Pispala - näyttelyiden toukokuu

(Käyttöohje: Kun klikkaat vasemman puoleista linkkiotsikkoa, saat otsikon aihetta koskevat tiedot, ei kaikkia tapahtumia eli pitkää listausta)

Muista turvavälit!

Pispala-Tahmelan alueen harraste-ja kulttuuritiloissa noudatetaan koronaepidemiaan liitttyviä turvallisuusehtoja sekä seurataan tarkasti terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia.

Pispala aukeaa vaiheittain

Osa kulttuuritiloista on siirtynyt pääosin etäopetukseen, kuten Ahjola ja Musiikkikoulu Musiikkitoteemi, osa livestreamauksiin, kuten Harjun seurakunta.

Varalan Urheiluopisto järjestää verkkovalmennusta sekä kesän kursseja koronatakuulla.

Tahmelan huvila ilmoittaa, että sulku on ohi. Takeaway toiminta jatkuu, mutta nyt voi vaihtoehtoisesti jäädä juomaan ja syömään sisälle, terassille ja pihaan.

Tahmelan Pub Kujakolli ja Pispalan Pulteri avaavat ovensa klo 11 ja ovat auki koronarajoitusten mukaisesti klo 18 asti. Vastavirta-klubi pe - su klo 12-18.

Näyttelyt 2021:
Tahmelan Huvila: Uudet näyttelyt
Milja-mummo maalasi - 18.5.
Reija Tapaninen: Ehdotus olemisesta - 18.5.
Lotta Leka: Autere - 19.5
Pispalan nykytaiteen keskus:
Paula Tella: Holy Water - 23.5
Taru Samola & Outi Neuvonen: Tila – 23.5
Lue lisää >> hirvikatu10.net

TAHMELAN HUVILA - Äitienpäiväkakkuja
Tahmelan huvilan toukokuu >> Tahmelan huvila (fb)

VERKKOTAPAHTUMA - Tahmelan huvilan 2vee synttärit pidettiin 27. - 28.3.2021. Ohjelmassa:
Huvilan kuvakollaasitervehdys (julkaistaan 27.3)
Yhteisötaidekoulu Hehkumon lastenohjelmaa
Huvilan varjot (Suomen varjoteatteriyhdistys)
Suora striimattu ERIKOISMUSAILTA lauantaina 27.3. klo 17 alkaen:
J Mikael
Kielo Kärkkäinen
Kahvilan Takeaway auki koko viikonlopun klo 12-16.
Katso >> Tahmelan huvila 2vee - videotallenteet

Alexander Lembke näyttely When the Ice is gone  - 31.4.2021.
Huippuvuoret (norj. Svalbard) on Norjalle kuuluva saaristo Pohjoisella Jäämerellä (archipelago in the Arctic Ocean). Eräopas, valokuvaaja Alexander Lembken tutkimusmatka vähitellen katoavan maiseman kauneuteen.

Tutustu >> When the Ice is Gone (fb)

Taiteilijahaastattelu livestreamauksena >> täältä
Kirjailija, kansanedustaja, ex-ympäristöministeri Satu Hassi ja valokuvaaja Alexander Lembke keskustelevat näyttelyn teemasta, siis Arktisesta alueesta ja ilmastomuutoksesta. Keskustelu käydään englanniksi. Seurattavissa fb-kautta. 

PISPALAN KIRJASTO - katso uusi esittelyvideo

Huhtikuun lopun läänintaitelija Anna Elina-Isoaron kirjailijahaastattelun ja muusikko Kielo Kärkkäisen musiikki-illan videotallenteet verkkossivuilla.

Seuraa ja kuuntele >> Pispalan kirjasto (fb)

Löydä itsestäsi lavarunoilija! Vertaistukiryhmä auttaa. Joka kuun viimeisenä torstaina. Aloitus 28.1.2021 klo 18 Pispalan kirjastolla. Torstai on toivoa täynnä.

Kyseessä on avoin tapaaminen kaikille, jotka haluavat kehittyä lavarunoilijana. Lavarunoilijain Vertaistukiryhmässä harjoitellaan omien runojen esittämistä pienessä runoilijaporukassa, annetaan toisille rakentavaa palautetta kannustavassa hengessä ja vaihdetaan ajatuksia kirjoittamisesta ja esiintymisestä yleisesti.

Järjestää Kirjoittajayhdistys Viitapiiri ry ja Pispalan kirjasto. Tutustu >> Viitapiiri ry (fb)

Videotallenteita

Pispalan kirjastolla ja Tahmelan huvilalla pidettyjen kirjallisuushaastattelujen ja musiikkitapahtumien livetallenteet ovat kuultavissa Pispalan kirjaston fb-sivuilla!

Uusimpina Punch & Pravdan livestreamkeikka sekä Lauri Viidan Moreenin englanniksi kääntäneen Virginia Mattilan haastattelu. Moreenin englannos sai nimekseen Earths Hardy Chattels. Myös Lauri Viidasta elämänkerran kirjoittaneen Jukka Lyytisen haastattelu löytyy sivuilta.

Lue ja katso >> Pispalan kirjasto (fb)

HARRASTA JA OPISKELE TURVALLISESTI

Pispala on kulttuuria harrastelevien kaupunginosa. Alueella toimii hämmentävän useita ammattimaisia kulttuuri- ja vapaa-ajankeskuksia sekä kansalaistoimintaan perustuvia tiloja.

Pispalanharjulta vilkaistuna itäpään nurkassa Varalan Urheiluopisto, lännessä Pispan Palvelukeskus. Pohjoisen suunnassa Ahjolan kansalaisopisto, vieressä nukketeatteri Mukamaksen kotiteatteri, Rakennuskulttuurikeskus Piiru sekä Harjun Seurakunnan palvelut Pispalan kirkossa. Etelän Tahmelan laaksosta löytyy vielä Musiikkikoulu Musiikkitoteemi.

Näitä täydentää ja monipuolistaa hieman paikallisemmat, yhdistysten ylläpitämät ja paljolti kansalaisaktiivisuuteen perustuvat talot tai tilat, kuten Tahmelan Huvila, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo, Mahdollisuuksien tila, Kurpitsatalo, Moreenin Haulitehdas, Pispalan kirjasto ja Rajaportin sauna.

Esimerkkeinä neljä erilaista valtakunnallisen tai Tampereen tason ammatillista toimijaa: Varala, Ahjola, Musiikkitoteemi ja Pispan Palvelukeskus.

VARALAN URHEILUOPISTO - kesän kurssit
Tutustu Varalan vapaa-ajan tarjontaan sekä kesän kursseihin ja leireihin >> täältä 

 

Varalan urheiluopisto on valtakunnallinen liikunnan koulutuskeskus. Toiminnan pääalueita ovat liikunta-alan koulutus, vapaa-ajan loma- ja leiritarjonta, ryhmien kokous- ja liikuntapäivät sekä urheilu- ja valmennustoiminta.

Varalassa on mainiot tilat harrastaa monipuolista liikuntaa. Harmillista vain, että tilojen täyttöaste lienee reilusti yli sataprosenttia. Kelvollista saliaikaa on vaikea saada. Samoin esimerkiksi erilaiset leirit täyttyy nopeasti. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Suomen ensimmäinen urheiluopisto

Itse asiassa Varala on Suomen ensimmäinen urheiluopisto. Se perustettiin naisten liikuntakasvatuksen edistämiseksi vuosina 1908-1910. Tärkeimpinä toimijoina Suomen Naisvoimisteluliiton Elin Kallio ja Tampereen Naisyhdistyksen Anna Lilja sekä ammattien tarkastaja Vera Hjelt ja arkkitehti Wivi Lönn.

Opiston perustamiseen innoitti jo aikaisemmin, vuonna 1907 Riihimäellä ja seuraavana vuonna Tampereella järjestetyt ensimmäiset kokeiluluonteiset naisvoimistelukurssit, jotka olivat saaneet hyvän vastaanoton. Naisten perustaman toimikunnan (1910 Tampereen naisvoimistelutalo Oy) tehtäväksi tuli ostaa kurssitoimintaan sopiva tila. Sellaiseksi löytyi osin sattuman kautta Varala.

Kyseessä oli tehtailija Heikki Liljeroosin ja hänen puolisonsa Mian Pyynikillä sijainnut Varala-niminen rantahuvila. Huvila on rakennettu vuonna 1892. Liljeroosien ajan Varalan huvilaelämä on tullut ikuistetuksi Sillanpään romaaniin Hiltu ja Ragnar. Nuori Frans Emil Sillanpää nimittäin toimi Liljeroosien perheen lasten kotiopettajana.

Varalan toiminta jakaantui kolmeen päämuotoon: kurssitoiminta (voimistelu, urheilu, leikki ja kansantanhu), kaupunkilaisten kesävirkistys (naisten) ja retkeilytoiminta (majoitus). Kurssit oli suunnattu puuvillatehtaiden tytöille ja naisille. Toiminta perustui ei-kilpailulliseen, ns. lingiläiseen terveysvoimisteluun. Tavoite oli karsia kehosta "työn leima".

Varalan vanha portti. Vieressä vuonna 1926 valmistunut Kisapirtti. Takana  liikuntahalli ja sen takana, lähellä rantaa alkuperäinen ja entisöity Villa Varala, jonka yläkerrassa on mm. naisliikunnan museo. Nykyisin urheiluopiston aluetta koristaa kiipeilypuisto Flow Park.

AHJOLAN KANSALAISOPISTO - kevään kurssit
Tutustu Ahjolaan ja sen mittavaan kurssi ja harrastetarjontaan >>  täältä

 

Usein unohdetaan että Ahjolan toiminnan taustalla on kansainvälinen setlementtiliike. Setlementtiaate syntyi 1800-luvun jälkipuoliskolla Englannissa. Aatteen Suomeen toi merimiespappina Lontoossa työskennellyt Sigfrid Sirenius.

Ensimmäinen setlementti - sanasta to settle (asettua asumaan, sopeutua, sovittaa) - perustettiin Helsingin työläiskaupunginosaan sisällissodan jälkitunnelmissa vuonna 1919. Sireniuksen perustama kristillis-yhteiskunnallinen työkeskus Kalliola pyrki "ihmiselämän ja kansan eheyttämiseen", työmuotoina keskustelupiirit, kansalaisopisto ja nuorisokerhot.

Englannin mallin mukaisesti setlementti pyrki etsimään yhteyksiä myös sivistyneistöön, akateemiseen väkeen. Merkittävä henkilö Kalliolan toiminnassa olikin sosiaalipolitikko Heikki Waris, joka tunnetaan hyvinvointivaltiolliset suuntaviivat luoneesta tutkimuksestaan Pitkänsillan Pohjoispuolelta.

Ahjolan Setlementti 90 vuotta

Pispalaan setlementtiaate asettautui 90 vuotta sitten, talvella 1930. Ahjola perustettiin vapaaopiston nimellä muutamaa vuotta myöhemmin pastori Renforsin taloon. Vuonna 1935 opintoryhmiä oli kymmenkunta ja oppilaita yhteensä 51. Aineina retkeilykerho, kotitalous, kirjanpito, ruotsi, englanti sekä kuorolaulu ja maantiede keväällä, äidinkieli, kansantanhut ja raamattupiiri syksyllä. Eräs ensimmäisistä ohjaajista oli kaikkien vanhojen pispalalaisten tuntema, Pispan koulun opettaja Tauno K. Sola.

Pispalan rippikoulu

Kiintoisan näkökulman Ahjolan varhaisvuosiin tarjoaa tunnetun kirjallisuuskriitikon Pekka Tarkan tuore muistelmateos Onnen Pekka.

Santalahden Engvistin huvilassa asuneen Pekan isä nimittäin oli Ahjolan isäntä pastori Toivo "Topi" Tarkka ja isoisä setlementtiliikkeen perustaja Sigfrid "Ukko" Sirenius.

Toivo Tarkan aikana Ahjola rakentui nykyiselle, Hugo ja Jenny Simolan lahjoittamalle tontille. Muutto uusiin tiloihin toteutui talvella 1941. Sitä ennen Ahjolalla oli ollut toimitila Tahmelassa, lähteen lähellä olevassa, entisessä ns. Tahmelan Pappilassa, vuodesta 1936.

Pekka Tarkan (s.1934) perhe asui Santalahdessa 1950-luvun alkuun asti. Muistelmateoksessa kuvataan hienosti kahden pappissuvun, Tarkan ja Sireniuksen, välisiä suhteita sekä setlementti-liikkeen aatteellista pohjaa. Luku Pispalan rippikoulu muistelee papinpojan elämää 1940-luvun Pispalassa. Esiin nousee "sivullisuuden" teema. Papin poika oli jo kansakoulussa kavereiden mielestä erilainen.

Pispalaan ja (sivullisuuden teemaan) Pekka Tarkka palasi myöhemmin kirjoittaessaan jo meritoituneena kirjallisuuden tutkijana elämäkerran naapuripojasta, työläiskirjailija Hannu Salamasta (Pekka Tarkka: Salama. Otava 1973).

MUSIIKKIKOULU MUSIIIKKITOTEEMI
Mukaan pääsee läpi vuoden ilman pääsykokeita. Tutustu tarjontaan >> täältä

 

Musiikkitoteemi on vuodesta 2004 toiminut musiikin monialayritys. Yrityksen keskisimpiä toimintamuotoja ovat musiikkikoulu ja Tampereen Tahmelassa sijaitseva Guitar Shop, joka palvelee myös verkossa (katso Toteemipuoti).

Musiikkikoulu on suunnattu kaikenikäisille, joskin suosituimpia taitavat tällä hetkellä olla lasten muskarit ja vekarabändiryhmät. Mukaan pääsee läpi vuoden, tarpeen mukaan perustetaan myös uusi ryhmiä.

Musiikkitoteemin tapahtumiin kuuluvat opiskelukauden näytönpaikat, täysiä saleja vetävät oppilaskonsertit. Keväällä lukukauden päättävät Rokkaava Kevätkonsertti ja Akustinen Kevätkonsertti.

Musiikkikoulu Musiikkitoteemin pääpaikka sijaitsee Tahmelan Liikekeskuksessa. Käynti Selinikadun puolelta.

PISPAN PALVELUKESKUS
Tutustu tiloihin ja palveluihin >> Tampereen kaupunki - ikäihmisten palvelut
Pispan Palvelukeskus >> facebookissa

Moni ei ehkä tiedä että keskuksen tilat ja palvelut ovat avoimia kaikille tamperelaisille, ei ainoastaan ikäihmisille.

Pispan palvelukeskus on valmistunut 1981. Talossa on mm. ravintola, sauna, kuntosali, kokoustiloja ja erilaisia käsityötiloja. Pari vuotta sitten talo peruskorjattiin. Etenkin käsityötilat ja kuntosali uudistettiin niin että esimerkiksi kuntosalissa on nykyään nykyaikaisia kuntoilulaitteita ja juoksumatto.

Kuntosali

Kuka tahansa tamperelainen voi siis mennä ilmaiseksi kuntoilemaan palvelukeskuksen kuntosalille tai kokeilla puutöitä puutyöohjaajan opastuksella. Etenkin kuntosalia kannattaa käydä kokeilemassa. Sali on ilmainen eikä aikaa tarvitse varata, vaan vapaisiin laitteisiin voi kuka tahansa mennä!

Keltaisena siintävä Pispan palvelukeskus kuvattuna Tahmelan rannasta tammikuussa 2020. Keskus on alueella, jossa aikanaan sijaitsi alkuperäinen Hyhkyn ryhmäkylä. Vuonna 1770 tapahtuneen tulipalon jälkeen kylän talot (Simola, Uotila, Mattila, Karvola, Henneri, Valleri, Ikuri) rakennettiin toisistaan erilleen laajemmalle alueelle. Vasemmalla niemen kärjessä pilkottaa Onnela, oikealla Pättiniemen kalliot ja uittotunnelin suu.

Suomalainen reissupoika - 70

Vastavirta: Livekeikat tauolla.
Auki pe-su 12-18 koronarajoituksin
Seuraa >> vastavirta.net

Pub Kujakolli: Livekeikat peruttu toistaiseksi.
Huom! Kolli auki joka päivä klo 11 alkaen (19.4. lähtien).
Aukiolot koronarajoitusten mukaisesti (klo 11-18).

Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

Suomalainen reissupoika - 70

Alatalon Mikolle tulee 70 vuotta täyteen vappuna. Juhlan kunniaksi YLE TV-2 lähettää vappuaattona 30.4.2012 klo 20 lähtien kahden tunnin ohjelman otsikolla Suomalainen reissupoika - 70.

Mukana on arkistopätkiä vuosien varrelta ja myös haastatteluja avainhenkilöiltä, jotka ovat vaikuttaneet laulajan uraan.

Juhlavuoden johdosta julkaistaan myös kolme Alatalo-albumia, jotka ovat CD-tupla Parhaat – 52 suosikkia, Vinyylitupla Parhaat sekä 10 CD:n juhlakokoelma Suomalainen reissupoika, joka sisältää peräti 229 laulua.

Koronan takia peruuntunut Tampere-talon iso 70-vuotissyntymäpäivä­konsertti juhlitaan ensi vuonna. Uusi konserttipäivä on lauantai 19.3.2022.

Alatalon Mikon synttärikonsertin tallenne löytyy vielä Aamulehden sivuilta. Konsertti toteutettiin suorana nettilähetyksenä Pispalan Haulitehtaalta 24.4.2021. Pispala Jytää kappaleeseen päättyvässä otannassa mukana Mikko & Alatalo Brothers (Kalle, Aaro, Eero), Hauli Bros, Kormus, Jammi Humalamäki, Masi Luoma, Heikki Salo, Pauli Hanhiniemi, Katwi Koivisto -, ja tietysti itse tekijä ja näkijä Mikko Alatalo.

Lue ja katso >> aamulehti.fi/moro

Mikko & Alatalo Brothers. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jussi (rummut) ja Aaro (basso). Issiaksen Välilevyn julkkarikeikalla lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Menneet 2020

Vastavirta:
18.12. Vastavirta Lives - Jouluspesiaali klo 19 alkaen

Ninni Forever Band, Joni Ekman & Koira, Kalevi Suopursu Karaoke Show.

Linkki suoraan striimiin tulee Vastavirran verkkosivuille ennen lähetystä tai linkki löytyy suoraan Vastavirta-klubin youtube-kanavalta.

Seuraa ja katso >> vastavirta.net

Hirvitalon akustiset jamit joka toinen maanantai klo 17-20.
Jami-isänta, kitaristi Joona Mikkola kutsuu iloitsemaan musiikista, olit sitten edistyneempi tai ihan vasta-alkaja. "Soitellaan piisejä, improvisoidaan, tehdään yhdessä uusia. Tai tuo oma sävel tai sanat. Oma soitin kiva, muttei lainkaan pakollinen, talolta löytyy kitaraa ukulelea ja kaikkea kivaa kilkutinta".

Jami-illat joka toinen maanantai, jos koronatilanne sallii.

16. Tampere Guitar Festival (TGF) järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti marraskuussa viikonlopputapahtumana.

Sen aikana kuullaan kaksi kotimaista levynjulkistuskonserttia, jotka peruuntuivat keväällä koronan vuoksi. Kyseessä ovat Suomen klassisen kitaran eturivistöön kuuluvien Petri Kumelan ja Ismo Eskelisen uutuuslevyjen julkistamiskonsertit.

Konsertit järjestetään 6.-7.11. Tampereen Musiikkiakatemian Pyynikkisalissa, ja ne on kuultavissa myös verkossa kitarafestivaalin YouTube-kanavalla.

Pohjoismaiden suurimman kitarafestivaalin järjestelyistähän vastaa Tahmelassa Musiikkikoulu Musiikkitoteemia rehtoroiva Tomi Tolvanen. 

Tutustu >> Tampere Guitar Festival (TGF) 

LIVEKEIKAT

Pub Kujakollin livekeikat on toistaiseksi peruttu Pirkanmaan kiihtymisvaiheessa olevan koronatilanteen takia.

Tampere Jazz Happening 29.10. − 1.11. 2020.

Tampere Jazz Happening järjestetään tänä vuonna täysin kotimaisin voimin.
Festivaali toteutuu poikkeusvuonna hieman tavallista pienimuotoisempana, neljän päivän aikana. Pakkahuoneella ja Telakalla nähdään yhteensä 18 yhtyettä.

Suurimpaan osaan konserteista on myynnissä myös striimilippuja.

Avajaiskonsertti Spotlight on Tampere torstaina 29.10. striimataan kaikille ilmaisena klo 19 alkaen. Lavalla Kielo Kärkkäinen & Taming May, Masa Orpana Honk, Utopianisti.

Tutustu ohjelmistoon >> Tampere Jazz Happening 2020

Blues taivaan portilla

Jaakko Löytty on Suomen eturivin gospelmuusikkoja. Eräässä yhteydessä hän on luonnehtinut itseään "puolipispalalaiseksi". Löytyn suku on nimittäin asunut vanhassa Hyhkyssä 1920-luvulta lähtien. Jaakko taitaa itsekin nykyisin asua yhdessä vaimonsa Kaija Pispan kanssa lähellä sukunsa kotitaloa.

Kesällä 2020 julkaistun uuden levyn julkaisukiertue typistyi koronan takia yhteen livekeikkaan Jyväskylän Kaupunginkirkossa 23.11, joka samalla striimattiin. Konsertissa kuultiin uuden materiaalin lisäksi myös Löytyn tunnetuimpia lauluja vuosien varrelta sekä muutamia Siionin virsiä.

Katso livestreamohjeet >> tiketti.stream

Jaakko Löytty kommentoi uutta levyään näin:
"Levyn alaotsake on "Pettuleipägospelia näillä viimeisillä kaskimailla". Albumilla kuullaan tummia sävyjä, mutta hyvällä, toivorikkaalla asenteella. Olen nuoresta pitäen kuunnellut blues-musiikkia, mutta nyt vasta vanhempana rohkenin tehdä sitä levyllisen.

Siinä soi suomalaisen vanhenevan miehen sydänääni, ei ainoastaan Amerikan mustien tunnot. Siinä pohditaan elämän rajallisuutta ja omaa olemista, sekä kanssakulkemista lähimmäisten rinnalla. Myös vastuu yhteisestä maailmasta motivoi meitä musisoimaan. Yhdessä soittamisen ilo kuuluu levyltä ja konsertissa myös."

LIVEKEIKKKOJEN PERUUNTUMISESTA 2020

Pirkanmaalla koronaepidemian arvioidaan oleva kiihtymisvaiheessa. Uuden ohjeistuksen mukaan ravintolat on suljettava jo klo 23 ja anniskelu klo 22. Lisäksi asiakkaita saa olla enintään puolet maksimimäärästä.

Vastavirta-klubi

Vastavirta ilmoitti että Alakerran ja Yläkerran keikat on peruttu 11.10.-25.10 väliseltä ajalta. Keikat alkavat jälleen viikonloppuna 30.-31.10. Lavalla mm. Kalevi Suopursu Karaoke Show.

Vastavirrassa seurataan korona-rajoituksia ja päivitetään tulevia keikkatietoja tilanteen kehittymisen mukaan.

Katso marraskuun keikat >> >> vastavirta.net

Pub Kujakolli

Myös Kujakolli joutuu ilmoittamaan että "vallitsevan tilanteen vuoksi joudumme ikäväksemme perumaan kaikki tulevat bändit Kujakollista".

Kolli on auki koronarajoitusten mukaisesti ma-pe klo 13-23, la-su klo 12-23.

Seuraa >> >> kujakolli.fi (fb)

Pispalan karnevaalikeikalla vuonna 2015 Ismael Sanen iso orkesteri.

© Asko Parkkonen