Hae tapahtumakoosteita

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit Vastavirta-klubille

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit sunnuntaina 7. 10. klo 16 - 18 Vastavirran alakerta!

Saksofonisti ja huilisti Hepa Halme on pitkällä urallaan tallannut monia polkuja jazzista punkiin ja improvisaatiosta performanssitaiteeseen. Monipuolinen puhaltaja muistetaan mm. yhtyeistään Halme Prospekt ja The Bad Ass Brass Band. Hannu Salama taas on modernin kirjallisuutemme merkittävimpiä hahmoja, ilmaisussaan yhtä lailla radikaali ja uutta etsivä.

Näiden kahden tekijän tiet kohtasivat jo Halme Prospektin albumilla Prospektrum (TUM Records 2013), ja väkevä yhteistyö jatkuu uudella albumilla Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM Records 2015).

Salaman tiheät tekstit ja syvä tulkinta syttyvät leimuavaksi liekiksi Halmeen moniulotteisen jazzin kanssa. Intensiivisen illan energiapurkausta vahvistaa maamme huippusoittajista koostuva Vapaat Radikaalit.

Vastavirta-Klubilla:
Hannu Salama, tekstit ja lausunta
Hepa Halme, tenori- ja baritonisaksofoni, huilut
Esa Onttonen, sähkökitara
Arttu Tolonen, baritonikitara, portugalilainen kitara, saz, cümbüs
Faarao Pirttikangas, kitara

Liput 10€ (ennakko Vastavirran Yläkerta)

Hannu Salama Työväen kirjallisuuden päivillä Werstaalla vuonna 2016. Hannulta oli ilmestynyt runokokoelma Hyvästi, kirvesvarsi ja Helsingin naapurin Hepa Halmeen kanssa "Hepan verstaalla" tehty levy Auringonnousun talosta helvetin kuuseen.

Paperilla seisova Perkele

Timo Harakan haastattelukirjassa S:Markiisi de Salaman vuodet (1986) Salama sanoo haluavansa elää vuoteen 2018, jolloin kansalaissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta ja kirjailija itse täyttää 82 vuotta, "ja pääsen sanomaan että ette te saatanan lahtarit kerinny kaikkia tappaa".

Salama on sanonnut olevansa "punikkikostaja", joka toteuttaa kostoaan vain verbaalisesti, kirjoissaan ja lyriikoissaan.

Eikö se perkele lopeta?, varmaan moni ajattelee. Niin, miltä Salama kuulostaa nyt, vuonna 2018, kun hän nousee  Pispalan anarkistiklubin lavalle. Asuuko vanha vihtahousu Salamassa, maailmassa vai pelkästään paperilla, kuten kirjallisuuden tutkija Milla Peltosen kirjoittaman elämäkerran takakannessa kysytään.

Salama on jo pitkään asunut Helsingissä, helsinkiläistynyt, mutta hänet edelleen tunnetaan pääasiassa tamperelaiskirjailijana, ja erityisesti Pispalaan sijoittuvista romaaneistaan Minä Olli ja Orvokki (1968) sekä Siinä näkijä missä tekijä (1975).

Milla Peltosen kirja kartoittaa Hannun maailmankuvaa haastattelujen, kirjojen ja lehtikritiikkien kautta aina tähän päivään asti ja sopii mainiosti Vastavirran ääniluennan pohjaksi. Viimeiset sivut käsittelee yhteistyötä Hepa Halmeen kanssa ja runokokoelmaa Hyvästi, kirvesvarsi (2016), josta paloja kuullaan Auringonnousun talosta helvetin kuuseen-levytyksellä ja muutamilla livekeikoilla Tampereella ja Helsingissä.

Kiintoisaa on, että yhdeltä kantiltaan runokokoelma on piilokunniaosoitus toiselle Pispalassa asuneelle mestarille Yrjö Jylhälle (Tahmelassa vuosina 1917 -1923). Hyvästi, kirvesvarsi!-otsikko sisältää viittauksen Yrjä Jylhän runoon "Hyvästi, Kirvesmäki", joka sisältyy Jylhän tunnetuimpaan runokokoelmaan Kiirastuli (1941).

Prospektrum

Joitakin viitteitä siitä mitä tuleman on Vastavirta-klubilla sunnuntaina 7.10.2018 saa Voima-lehden haastattelusta vuodelta 2013. Silloin Hannu Salama debytoi levyttävänä artistina Halme Prospectin kera.

© Asko Parkkonen