PISPALAN HISTORIAA

Kaikki mikä minussa tapahtuu, tapahtuu Pispalassa. Lauri Viita hahmotteli Moreenissaan Pispalan ääriviivat. Syntyi kuva ja perinne, jossa korostuu Pispalan maiseman ominlaisuus, miljöö joka sinällään ruokkii luovuutta ja vimmaa. Vetää puoleensa.
Välitila. Järvien välissä, maaseudun ja kaupungin välissä. Sisäänlämpiävyyttä ja avoimuutta, yhteisöllisyyden tuntoa ja snobismia, menneisyyden läsnäoloa ja muistin menetystä.
Paikan henki jossa on luvallista ryhtyä. Ilmapiiri joka saa tuottamaan - omia juttuja.

Tutkielmia ihmisen tarpeista

Elämän tarkoitus - korni juttu
Seppo Kuuluvainen määritteli itsensä avantgardiseksi beatnikrunoilijaksi. Sepon runot ja Pispalan karnevaaleille kirjoittamat näytelmät ovat saaneet legendaarisen maineen. Video on kunnianosoitus traagisessa onnettomuudessa menehtyneen taitelijan elämäntyölle.
Runoutta kasvimailta
Pentti Hakala on runoileva palstanviljelijä ja Lauri Viidan perinnön tuntija. Äänirunoja.
Kynä kädessä syntyneet
Pispalan kirjastopäivä 2003 kokosi kevään mittaisen Sanat, Sivut ja Sadut- kirjoituskilpailun. Kuvasarja päivän tapahtumista sekä kirjoituskilpailun satoa - lue tarinoita esimerkiksi Pispalan maisemiin sijoittuvista jousimiehistä, paholaisista, kuningattarista ja heidän tyttäristään...
Runo on salaisuus
Pispalan kirjastotalon lauteilla - runotapahtumasarja kerää runot ja riimut, neuvot ja avut, yhteen ja laskee vapaaksi jälleen laulun, salaisen ja ilmeisen.
Ääni- ja videopaloja. Runolauteet- tapahtumasarjan jäljet.
Tuliveistostapahtuma videot
Tahmelan rannan tuliveistostapahumissa kunnioitetaan vanhaa kekriperinnettä marraskuun alussa, sielujen päivänä.
Ruslan ja Ljudmila
Videopala suomalaisista A. Pushkinin kansallisrunoelmassa on näyttelijä Jorce Markkulan ja valokuvaaja Timo Jalkasen yhteistyötä Pyhäjärven rannan jylhissä maisemissa.

Muita aiheita

Trubaduuri
Kati Pellinen on pispalalainen muusikko, trubaduuri, joka viihdyttää ihmisiä ja kertoo tarinoita. Katin sivuilta löytyy uusimmat, myös uudesta Aura-levystä.
Laulumies
Lystin vuoksi monessa pispalalaisessa jutussa mukana olleen laulelmamusiikin ja eri kulttuurialueiden kansanmusiikin taitajan Jukka Hynnisen sivut.
Hauli Bros yhtye
Pispalan muusikot haulitornin katveessa ovat julkaisseet ensimmäisen pitkäsoittolevynsä Haulit himaan.
Kulttuuriosuuskunta Komeetta
Komeetta on tamperelainen osuuskuntamuotoinen viihde- ja kulttuurialan palvelutoimisto.
Kun aika seisahtuu
Valokuvaaja Timo Olavi Jalkasen kuvia Pyhjärven omissa kehyksissä. Timon verkkosivuilta löytyy keskustelua herättänyt ehdotus Pispala-talosta.
Tarinoita matkan takaa
Katariina Lillqvist on kolmannen polven pispalalaisia. Katin Pispalaan perustama Osuuskunta Camera Cagliostro on erikoistunut nukkeanimaatioiden ohella myös tv- ja radiodokumentteihin. Animaatiotuotannon lippulaiva on romanien historiasta kertova sarja
"Mire Bala Kale Hin".
Pispalan profeetta
Hannu Salama ja Elämän opetuslapset.
Ainot tietäjää perää
Tea-Mari Brax ja Tuula Aho haluavat kertoa värin, muodon ja viivan karusellissa hetkittäisistä oivalluksistaan.
päivitetty 29.04.2005