Pispalan kirjasto - pride-kirjallisuutta

Tässä kuussa vietetään 🏳️‍🌈 🏳️‍⚧️ Pride-kuukautta. Kirjastolta saa lainattua aiheeseen liittyviä kirjoja, joten tervetuloa juhlistamaan kanssamme tasa-arvoa!

Viikon kirjavinkkinä on myös Maiju Ristikarin, Nina Sunin ja Vesa Tynin kirja "Sukupuolena ihminen", joka on tietopaketti transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta.

TAHMELAN HUVILA

Tulossa mm.
Puistokonsertteja ja musaillan open stage
18.6. Protagonist (puistokonsertti) klo 18
Tamperelainen rap-artisti, joka tekee musiikkia suomeksi ja englanniksi.
19.6. Musailta - Open Stage
klo 18
02.7. Jules Varjola
(puistokonsertti) klo 18
Hänen musiikkinsa sanotaa olevan "monenkirjavaa, ennakkoluulotonta sekä genrerajoja rikkovaa".

Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)

Näyttelyt

Hilkka Luosa Siivet selässä - 31.6.

Suvi Toivoniemi Muovisia unelmia - 31.6.

Galleria Lastenkirja

Anne Vaskon nyt nähtävillä olevat teokset ovat printtejä kirjatrilogiasta Hattu, Lentopusu ja Ponin häntä. Anne Vasko on kirjoittanut ja kuvittanut kuvakirjat Etana Editionsille vuosina 2019-2023.

Esittelyssä Galleria Lastenkirja >> Pispalan kirjaston blogi

Art of Finnish sauna
Vastatehdyn vihdan tuoreessa Pispala podcastissa huvilan "oma saunakuiskaaja, lähettiläs ja lämmittäjä, saksalaissyntyinen Alexander Lembke" kertoo intohimostaan saunomiseen. Miksi se on niin erityinen kokemus? Samalla avautuu jotain saunan tulisen sydämen ympärille kietoutuneesta kulttuurista.

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

PISPALAN KIRJASTO - pride kirjallisuutta

Tutustu Pispalan kirjaston kirjavalikoimiin >> Pispalan kirjasto (fb)

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.

Pispala Podcast - Soriseva harju

Podcast-sarjan jaksoissa esillä mm. Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta.

Puhetta myös hieman tuntemattomimmista teoksista, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja Nobel-kirjailija F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).

Tutustu >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston blogi

Blogisarja on ehtinyt jo moneen osaan. Esittelyssä mm. Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).

Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Pispalan kirjaston Youtube-kanavan videot ovat saavuttaneet jo yli 10 000 katselukertaa! Reilun kolmen vuoden olemassaolonsa aikana kanavalla on julkaistu noin 60 videota.

YouTube-kanavalla myös Elämäni-kirjat sarjan tallenteet (Satu Hassi, Janne Laurila ja Johanna Vuoksenmaa). Kuten myös äskettäin pidetyn Orjuuden arvet-kirjan keskustelutilaisuus.

Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava

Verkkokauppa Antikvaari

Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.

Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti

MENNEET

Pispalan kirjasto maanantaina 22.4. klo 18 vieraana Matti Kuusela!

- Tallenne kuultavissa ja nähtävissä Pispalan kirjaston YouTube-kanavalla -

Suomen parhaan kulttuuritoimittajan Matti Kuuselan teos Journalisti - toisenlainen toimittaja (2024) sai aikaan kummallisen mediakohun. Sanomaosakeyhtiön Aamulehti poisti kaikki Kuuselan jutut (551) verkkosivuiltaan. Kohun pelästyttämänä esimerkiksi Pirkkalan kirjasto perui Kuuselan kirjailijavierailun.

Pispalan kirjasto kulkee vastavirtaan. Toivo Autiosaaren haastattelemana Matti Kuusela saa itse kertoa mistä kirjassa on kyse. Miten lukijoiden arvostamat jutut ovat syntyneet? Mitä otsikko Journalisti-toisenlainen toimittaja nykyisessä disinformaatiosta sakeassa media- ja somekentässä oikeasti tarkoittaa?

Keskustelu livestriimattiin ja tallenne on nyt siis nähtävissä ja  kuultavissa Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Tapahtuma >> Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Edellisen kerran Matti Kuusela vieraili Pispalassa 23.3.2022 yhdessä kirjailija Anni Kytömäen kanssa. Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.

Marraskuiset kirjailijavierailut

Kirjaesittelyt ja keskustelut livestriimataan ja ne löytyvät myöhemmin Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta. 

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Pizzaa ja Tiedettä

Keskiviikkona 6.9. 2023 Pizzaa ja Tiedettä Hirvitalolla klo 17 -19.

Huokeahintaista kiviuunipitsaa ja kirjallisuustieteen tutkija Onerva Flóra Várkonyin esitelmä rasismista suomalaisessa nykykirjallisuudessa!

Esitelmä alkaa noin klo 17 ja sen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on aikaa keskustelulle.

Väitöskirjatutkija Onerva Flóra Várkonyi esittelee  siirtolaisuusromaaneja - etenkin Riikka Pulkkisen teosta Vieras - jotka kertovat fiktiivisiä tarinoita mutta kytkeytyvät viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Esitelmä pidetään suomeksi.

Seuraa >> Hirvitalon syksy (fb)

8. - 9.9. Tahmelan huvila Hyvä ihminen
Sarjakuvanäyttelyyn "Hyvä Ihminen" liittyviä elokuvanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat:
Fritz Bauer – Tod auf Raten
Hannah Arendt
Die Täter - Heute ist nicht alle Tage
Wildes Herz
Lauantaina 9.9. Paneelikeskustelu rasismista Suomessa klo 17
Claudia Rehwagen, Lama Kourdi, Yasser Rahman.
”Miten rauha rakennetaan” Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych.

Mari Lukkarin ja Hannele Richertin näyttely “Hyvä ihminen” käsittelee vastarinnan kulttuureja Suomessa ja Saksassa. Miten virallinen historiankirjoitus vaikuttaa nykypäivän asenteisiin? Miten toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia eli holokaustia on jälkikäteen käsitelty Suomessa, entä miten entisessä Länsi- ja Itä-Saksassa?

Tutustu >> Hyvä ihminen

RAKENNUSKULTTURIKESKUS PIIRU

Syksyn tarjonta >> Piiru (fb)

© Asko Parkkonen