradion ohjelmistossa. Se kanava tuntuukin usein olevan paras tietolähde Pispalassa.

Kirjoja, lehtiä

Pääasiassa lahjoituksina saatu viljelyä koskeva kirjallisuus karttuu. Niitä voi lukea paikan päällä. Lainaksi niitä voi saada kauniisti pyytämällä ja yhteystietonsa Kurpitsalle muistiin kirjaamalla. Monenmoisia aikakaus- ja sanomalehtiä on aika-ajoin esillä. Niiden tuoreus riippuu niiden tuojien aktiivisuudesta. Jos Sinulla on viljelyn tai kestävän kehityksen alalta jotain tarjottavaa, tarjoa ihmeessä muillekin luettavaksi.

Kurpitsatalo | Talon historia | Toimintaa talolla | Infokahvila
© Pispalan kirjastotalon tietotupa