176 Pispalan tapahtumakalenteri, tulevat tapahtumat

Tahmelan Vesa - syksyn liikunnot

Iltojen pimenemisen myötä siirrytään pikku hiljaa sisäpelikauteen.

Tahmelan Vesan edustusjoukkueista futsalporukka aloittaa kauden 2020-2021 marraskuun alussa.

Tahmelan Vesa pelaa kolmosdivarissa. Rosteriin on ilmoitettu peräti 16 peluria. Päävalmentajana toimii Riepposen Kimmo ja joukkueenjohtajana Tapio Castren.

Kauden avausottelu tulee olemaan Pipo-79 eli Pispalan Pallo-79 vastaan. Pelipaikka lienee Kauppi Sport Center. Ottelun tarkka ajankohta on vielä auki. Kausi alkaa kuitenkin viikolla 3.-8.11.

Tahven futsaljoukkue pelasi viimeksi hyvän kauden. Joukkue taisteli loppuun asti noususta vaativaan kakkosdivariin. Sijoitus oli kolmas samalla pistemäärällä kuin toinen nousijoista. Maaliero ratkaisi. Tahven joukkue on jotakuinsama kuin viime kaudella. Odotuksia siis on.

Tahven kesä 2020 - jalkapalloilua ja pesäpalloa

Koronarajoitusten vähitellen purkautuessa, myös urheilukentät avautuivat liikunnalle.

Jalkapalloilun ja pesäpallon sarjat alkoivat eri tasoilla viimeistään heinäkuun alussa. Sarjat toteutettiin tiivistetysti ja turvallisesti, koronaohjeistuksia noudattaen

Tahmelan Vesan kesäjalkapalloilutoiminta koostuu vapaamuotoista höntsyistä ja Tahve-edustuksesta.

Höntsyporukka kokoontuu kaikille avoimiin harjoitelmiin sunnuntaisin klo 13 Tahmelan urheilukentälle niin pitkään kuin syksyiset kelit sallivat. Edustus pelasi Suomen Palloliiton Läntisen alueen sarjoissa Kutostasolla.

Tahmelan Vesan kesäkausi alkoi tasapelillä

Tahven kausi alkoi juhannuksen jälkeen 24.6. ottelulla Ilveksen nelosjoukkuetta vastaan ja päättyy syyskuun puolessa välissä Rantaperkiössä, jolloin vastassa on Tampereen Kisatoverien kakkosjoukkue.

Tahven lohkossa B1 pelaa yhdeksän joukkuetta. Sarja pelataan tilanteesta johtuen yksinkertaisena.

Avausottelu Ilves/4 vastaa päättyi siis tasapeliin 2-2 (1-2). Tahven maalit syntyivät puoliaikojen lopussa. Ensin Vänttisen Lassi kavensi tilanteeksi 1-2 (45 minuutilla), sitten Veli-Matti Luukko tasoitti 90 minuutilla loppulukemiksi 2-2.

Tahven otteita voi seurata >> täältä

Tahven ottelut
11.07. klo 13:00. FC Melody/2 - TahVe Kauppi 1-2 (1 - 2) Yleisö: 5
29.07. klo 18:30. Jags - TahVe Pulleri Tn 2 - 2 (1 - 1) Yleisö: 25 
06.08. klo 20:10. TahVe - JanPa/2 Messukylä 8 - 0 (2 - 0) Yleisö: 10
18.08. klo 20:00. Mahti - TahVe Kauppi 2 - 2 (1 - 0)
26.08. klo 20:00. TahVe - ViiPV Rantaperkiö 1 - 2 (1 - 1) Yleisö: 50 
06.09. klo 18:00. LaVe/KPR - TahVe Lammi 7 - 2 (4 - 2)
16.09. klo 18:30. TahVe - TKT/2 Rantaperkiö  2 - 3 (1 - 1) Yleisö: 6

Tahve on siis pelannut kaikki 8 otteluaan. Saldoksi jäi 2 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota. Harmillisesti tappiot tulivat kolmessa viimeisessä pelissä. Tahven parhaat maalintekijät olivat Hermanni Heikkilä ja Lauri Lähteenmäki. Molemmat takoivat neljä maalia.

Lohkon voitti selvällä erolla ViiPV eli Viialan Pallo-Veikot.

Joukkueet ja lopullinen sarjatilanne

PESÄPALLON PISPALAN ITÄ-LÄNSI

Piintyneessä jääkiekkokaupungissa pesäpalloilu on yllättäen pienoisessa nosteessa. Kaupin pesäpallostadion on uusittu ja Manse PP:n miesten ja naisten joukkueet pelaavat ylimmällä sarjatasolla. Odotuksia menestymisestä on. Aamulehtikin seuraa pesäpalloilua ihan eri tavalla kuin vielä muutama vuosi sitten.

Innostus näkyy jossain määrin myös Tahmelassa. Tahmelan urheilukentällä näkee yhä useammin pesäpalloa harrastavia lapsia ja nuoria ja itse kentän pintaakin hienohiekoitetaan yhä enemmän pesäpalloiluun soveltuvammaksi.

Toivottavasti lajiharrastus elpyy, ja laajenee myös Pispalassa. Täällä nimittäin on jo perinteitä.

Takavuosina pesäpalloa harrastettiin vapaamuotoisesti ensin Tahmelan rannan hiekkakentällä ja sitten Tahmelan urheilukentän uudella hiekkatekonurmella.

Kerrotaan myös, että kaikkien aikojen ensimmäiset pesäpallo-ottelut Tampereella olisi käyty Ylä-Pispalan ja Ala-Pispalan koulujen välillä joskus 1920-luvulla.

Jonkinlainen osuus (suojeluskuntataustaiseen) pesäpalloharrrastukseen (punaisessa) työväenkaupunginosassa lienee ollut runoilija Lauri Viidalla - ja kansakoulunopettajilla.

Pesäpalloperinteen hieno esimerkki on Pispalan Itä-Länsi ottelut. Niitä pelattiin muutamanakin vuotena. Viimeisin on vuodelta 2020.

Alla kuvia vuoden 2012 ottelusta

Tästähän se alkaa. Hutunkeitosta. Keskellä Tahmelan Vesan silloisen (2012) pesäpallojaoston vetäjä ja nykyinen Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo.

Pispalapesiksessä oli mukana myös takavuosien pesäpallotähtiä. Kuvassa naispesäpallon legenda ja monikertainen Itä-Länsi-arvokisan kävijä Päivi Ikola (Hyhky). Arvostusta kuvaa myös se, että hän on ainut pesäpalloilija, joka on saanut kuvan postimerkkiin.

© Asko Parkkonen