Hae tapahtumakoosteita

Pispala valitsi Niinistön - Haavisto vahva kakkonen

Presidentin vaalien 2018 Pispalatulos vahvisti alueen sinivihreää poliittista värikarttaa. Tämän värikartan sisäisessä mittelössä Vihreiden Pekka Haavisto oli pakottaa Niinistön vähintään toiselle kierrokselle Pispalassa. Sauli Niinistön saama äänimäärä 53% riitti nippanappa suoraan valintaan.

Pispalassa eli Pispan koulun äänestysalueella Haaviston saama äänimäärä oli 25.9 eli korkeampi kuin Tampereella (18.7.%) tai valtakunnallisesti (12.4.%). Tampereella oli vain kaksi aluetta, Sampola ja Nekala, jossa Niinistö ei olisi äänimäärän perusteella tullut valituksi, ainakaan ensimmäisellä kierroksella. Lähelle Pispalalukemaa ylsi myös Pyynikki (26,2).

Hyhkyssä eli Kaarilan koulun Hyhkyn toimipisteen äänestysalueella Haaviston saama äänimäärä oli myös selkeästi keskiarvoa yläpuolella (22.1%). Kaarilan ja Raholan suunnalla ollaan sitten jo tavanomaisissa lukemissa (15.4%/15.3%).

Haavistolaisin äänestysalue Suomessa on Kallio Helsingissä. Torkkelinmäen ympäristöön keskittyvällä äänestysalue D:llä kansa olisi valinnut Pekka Haaviston suoraan presidentiksi.

Valtakunnallisesti on arvioitu, että presidentinvaalien suurin voittaja oli - valitsijayhdistys. Sauli Niinistön ja Paavo Väyrysen valitsijayhdistykset keräsivät hieman yli kaksi miljoonaa ääntä, kun kuusi omilla ehdokkailla ratsastanutta puoluetta joutuivat tyytymään alle puoleen tästä (AL 30.1.2018).

Pispalassa tilanne ei ole niin synkkä. Kyseiset valitsijayhdistykset saivat 1218 ääntä (57,8%). Ääniä annettiin kaiken kaikkiaan 2298. Puolueilla on vielä toivoa, vain onko?

Helsingin Sanomien vaalikoneen tulospalvelu kertoo näppärästi äänestystulokset eri alueilla. Kirjoita hakulauseeseen kunnan tai äänestysalueen tai ehdokkaan nimi >> HS Vaalikone.

Näin Pispala äänesti

© Asko Parkkonen