Kurpitsatalo
Isolähteenkatu 2
puh. 041 5257956
bussi 25
Aukioloajat:
Kurpitsatalo
talvitauolla


Ajankohtaista
Talvitauko
Keväällä toiminta alkaa perinteisellä rannan siivoustalkoilla.
>> Katso kurpitsablogista
Hommiin Kurpitsalle?
Työntekijöitä haussa. Tiedustelut p.041 525 7956.
Jäsenkirjeet 2014-2013
>> Jäsenkirje 1/2014
>> Jäsenkirje 1/2013
>> Jäsenkirje 2/2013
Ylen hyvä juttu
Ylen Olotila-sivustolla juttua Kurpitsaliikkeestä.
>> Palstaviljelyn puolustajat
Kesälukemista
Tutustu Pispala-Tahmelan-alueen
>> Luonto-tutkimukseen
>> Viherverkko-tarkasteluun
>> Kasvimaiden rakennettavuus-selvitykseen
Palstapalvelut
Kurpitsalta voi lainata työkaluja ja vuokrata haketinta ja oksa-silppuria. Maan myllerykseen jyrsintäpalvelua.
Rantapalvelut
Kesällä vuokrataan kahta soutuvenettä.
Vihannestori
Loppukesästä herkullista lähiruokaa.
Tilat
Kurpitsataloa vuokrataan yksityistilaisuuksiin lauantaisin.

Sijainti

Tahmelan ryytimaiden sijainti

Tahmelan ryytimaat sijaitsevat Pyhäjärven rannalla Pispalanharjun eteläpuolella. Rastilla on merkitty kuvaan Kurpitsatalon paikka.

Ryytimaiden historiaa

Pispalanharjun kainalossa pohjoisen kylmiltä suojassa oleva Tahmelan rehevä lehto on ollut viljelykäytössä jo satoja vuosia. Jo silloin kun Näsijärven vedet eivät vielä olleet puhkaisseet "Tammerkoski" -nimistä reittiään alapuoliseen Pyhäjärveen. Tuolloin harju muodosti oivallisen ja varmasti paljon käytetyn reitin itä-länsi -suunnassa. Eipä siis ihme, että jo muinaiset ihmiset ymmärsivät tämän paikallisilmastoltaan ja maanlaadultaan poikkeuksellisen paikan viljelyksilleen oivalliseksi.

Myöhemmin ryytimailla toimi mm. kauppapuutarha. Muutaman vuosikymmenen ryytimaat ovat olleet kaupunkilaisten vuokrapalstoina. Jokin aika sitten kaupunki luopui vuokraustoiminnastaan Teiskon-Tampereen 4H -yhdistyksen hyväksi ja yleiskaavoitti alueen pientalovaltaiseksi asuinalueeksi. Alue on aikaisemminkin ollut kaavoitettuna, tosin yleisten rakennusten alueeksi. Vielä tähän päivään mennessä ei kuitenkaan ole nykyiselle viljelymaa-alueelle rakennettu. Rakentamissuunitelmat ja niistä johtuva valitusten sarja ovat edelleen käynnissä.

Museotoimen lausunto ryytimaista

. Kuva viljelypalstoista

Viljelyolosuhteet

Maa on parhailla alueilla pelkkää mustaa multaa, jopa useita metrejä syvälle. Maan kasvukunto on kova. Lannoitusta ei kalkkipitoisessa maassa juurikaan tarvita. Kasvit kasvavan suuremmiksi kuin muualla. Maailman korkein soraharju suojaa ryytimaita pohjoisen kylmiltä ilmoilta. Etelän puolella oleva Pyhäjärvi päästää etelän lämpimät tuulet ja estää pitkälle syksyyn hallaa puremasta ryytimaiden satoa. Näsijärven pinta on 18 metriä Pyhäjärven pintaa korkeammalla. Suhteellisen kapean harjun läpi tihkuukin vettä läpi useista lähteistä ryytimaille. Tahmelan suuri uhrilähde ei ole ainut, suurin kylläkin. Pohjaveden pinta on tästä tihkumisesta johtuen ryytimailla korkealla. Veden pintaa voidaan alentaa ojilla, jotka tosin ovat varsin herkkiä tukkeentumaan. Paikoin ojia joudutaan aukomaan kolmeen kertaan kesässä.

Kohtalon arviointia

Kurpitsaliike ry perustettiin vuonna 1998 puolustamaan vuokrapalstaviljelyn jatkumista Tampereella ja etenkin Tahmelassa. Edelleen toivomme ja uskomme alueen säilyvän vuokrapalstaviljelylle perustuvana viheralueena. Itse aika ja niin monipuolinen hyvien arvojen kokonaisuus ovat puolellamme. Toisaalta vaikuttavien vastakkaisten voimien vuoksi varmuutta ryytimaiden säilymiselle ei kuitenkaan ole.

© Pispalan kirjastotalon tietotupa