Pispalan SaunaFest 2022

Pispalan Saunafest 24. - 25.9.2022 Tahmelan huvilan ympäristössä Pyhäjärven rannalla.

Suomalaista saunaperinnettä juhlistava tapahtuma tarjoaa kymmenkunta piensaunaa, esiintyviä artisteja ja leppoisaa yhdessäoloa.

Katso saapumisohjeistus ja liput >> Pispalan SaunaFest 2022

Vuodesta 2016 järjestetty festivaali toteutetaan tällä kertaa Tahmelan huvilan puistoympäristössä. Aikaisemmin keskuspaikkana on ollut Kurpitsatalo.

Saunomispaikkoja on monenlaisia. Jokainen niistä tarjoaa omanlaisensa "löylyn hengen". Kokeiltavana on mm. huvilan oma perinteinen puusauna, majasauna, kärrysaunoja, telttasaunoja, Domesauna. Rannasta löytyy myös lauttasauna ja jostain polun varrelta saunamersu.

Saunat ovat auki molempina päivinä keskipäivästä lähtien. Lavaohjelmat alkavat illan suussa. Tahmelan huvilan kahvila palveleei molempina päivinä.

Lauantai 24.9 klo 12 - 21 (saunat avoinna 13-21)
Lavaohjelma alkaen klo 16.30:
Luhtaniitty
J. Totaali ja Viimeinen Nampa
Šamane
Faarao Pirttikangas
Surffiveikot

Sunnuntai 25.9. klo 12-19 (saunat auki klo 12-18)
Lavaohjelma alkaen klo 16
Motelli Skronkle
Mojakka
Monoliitti + Taskumatti

Liput:
25e / lauantai
20e/ sunnuntai (10 e 10-18v. / 5e alle 10v.)
40 e/ molemmat päivät

Varaathan käteistä mukaan!

Saunoja tiellä vuoden 2019 festivaaleilla Kurpitsatalon kupeessa Pyhäjärven rannalla.

VASTAVIRTA-KLUBI

Tulossa syyskuussa mm.
11.9. YLÄKERTA MAAILMANTANGO Joose Keskitalo (20.00). Ilmainen.
12.9. YLÄKERTA MAAILMANTANGO Kuja-Inka, PÖX, Hirvikoira Hirvonen + DJ:t 19.00. Ilmainen.
LISKOFEST FEST
22.9. Raamattu, Vivisektio, Häpeä, Warefare State. Liput 8 €
23.9. Kovaa Rasvaa, Kuritarvitaja (est), Positive Bastards, Earth Today, Dehumanisaatio. Liput 10 €
24.9. FLQ (can), Pervitin, Bashed, Abnormi, Valse Triste, Keretik. Liput 10 €

Katso syyskuun keikat >> vastavirta.net

PUB KUJAKOLLI
Auki ma - pe 13 - 02 la - su 12 - 02

Tiatovisa maanantaisin klo 19.07.

Livekeikkojen ja jamien paluu
Legendaariset jamit - joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 18 alkaen.

Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

Mikko & Alatalo Brothers. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jussi (rummut) ja Aaro (basso). Issiaksen Välilevyn julkkarikeikalla lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Suomalainen reissupoika - 70

Alatalon Mikolle tuli 70 vuotta täyteen vappuna 2021. Juhlan kunniaksi YLE TV-2 lähetti vappuaattona 30.4.2021 klo 20 lähtien kahden tunnin ohjelman otsikolla Suomalainen reissupoika - 70.

Mukana on arkistopätkiä vuosien varrelta ja myös haastatteluja avainhenkilöiltä, jotka ovat vaikuttaneet laulajan uraan.

Juhlavuoden johdosta julkaistaan myös kolme Alatalo-albumia, jotka ovat CD-tupla Parhaat – 52 suosikkia, Vinyylitupla Parhaat sekä 10 CD:n juhlakokoelma Suomalainen reissupoika, joka sisältää peräti 229 laulua.

Koronan takia peruuntunut Tampere-talon iso 70-vuotissyntymäpäivä­konsertti juhlitaan syksyllä 2022. Uusi ajankohta on sunnuntai 30.10. klo 19.

LAUTEILLA

Suomen ensimmäinen saunalaulujen kokoelma-CD ”Lauteilla” on ilmestynyt.

Tuotannon toteuttivat Pispalan saunayhdistys, Pispalan musiikkiyhdistys ja Kulttuuriyhdistys Sisunartut sen musiikillisen kyläjuhlaperinteen pohjalta, jota Pispalan mäellä on harjoitettu ja harjoitetaan.

Levyllä mukana kaksikymmentä tunnettua artistia. Avausraitana Pispalan musiikkiyhdistyksen Saunarauhan julistus - päätösbiisinä Naiskuoro Telluksen ja Tampereen Ihankaikkisen Kuninkaallisen Tuomiokuoron Tuli miul sauna vastahani.

Mukana myös mm. Heikki Salo, Mikko Alatalo, Jouko Mäki-Lohiluoma, Pekko Käppi, Gilbert K & Kiuas, Vastavirtaorkesteri, Kormus, HauliBros, Rantavahdit, Kielo Kärkkäinen, Suvi Karjula, Eija Ahvo, Katriina Honkanen, Anne-Mari Kivimäki, Ismo Oikarainen, Mirja Korkka, Nastolan Pikkupelimannit, Pispalan Sälli, Kylänmiehet.

Tutustu >> Rajaportin sauna - Lauteilla

MENNEET

Maailmantangoa juhlistetaan nyt viimeistä kertaa. Tapahtuman järjestäjät siirtyvät muihin tehtäviin. Osansa päätöksessä on viime vuosien vaikeudet koronapandemioineen ja Ukrainan tilanne.

Ohjelmisto on nytkin totutun poikkipuolinen ja monipolvisen kattava musiikista nykytaiteeseen ja Wanhaan tangoon.

Pääohjelmisto 16.-18.9. Kulttuurikeskus Telakka. Ennakko-ohjelmisto 2.-14.9. pääosin Pispalassa. Nykytaidenäyttelyt avaa Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo 2.9. Kirjastokiertue Hervannasta Sastamalan kautta Nokialle 3.-17.9.

Argentiinalaisen tangon tanssikurssit ja milongat 16.-18.9. sekä Wanhan tangon avoimet SM-kilpailut 17.9. klo 13-17 Tanssiseura Hurmion tanssisali.

Tutustu >> Maailmantango-festivaali 2022 ohjelmisto

Ennakko-ohjelmisto pääosin Pispalassa

Tapahtumisen avaa Pispalan nykytaiteen keskus nykytaidenäyttelyiden yhteisillä avajaisilla perjantaina 2.9. klo 18. Musiikkia tarjoilevat Veera Neva, Mira Volkova, Sauli Toivo. Avajaisiin limittyy myös Hirvitalo retrospective-näyttely sekä Sami Maalaksen Kampela -yhteisötaidelautta perfomanssi Tahmelan rannassa.

Tahmelan huvilallakin tapahtuu jotain mielenkiintoista. Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken Kaiken maailman tanssit-näyttelyn avajaisissa klo 17 - 19 esiintyy kitaristi Cesar Aguilar Alcedo.

Tahmelan huvilan näyttelyn avajaisissa soi 26-kielinen Alcedo Kitara perjantaina 2.9. Näyttely on osa maailmantango-festivaalia.

Maailmantango - etkoja Pispalassa
Tutustu >> Ennakko-ohjelmiston esiintyjät

1.7.2022 Runomusafestivaali Särinä Vastavirrassa klo 19 alkaen.

Särinä - Suomen ensimmäinen runomusiikille omistettu erikoistapahtuma.

Vastavirran runomusafestivaalissa kahdeksan esitystä tutkii sitä, kumpi kutsuu esiin kumpaa: sana säveltä vai sävel sanaa?.

Järjestäjänä lava-ja kirjoittajayhdistys Viitapiiri ry.

Juhlia vietetään sekä Yläkerrassa että Vastavirta-klubilla.

Yläkerrassa. Ilmainen. Klo 19.00 alkaen:
Parsitut miehet
Sumuiset Kansiot
Susinukke Kosola
Rambo & Universumin lapset

Vastavirta-klubi n. klo 21.00 alkaen. Liput 5e.
Juha Kulmala + Diodi
Dxxxa D
Nykypost
Doradora

15.4. 2022 Pitkäperjantaina Vokaaliyhtye Cantus Alaudae klo 20.30.

Cantus Alaudae on Tampereen vanhan musiikin ystävät ry:n alla toimiva 6-8 ammattilaulajan kokoonpano.

Tenebrae - kärsimyksen hetki -konsertin ohjelmana on italialaisen renessanssimestari Carlo Gesualdon hiljaisen viikon tapahtumista kertovat dramaattiset Tenebrae-responsoriot (6 laulajalle á cappella).

Myöhäisillan konsertissa laulavat Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, sopraano, Elina Aho-Kuusama, altto, Mats Lillhannus, tenori, Lauri Solin, baritoni ja Pekka Alonen, basso. Yhtyettä johtaa vanhan musiikin ekspertti Debra Gomez-Tapio.

Pääsiäisen messut
La 16.4. Pääsiäisyön messu klo 23    
Su 17.4. Pääsiäispäivän messu klo 11    
Ma 18.4. Toisen pääsiäispäivän messu klo 11

Tulevat tapahtumat >> Pispalan kirkko

BACH SOI PISPALAN KIRKOSSA KUIN LEIBZIGISSA

Pispalan kirkko vietti viisikymmenvuotisjuhliaan marraskuussa 2021 (20.-22.11.). Harjun seurakunta juhlisti merkkivuotta Tulesta valoon-juhlanäytelmällä ja Big Band-messulla sekä urkutohtori Jan Lehtolan urkukonsertilla ja uuden J.S.Bach-levyn julkistuksella.

Pispalaan valmistui uusi kirkko vuonna 1971 palossa tuhoutuneen, Wiivi Lönnin suunnitteleman Pispalan Rukoushuoneen (1909-1968) tilalle.

Barokkiurut

Ulkoa Pispalan kirkko on omituinen sekoitus 50-luvun suomalaista kerrostaloa ja koulua, mutta sisään kätkeytyy aikamoinen aarre - urkurakentamo Martti Porthanin Silbermannin-tyyliset barokkiurut.

Urkujen esikuvana on J.S.Bachin työkaverin, urkurakentaja Gottfried Silbermannin (1683-1753) tekemät soittimet. Bach ja hänen oppilaansa soittivat aikoinaan juuri Silbermannin urkuja.

Urkurakentamo Martti Porthanin käsityönä rakentamat Pispalan barokkiurut eivät olleet mikään halpa juttu - hintaa kertyi 400.000 euroa. Pispalalaiset pääsivät kuulemaan ensimmäisen kerran uusia urkuja adventtina 2011.

J.S. Bach: Urkuteoksia. - Jan Lehtola, Pispalan kirkon urut. (Pilfink, JJVCD-229)

Urkuhankkeen asiantuntijana toimi musiikin tohtori, Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtori Jan Lehtola, joka on lähtöisin Lamminpäästä.

Hän on aloittanut urkujen soiton kuuntelemalla ja soittamalla Tuomiokirkon suurenmoisia urkuja rippikouluikäisenä. Pispalan kirkko on ollut säännöllinen harjoittelupaikka.

Lehtolan mukaan myöhäisbarokin Gottfried Silbermannin urut ovat sikäli monipuoliset, että niillä kykenee esittämään vakuuttavasti suuren mestarin Johann Sebastian Bachin ja hänen aikalaistensa teoksia, mutta lisäksi ranskalaista ja italialaista barokkia.

Vihkiäiskonsertti (2011) oli omistettu J.L. Krebsin ja J.S. Bachin musiikille. Lehtola halusi soittaa ensimmäisessä konsertissa teoksia, jotka olisi voitu säveltää juuri tälle soittimelle. Tämä oli Tampereella ensimmäinen kerta, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin sen on tarkoituskin. Upeita ääniä moneen tarpeeseen.

Lehtolan Bach-levyn esittely Kare Eskola YLE >> Bach soi Pispalassa kuin Leibzigissa
Kirkkosanomat 2011 urkujen rakentamisesta >> Jos Pispalan urut olisivat eläin...?

Blues taivaan portilla

Jaakko Löytty on Suomen eturivin gospelmuusikkoja. Eräässä yhteydessä hän on luonnehtinut itseään "puolipispalalaiseksi". Löytyn suku on nimittäin asunut vanhassa Hyhkyssä 1920-luvulta lähtien. Jaakko taitaa itsekin nykyisin asua yhdessä vaimonsa Kaija Pispan kanssa lähellä sukunsa kotitaloa.

Jaakko Löytty kommentoi kesällä 2020 julkaistua uutta levyään näin:
"Levyn alaotsake on "Pettuleipägospelia näillä viimeisillä kaskimailla". Albumilla kuullaan tummia sävyjä, mutta hyvällä, toivorikkaalla asenteella. Olen nuoresta pitäen kuunnellut blues-musiikkia, mutta nyt vasta vanhempana rohkenin tehdä sitä levyllisen.

Siinä soi suomalaisen vanhenevan miehen sydänääni, ei ainoastaan Amerikan mustien tunnot. Siinä pohditaan elämän rajallisuutta ja omaa olemista, sekä kanssakulkemista lähimmäisten rinnalla. Myös vastuu yhteisestä maailmasta motivoi meitä musisoimaan. Yhdessä soittamisen ilo kuuluu levyltä ja konsertissa myös."

© Asko Parkkonen