Pispalan kirjastotalon lauteilla

Talvi 2003

Takaisin runolauteille

Etusivu

Ohjelma

Kaksi varpusta muistelee

Lauteet

Runo on salaisuus

Riimu

Laulu

Runoilijoitten ja tarinankertojien esittely ja tapahtumien Jäljet: kuvat, äänet ja videot.

Kari Aronpuro


Lamminpään kirjastolla ei ole elinaikanaan vuodesta 1938 lähtien ollut kuin kaksi kirjastonhoitajaa, ensin 43 vuotta Maija Sarvela ja sitten vuodesta 1981 lähtien Kari Aronpuro, 22 vuotta. Kari Aronpuro jää eläkkeelle tänä vuonna 2003.
Lamminpään kirjasto on täysin ehdottomasti Tampereen kivoin ja paras kirjasto, se huokuu lempeyttä, lämpöä ja perinteistä kirjastorauhaa. Tämä johtuu Aronpuron mukaan osin siitä, että kirjasto on ollut lapsille ja nuorille tärkeä keskuspaikka ja erityisesti aivan parhaina kulta-aikoina perjantaiaamupäivän satutunnit ovat tuoneet kirjastolle paljon kaunista tunnelmaa ja inhimillistä lämpöä sekä siitä, että kirjastoa rakastetaan Lamminpäässä erityisesti, kun kaikki kaupat, neuvolat ym. ovat ympäristöstä kaikonneet. Käyttäjiäkin on jo neljännessä sukupolvessa.
Osin varmasti perinteinen, lämmin tunnelma syntyy kirjastonhoitajien pitkäaikaisesta omistautumisesta tälle kirjastolle ja työlleen. Kari Aronpurokin on ollut kirjastonhoitajana yhteensä 40 vuotta.


Kari Aronpuro syntyi Mariankadulla ja varttui Pirkan korttelissa Satakunnankadun varrella.
"Tampere oli lapsuudessani savupiippukylä, jossa autoja oli sata kertaa vähemmän kuin nykyisin. Punakylästä laskettiin kelkalla alas Satakunnankatua eikä ruuhkaa ollut kuin kello neljän aikaa iltapäivällä (ja silloinkin vain polkupyöriä), kun työvuoro päättyi keskustan tehtaissa ja pispalalaiset kävivät kotimatkalle töistä", hän kertoo.

Vuoden 1957 tietämissä Kari osui sattumalta pääkirjastossa runohyllyn kohdalle, ei enää niin nuorenakaan. Siellä hän tutustui ensimmäisiin innoittajiinsa, runoilijoihin Sandburg ja Walt Whitman, joista jälkimmäisestä hän jopa kirjoittikin teokseensa "Kirjaimet tulevat". Runous oli vapaamuotoista, sellaista, mitä ei ollut opetettu koulussa. Kari alkoi kirjoitella itsekin, ja hän näytti tekstejään äidinkielen opettajalleen Anna-Liisa Mäenpäälle, joka kannusti Karia.
Kari voitti Tampereen (nyk. Pirkanmaan) kirjoituskilpailun moneen kertaan ja myös Erkon valtakunnallisen kilpailun, minkä seurauksena Keijo Immonen Kirjayhtymästä otti yhteyttä Kariin ja suorastaan pakotti tämän ottamaan itseään niskasta kiinni ja julkaisemaan esikoisteoksensa "Peltiset enkelit", joka on siitä erikoinen runokokoelma, että siitä tehtiin televisiolle TV2:lle elokuvakin (jonka käsikirjoitus oli mukana Karin kolmannessa kirjassa "Terveydeksi").
Esikoisteoksen Kari kokosi yhdessä Eeva-Liisa Mannerin kanssa. Eeva-Liisa keksi kirjan nimenkin.


Vuonna 1965 Kari julkaisi teoksensa "Aperitiff, avoin kaupunki", joka sai huomiota palstametreittäin. Se on kollaashi-romaani, eli on koottu erilaisista teksteistä eri lähteistä vailla näkyvää loogista järjestystä. Karin romaanissa oli mm. sähkölasku ja varastoluettelo. Edellisenä vuonna ilmestyneet Markku Lahtelan "Jumala pullossa" ja Pentti Saarikosken "Ovat muistojeni lehdet kuolleet" lasketaan Karin teoksen ohella tuon ajan huomiota herättäneiden kollaashi-kokoelmien joukkoon. Karin kirja menestyi, "kun se oli niin erilainen". "Aperitiffistä" otettiin uusintapainos vuonna 1978.
Neljännen teoksen "Minä viihtyy" ja viidennen "lokomonyliopisto" välille jäi pisin julkaisematon kausi, kolme vuotta, ja Karilta on ilmestynyt tähän päivään saakka siis teoksia tasaisena virtana ja nyt on ulos tulossa ”noin 18. runokokoelma”. Kari ei poimi tuotannostaan mitään teoksia esiin, "koska omia lapsiaan ei voi panna paremmuusjärjestykseen", mutta yrittää poimia joitakin esiin niiden saaman huomion mukaan: "Peltiset enkelit" (vuoden paras esikoisteos), "Aperitiff" (muuten vain suurta huomiota), "Kirjaimet tulevat" (Runeberg-palkinto), "Vähäfysiikka" (Valtion palkinto), ”Tasanko” (Finlandia-palkintoehdokkaana). Tampereen kaupunki on palkinnut kirjoista kymmenkunta

"Keillekö kirjoitan?
En keillekään, pikkuinen kieli
puhuu minuja pikkuriikkisille yleisöille."

© Pispalan Tietotupa / Jussi Rovio - Viimeksi muokattu: 21.11.2006 15:51:45.