Pispalan kirjastotalon lauteilla

Talvi 2003

Takaisin runolauteille

Etusivu

Ohjelma

Kaksi varpusta muistelee

Lauteet

Runo on salaisuus

Riimu

Laulu

Runoilijoitten ja tarinankertojien esittely ja tapahtumien Jäljet: kuvat, äänet ja videot.

Jussi Rusko

Nykyisin Nokialla asuva Jussi Rusko on alun perin Tammelan väkeä. "Muistan, miten hirveältä tuntui, kun Tammelaa ensimmäisenä, ennen Amuria ja muita puukaupunginosa-alueita, alettiin purkaa, ja nythän se yksi kaikkein rumimpia alueita kaupungissa. Silti jos takaisin Tampereelle muuttaisin, sinne jonnekin varmaan hakeutuisin, niin vankalta se maaperä silti vieläkin tuntuu."

"Vaarilla oli kenkäkauppa Tammelassa. Asuttiin Pinninkadulla, Ilmarinkadulla ja Lähteenlinnassa. Yleisiä saunoja oli kaikkialla, vaikka lähinnä Ilmarinkadun saunassa käytiin. Saunapäivänä pantiin aina vihdat ja pyyhkeet sun muut sanomalehtikääröön tavan mukaisesti, ajettiin potkukelkoilla saunalle ja mentiin löylyihin. Saunassa oli aina paljon väkeä ja erityisesti sotaveteraaneja. Siellä sitä aina tajusi sodan kaameuden, kun invalideja oli niin paljon, melkein joka toiselta joitakin jäseniä poikki. Sotatarinoita riitti niin paljon, että aina kun saunasta kotiin pääsi, oli sellainen olo, että piti olla onnellinen, että oli selvinnyt ehjänä kaikesta siitä tulituksesta. Myöhemmin kun ikää tuli lisää, kiersimme nuorina uteliaisuudesta kaikki Tampereen yleiset saunat, vaikka Tammelan saunat olivat tietenkin niitä kotisaunoja."

"Isä luki paljon, ja sitä kautta meillä oli tavallaan "oma kirjastokin". Usein hän luki tarinoita meille lapsille, jolloin kun Lähteenlinnan naapurien lapset tulivat paikalle kuuntelemaan, meitä lapsia saattoi olla parikymmentäkin tarinoita kuuntelemassa. Siitä se minun kirjallisuus - ja kulttuuri-innostukseni varmaankin juontuu. Sitten aloin käymään kaupungin kirjastossa, joka tuolloin oli Pinninkadulla Samperin talon vastapäätä olevan kaksikerroksisen puutalon yläkerrassa. Tuolloin nuorena minua innostivat Viljo Kajavan runot, erityisesti hänen 60-luvun Tampere-runot - ja tietysti myös Viita."

"Kun tultiin vähän vanhemmiksi ja toinen tammelalainen, Jussi Kylätasku sekä Kari Aronpuro alkoivat voittaa Tampereen kirjoituskilpailuja, joka nykyisin tunnetaan Pirkanmaan kirjoituskilpailun nimellä ja puhuttiin näistä asioista Tillikassa, rupesin ajattelemaan, että miksen minäkin voisi kirjoittaa - ja voittaakin."
"Ja niinpä sitten voitinkin tuon kilpailun runoluokan vuonna 1967 ja muutamaa vuotta myöhemmin menestyin Erkon valtakunnallisessa kilpailussa."

Jussi Rusko on Tampereella ollut aina hyvin monitahoinen kulttuurivaikuttaja. Samaan aikaan kun hän kävi töissä VR:llä ja tavallaan sattumien summana ajautui asumaan rauhalliselle Nokialle, hän kirjoitti mm. kuvataide- ja kirjallisuusartikkeleita Hämeen yhteistyöhön ja kuvataidenartikkeleita Kansan Uutisiin, teki Erkki Auran kanssa kolme näytelmää ja toimi Nokian sivutoimisena kulttuurisihteerinä aikana jolloin "päätoimisia" kulttuurisihteereitä ei kovin paljon ollut.
Yllättävää kyllä, oikeastaan Jussi Ruskon ensimmäinen oma runokokoelma "Jokunen suudelma ja raikuva nauru" ilmestyi vasta 1992. Sen jälkeen on ilmestynyt neljä teosta lisää järjestyksessä "Eksyksissä keskellämme", "Heiny, Tammela!" (Kyllä - Tammela-runoteos!), "Musta lintu puistossa" ja uusimpana "Pirssi taivaaseen". Hän toimii myös kirjallisuus ja kulttuurilehti Kirjon toisena päätoimittajana.

Jussi Ruskon kodissa Nokialla vallitsee lempeän rauhallinen, maaseutumainen tunnelma. On päästy vaiheeseen, jossa alkujaan "röttelötalon" kaikki tärkeät perusasiat pelaavat, kakluuni lämmittää pehmeästi, talo on kauniisti remontoitu eikä omakotiasujan loputtomalla työlistalla eteneminen pienempien asioiden suhteen ole niin kiireellistä.

© Pispalan Tietotupa / Jussi Rovio - Viimeksi muokattu: 10.05.2004 21:50:30.