Pispalan kirjastotalon lauteilla

Takaisin runolauteille

Etusivu

Ohjelma

Kaksi varpusta muistelee

Lauteet

Runo on salaisuus

Riimu

Laulu

Takaisin runoilijoitten ja tarinankertojien ennakkoesittelyvalikkoon

Jäljet

Thich Nhat Hanh ja Vietnamin sota

Tämä osio kuuluu sekä "Runo-Lauteisiin" että "Rauhan riimuihin"


Vietnamilainen zenmestari Thich Nhat Hanh eli Thây on nykyisin jo 76 vuoden ikäinen - siispä hän ollut munkkina jo yhteensä 60 vuotta. Thây nousi jo hyvin nuorena esille Vietnamissa tärkeänä vaikuttajana, kulttuurillisesti, hengellisesti ja poliittisesti. Vietnamilaisessa yhteiskunnassa erityisesti kaksi ensiksi mainittua sekoittuvat usein luontevasti, kun buddhalaisuuden vaikutus maan tapahtumiin on ollut ja on niin voimallinen, ja luostarikunta on luonnollinen osa yhteiskuntaa.

Vaikka Thây on ollut ja on osa Vietnamin joskus raskastakin hengellistä järjestelmärakennetta, hän on myös aina ollut radikaali ja jopa kapinalliseksikin mielletty, ja useaan otteeseen julistettu ainakin "hiljaiseen pannaan" milloin buddhalaisen yhteisön piirissä, milloin hallitsevan poliittisen järjestelmän piirissä. Tästä huolimatta hän ehti ennen maanpakolaiseksi ajautumistaan jättää Vietnamiin paljon tänä päivänäkin merkittäviä jälkiä, kuten Van Hanhin buddhalaisen yliopiston kaltaisia arvostettuja instituutioita, joita hän oli perustamassa.

Nuorten yhteiskunnallisen palvelun koulun ruokala
Yksi Thâyn toiminnan radikaali piirre oli "osallistuvan buddhalaisuuden" ajatus, jossa munkkien ja nunnien (ja ihmisten) henkisen polun yhdeksi osatekijäksi katsottiin vääjäämättä kuuluvan yhteiskunnallinen vastuu ja konkreettinen ponnistelu olemassa olevien olojen parantamiseksi ja erityisesti rauhanasian ajaminen. Näistä siemenistä ja aihioista puhkesivat kukkaan Vietnamin sodan hirveyksien keskellä sellaiset ihanteelliset, tuhansia ihmisiä innoittaneet liikkeet kuten "Nuorten yhteiskunnallisen palvelun koulu" sekä eettisyyden jalustalle perustettu sääntökunta "Keskinäisolemisen yhteisö". Nämä liikkeet saivat paljon arvokasta aikaan, kuin ihmeen omaisesti, Vietnamin sodan helvetin keskellä.

Thây on ollut aktiviteettiensa vuoksi maanpakolainen vuodesta 1966 asti. Hän vaikuttaa edelleen kirjojen ja oppilaittensa kautta voimakkaasti Vietnamissa, mutta ei fyysisesti ole käynyt maassa yli 35 vuoteen. Tänä aikana hänestä on tullut tunnettu hahmo lännessä. Hän asuu nykyisin Etelä-Ranskassa perustamassaan Luumukylän yhteisössä, joka tänä vuonna täytti 20 vuotta. Luumukylä on pikku hiljaa kasvanut varsin suureksi "harjoitusyhteisöksi", kuten Thây sitä kutsuu. Luumukylässä "harjoitetaan" läsnäolemista, "rauhaa tässä ja nyt", jotta suurempi yhteiskunnallinen rauha voisi (joskus) olla mahdollista.

Thây on nuoresta pitäen ollut kirjallisesti valtavan "tuottelias". Tosin vietnamilaisessa kulttuurissa tunnetut opettajat "julkaisevat" yleensä kirjoja niin, että he pitävät luentoja ja opetuspuheita, ja heidän oppilaansa kirjaavat puheet ylös ja toimittavat niistä kirjoja. Mutta hyvien puhujan- ja tarinankertojanlahjojensa lisäksi hän on myös hieno, syvä ja kirkashenkinen kirjailija ja runoilija, jo pitkään Vietnamissa tunnettu ja rakastettu, nykyisin myös lännessä. Hän on kirjoittanut koko joukon ylen kauniita runoja.

Venepakolaisia auttamassa

Tässä tilaisuudessa Anna Karelli ja Mikko Mäkitalo lukevat Thâyn runoja, tarinoita ja satuja sekä otteita näytelmästä sekä otteita Thâyn työtoverin Chân Khôngin elämänkerrasta, jossa dokumentaarisesti kuvataan Thâyn ja heidän vaiheitansa Vietnamin sodan aikana sekä myöhemmin lännessä, venepakolaisten auttamisprojekteteja ja tärkeitä eettisiä valintoja sekä katsotaan myös mahdollisesti video Thâyn puheesta Hiroshiman vuosipäivältä 1997.

Linkeiksi on valikoitu joukko tätä kirjoitusta valottavia otteita:

Useimmat otteet ja valokuvat ovat kirjasta Chan Không: Todellista rakkautta oppimassa- Kokemuksiani yhteiskunnallisen muutoksen toteuttamisesta Vietnamissa (Palladium Kirjat).

Thich Nhat Hanhin suomeksi julkaistuja kirjoja:

Puhtaan maan polulla (Basam Books)

Elävä Buddha, elävä Kristus (WSOY)

Rauha on jokainen askel (Tammi)

Tämä hetki ihmeellinen hetki (Biokustannus)

Takaisinpaluun polku - matka jatkuu (Palladium Kirjat)


© Pispalan Tietotupa / Jussi Rovio - Viimeksi muokattu: 06.02.2003 11:52:02.