Harrasta ja opiskele turvallisesti

(Käyttöohje: Kun klikkaat vasemman puoleista linkkiotsikkoa, saat otsikon aihetta koskevat tiedot, ei kaikkia tapahtumia eli pitkää listausta)

Muista turvavälit!

Pispala-Tahmelan alueen harraste-ja kulttuuritiloissa noudatetaan koronaepidemiaan liitttyviä turvallisuusehtoja sekä seurataan tarkasti terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia.

Pienimuotoisissa tapahtumissa huomioidaan turvavälit ja suositellaan vahvasti kaikkia käyttämään maskia paikan päällä. Lisäksi toivotaan että ei saavuta paikalle, mikäli olo tuntuu vähääkään flunssaiselta.

Olisiko tämä vuosi piirun verran parempi!

TAHMELAN HUVILA - Take away-myynti 8.3. alkaen
Tahmelan huvilan Lockdown tiedote >> Tahmelan huvila (fb)

Alexander Lembke näyttely When the Ice is gone 3.3. - 31.3.2021.
Huippuvuoret (norj. Svalbard) on Norjalle kuuluva saaristo Pohjoisella Jäämerellä (archipelago in the Arctic Ocean). Eräopas, valokuvaaja Alexander Lembken tutkimusmatka vähitellen katoavan maiseman kauneuteen. Tutustu >> When the Ice is Gone (fb)

8.3. Taiteilijahaastattelu livestreamauksena klo 17.30 - 18.30.
Kirjailija, kansanedustaja, ex-ympäristöministeri Satu Hassi ja valokuvaaja Alexander Lembke keskustelevat näyttelyn teemasta, siis Arktisesta alueesta ja ilmastomuutoksesta. Keskustelu käydään englanniksi. Seurattavissa fb-kautta >> täältä


PISPALAN KIRJASTO - vinkkejä hyvään kirjallisuuteen
Tulevat tapahtumat >> Pispalan kirjasto (fb)

Löydä itsestäsi lavarunoilija! Vertaistukiryhmä auttaa. Joka kuun viimeisenä torstaina. Aloitus 28.1.2021 klo 18 Pispalan kirjastolla. Torstai on toivoa täynnä.

Kyseessä on avoin tapaaminen kaikille, jotka haluavat kehittyä lavarunoilijana. Lavarunoilijain Vertaistukiryhmässä harjoitellaan omien runojen esittämistä pienessä runoilijaporukassa, annetaan toisille rakentavaa palautetta kannustavassa hengessä ja vaihdetaan ajatuksia kirjoittamisesta ja esiintymisestä yleisesti.

Järjestää Kirjoittajayhdistys Viitapiiri ry ja Pispalan kirjasto. Tutustu >> Viitapiiri ry (fb)

Videotallenteita

Pispalan kirjastolla ja Tahmelan huvilalla pidettyjen kirjallisuushaastattelujen ja musiikkitapahtumien livetallenteet ovat kuultavissa Pispalan kirjaston fb-sivuilla!

Uusimpina Punch & Pravdan livestreamkeikka sekä Lauri Viidan Moreenin englanniksi kääntäneen Virginia Mattilan haastattelu. Moreenin englannos sai nimekseen Earths Hardy Chattels. Myös Lauri Viidasta elämänkerran kirjoittaneen Jukka Lyytisen haastattelu löytyy sivuilta.

Lue ja katso >> Pispalan kirjasto (fb)

HARRASTA JA OPISKELE TURVALLISESTI

Pispala on kulttuuria harrastelevien kaupunginosa. Alueella toimii hämmentävän useita ammattimaisia kulttuuri- ja vapaa-ajankeskuksia sekä kansalaistoimintaan perustuvia tiloja.

Pispalanharjulta vilkaistuna itäpään nurkassa Varalan Urheiluopisto, lännessä Pispan Palvelukeskus. Pohjoisen suunnassa Ahjolan kansalaisopisto, vieressä nukketeatteri Mukamaksen kotiteatteri, Rakennuskulttuurikeskus Piiru sekä Harjun Seurakunnan palvelut Pispalan kirkossa. Etelän Tahmelan laaksosta löytyy vielä Musiikkikoulu Musiikkitoteemi.

Näitä täydentää ja monipuolistaa hieman paikallisemmat, yhdistysten ylläpitämät ja paljolti kansalaisaktiivisuuteen perustuvat talot tai tilat, kuten Tahmelan Huvila, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo, Mahdollisuuksien tila, Kurpitsatalo, Moreenin Haulitehdas, Pispalan kirjasto ja Rajaportin sauna.

Esimerkkeinä neljä erilaista valtakunnallisen tai Tampereen tason ammatillista toimijaa: Varala, Ahjola ja Musiikkitoteemi.

VARALAN URHEILUOPISTO - hiihtolomalle turvallisesti
Tutustu Varalan vapaa-ajan tarjontaan sekä kevään kursseihin ja leireihin >> täältä 

 

Varalan urheiluopisto on valtakunnallinen liikunnan koulutuskeskus. Toiminnan pääalueita ovat liikunta-alan koulutus, vapaa-ajan loma- ja leiritarjonta, ryhmien kokous- ja liikuntapäivät sekä urheilu- ja valmennustoiminta.

Varalassa on mainiot tilat harrastaa monipuolista liikuntaa. Harmillista vain, että tilojen täyttöaste lienee reilusti yli sataprosenttia. Kelvollista saliaikaa on vaikea saada. Samoin esimerkiksi erilaiset leirit täyttyy nopeasti. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Suomen ensimmäinen urheiluopisto

Itse asiassa Varala on Suomen ensimmäinen urheiluopisto. Se perustettiin naisten liikuntakasvatuksen edistämiseksi vuosina 1908-1910. Tärkeimpinä toimijoina Suomen Naisvoimisteluliiton Elin Kallio ja Tampereen Naisyhdistyksen Anna Lilja sekä ammattien tarkastaja Vera Hjelt ja arkkitehti Wivi Lönn.

Opiston perustamiseen innoitti jo aikaisemmin, vuonna 1907 Riihimäellä ja seuraavana vuonna Tampereella järjestetyt ensimmäiset kokeiluluonteiset naisvoimistelukurssit, jotka olivat saaneet hyvän vastaanoton. Naisten perustaman toimikunnan (1910 Tampereen naisvoimistelutalo Oy) tehtäväksi tuli ostaa kurssitoimintaan sopiva tila. Sellaiseksi löytyi osin sattuman kautta Varala.

Kyseessä oli tehtailija Heikki Liljeroosin ja hänen puolisonsa Mian Pyynikillä sijainnut Varala-niminen rantahuvila. Huvila on rakennettu vuonna 1892. Liljeroosien ajan Varalan huvilaelämä on tullut ikuistetuksi Sillanpään romaaniin Hiltu ja Ragnar. Nuori Frans Emil Sillanpää nimittäin toimi Liljeroosien perheen lasten kotiopettajana.

Varalan toiminta jakaantui kolmeen päämuotoon: kurssitoiminta (voimistelu, urheilu, leikki ja kansantanhu), kaupunkilaisten kesävirkistys (naisten) ja retkeilytoiminta (majoitus). Kurssit oli suunnattu puuvillatehtaiden tytöille ja naisille. Toiminta perustui ei-kilpailulliseen, ns. lingiläiseen terveysvoimisteluun. Tavoite oli karsia kehosta "työn leima".

Varalan vanha portti. Vieressä vuonna 1926 valmistunut Kisapirtti. Takana  liikuntahalli ja sen takana, lähellä rantaa alkuperäinen ja entisöity Villa Varala, jonka yläkerrassa on mm. naisliikunnan museo. Nykyisin urheiluopiston aluetta koristaa kiipeilypuisto Flow Park.

AHJOLAN KANSALAISOPISTO - kevään kurssit
Tutustu Ahjolaan ja sen mittavaan kurssi ja harrastetarjontaan >>  täältä

 

Usein unohdetaan että Ahjolan toiminnan taustalla on kansainvälinen setlementtiliike. Setlementtiaate syntyi 1800-luvun jälkipuoliskolla Englannissa. Aatteen Suomeen toi merimiespappina Lontoossa työskennellyt Sigfrid Sirenius.

Ensimmäinen setlementti - sanasta to settle (asettua asumaan, sopeutua, sovittaa) - perustettiin Helsingin työläiskaupunginosaan sisällissodan jälkitunnelmissa vuonna 1919. Sireniuksen perustama kristillis-yhteiskunnallinen työkeskus Kalliola pyrki "ihmiselämän ja kansan eheyttämiseen", työmuotoina keskustelupiirit, kansalaisopisto ja nuorisokerhot.

Englannin mallin mukaisesti setlementti pyrki etsimään yhteyksiä myös sivistyneistöön, akateemiseen väkeen. Merkittävä henkilö Kalliolan toiminnassa olikin sosiaalipolitikko Heikki Waris, joka tunnetaan hyvinvointivaltiolliset suuntaviivat luoneesta tutkimuksestaan Pitkänsillan Pohjoispuolelta.

Ahjolan Setlementti 90 vuotta

Pispalaan setlementtiaate asettautui 90 vuotta sitten, talvella 1930. Ahjola perustettiin vapaaopiston nimellä muutamaa vuotta myöhemmin pastori Renforsin taloon. Vuonna 1935 opintoryhmiä oli kymmenkunta ja oppilaita yhteensä 51. Aineina retkeilykerho, kotitalous, kirjanpito, ruotsi, englanti sekä kuorolaulu ja maantiede keväällä, äidinkieli, kansantanhut ja raamattupiiri syksyllä. Eräs ensimmäisistä ohjaajista oli kaikkien vanhojen pispalalaisten tuntema, Pispan koulun opettaja Tauno K. Sola.

Pispalan rippikoulu

Kiintoisan näkökulman Ahjolan varhaisvuosiin tarjoaa tunnetun kirjallisuuskriitikon Pekka Tarkan tuore muistelmateos Onnen Pekka.

Santalahden Engvistin huvilassa asuneen Pekan isä nimittäin oli Ahjolan isäntä pastori Toivo "Topi" Tarkka ja isoisä setlementtiliikkeen perustaja Sigfrid "Ukko" Sirenius.

Toivo Tarkan aikana Ahjola rakentui nykyiselle, Hugo ja Jenny Simolan lahjoittamalle, tontille. Muutto uusiin tiloihin toteutui talvella 1941. Sitä ennen Ahjolalla oli ollut toimitila Tahmelassa, lähteen lähellä olevassa, entisessä ns. Tahmelan Pappilassa, vuodesta 1936.

Pekka Tarkan (s.1934) perhe asui Santalahdessa 1950-luvun alkuun asti. Muistelmateoksessa kuvataan hienosti kahden pappissuvun, Tarkan ja Sireniuksen, välisiä suhteita sekä setlementti-liikkeen aatteellista pohjaa. Luku Pispalan rippikoulu muistelee papinpojan elämää 1940-luvun Pispalassa. Esiin nousee "sivullisuuden" teema. Papin poika oli jo kansakoulussa kavereiden mielestä erilainen.

Pispalaan ja (sivullisuuden teemaan) Pekka Tarkka palasi myöhemmin kirjoittaessaan jo meritoituneena kirjallisuuden tutkijana elämäkerran naapuripojasta, työläiskirjailija Hannu Salamasta (Pekka Tarkka: Salama Otava 1973).

MUSIIKKIKOULU MUSIIIKKITOTEEMI
Mukaan pääsee läpi vuoden ilman pääsykokeita. Tutustu tarjontaan >> täältä

 

Musiikkitoteemi on vuodesta 2004 toiminut musiikin monialayritys. Yrityksen keskisimpiä toimintamuotoja ovat musiikkikoulu ja Tampereen Tahmelassa sijaitseva Guitar Shop, joka palvelee myös verkossa (katso Toteemipuoti).

Musiikkikoulu on suunnattu kaikenikäisille, joskin suosituimpia taitavat tällä hetkellä olla lasten muskarit ja vekarabändiryhmät. Mukaan pääsee läpi vuoden, tarpeen mukaan perustetaan myös uusi ryhmiä.

Musiikkitoteemin tapahtumiin kuuluvat opiskelukauden näytönpaikat, täysiä saleja vetävät oppilaskonsertit. Keväällä lukukauden päättävät Rokkaava Kevätkonsertti ja Akustinen Kevätkonsertti.

Musiikkikoulu Musiikkitoteemin pääpaikka sijaitsee Tahmelan Liikekeskuksessa. Käynti Selinikadun puolelta.

PISPAN PALVELUKESKUS
Tutustu tiloihin ja palveluihin >> Tampereen kaupunki - ikäihmisten palvelut
Pispan Palvelukeskus >> facebookissa

Moni ei ehkä tiedä että keskuksen tilat ja palvelut ovat avoimia kaikille tamperelaisille, ei ainoastaan ikäihmisille.

Pispan palvelukeskus on valmistunut 1981. Talossa on mm. ravintola, sauna, kuntosali, kokoustiloja ja erilaisia käsityötiloja. Pari vuotta sitten talo peruskorjattiin. Etenkin käsityötilat ja kuntosali uudistettiin niin että esimerkiksi kuntosalissa on nykyään nykyaikaisia kuntoilulaitteita ja juoksumatto.

Kuntosali

Kuka tahansa tamperelainen voi siis mennä ilmaiseksi kuntoilemaan palvelukeskuksen kuntosalille tai kokeilla puutöitä puutyöohjaajan opastuksella. Etenkin kuntosalia kannattaa käydä kokeilemassa. Sali on ilmainen eikä aikaa tarvitse varata, vaan vapaisiin laitteisiin voi kuka tahansa mennä!

Keltaisena siintävä Pispan palvelukeskus kuvattuna Tahmelan rannasta tammikuussa 2020. Keskus on alueella, jossa aikanaan sijaitsi alkuperäinen Hyhkyn ryhmäkylä. Vuonna 1770 tapahtuneen tulipalon jälkeen kylän talot (Simola, Uotila, Mattila, Karvola, Henneri, Valleri, Ikuri) rakennettiin toisistaan erilleen laajemmalle alueelle. Vasemmalla niemen kärjessä pilkottaa Onnela, oikealla Pättiniemen kalliot ja uittotunnelin suu.

Livekeikat tauolla - paikallispubit auki

Vastavirta: Livekeikat tauolla.
Yläkerta-baari auki ma-pe 16-23, la-su 14-23.
Seuraa
>> vastavirta.net

Pub Kujakolli: Livekeikat peruttu toistaiseksi.
Kolli auki ma-pe 13-23, la-su 14-23.
Seuraa
>> kujakolli.fi (fb)

Menneet 2020

Vastavirta:
18.12. Vastavirta Lives - Jouluspesiaali klo 19 alkaen

Ninni Forever Band, Joni Ekman & Koira, Kalevi Suopursu Karaoke Show.

Linkki suoraan striimiin tulee Vastavirran verkkosivuille ennen lähetystä tai linkki löytyy suoraan Vastavirta-klubin youtube-kanavalta.

Seuraa ja katso >> vastavirta.net

Hirvitalon akustiset jamit joka toinen maanantai klo 17-20.
Jami-isänta, kitaristi Joona Mikkola kutsuu iloitsemaan musiikista, olit sitten edistyneempi tai ihan vasta-alkaja. "Soitellaan piisejä, improvisoidaan, tehdään yhdessä uusia. Tai tuo oma sävel tai sanat. Oma soitin kiva, muttei lainkaan pakollinen, talolta löytyy kitaraa ukulelea ja kaikkea kivaa kilkutinta".

Jami-illat joka toinen maanantai, jos koronatilanne sallii.

16. Tampere Guitar Festival (TGF) järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti marraskuussa viikonlopputapahtumana.

Sen aikana kuullaan kaksi kotimaista levynjulkistuskonserttia, jotka peruuntuivat keväällä koronan vuoksi. Kyseessä ovat Suomen klassisen kitaran eturivistöön kuuluvien Petri Kumelan ja Ismo Eskelisen uutuuslevyjen julkistamiskonsertit.

Konsertit järjestetään 6.-7.11. Tampereen Musiikkiakatemian Pyynikkisalissa, ja ne on kuultavissa myös verkossa kitarafestivaalin YouTube-kanavalla.

Pohjoismaiden suurimman kitarafestivaalin järjestelyistähän vastaa Tahmelassa Musiikkikoulu Musiikkitoteemia rehtoroiva Tomi Tolvanen. 

Tutustu >> Tampere Guitar Festival (TGF) 

LIVEKEIKAT

Pub Kujakollin livekeikat on toistaiseksi peruttu Pirkanmaan kiihtymisvaiheessa olevan koronatilanteen takia.

Tampere Jazz Happening 29.10. − 1.11. 2020.

Tampere Jazz Happening järjestetään tänä vuonna täysin kotimaisin voimin.
Festivaali toteutuu poikkeusvuonna hieman tavallista pienimuotoisempana, neljän päivän aikana. Pakkahuoneella ja Telakalla nähdään yhteensä 18 yhtyettä.

Suurimpaan osaan konserteista on myynnissä myös striimilippuja.

Avajaiskonsertti Spotlight on Tampere torstaina 29.10. striimataan kaikille ilmaisena klo 19 alkaen. Lavalla Kielo Kärkkäinen & Taming May, Masa Orpana Honk, Utopianisti.

Tutustu ohjelmistoon >> Tampere Jazz Happening 2020

Blues taivaan portilla

Jaakko Löytty on Suomen eturivin gospelmuusikkoja. Eräässä yhteydessä hän on luonnehtinut itseään "puolipispalalaiseksi". Löytyn suku on nimittäin asunut vanhassa Hyhkyssä 1920-luvulta lähtien. Jaakko taitaa itsekin nykyisin asua yhdessä vaimonsa Kaija Pispan kanssa lähellä sukunsa kotitaloa.

Kesällä 2020 julkaistun uuden levyn julkaisukiertue typistyi koronan takia yhteen livekeikkaan Jyväskylän Kaupunginkirkossa 23.11, joka samalla striimattiin. Konsertissa kuultiin uuden materiaalin lisäksi myös Löytyn tunnetuimpia lauluja vuosien varrelta sekä muutamia Siionin virsiä.

Katso livestreamohjeet >> tiketti.stream

Jaakko Löytty kommentoi uutta levyään näin:
"Levyn alaotsake on "Pettuleipägospelia näillä viimeisillä kaskimailla". Albumilla kuullaan tummia sävyjä, mutta hyvällä, toivorikkaalla asenteella. Olen nuoresta pitäen kuunnellut blues-musiikkia, mutta nyt vasta vanhempana rohkenin tehdä sitä levyllisen.

Siinä soi suomalaisen vanhenevan miehen sydänääni, ei ainoastaan Amerikan mustien tunnot. Siinä pohditaan elämän rajallisuutta ja omaa olemista, sekä kanssakulkemista lähimmäisten rinnalla. Myös vastuu yhteisestä maailmasta motivoi meitä musisoimaan. Yhdessä soittamisen ilo kuuluu levyltä ja konsertissa myös."

LIVEKEIKKKOJEN PERUUNTUMISESTA

Pirkanmaalla koronaepidemian arvioidaan oleva kiihtymisvaiheessa. Uuden ohjeistuksen mukaan ravintolat on suljettava jo klo 23 ja anniskelu klo 22. Lisäksi asiakkaita saa olla enintään puolet maksimimäärästä.

Vastavirta-klubi

Vastavirta ilmoitti että Alakerran ja Yläkerran keikat on peruttu 11.10.-25.10 väliseltä ajalta. Keikat alkavat jälleen viikonloppuna 30.-31.10. Lavalla mm. Kalevi Suopursu Karaoke Show.

Vastavirrassa seurataan korona-rajoituksia ja päivitetään tulevia keikkatietoja tilanteen kehittymisen mukaan.

Katso marraskuun keikat >> >> vastavirta.net

Pub Kujakolli

Myös Kujakolli joutuu ilmoittamaan että "vallitsevan tilanteen vuoksi joudumme ikäväksemme perumaan kaikki tulevat bändit Kujakollista".

Kolli on auki koronarajoitusten mukaisesti ma-pe klo 13-23, la-su klo 12-23.

Seuraa >> >> kujakolli.fi (fb)

Mikko & Alatalo Brothers. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jussi (rummut) ja Aaro (basso). Issiaksen Välilevyn julkkarikeikalla lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Pispalan karnevaalikeikalla vuonna 2015 Ismael Sanen iso orkesteri.

Tahmelan Vesa - sisäpelit tauolla

Iltojen pimenemisen myötä on siirrytty sisäpelikauteen. Tosin kiihtymisvaiheessa oleva koronatilanne ja uudet rajoitukset (26.11) ovat pakottaneet sulkemaan joukkupeliareenat toistaiseksi. Sekä futsalin että salibandyn alasarjat ovat tauolla ainakin joulukuun puoleen väliin saakka.

Tahmelan Vesan edustuksista salibandyjoukkue aloitti kauden 2020-2021 lokakuussa. Futsalporukka marraskuun alussa.

SALIBANDY - TaHve II / 5.Div Sisä-Suomen lohko 19

Vielä viime kaudella Tahmelan Vesan sählyporukka pelasi kolmostasolla kohtuullisella menestyksellä, nousuviivan tuntumassa. Loppukesän aikana on kuitenkin tapahtunut jotain, uudelleenjärjestelyjä tai vastaavaa, jonka seurauksena Tahve luopui kolmostason sarjapaikastaan ja aloitti tämän kauden vitosdivarissa, ikäänkuin alusta, Tahve II-nimellä.

Ilmeisesti suunnitelmissa oli että ykkösjoukkue jatkaa uudella, vahvistuneella kokoonpanolla kolmosdivarissa ja taistelee tosissaan noususta kovatasoiseen kakkosdivariin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kolmosdivarista ei löydy Tahmelan Vesaa.

Joka tapauksessa salibandyharrastus jatkuu Tahmelan Vesan puitteissa ja se on tärkeintä.

TaHve kakkosen kausi alkoi 10.10.2020 ja päättyy 27.3.2021. Lohkossa on kymmenen joukkuetta. Ottelut pelataan turnausmuotoisesti, noin kerran kuukaudessa kaksi peliä per päivä-tahtiin.

Tahven pelatut ottelut:
10.10.2020 Tampere Spiral-halli
klo 10.00 TahVe II - Höntsääjät 9 - 6
klo 19.00 TahVe II - V&L 9 - 17
25.10.2020 Harjuniityn liikuntahalli Nokia
klo 11:00 TahVe II - LeKi 10 - 6  
klo 14:00 SFC - TahVe II 9 - 12
21.11 Spiral-halli Tampere
Klo 15:00 SC Tolppalaukaus -TahVe II 5 - 10 Yleisöä: 2
Klo 17:00 TahVe II - Koovee II 6 - 13
Tulevat 2020
20.12.202 Kauppi Sports Center
klo 11:00 KeikY - TahVe II
klo 13:00 TahVe II - Pro Stars

Kausi jatkuu tammikuussa 2021 turnauksella Kemiran Palloiluhallissa (16.1).

Tahven taivalta voi seurata >> Tahve Salibandy 2020-2021

Joukkueet ja sarjatilanne 27.10.2020

TAHVE FUTSAL - sarja tauolla koronarajoitusten takia

Tahmelan Vesa pelaa kolmosdivarissa. Rosteriin on ilmoitettu peräti 16 peluria. Päävalmentajana toimii Riepposen Kimmo ja joukkueenjohtajana Tapio Castren.

Tahven futsaljoukkue pelasi viimeksi hyvän kauden. Joukkue taisteli loppuun asti noususta vaativaan kakkosdivariin. Sijoitus oli kolmas samalla pistemäärällä kuin toinen nousijoista. Maaliero ratkaisi. Tahven joukkue on lähes sama kuin viime kaudella. Odotuksia siis on.

Kauden 2020-2021 aloitus

Kausi alkoi kuitenkin tappiolla Pipo-79 vastaan 7.11. Ottelu päättyi 3 - 6. Tahve aloitti kehnosti ja oli jo neljä maalia häviöllä 12 peliminuutin jälkeen. Otteet paranivat toisella puoliajalla mutta se ei vielä riittänyt. Seuraava ottelu 13.11. Ylöjärven Ilves/2:sta vastaan päättyi tasan 4-4. Siinä ottelukulku oli täysin päinvastainen. Tahve aloitti hyvin ja johti pitkään. Ote ei kuitenkaan pitänyt ihan loppuun asti. Ylöjärvi venyi tasuriin viimeisen kymmenen minuutin aikana.

Pelatut
La  07.11.2020  TahVe - PiPo-79 3 - 6 (1-5). Yleisömäärä: 5
Pe 13.11.2020   Ylöjärven Ilves/2 - TahVe  4 - 4 (2-2)
Su 22.11.2020  Kauppi Sports Center TahVe - PJK/2 1-5 (0-2) 
Tulevat 2020  
Huom! Uusien koronarajoituksien takia sarja on tauolla ainakin joulukuun puoleen väliin asti!

Otteluohjelmaan merkityt pelit FenixFT-TahVe (29.11.2020), TahVe-Comeback FS (05.12.2020) ja ACE/2-TahVe (11.12.2020) siirtynevät myöhemmin pelattavaksi.  

Pandemian salliessa pelit jatkuvat lauantaina 19.12.2020 otteluohjelman mukaisesti klo 13:30 Kauppi Sports Center 1 TahVe - Apassit

Seuraa >> Tahve Futsal 2020-2021

TAHVEN KESÄ 2020 - jalkapalloilua ja pesäpalloa

Koronarajoitusten vähitellen purkautuessa, myös urheilukentät avautuivat liikunnalle.

Jalkapalloilun ja pesäpallon sarjat alkoivat eri tasoilla viimeistään heinäkuun alussa. Sarjat toteutettiin tiivistetysti ja turvallisesti, koronaohjeistuksia noudattaen

Tahmelan Vesan kesäjalkapalloilutoiminta koostuu vapaamuotoista höntsyistä ja Tahve-edustuksesta.

Höntsyporukka kokoontuu kaikille avoimiin harjoitelmiin sunnuntaisin klo 13 Tahmelan urheilukentälle niin pitkään kuin syksyiset kelit sallivat. Edustus pelasi Suomen Palloliiton Läntisen alueen sarjoissa Kutostasolla.

Tahmelan Vesan kesäkausi alkoi tasapelillä

Tahven kausi alkoi juhannuksen jälkeen 24.6. ottelulla Ilveksen nelosjoukkuetta vastaan ja päättyy syyskuun puolessa välissä Rantaperkiössä, jolloin vastassa on Tampereen Kisatoverien kakkosjoukkue.

Tahven lohkossa B1 pelaa yhdeksän joukkuetta. Sarja pelataan tilanteesta johtuen yksinkertaisena.

Avausottelu Ilves/4 vastaa päättyi siis tasapeliin 2-2 (1-2). Tahven maalit syntyivät puoliaikojen lopussa. Ensin Vänttisen Lassi kavensi tilanteeksi 1-2 (45 minuutilla), sitten Veli-Matti Luukko tasoitti 90 minuutilla loppulukemiksi 2-2.

Tahven otteita voi seurata >> täältä

Tahven ottelut
11.07. klo 13:00. FC Melody/2 - TahVe Kauppi 1-2 (1 - 2) Yleisö: 5
29.07. klo 18:30. Jags - TahVe Pulleri Tn 2 - 2 (1 - 1) Yleisö: 25 
06.08. klo 20:10. TahVe - JanPa/2 Messukylä 8 - 0 (2 - 0) Yleisö: 10
18.08. klo 20:00. Mahti - TahVe Kauppi 2 - 2 (1 - 0)
26.08. klo 20:00. TahVe - ViiPV Rantaperkiö 1 - 2 (1 - 1) Yleisö: 50 
06.09. klo 18:00. LaVe/KPR - TahVe Lammi 7 - 2 (4 - 2)
16.09. klo 18:30. TahVe - TKT/2 Rantaperkiö  2 - 3 (1 - 1) Yleisö: 6

Tahve on siis pelannut kaikki 8 otteluaan. Saldoksi jäi 2 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota. Harmillisesti tappiot tulivat kolmessa viimeisessä pelissä. Tahven parhaat maalintekijät olivat Hermanni Heikkilä ja Lauri Lähteenmäki. Molemmat takoivat neljä maalia.

Lohkon voitti selvällä erolla ViiPV eli Viialan Pallo-Veikot.

Joukkueet ja lopullinen sarjatilanne

PESÄPALLON PISPALAN ITÄ-LÄNSI

Piintyneessä jääkiekkokaupungissa pesäpalloilu on yllättäen pienoisessa nosteessa. Kaupin pesäpallostadion on uusittu ja Manse PP:n miesten ja naisten joukkueet pelaavat ylimmällä sarjatasolla. Odotuksia menestymisestä on. Aamulehtikin seuraa pesäpalloilua ihan eri tavalla kuin vielä muutama vuosi sitten.

Innostus näkyy jossain määrin myös Tahmelassa. Tahmelan urheilukentällä näkee yhä useammin pesäpalloa harrastavia lapsia ja nuoria ja itse kentän pintaakin hienohiekoitetaan yhä enemmän pesäpalloiluun soveltuvammaksi.

Toivottavasti lajiharrastus elpyy, ja laajenee myös Pispalassa. Täällä nimittäin on jo perinteitä.

Takavuosina pesäpalloa harrastettiin vapaamuotoisesti ensin Tahmelan rannan hiekkakentällä ja sitten Tahmelan urheilukentän uudella hiekkatekonurmella.

Kerrotaan myös, että kaikkien aikojen ensimmäiset pesäpallo-ottelut Tampereella olisi käyty Ylä-Pispalan ja Ala-Pispalan koulujen välillä joskus 1920-luvulla.

Jonkinlainen osuus (suojeluskuntataustaiseen) pesäpalloharrrastukseen (punaisessa) työväenkaupunginosassa lienee ollut runoilija Lauri Viidalla - ja kansakoulunopettajilla.

Pesäpalloperinteen hieno esimerkki on Pispalan Itä-Länsi ottelut. Niitä pelattiin muutamanakin vuotena. Viimeisin on vuodelta 2020.

Alla kuvia vuoden 2012 ottelusta

Tästähän se alkaa. Hutunkeitosta. Keskellä Tahmelan Vesan silloisen (2012) pesäpallojaoston vetäjä ja nykyinen Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo.

Pispalapesiksessä oli mukana myös takavuosien pesäpallotähtiä. Kuvassa naispesäpallon legenda ja monikertainen Itä-Länsi-arvokisan kävijä Päivi Ikola (Hyhky). Arvostusta kuvaa myös se, että hän on ainut pesäpalloilija, joka on saanut kuvan postimerkkiin.

© Asko Parkkonen