Kurpitsatalo
Isolähteenkatu 2
puh. 041 5257956
bussi 25
Aukioloajat:
Kurpitsatalo
talvitauolla


Ajankohtaista
Talvitauko
Keväällä toiminta alkaa perinteisellä rannan siivoustalkoilla.
>> Katso kurpitsablogista
Hommiin Kurpitsalle?
Työntekijöitä haussa. Tiedustelut p.041 525 7956.
Jäsenkirjeet 2014-2013
>> Jäsenkirje 1/2014
>> Jäsenkirje 1/2013
>> Jäsenkirje 2/2013
Ylen hyvä juttu
Ylen Olotila-sivustolla juttua Kurpitsaliikkeestä.
>> Palstaviljelyn puolustajat
Kesälukemista
Tutustu Pispala-Tahmelan-alueen
>> Luonto-tutkimukseen
>> Viherverkko-tarkasteluun
>> Kasvimaiden rakennettavuus-selvitykseen
Palstapalvelut
Kurpitsalta voi lainata työkaluja ja vuokrata haketinta ja oksa-silppuria. Maan myllerykseen jyrsintäpalvelua.
Rantapalvelut
Kesällä vuokrataan kahta soutuvenettä.
Vihannestori
Loppukesästä herkullista lähiruokaa.
Tilat
Kurpitsataloa vuokrataan yksityistilaisuuksiin lauantaisin.
Kurpitsatalo | Talon historia | Toimintaa talolla | Infokahvila

Talon historiaa

Talo rakennettiin 1930 -luvulla kolmen ruokakunnan asumukseksi. Isoin perhe asui kokonaan pohjakerroksessa, joten sillä oli eteinen, kaksi huonetta ja keittiö.

Yläkerta on ollut alunperin kaksi erillistä huoneistoa. Molemmissa on omat hellansa, isommassa myös keittiön lisäksi toinen huone, jossa pyöreä kakluuni.

Talo on ennen Kurpitsaliikettä ollut kaupungin vuokra-asuntona. Siellä onkin vuosikymmenten kuluessa asunut lukemattomia ihmisiä. Heitä poikkeilee silloin tällöin talossa, jonka vieraskirjasta voi heidänkin kirjoituksiaan lukea.

Kunnostustalkoilua

Kurpitsatalon perustuksia korjaataan

Tampereen kaupunki on vuokrannut talon Kurpitsaliike ry:lle ns. "kunnostusvelvoitteella". Talo lienee kuitenkin edelleen virallisesti kaupungin purkulistalla.

Vapaaehtoiset ovat jo muutaman vuoden ajan kunnostaneet taloa monista kohdin. Sisätilat on siistitty kauttaaltaan pohjakerroksessa, vintti on keskeneräisempi. Kesällä 2001 rankkasateen aikana piipun juuresta pettänyt vesikatto on korjattu vedenpitäväksi.

Perustaremontti aloitettiin kesälllä 2002. Talo oli vajonnut ainakin 14 cm, jonka verran pohjoispäätyä nostettiin. Vanha rikkoontunut kivijalka poistettiin, uusi valettiin ja sen vierestä sekä kellarista johdettiin salaoja järveen. Perustaremontin yhteydessä rikkoontui vesijohto. Vesilaitos tulppasi vedentulon parinkymmenen metrin päästä, jotta vettä ei valuisi enempää maahan. Tuosta lähtien Kurpitsatalo on siis ollut ilman vettä.

Lapio Kurpitsatalon talkoista

Ulkomaalaus on ollut iso yksittäinen työ, joka vaatii myös runsaasti rahaa maaleihin. Vanha irtoileva maali poistetaan kaapimalla ja kaikki pinnat myös harjataan teräsharjalla. Samassa yhteydessä lyödään kaikki esille tulleet naulojen päät takaisin sisään sekä lisätään nauloja niin, että kaikki lautojen raot peittyvät. Tämän jälkeen voidaan pohjamaalata jne.

Kunnostustalkoiluihin on osallistunut suuri joukko ihmisiä, mutta yleensä melko pitkälle sama vakiintunut talkooporukka. Perustaremontissa oli uutena arvokkaana osana mm. Hyhkyn Huolto Oy pienkaivinkoneellaan.
Kurpitsatalo | Talon historia | Toimintaa talolla | Infokahvila

© Pispalan kirjastotalon tietotupa