Rouva Enteen teekutsut

21.2. Rouva Enteen teekutsut
Enteen perhe oli ensimmäisiä tiedettyjä asukkaita Tahmelan huvilalla. Kyseessä on liveroolipeli, jossa heittäydytään vuoden 1912 Tahmelaan.

Helmikuussa mm. musaillat
23.2 Helmi Ada duo & Ava
Huvilan perjantai-illassa estradin valloittavat nousukiitoinen energiatujaus Helmi Ada duo-kokoonpanollaan sekä Kokkolan seudulla kulttisuosiota jo kerryttänyt AVA!
29.2. Kolmen artistin musailta.
Nina Kaitaranta, Janeveera sekä Kaski Savuaa feat Marianne Nurmi.
Kattauksessa suomenkielistä luomupoprockia (Nina Kaitaranta),  yksinkertaisia lauluja monimutkaisista asioista (Janeveera) sekä "uusi pispalalainen, bardimuodostelmassa etenevä yhtye, joka soittaa länsimaista rytmimusiikkia ilman twistiä (Kaski Savuaa)"

Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)

Näyttelyt

Galleria Lastenkirja

 Salli Parikka Wahlberg Sadun taikaa - 31.2.

Salli on pitkän linjan kuvittaja, joka on kuvittanut uransa aikana monipuolisesti kirjoja mm. WSOY:lle ja Otavalle. Näyttelyssä olevat originaalikuvitukset ovat kirjoista Hiiriukin synttäriomena ja Suomalaisten satujen helmiä.

Esittelyssä Galleria Lastenkirja >> Pispalan kirjaston blogi

Art of Finnish sauna
Vastatehdyn vihdan tuoreessa Pispala podcastissa huvilan "oma saunakuiskaaja, lähettiläs ja lämmittäjä, saksalaissyntyinen Alexander Lembke" kertoo intohimostaan saunomiseen. Miksi se on niin erityinen kokemus? Samalla avautuu jotain saunan tulisen sydämen ympärille kietoutuneesta kulttuurista.

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

PISPALAN KIRJASTO - elämäni kirjat

20.2. Lukupiiri klo 18.00
Kahvi- tai teekupin ääressä kirjana Riikka Pulkkisen Vieras.
22.2. Elämäni kirjat-sarjassa Satu Hassi klo 18
Ensimmäisenä vieraana uudessa haastattelusarjassa lempikirjoistaan ja kirjailijoista kertoo Satu Hassi. Samalla saamme ehkä kuulla, onko hän itse kirjoittamassa jotain, nyt kun pitkäaikainen pesti kansanedustajana ja europarlamentiikkona on takanapäin.

Tulossa torstaina 14.3. elämänsä kirjoista kertomaan Tullikamarin ohjelmapäällikkö, muusikko Janne Laurila.

Pispala - sydämen asia -valokuvanäyttely.
Esillä on Mari Vareksen ja Katja Walleniuksen valokuvia Pispalasta. Näyttelyn valokuvat ovat "ohimennen otettuna pitkin poikin Pispalaa". Näyttely on Pispalan moreeni ry:n järjestämä.

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.

Pispala Podcast - Soriseva harju

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa esittelyssä hieman tuntemattomimpia teoksia 1900-luvun alkupuolelta, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).

Esittelyssä myös Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston blogi

Blogisarja on ehtinyt jo kymmenenteen osaan. Esittelyssä Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).

Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Pispalan kirjaston Youtube-kanavan videot ovat saavuttaneet jo yli 10 000 katselukertaa! Reilun kolmen vuoden olemassaolonsa aikana kanavalla on julkaistu noin 60 videota.

Mukana on esimerkiksi kirjailijavierailuja, runoilijoita ja musiikkiesityksiä.

Tallenteet löytyvät kootusti Pispalan kirjastoyhdistyksen Youtube-kanavalta. Hieman vanhempia tallenteita löytyy myös pispalankirjasto.fi -sivuilta.

Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava

Kirjailijavieraina Anni Kytömäki ja toimittaja Matti Kuusela.

Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.

Verkkokauppa Antikvaari

Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.

Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti

MENNEET

TAHMELAN HUVILA - bluegrass-ilta

Tahmelan huvilan Bluegrass-illat jatkuvat. Lauantaina 10.2. klo 16  Jussi Syrenin ja kumppaneiden käsittelyssä on The Beatless. Liput ennakko tai ovelta, jos jää.

Lisää >> Jussi Syren & Groundbreakers

Marraskuiset kirjailijavierailut

Kirjaesittelyt ja keskustelut livestriimataan ja ne löytyvät myöhemmin Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta. 

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Pizzaa ja Tiedettä

Keskiviikkona 6.9. Pizzaa ja Tiedettä Hirvitalolla klo 17 -19.

Huokeahintaista kiviuunipitsaa ja kirjallisuustieteen tutkija Onerva Flóra Várkonyin esitelmä rasismista suomalaisessa nykykirjallisuudessa!

Esitelmä alkaa noin klo 17 ja sen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on aikaa keskustelulle.

Väitöskirjatutkija Onerva Flóra Várkonyi esittelee  siirtolaisuusromaaneja - etenkin Riikka Pulkkisen teosta Vieras - jotka kertovat fiktiivisiä tarinoita mutta kytkeytyvät viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Esitelmä pidetään suomeksi.

Seuraa >> Hirvitalon syksy (fb)

8. - 9.9. Tahmelan huvila Hyvä ihminen
Sarjakuvanäyttelyyn "Hyvä Ihminen" liittyviä elokuvanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat:
Fritz Bauer – Tod auf Raten
Hannah Arendt
Die Täter - Heute ist nicht alle Tage
Wildes Herz
Lauantaina 9.9. Paneelikeskustelu rasismista Suomessa klo 17
Claudia Rehwagen, Lama Kourdi, Yasser Rahman.
”Miten rauha rakennetaan” Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych.

Mari Lukkarin ja Hannele Richertin näyttely “Hyvä ihminen” käsittelee vastarinnan kulttuureja Suomessa ja Saksassa. Miten virallinen historiankirjoitus vaikuttaa nykypäivän asenteisiin? Miten toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia eli holokaustia on jälkikäteen käsitelty Suomessa, entä miten entisessä Länsi- ja Itä-Saksassa?

Tutustu >> Hyvä ihminen

RAKENNUSKULTTURIKESKUS PIIRU

Syksyn tarjonta >> Piiru (fb)

MUUSIKON MATKASSA PISPALASSA

Pispalamuusikoiden opasretken kolmas kesäkausi käynnistyy toukokuun loppupuolella.

Muusikoiden matkassa Pispalassa-opaskierrokset alkoivat ensimmäisenä koronakesänä (2021). Heikki Salon mukaan tähän mennessä kierroksilla on käynyt lähes 3000 henkilöä ympäri Suomen. Paljon julkisuutta saanut matkailutuote lieneekin Tampereen onnistunein ja jopa suosituin kotiseutuhanke.

Mukaan mahtunee vielä. Muusikoiden kierros päättyy ruokailuun ja keikkaan Tahmelan huvilalle. Järjestää Lomalinja yhteistyössä kaupunkilehti Moron kanssa.

Tutustu >> Lomalinja - muusikon matkassa Pispalassa

VAPPU PYYKKIPUISTOSSA

Pispalan jo perinteiseen vappujuhlaan Pispalanharjun Pyykkipuistossa (virallisesti Vesisäiliönmäki) kuuluu Punakaartilaismuistomerkin kukitus ja vappupuheet sekä musiikkiesitykset.

Punakaartilaismuistomerkki

Lähes kolmimetrinen mustasta graniitista valmistettu muistomerkki on  Tampereen Punakaartilaismuistomerkin Tuki ry:n lahjoitus Tampereen kaupungille vuodelta 1982. Muistomerkin on suunnitellut kuvaveistäjä Merja Vainio.

Muistomerkissä on teksti:" Täällä Pispalan harjulla työväen joukot Tampereella viimeksi seisoivat ase kädessä asiaansa puolustaen vuonna 1918"

Tuomas Hoppu kertoo tuoreessa kirjassaan "Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta" (Vastapaino 2023): "6.4.1918 kello kahdeksan ja yhdeksän välillä valkoiset joukot saivat käskyn edetä Pyynikille. Edessä näytti sittenkin olevan viimeinen taistelu, Pispalan valloitus.

Valkoisten kivutessa jo Pispalanharjulle vastaan tuli kaksi punaista ratsastajaa. Punaiset lähettiläät ojensivat upseereille Pispalan punakaartin valtakirjan ja tiedustelivat rauhanneuvottelujen mahdollisuutta. Sellaisten aika oli kuitenkin jo auttamatta ohitse.

Lyhyen neuvottelun jälkeen punaisia vaadittiin ilmestymään aseiden luovutukseen Aleksanterin kirkon ja Puistokadun väliselle alueelle kello 10 ja 11 välisenä aikana.

Pispalasta ei koskaan taisteltu"

VAPRIIKKI

Näyttelyssä esillä myös Pispala-kuvaparit.

Vapriikin valokuvanäyttely tutkii Tampereen kaupunkikuvan muutosta.

Digitaalisin kuvaparein esitellään kaikkien kaupunginosien muutos. Lähemmässä tarkastelussa on 20 kaupunginosaa. Näihin kuuluu myös Pispalan alue.

Uusi näyttely on jatkoa upealle Kadonneet kaunottaret-näyttelylle (2017-2018).

Kiiintoisa on myös näyttelyyn liittyvä ilmainen luentosarja.

Vapriikin valokuvatutkija Antti Liuttunen aloittaa kertomalla kadonneista kaunottarista (18.1). Pispalan Rinnekadulla aikoinaan asuneen arkkitehti, tietokirjailija Jorma Mukalan aiheena on Tampereen arkkitehtuurin historia (8.2.)

Näyttelytila

Heti ovelta avautuu eteen Hämeenkatu. Ikäänkuin saapuisi rautatieasemalta  Tampereelle. Vasemmalla vanhat työläiskaupunginosat Amuri ja Pispala. Oikealle suuntautuva joutuu Ratinan liepeille ja Nokia-arenan tuomaan kulttuurimaiseman muutokseen. Jostain syvältä löytyvät mm. Kaukajärven ja Teiskon maalaismaisemat.

Hienosti toteutettua näyttelyä hallitsevat valtavat, toisiinsa sulautuvat valokuvaparit, informatiiviset tekstit ja historialliset valokuvat.

Pispala-osio avautuu Ansiokalliolta kohti eteläistä Pispalanharjua.

© Asko Parkkonen