Pispalan kirjasto - vieraana Matti Kuusela

Pispalan kirjasto maanantaina 22.4. klo 18 vieraana Matti Kuusela!

- Tallenne kuultavissa ja nähtävissä Pispalan kirjaston YouTube-kanavalla -

Suomen parhaan kulttuuritoimittajan Matti Kuuselan teos Journalisti - toisenlainen toimittaja (2024) sai aikaan kummallisen mediakohun. Sanomaosakeyhtiön Aamulehti poisti kaikki Kuuselan jutut (551) verkkosivuiltaan. Kohun pelästyttämänä esimerkiksi Pirkkalan kirjasto perui Kuuselan kirjailijavierailun.

Pispalan kirjasto kulkee vastavirtaan. Toivo Autiosaaren haastattelemana Matti Kuusela saa itse kertoa mistä kirjassa on kyse. Miten lukijoiden arvostamat jutut ovat syntyneet? Mitä otsikko Journalisti-toisenlainen toimittaja nykyisessä disinformaatiosta sakeassa media- ja somekentässä oikeasti tarkoittaa?

Keskustelu livestriimattiin ja tallenne on nyt siis nähtävissä ja  kuultavissa Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Tapahtuma >> Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Edellisen kerran Matti Kuusela vieraili Pispalassa 23.3.2022 yhdessä kirjailija Anni Kytömäen kanssa. Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.

Tahmelan huvila

Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)

Tulossa mm.

16.5. The Äijät R&B band klo 18
Neljän miesmuusikon akustinen kokoonpano, joka soittaa suurimmaksi osaksi omia biisejä. Perusbändisoittimien lisäksi huvilassa soi tinapilli, huuliharppu, melodica.

Näyttelyt

Eve Auerluodon Portaaleja ja kiertoteitä - 31.5.

Laurence Bois-Mariagen näyttely - Little Ecological Fable - The Forest - 31.5.

Galleria Lastenkirja

Tunnerunoja kuvina–lastenkuvakirjanäyttely 3.4.-31.5.

Näyttelyn avajaiset Lasten Lauantaina 6.4. klo 15-16.

Esittelyssä Galleria Lastenkirja >> Pispalan kirjaston blogi

Art of Finnish sauna
Vastatehdyn vihdan tuoreessa Pispala podcastissa huvilan "oma saunakuiskaaja, lähettiläs ja lämmittäjä, saksalaissyntyinen Alexander Lembke" kertoo intohimostaan saunomiseen. Miksi se on niin erityinen kokemus? Samalla avautuu jotain saunan tulisen sydämen ympärille kietoutuneesta kulttuurista.

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

PISPALAN KIRJASTO - elämäni kirjat

16.5. Kirjailijavieraana Satu Lepistö klo 18.
Käsittelyssä Sadun uutuuskirja Hehku. Haastattelijana toimii Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja Mico Ylimäki.

"Hehku on taidokas ja hypnoottinen romaani sukupuolikokemuksesta, elämänvoimasta ja hehkusta, joka syttyy ihmisessä, kun hän alkaa elää elämäänsä siten kuin on tarkoitettu".

Esittelyt >> Pispalan kirjasto (fb)

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.

Pispala Podcast - Soriseva harju

Podcast-sarjan jaksoissa esillä mm. Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta.

Puhetta myös hieman tuntemattomimmista teoksista, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja Nobel-kirjailija F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).

Tutustu >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston blogi

Blogisarja on ehtinyt jo moneen osaan. Esittelyssä mm. Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).

Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Pispalan kirjaston Youtube-kanavan videot ovat saavuttaneet jo yli 10 000 katselukertaa! Reilun kolmen vuoden olemassaolonsa aikana kanavalla on julkaistu noin 60 videota.

YouTube-kanavalla myös Elämäni-kirjat sarjan tallenteet (Satu Hassi, Janne Laurila ja Johanna Vuoksenmaa). Kuten myös äskettäin pidetyn Orjuuden arvet-kirjan keskustelutilaisuus.

Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava

Verkkokauppa Antikvaari

Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.

Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti

MENNEET

Marraskuiset kirjailijavierailut

Kirjaesittelyt ja keskustelut livestriimataan ja ne löytyvät myöhemmin Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta. 

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Pizzaa ja Tiedettä

Keskiviikkona 6.9. 2023 Pizzaa ja Tiedettä Hirvitalolla klo 17 -19.

Huokeahintaista kiviuunipitsaa ja kirjallisuustieteen tutkija Onerva Flóra Várkonyin esitelmä rasismista suomalaisessa nykykirjallisuudessa!

Esitelmä alkaa noin klo 17 ja sen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on aikaa keskustelulle.

Väitöskirjatutkija Onerva Flóra Várkonyi esittelee  siirtolaisuusromaaneja - etenkin Riikka Pulkkisen teosta Vieras - jotka kertovat fiktiivisiä tarinoita mutta kytkeytyvät viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Esitelmä pidetään suomeksi.

Seuraa >> Hirvitalon syksy (fb)

8. - 9.9. Tahmelan huvila Hyvä ihminen
Sarjakuvanäyttelyyn "Hyvä Ihminen" liittyviä elokuvanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat:
Fritz Bauer – Tod auf Raten
Hannah Arendt
Die Täter - Heute ist nicht alle Tage
Wildes Herz
Lauantaina 9.9. Paneelikeskustelu rasismista Suomessa klo 17
Claudia Rehwagen, Lama Kourdi, Yasser Rahman.
”Miten rauha rakennetaan” Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych.

Mari Lukkarin ja Hannele Richertin näyttely “Hyvä ihminen” käsittelee vastarinnan kulttuureja Suomessa ja Saksassa. Miten virallinen historiankirjoitus vaikuttaa nykypäivän asenteisiin? Miten toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia eli holokaustia on jälkikäteen käsitelty Suomessa, entä miten entisessä Länsi- ja Itä-Saksassa?

Tutustu >> Hyvä ihminen

RAKENNUSKULTTURIKESKUS PIIRU

Syksyn tarjonta >> Piiru (fb)

© Asko Parkkonen