Hae tapahtumakoosteita

Pispala ja Pyynikki MM-tason suunnistuksen kisamaastona

Suunnistuksen nuorten MM-kisojen ja Fin5-suunnistusviikon sprinttikilpailut Pispalan ja Pyynikin maastossa keskiviikkona 12.7.2017 klo 10 alkaen.

Pispalalainen-lehdessä (1/2017) kerrottiin tulevista nuorten MM-kisoista Pispalassa, ja samalla kutsuttiin asukkaita mukaan kisatunnelmaan esimerkiksi talkooväeksi tai tarjoamalla yöpymispaikkoja kisaväelle tai pystyttämällä pop up-kahvipisteitä päivän ajaksi pihaportilleen.

Näitä kaikkia toimenpiteitä tarvitaan, erityisesti talkooväkeä, sillä tulossa on iso tapahtuma. Kyse ei ole vain nuorten kisoista, vaan myös MM-kisojen yhteydessä järjestettävästä Fin5-suunnistusviikosta. Suunnistusviikolla on tarjolla kilpailusarjoja 10-vuotiaista aina 80-vuotiaisiin asti. Kilpasarjojen lisäksi on useita vaihtoehtoja myös kuntosuunnistajille.

Molempiin kisoihin, nuorten MM-kisoihin ja Fin5-kilpailuihin, on ilmoittautunut yhteensä yli 3000 osallistujaa! Ja päälle tulevat vielä avoimien sarjojen kuntoilijat.

Rastiviikon pääsihteeri Outi Kartano arvioi Aamulehdessä (6.7.) että avoimiin sarjoihin, joihin voi ilmoittautua vielä paikan päällä, odotetaan noin tuhatta kilpailijaa lisää joka päivälle.

Näin Tampereella olisi tarjolla joka päivä lähes 4000 suunnistussuoritusta.

Kaupunkisuunnistuksen kisakeskus Rosendahlin alueella. 

Nuorten MM-kisat ja Fin5-suunnistus järjestetään kolmessa kilpailukeskuksessa. Metsäsuunnistus Teiskon Viitapohjassa ja Särkänperässä, kaupunkisuunnistus Pispalassa.

Huom! Nuorten MM-kisoja voi seurata netissä livenä Kooveen tarjoaman palvelun kautta https://www.youtube.com/user/KooveeSuunnistus/live

Kilpailupäivät:
- maanantaina 10.7. Viitapohjassa klo 10 nuorten MM-keskimatkan karsinnat ja klo 13 FIN5
- tiistaina 11.7 Viitapohjassa Fin5 ja MM-keskimatkan finaalit
- keskiviikkona 12.7. Pispalassa klo 10 Fin5 ja MM-sprintti.
- perjantaina 14.7. Särkänperässä klo 9 Fin5 ja MM-kisojen pitkät matkat
- lauantaina 15.7. Särkänperässä Fin5 takaa-ajokilpailuna ja MM-viestit.

Nuorten MM-kisat

Kisoihin osallistuu lähes 400 nuorta suunnistaja. Maanantaina ja tiistaina Viitapohjassa on keskimatkan karsinta ja finaali, keskiviikkona Pispalassa sprintti, perjantaina ja lauantaina Särkänperässä pitkä matka ja viestit.

Suomalaisista vahvimmilla lienevät tytöt. Suomen naisten maajoukkueessa on mukana Tampereen Pyrinnön Lotta Eerola. Muut ovat Anu Tuomisto Vaasan Suunnistajat, Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot, Alexandra Enlund IF Femman, Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä ja Amy Nymalm Pargas IF.

Osin samat tytöt suunnistavat myös viikkoa aikaisemmin (29.6.-2.7) pidettävässä nuorten (16- ja 18-vuotiaat) EM-kisoissa Slovakiassa. Tampereen menestystoiveita voi tutkailla seuraamalla nuorten EM-suunnistuksen tuloksia. Suunnistushan on aika lailla eurooppalainen laji. 

EM-kisat alkoivat sprintillä, jossa mestaruuden voitti Suomen Anu Tuomisto, Inka Nurminen oli kuudes ja Lotta Eerola sijalla 17 (AL 1.7).

Pyrinnön Lotta Eerola lienee parhaimmillaan maastossa. Pahin vastustaja on ehkä seurakaveri, sveitsiläinen Simona Aebersold. Tytöthän olivat mukana Tampereen Pyrintö II:ssa, joka äskettäin Jukolan Venlojen viestin nelossijallaan oli paras suomalaisjoukkue naisissa.

Seuraa nuorten MM-kisoja livenä Kooveen sivulta
https://www.youtube.com/user/KooveeSuunnistus/live

Niinhän siinä kävi, että Sveitsin Simona Aebersold voitti tiistaina 11.7. Teiskon Viitapohjassa ensimmäisen loppukilpailun eli keskimatkan maailmanmestaruuden. Suomen Vera Klemettinen sijoittui hienosti kolmanneksi. Pyrinnon Lotta Eerolan sijoitus vielä tarkistamattomien tulosten mukaan on 11.

Mikä on Fin5?

Fin5-suunnistusviikko sai alkunsa vuonna 1984 Kauhajoelta. Tapahtuma luotiin toisen suomalaisen rastiviikon eli Kainuun Rastiviikon rinnalle. Yhdessä Fin5 ja KRV ovat muodostaneet kahden peräkkäisen, suomalaisen suunnistusviikon perinteen.

Viime vuosina osallistujamäärä on vakiintunut 3500 kilpailijaan. Osallistujia on vuosittain paristakymmenestä eri maasta.

Suunnistusviikolla kilpaillaan viidessä osakilpailussa. Kilpasarjoja on tarjolla 10-vuotiaista aina 80-vuotiaisiin asti. Yhteensä 76. Yksi osakilpailu on siis sprinttimatkat Pyynikin harjulla ja Pispalan kujilla.

Avoimet sarjat

Suunnistusviikon yhteydessä on päivittäin tarjolla kuusi eripituista avoimen sarjan ratavaihtoehtoa. Kuntosuunnistukseen ei tarvitse suunnistuslisenssiä.

Näiden lisäksi on perheiden RR-reittisuunnistus (pituus n. 2 km) ja lasten Rastiralli, joka on viitoitettu toiminnallinen suunnistusrata perheen pienimmille (0,5km).

Radan vaativuuden ja pituuden voi valita itse oman tason ja viretilan mukaan. Avoimen sarjan osallistujat voivat valita ratansa joka päivä erikseen, joten koko viikoksi osallistujan alkuperäinen valinta ei sido millään tavoin.

Talkootupa

Suunnistusviikon järjestävä taho on perinteikäs suunnistuseura Koovee. On selvää, että tamän tason kisojen järjestäminen vaatii valtavasti talkootyötä - yli kahtasataa päivittäistä talkoolaista.

Talkoolaiseksi ovat tervetulleita kaikki kouluikäisistä mummoihin ja vaareihin saakka. Suunnistustaustasta on joissakin tehtävissä iso apu, mutta se ei ole mikään välttämättömyys. Pääasia on olla osa massatapahtumaa, tekemässä yhdessä MM-kisoja maailman tuleville huippusuunnistajille ja nauttia siinä yhteydessä Fin5-suunnistusviikon ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Sprinttikeskiviikko Pispalassa

Kaupunkisuunnistus on vauhtilaji, mutta ei kuitenkaan pelkkää juoksua. Kartanlukutaito ja reitinvalinnat, erityisesti ns. mikroreitinvalinnat, ratkaisevat pienten erojen kilpailussa.

Oman kiinnostavuutensa suunnistukseen tuo Pispalan ja Pyynikin maasto, joka  ei ole ihan tyypillistä kaupunkikeskustan sprinttimaastoa. Kuten vanhasta suunnistuskartasta voi nähdä, korkeuseroja on, ja vaihteluvuutta. Kilpailijat ja kuntosuunnistajat painelevat sekä kaduilla, kujilla, pihoilla että Ansiokallion ja Pyynikin rinteillä.

Järjestäjät kertovat että radat on kuitenkin pyritty suunnittelemaan siten, että kilpailu säilyy vauhdikkaana kullakin radalla. Kilpailumaasto mahdollistaa erilaisten ja vaihtelevien suunnistustehtävien laatimisen, minkä lisäksi korkeuserot tuovat oman lisähaasteensa nopeimpien reitinvalintojen löytämiseen.

Kisainfot ja lisätietoja

Fin5-suunnistusviikko ja talkooinfo http://2017.fin5.fi
Nuorten MM-kisat (JMOC) facebookissa

SM sprintit 2015

Pispalassa ei kuitenkaan kilpailla ensimmäistä kertaa. Vuonna 2015 pidettiin Ala-Pispalan ja Hyhkyn alueella aikuisten sprintin SM-kisat. Lähtöpaikka oli Uittotunnelin kupeessa ja maali Hyhkyn koululla. Osa rastipisteistä oli kulttuurihistoriallisessa maisemassa, kuten kuvassa. Paikan lähellä on ollut kivikautinen asuinpaikka, historiallinen Pispalan kylätontti sekä reunoilla vieläkin näkyvissä Pispalan teollisen yrittämisen ensimmäisiä merkkejä.

© Asko Parkkonen