Pispalan kirjastotalon lauteilla

Takaisin runolauteille

Etusivu

Ohjelma

Kaksi varpusta muistelee

Lauteet

Runo on salaisuus

Riimu

Laulu

Takaisin runoilijoitten ja tarinankertojien ennakkoesittelyvalikkoon

Jäljet

(25K)
Ensimmäisten runolauteiden esiintyjät Timo Malmi ja Juha Siro

Pispalan kirjastotalon lauteilla -tapahtumien avaussanat

Tervetuloa "Pispalan kirjastotalon lauteilla" - runo - ja tarinakerrontatapahtumien avaustilaisuuteen. Ennen kuin runoilijat astuvat esiin, tässä muutama lause kirjastotalon puolesta.

Pispalan kirjastotalon lauteet - tapahtumia voisi luonnehtia kolmesta näkökulmasta käsin:     
1 . "Lauteet"- nimi tuli keskusteluista Tapani Hietalahden kanssa. Lauteet ovat ihmisen luomat, mutta ne eivät vaikuta olevan eri maailmaa kuin vaikkapa maa. Lauteet ovat luonnollisia, kun taas penkit ja tuolit ovat ehkä hiukan vieraantuneet esimerkiksi maasta, joten vaikka täällä nyt istumme tuoleilla, niin tämän parin tunnin ajan olemme oikeasti lauteilla. Kun lauteet ovat luonnolliset ja maanläheiset, niitä voisi luonnehtia parhaiten ehkä luonnehtia "reiluiksi". Reiluus olkoon siis ensimmäinen näitä tapahtumia luonnehtiva sana.
    2. Toinen tapahtumia luonnehtiva sana voisi olla ei-elitistisyys, joka nousi esiin keskusteluissa Timo Malmin kanssa. Samoin kuin kiersimme ympäri Tamperetta jättämässä esitteitä, koimme hyvin voimallisesti, että Tampereella on edelleen totta se, että runoutta ja tarinankerrontaa arvostetaan terveellä tavalla, mikä tarkoittaa sitä, ettei tällaisiin tilaisuuksiin tulla katselemaan joitakin mahdottomia tähtiä, vaan arvostetaan itseä ja omaa tarinankerrontaa siinä missä esiintyvää runoilijaa. Siis runo kulkee kaiken kansan mukana.
    3. Ja kolmanneksi kulmakiveksi voisi määritellä Tampereella ja Suomessakin tutun tarinaperinteen. Ilman oikeanlaisia ja oikeaan aikaan kuultuja tarinoita esi-isämme tuskin olisivat selvinneet elämästä ja päässeet yhtään mihinkään. Tarinoiden avulla on saatu inhimillistä viisautta selviytyä, Suomessa, Tampereella, Pispalassa.

Näistä kolmesta aineksesta, reiluudesta, ei-elitistisyydestä ja esi-isien tarinaperinteestä syntyy elävä sydän, jota voi leikillisesti kutsua Isoisäksi. Ja kun sitten katsoo jaloissaan oleviin Isoisän saappaisiin, havaitsee edelleenkin, vaikka biologista ikää on jo tullut, vasikan rimppakintut hölskymässä Isoisän saappaissa. Varsinkin nykyajan maailmassa Isoisän saappaita on miltei mahdotonta täyttää, ja se on mielestäni fakta, ei kenenkään "omaa" alemmuudentuntoa.
Saappaat eivät kuitenkaan täyty kompleksisesti, mikään bodailu ja doping eivät niitä täytä. Miten siis Isoisä on aikoinaan täyttänyt nuo saappaat- Juuri maailman ehdot ja omat rajansa ja puutteensa tuntemalla ja sitä kautta inhimillisen lämmön sydämellä ja siten oikeat sanat ja oikean vaikenemisen oikeaan aikaan löytämällä ja luottamalla inhimillisen lämmön tarinaperinteeseen, ei elitistiseen nukkemaailmaan. Ja tällaisella mielellä toivomme kaikkea hyvää tälle tapahtumille ja myös tuleville.

Ennakkoesittelyssä on kerrottu runoilijoista ja tarinankertojista, siitä, että he kertovat suosikkirunoudestaan ja -kirjallisuudestaan, omista töistään ja runoilevat. Kenenkään esiintyjän kanssa ei ole kuitenkaan tarkasti ottaen sovittu sisällöstä mitään, ja ennakkoesittelyjen tarkoituksena oli vain antaa mahdollisimman laaja liikkuma-ala kaikille, emmekä tiedä esimerkiksi mitä kaikkea tämän päivän esiintyjät puhuvat ja seuraako esimerkiksi kysymysmahdollisuuksia jne, mutta he varmasti kertovat itse seuraavaksi siitä, mitä tuleman pitää.

Tampereella 12.1.03

© Pispalan Tietotupa / Jussi Rovio - Viimeksi muokattu: 10.02.2003 18:11:26.