177 Pispalan tapahtumakalenteri, tulevat tapahtumat

Tampere Photo Festival 2021

Photo Festivaalin puhujat Janne Körkkö, Meeri Koutaniemi, Taneli Eskola, Tiina Puputti, Markus Jokela ja Rami Hanafi 

TAMPERE PHOTO FESTIVAL LIELAHDEN KARTANO 13.9 - 26.9. HIEDANRANTA

Kyseessä on Tampereen valokuvausseuran järjestämä filmi- ja digikuvauksesta kiinnostuneiden tapahtuma. Tarjolla ammattilaisten vetämiä luentoja ja filmikuvauksen työpajoja sekä kaikille sopiva opastus kännykkäkameran käytöstä.

Teemoina mustavalkovedostaminen, märkälevytekniikka ja daguerrotypia nykyaikaista ja värikästä digikuvaa unohtamatta.

Valokuvanäyttely
Tasokas valokuvanäyttely Lielahden kartanon tiloissa joka päivä festivaalin ajan klo 10 - 18. Teoksia noin kahdeltakymmeneltä valokuvaajalta ja harrastajalta.

Päätapahtuma lauantaina 18.9 klo 10 alkaen
Valokuvanäyttelyt klo 10-18
Luennot
klo 10
Taneli Eskolan luento
Klo 12
Markus Jokelan esitelmä lehtikuvaajan työstä
Klo 13
Janne Körkön esitelmä: Kuvia Pohjois Irakista
Klo 15
Meeri Koutaniemen esitelmä  
Klo 17
Rami Hanafin esitelmä: Lumilautailua

Työpaja: Tallenna tapahtumia puhelimellasi sunnuntaina 19.9. klo 11.
Valokuvaaja, kouluttaja Tiina Puputti vetää ilmaisen ja avoimen työpajan, jossa tutkitaan sitä, kuinka kuvaat paremmin tilanteen tai tapahtuman, jonka haluat ikuistaa muistoksi, jakaa somessa tai katsella kuvia yhdessä kavereiden kanssa?
Ohjelma: Alustus aiheeseen (n.45 min), yhteinen kuvakävely (n.1.5 h) sekä kuvien valinta, kuvapalaute ja loppusanat (n. 1,5 h).

Muut koulutustapahtumat
Tapahtumaan sisältyy myös Madam Lucida – Henkikuvausperformanssi sekä työpajoja ja koulutustapahtumia mm. Isoformaattikameran käytön kurssi, kumipainon perusteet-kurssi sekä johdatus märkäkuvatekniikkaan teemalla "ota itsestäsi kuva märkälevylle". Näihin vaaditaan ilmoittautumista.

Valokuvaajaesittelyt, kurssit ja työpajat >> Tampereen valokuvausseura

Pispalan syyskarnevaalit peruttu - Vastavirran livekeikat alkaneet

Nyt myös Pispalan karnevaalit 2021 on päätetty perua. Asiasta ilmoitti järjestävä taho Pispalan asukasyhdistys fb-sivuillaan maanantaina 16.8: "Syyskuun alkuun suunnitellut Pispalan Karnevaalit siirretään ja vietämme niitä toivottavasti normaalilla paikallaan toukokuussa 2022. Hyvää loppukesää ja alkavaa syksyä! T: Karnevaaliväki".

Jo aiemmin oli jouduttu perumaan Pispalan rantafolkit ja Tahmelan huvilan lasten folktapahtuma. Folkit piti tapahtua Tahmelan huvilalla ja Tahmelan rannassa viikonloppuna 31.7-1.8. Pispalan musiikkiyhdistys päätti asiasta "raskaan pohdinnan ja puntaroinnin tuloksena ja pandemian pään noston seurauksena" (29.7).

Pandemiatilanteesta (17.8.2021)

Perumiset on jouduttu tekemään tilanteessa, jossa koronaviruksen deltaversio leviää voimakkaasti Tampereen seudulla. Elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana on koettu koko pandemian ajan ennätysluvut, yhteensä yli 1100 tartuntaa ajanjaksolla 1.-14.8. Tarttuvuusluku on pahimmallaan ollut noin 200/100.000 asukasta kohden.

Näyttöä on myös siitä, että deltavariantti paitsi tarttuu herkemmin myös aiheuttaa helpommin vakavan taudin. Varsinkin rokottamattomille. On jopa väitetty, että deltamuunnos on yhtä tarttuva kuin vesirokko, tarttuvampi kuin virukset jotka aiheuttaa esim. kausi-influenssaa (Yhdysvaltain tautikeskus CDC).

Tiedetään, että täysi rokotesarja suojaa vakavalta, sairaalahoitoa vaativalta taudilta. Mutta ei täysin. Public Health England tiedotti äskettäin, että liki neljäsosa noin 3700 ihmisestä, jotka tarvitsivat lääketieteellistä hoitoa deltavariantin takia, oli täysin rokotettuja. Lähes 60% sairaalaan deltavariantin takia joutuneista oli rokottamattomia (AL 24.7.2021).

Lähes saman suuntaisia ovat tiedot Helsingin Sairaanhoitopiiristä, toki pienemmällä aineistolla. HUSin alueella 20-40 vuotiaista sairaalaan joutuneista 12.5% oli kahden rokotteen saaneita.

Rokotteet suojaavat tartunnalta mutta eivät siltäkään täysin. Rokotetut voivat tartuttaa tautia, vaikka eivät itse sen vakavaan muotoon enään sairastuisi (AL 31.7.2021). Rokotettujakin koskee ns. supertartuttaja ilmiö, kuten virustutkija Hanna Novynyk on todennut.

Rokotteilla ja rokotekattavuudella on merkitystä. Kuten myös rajoituksilla, turvaetäisyyksillä ja muulla pandemiaohjeistuksella. Täysi rokotekattavuus väestötasolla on vasta noin 50 prosentin paikkeilla.

Koronavirus ja sen deltavariantti on arvaamaton ja voi vaikuttaa yksilöllisesti hyvinkin eri tavalla. Sitä ei voi etukäteen tietää. Paras tapa suojautua yllätyksiltä on edelleen välttää tilanteita ja tilaisuuksia, joissa voi joutua lähikontaktiin.

Tapahtumatasolla tärkeintä on noudattaa vastuullisuus- ja varovaisuus- periaatetta. Tämä lienee myös Pispalan tapahtumajärjestäjien päätösten taustalla.

Vaikeutuneen koronatilanteen ja uusien ravintalarajoitusten takia Vastavirta-klubin ja Pub Kujakollin livekeikat ovat olleet tauolla.

Elokuun lopulta koronatilanne Pirkanmaalla ja Tampereella on tasaantunut, ja tartuntaluvut, ainakin hetkellisesti, jopa laskeneet.

Vastavirta on aloittanut livekeikkailut syyskuun aikana.

VASTAVIRTA
Auki ma - pe 16-23  la - su 14-23
Syys-lokakuun keikkakalenteri >>
vastavirta.net

PUB KUJAKOLLI
Auki ma - pe 13-23  la - su 11-23.
Tiatovisa maanantaisin klo 19.07.

Jamikalenteri (muutokset mahdollisia)
Isäntänä Kalle Alatalo & Houseband & Friends
Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

VAPAAT VÄYLÄT-LEVY

Viulusti ja laulaja-lauluntekijä Ilkka Niemen oli määrä julkaista uusi albuminsa Vapaat Väylät Pispala Folkeilla.

Moro-lehden haastattelussa (29.7.2021) Ilkka kertoo levyn tyylilajien kirjon olevan laaja. Lattarihenkisen Yöretki ja hyväntuulisen reggaebiisin Valmis sun matkaan lisäksi "levyltä löytyy myös folk-ja kantrityylisiä biisejä ja jopa tarrantellaa". Yhdistävä tekijä on viulu. "Viulu on yhdistävä tekijä, sillä soitin kaikissa biiseissä viulua".

Keikkakokoonpano koostunee pääasiassa pispalalaismuusikoista eli Kylän miehistä. Mukana ovat ainakin kitaristi Kalle Alatalo, perkussionisti Tero Kaario, rumpali Harri Vainionpää, lyömäsoitintaiteilija ja laulaja Gilbert Kuppusami sekä basisti Ville Rauhala.

HERRA HEINÄMÄEN LATO-ORKESTERI JA SIR PUNATAIKA

Myös vuonna 2000 perustetun Lato-orkesterin piti esitellä pienelle ja vähän isommallekin folkyleisölle uusi "lapsiystävällinen" hahmo. Pari vuotta sitten herra Heinämäki joutui intiaanikohun keskelle. Sulkapäähinen Punanata ei enään kelvannut Pikku Kakkoselle. Herra Heinämäkeä moitittiin "kulttuurisesta omimisesta". Lastensarja siirrettiin takavasemmalle Ylen Areenasta Elävään arkistoon.

Mutta Lato-orkesteri ei jäänyt nuolisateeseen makaamaan. Yhtye julkaisi kappaleen Maailma muuttuu, pupujussit. Siinä lauletaan: "Nyt on muuttumisen aika, sen tietää Sir Punataika". Muuttumisen olivat hahmottaneet jo Heikki ja Pilke Salo lastenkirjassaan, jossa intiaanihahmo Punanata löytää taikasalkun ja muuttuu taikuri Sir Punataiaksi (AL 29.2.2020).

Pispala Folk 2021 peruttu ohjelmisto. Vuonna 2022 elokuun ensimmäisenä sunnuntaina yritetään uudestaan.

Suomalainen reissupoika - 70

Alatalon Mikolle tuli 70 vuotta täyteen vappuna 2021. Juhlan kunniaksi YLE TV-2 lähetti vappuaattona 30.4.2012 klo 20 lähtien kahden tunnin ohjelman otsikolla Suomalainen reissupoika - 70.

Mukana on arkistopätkiä vuosien varrelta ja myös haastatteluja avainhenkilöiltä, jotka ovat vaikuttaneet laulajan uraan.

Juhlavuoden johdosta julkaistaan myös kolme Alatalo-albumia, jotka ovat CD-tupla Parhaat – 52 suosikkia, Vinyylitupla Parhaat sekä 10 CD:n juhlakokoelma Suomalainen reissupoika, joka sisältää peräti 229 laulua.

Koronan takia peruuntunut Tampere-talon iso 70-vuotissyntymäpäivä­konsertti juhlitaan ensi vuonna. Uusi konserttipäivä on lauantai 19.3.2022.

Mikko & Alatalo Brothers. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jussi (rummut) ja Aaro (basso). Issiaksen Välilevyn julkkarikeikalla lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Blues taivaan portilla

Jaakko Löytty on Suomen eturivin gospelmuusikkoja. Eräässä yhteydessä hän on luonnehtinut itseään "puolipispalalaiseksi". Löytyn suku on nimittäin asunut vanhassa Hyhkyssä 1920-luvulta lähtien. Jaakko taitaa itsekin nykyisin asua yhdessä vaimonsa Kaija Pispan kanssa lähellä sukunsa kotitaloa.

Jaakko Löytty kommentoi kesällä 2020 julkaistua uutta levyään näin:
"Levyn alaotsake on "Pettuleipägospelia näillä viimeisillä kaskimailla". Albumilla kuullaan tummia sävyjä, mutta hyvällä, toivorikkaalla asenteella. Olen nuoresta pitäen kuunnellut blues-musiikkia, mutta nyt vasta vanhempana rohkenin tehdä sitä levyllisen.

Siinä soi suomalaisen vanhenevan miehen sydänääni, ei ainoastaan Amerikan mustien tunnot. Siinä pohditaan elämän rajallisuutta ja omaa olemista, sekä kanssakulkemista lähimmäisten rinnalla. Myös vastuu yhteisestä maailmasta motivoi meitä musisoimaan. Yhdessä soittamisen ilo kuuluu levyltä ja konsertissa myös."

© Asko Parkkonen