Pispala Podcast - äänitesarja

Pispala Podcast on alusta, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan.

Sisältöja tulevat tuottamaan ainakin Rakennuskulttuuriyhdistys Piiru, Tahmelan Huvila, Rajaportin sauna, Pispalan kirjasto, Kurpitsatalo ja Lauri Viita-seura.

Rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lanseeraama Pispala Podcast ilmaantui ääniaalloille toukokuussa 2023 Pispalan vanhat talot-hankkeeseen liittyvällä ohjelmalla.

Kaksiosaisessa ohjelmassa (jaksot 1 ja 5) muusikot Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma keskustelevat taloistaan ja rakentamisesta ja siitä, kuinka he tulivat asettuneeksi Pispalaan

Tutustu >> Piiru - Pispalan vanhat talot-hanke

Kaikki jaksot löytyvät Spotifystä. Tähän mennessä ilmestynyt kahdeksantoista ohjelmaa. Sarja jatkuu!

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

Lauri Viidan kotitalo ja Viidan perheen se tavallinen päivä

Kuvassa (Podcast 12) äiti Alfild, Lauri kainalossaan. Oikella Alfildin vieressä isä Emil Viita sekä muuta Pispalan väkeä.

Olemme Lauri Viita-museolla tarinallistaneet tuokion Viidan perheen asumisesta Pispalassa. Se on mielikuvituksellinen, mutta pohjaa vahvasti historiallisiin faktoihin. Sitä kautta avautuu se ilmapiiri mitä 1930-luvulla Pispalassa kirvesmiesperheen päivään saattoi kuulua. Se antaa kerronnallisen kuvan oman mielenmaiseman luomiseksi ja ehkä vielä pohjaksi oman luovan ilmaisun tueksi niin kirjallisuuspiireille, kouluun tai kuvataiteeseen.”

Tutustu Lauri Viita museoon >> Lauri Viita museo

Kuuntele Tahmelan huvilan kulttuuriradiota

Pispala Podcast-jakso 18 Miten rauha rakennetaan? Ukrainalaiset Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych esittelevät menetelmän, jolla pyritään rakentamaan Ukrainan kansalaisyhteiskuntaa sodan jälkeen. He käyttävät työskentelyssään symboleita ja rakenteita sisältäviä kortteja.

Pispala Podcast-jakso 16 on maistiainen Tahmelan huvilalla 9.9.2023 järjestetystä paneelikeskustelusta, joka oli osana Pispalan toimijoiden yhteistyönä järjestämää Hyvä Kampanja Rasismia Vastaan -tapahtumaa.

Keskustelijoina kolme maahanmuuttanutta, Lama Kourdi (Syyria), Yasser Rahman (Syyria), Claudia Rehwagen (entinen Itä-Saksa) ja puheenjohtajana Mari Lukkari.

Pispala Podcast-jakso 17 vetäytyy itäisen Suomen synkille saloille ja italialais-suomalaisen perheen menneisyyden varjoihin. Anna Paldar on pirkanmaalainen dekkarikirjailija ja IT-alan asiantuntija. Hastattelijana teatteriohjaaja Taru Kumara-Moisio.

Kuuntele >> Pispala Podcast-Soriseva harju
Tutustu >> Anna Paldar - kirjakävelyllä

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala-podcastien jaksoissa 4 ja 14 esitellään Pispala-kirjallisuutta viime vuosisadan alkupuolelta 1960-luvun “Pispala-kirjallisuuden” kulta-ajan kautta aina näihin päiviin asti.

Äänitesarjan rinnalla kirjasto tuottaa myös Kaunokirjallisuuden Pispala-blogia.

Tutustu >> Pispalan kirjaston Pispalakirjallisuuden blogi

© Asko Parkkonen