Hae tapahtumakoosteita

Uittotunnelin kesäkahvila auki elokuun loppuun

Uittotunnelin kesäkahvila

Näsijärven rannassa oleva Uittotunnelin kesäkahvila on auki joka päivä klo 11-19.

Kesäkahvilassa on noin 20 asiakaspaikkaa. Ulkoterassilta on Näsijärvelle hienot näkymät ja pihan puolella useita asiakaspaikkoja. Valikoimissa on lohihampurilaisia, lättyjä ja joka aamu leivottavia pullia.

Uittotunnelin venelaituriin tulossa melojille kätevä laituri. Vuokrattavien vesiskoottereiden määrä nousee kahdeksaan. Ne kaikki ovat uusia nelitahtiskoottereita, joista ei tule juuri lainkaan melua. Tunnelin edustalla on virallinen vesiskootterirata (AL 26.4).

Nippu-uittotunneli

Itse uittotunneli oli vielä toukokuun alkupuolella kiinni koska sisältä paljastui jäävuori. Talven aikana katosta vuotanut vesi on jäätynyt mahtavaksi sargofagiksi. Jääpatsasta ympäröi sulamisvesi. Nyt reitti on kulkemiskelpoinen.

Jäämiehen sargofagi odottaa kylmän rauhallisesti kesäkelien tuloa.

Menneet tapahtumat:

Lauantaina 4.8 klo 12 - 17 Muistojeni Pispala-tapahtuma Uittotunnelin kesäkahvila-alueella.
Musiikkia, lastenohjelmaa sekä perinteiset lestinheiton MM-kisat. Ja lisäksi tapahtuman yhteydessä Pirkka-Hämeen Jätkäperinne-ryhmän tukkilaisnäytös!

Ohjelmassa
Klo 12 - 17
Tapahtuman avaus: Pablo Seppä
Trubaduuri Hannu Kivinen
Hauli Bros Duo
Arpajaiset
Klo 13 - 15
Ilmoittautuminen Lestiheiton MM-kisoihin
Klo 15
Lestiheiton 16. MM-kisat alkavat ja loppukilpailu välittömästi alkukarsinnan perään. Miesten ja naisten sarjat. Voittajat palkitaan kunniakirjalla.
Klo 16
Pirkka-Hämeen Jätkäperinne ryhmän tukkilaisnäytös. Työnäytöksiä perinteisillä välineillä ja menetelmillä sekä tenppuja tukin päällä vedessä. Vahdikasta menoa, huumoria ja tukkilaislauluja kaksirivisen haitarin säestyksellä.

Mustaamakkaraa jaossa päivällä! Tapahtuman järjestää Muistojeni Pispala ry.

Ensimmäiset lestinheiton MM-kisat toimitettiin vuonna 2003. Muistojeni Pispala tapahtuma juhlittiin vuosina 2001-2015 Viikinsaaressa.

Tukkijätkät ja Pispalan uittohistoria

Moro 2.8.2018.
Jätkäperinneryhmän kymppi Olli Lehto määrittelee ryhmän tukkilaisperinnettä esitteleväksi liikkuvaksi museoksi. Pispalan uittotunnelillakin on mukana erilaisia jätkäperinteeseen liittyviä työkaluja ja muuta materiaalia.  Lisäksi ohjelmassa on työnäytöksiä ja kisailua tukin päällä Näsijärvessä. Kaikkiaan porukassa on 13 jäsentä. Kaikki ovat metsäalan ammattilaisia.

Ilmakuva Pispalan vanhasta uittotunnelista 1950-luvulta. Pyhäjärven puoli. Oikealla näkyy osuuskauppa Voiman kasvihuoneet. Kuva Uittotunnelin kesäkahvilan seinällä. Jälkiä vanhasta uittotunnelista on vielä nähtävissä uudemman, vuonna 1968 valmistuneen ja käyttämättömäksi jääneen nippu-uittotunnelin vieressä.

Pispalan ns. harmaa tukkitie Näsijärven puolelta. Kuva Työväenmuseo Werstaan pienoismallista. Pienoismalli on vuodelta 1930. Rullatukkitie meni Porin radan ja Pispalan valtatien alta ja kulki nykyisen Ahjolan kohdalta. Harjun päällä oli konehuone. Tukit laskettelivat Pyhäjärveen omalla painollaan rullia pitkin.

© Asko Parkkonen