Kurpitsatalo
Isolähteenkatu 2
puh. 041 5257956
bussi 25
Aukioloajat:
Kurpitsatalo
talvitauolla


Ajankohtaista
Talvitauko
Keväällä toiminta alkaa perinteisellä rannan siivoustalkoilla.
>> Katso kurpitsablogista
Hommiin Kurpitsalle?
Työntekijöitä haussa. Tiedustelut p.041 525 7956.
Jäsenkirjeet 2014-2013
>> Jäsenkirje 1/2014
>> Jäsenkirje 1/2013
>> Jäsenkirje 2/2013
Ylen hyvä juttu
Ylen Olotila-sivustolla juttua Kurpitsaliikkeestä.
>> Palstaviljelyn puolustajat
Kesälukemista
Tutustu Pispala-Tahmelan-alueen
>> Luonto-tutkimukseen
>> Viherverkko-tarkasteluun
>> Kasvimaiden rakennettavuus-selvitykseen
Palstapalvelut
Kurpitsalta voi lainata työkaluja ja vuokrata haketinta ja oksa-silppuria. Maan myllerykseen jyrsintäpalvelua.
Rantapalvelut
Kesällä vuokrataan kahta soutuvenettä.
Vihannestori
Loppukesästä herkullista lähiruokaa.
Tilat
Kurpitsataloa vuokrataan yksityistilaisuuksiin lauantaisin.
Kurpitsatalon kasvimaa
Klikkaa kuva suuremmaksi
Kasvimaan keskikesä. Kuvat 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Mallikasvimaa Ilmankos-projektina
Kurpitsaliike r.y. sai vuonna 2007 käyttöönsä oman viljelypalstan. Kasvimaa on noin kolmen aarin suuruinen, ja se sijaitsee aivan Kurpitsatalon vieressä, Tahmelan rannan kävelytien varrella.
Keväällä 2009 yhdistys sai Tampereen kaupungin Ilmankos-kampanjan rahastosta apurahan yleisölle avoimen mallikasvimaan toteuttamista varten. Ilmankos-kampanjan apurahaa jaettiin projekteille, joiden avulla pyritään esittelemään erilaisia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Kurpitsaliikkeen toteuttaman kasvimaan ensisijainen tavoite on houkutella kävijöitä tutustumaan kasvimaalla kasvatettaviin hyötykasveihin ja näin edistää kotimaisten kasvisten tunnettuutta ja käyttöä.
Ruoantuotanto on merkittävä hiilidioksidipäästöjen lähde. Kasvispainotteisen ruokavalion ja lähellä kuluttajia tuotetun ruoan avulla hiilidioksidipäästöjä on kuitenkin mahdollista vähentää.
Yhdistys haluaa toiminnallaan osoittaa, että kaupungeissa on mahdollista tuottaa hyvää ja terveellistä ruokaa ympäristöystävällisin viljelymenetelmin.
Kasvimaan ovat suunnitelleet ja toteuttaneet TE-keskuksen ja Pispalan Kumppanuusprojektin kautta työllistetyt työntekijät sekä yhdistyksen jäsenet.
Luentoja ja viljeluaiheisia dokumentteja
Ilmankos-kampanjan apurahan avulla järjestettiin Kurpitsatalolla myös neljä ilmaista yleisöluentoa, jotka käsittelivät mm. kotitarveviljelyn perusteita ja kompostointia. Luennot on toteutettu yhteistyössä Pirkanmaan Martat r.y:n kanssa.
Puutarhaharrastuksen suosio on kasvamassa ja harrastajat kaipaavat tietoa ja neuvontaa. Kotitalous- ja puutarhajätteiden kompostoinnin avulla puolestaan on mahdollista vähentää hiilidioksidia paljon haitallisemman metaanin syntymistä kaatopaikoilla.
Luentojen lisäksi Kurpitsatalolla on erilaisten tapahtumien yhteydessä esitetty ilmaiseksi kaupunkiviljelyaiheisia dokumentteja.
Berliiniläisen kaupunkisuunnittelijan ja ohjaajan Ella von der Heiden elokuva Eine andere Welt is Pflantzbar kertoo kaupunkilaisten aktiivisesta toiminnasta Berliinin vihreiden saarekkeiden puolesta.
Kuuban pääkaupungista Havannasta kertova, Faith Morganin ohjaama elokuva The Power of Community kertoo Kuuban öljykriisistä 1990-luvun alussa ja sen seurauksena aloitetusta laajamittaisesta luonnonmukaisesta ruuantuotannosta Havannan kaupungin alueella
Viljelyalue
Mallikasvimaalla halutaan esitellä erilaisia menetelmiä kotitarveviljelyn aloittamiseksi.
Aloitusvaiheessa alue jaettiin neljään eri tavalla käsiteltävään lohkoon, joista yksi lohko on varsinainen kasvimaa, kaksi kesannoitiin katteen avulla, ja yksi lohko on viherlannoituslohko.
Mallikasvimaalla viljellään juureksia, lehtivihanneksia, erilaisia papuja, kesä- ja talvikurpitsalajikkeita, yrttejä ja kukkia.
Viherlannoitusalue
Viherlannoitusalueelle kylvettiin muokkauksen jälkeen maanparannuskasveina hunajakukkaa, auringonkukkaa, hernettä ja härkäpapua.
Hunajakukka kuohkeuttaa maata voimakkaiden juuriensa avulla ja palkokasvit sitovat juurillaan maahan typpeä lannoittaen maata luonnonmukaisesti. Lisäksi hunajakukka kukkii loppukesällä runsaasti, se on hyvä leikkokukka ja sen siemensato on mahdollista ottaa talteen.
Kesän lopulla kasvustot niitetään ja ne muokataan maahan seuraavana keväänä. Parannettaessa maan viljelykuntoa luonnonmukaisesti viherlannoittein parannetaan maan ravinnetilannetta, mururakennetta ja pieneliötoimintaa.
Katekesanto
Katealue katettiin kasvukauden ajaksi rikka-ja heinäkasvien torjumiseksi.
Alueelle perustettiin ns. pressukesanto, eli maan pinnalle levitettiin ensin katteeksi pressuja ja kevytpeitteitä, joita rikkakasvit eivät läpäise. Näiden päälle levitettiin paksu kerros olkea, jotta rikkakasvit eivät saa valoa. Pressujen sijaan on mahdollista käyttää myös vaikkapa pinnoittamatonta aaltopahvia tai paksua sanomalehtikerrosta.
Katelohkon kummallekin laidalle istutettiin kesä- ja koristekurpitsoja, joiden annettiin vapaasti köynnöstää ja muodostaa hedelmiä olkikatteen päälle. Kattamiseen käytettiin vanhoja ja lainaksi saatuja peitteitä ja pressuja, jotka käytön jälkeen otettiin talteen.
Katteet poistetaan syksyllä, maa muokataan ja rikkakasvien heikentyneet juuret poistetaan huolellisesti. Hiilipitoinen olki kompostoidaan muun puutarhajätteen joukossa ja osa muokataan maahan maanparannusaineeksi. Seuraavana keväänä alue muokataan uudelleen kevyesti ja otetaan viljelykäyttöön.
Voimakkaasti heinittynyt maa on hyvä pitää katteen alla parin kasvukauden ajan.
Kasvimaan työvaiheita
Alue muokataan keväällä talikolla koneellisen muokkauksen sijaan. Näin suurin osa monivuotisten rikkakasvien juurista on mahdollista poistaa kokonaisina
Lannoitteena käytetään kompostoitunutta hevosenlantaa, joka on luonnonmukainen typpilannoite. Kalkin sijaan kasvimaalle levitetään puhdasta puutuhkaa. Kasvimaalla ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.
Kasvimaa on toteutettu jakamalla alue 1.20m x 1.20m suuruisiksi viljelyruuduiksi, joita on kasvimaalla yhteensä 35.
Ruutupuutarhassa on mahdollista viljellä kasveja kauniina yhdistelminä ja viljelykierron toteuttaminen on helpompaa.
Tällä hetkellä ala on kokonaisuudessaan viljelykäytössä ja viljelyssä on yli 30 hyötykasvilajiketta.
Sadon varmistamiseksi viljellään mahdollisimman monia lajeja ja lajikkeita sekä käytetään kumppanuuskasviperiaatetta. Kumppanuuskasvit ovat kasveja, jotka viihtyvät rinnakkain ja edistävät toistensa kasvua.
Tiettyjen kasviyhdistelmien on todettu olevan satoisampia kuin toisten, ja yleensä usean lajin sekaviljelmillä kasvit menestyvät paremmin kuin yhden lajin viljelmissä. Esimerkiksi porkkana ja sipuli viihtyvät rinnakkain, samoin vaikkapa punajuuri ja lanttu. Voimakkaasti tuoksuvat kehäkukka ja samettikukka puolestaan karkottavat tuhohyönteisiä.
Yksi tai useampia viljelyruutuja on mahdollista sijoittaa vaikkapa kotipihalle, ja kasvimaalta voi löytää tähän tarkoitukseen moneen makuun sopivia esimerkkejä. Kasvit on valittu siten, että niistä voi koostaa täysipainoisia ja herkullisia aterioita
Suurin osa siemenistä tilataan Hyötykasviyhdistyksestä ja taimet esikasvatetetaan itse. Jonkin verran taimia kasvimaalle on hankittu valmiina tai saatu lahjoituksena.
Kasvimaalla on kasvatettu viljelykiertoa tukien esimerkiksi lanttua, naurista, erilaisia porkkanoita, retikkaa, raitapunajuurta ja keltajuurikasta. Lisäksi ruuduissa kasvaa muun muassa kyssäkaalia, parsakaalia, erilaisia lehtikaaleja, mangoldia ja pinaattia.
Pensaspapu, härkäpapu ja ruusupapu ovat erinomaisia valkuaisaineen lähteitä. Mintut, iisoppi ja rakuuna kuuluvat kasvimaan yrtteihin, ja krassi, kehäkukka ja kurkkuyrtti tuovat kasvimaalle väriä ja ovat samalla myös syötäviä. Yrtit ja kukat houkuttelevat paikalle myös pölyttäjiä ja perhosia.
Pyrittäessä viljelemään mahdollisimman monia erilaisia kasvilajeja edistetään alueen biologista monimuotoisuutta.
Sadonkorjuun jälkeen viljelyruudut muokataan ja rikkakasvit poistetaan huolellisesti. Maan perusmuokkaus on hyvä tehdä syksyllä, jotta maan voimakasta kevätmuokkausta ja siitä johtuvaa kuivumista voitaisiin välttää.
Kasvimaan käytävät on katettu oljella, joka tukahduttaa rikkakasveja ja tekee kasvimaalla työskentelyn ja kulun miellyttäväksi. Sisäänkäynnin osoittaa humalaköynnöksen koristama portti. Köynnösten tukena ja kasvimaan koristeina on käytetty kierrätysmateriaaleja.
Kurpitsatalon tori
Kasvimaan satoa on myyty kasvimaan edustalla elokuun alusta alkaen sekä yhdistyksen Sadonkorjuujuhlassa syyskuussa.
Yleisön osoittama kiinnostus kasvimaata ja sen tuotteita kohtaan on ollut rohkaisevaa - ehkäpä tulevaisuudessa palstaviljelyalueella voisi toimia lähituottajatori, jonne palstaviljelijät ja lähialueen pienyrittäjät voisivat tulla myymään kasvimaa- ja puutarhatuotteitaan suoraan kuluttajille.
Tervetuloa tutustumaan kasvimaahan!
Lähteet:
Kotipuutarha-lehti 5/2002
Rea Peltola, Vesa Koivu: Taitava puutarhuri. WSOY 2009.

© Pispalan kirjastotalon tietotupa