Ennen vanhaan Antin päivä (30.11.) on aloittanut valmistautumisen jouluun. »Antti joulut alottaa, Tuomas tupaan taluttaa». Anttina otettiin ohria maltaiksi, joista pantiin vanhana Annan päivänä (15. joulukuuta) jouluoluet.
Antin päivän sanottiin olevan usein ankaran tuulinen ja sitä pidettiin taitekohtana kylmempiin keleihin. Anttina saatettiin ajaa jo reellä lyhyitä matkoja, mutta ei koko maassa vielä kovin hyvin. Silloin myös puettiin ensimmäistä kertaa päälle turkisvaatteet ja karvakintaat.
Näin kerrotaan Taivaannaula-sivustolla. Kyseessä on järjestö, jonka tavoitteena on pitkäikäisen suomalaisen perinnekulttuurin ja henkisen perinteen säilyttäminen ja elävänä pitäminen, mukaan lukien kansanperinteen tuntemien pyhien luonnon paikkojen suojeleminen.
Sauna, pyhä paikka
Pyhistä pyhin paikka, etenkin joulun tienoilla on edelleen sauna.
Tarinoita saunasta ja sen merkityksestä vanhalle kansalle kerrotaan rakennuskulttuuriyhdistys Piirun luentotilaisuudessa lauantaina 8.12. klo 14-14.45. Luennoitsijana Heidi Huhtamella, Taivaannaula-yhteisöstä.
Luennon jälkeen mahdollisuus tavata tämän päivän tietäjiä ja parantajiin, jotka ammentavat oppinsa perimätiedosta ja samalla tutustua eri hoitomuotoihin pientä maksua vastaa.
Jouluisen tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Piiru, Rajaportin sauna ja Taivaannaula.
Jouluaskartelua kierrätysmateriaaleista ja Joulumyyjäiset
Askartelutilaisuus Piirussa maanantaina 10.12. klo 17-19 sekä Piirun Joulumarkkinat 15.-16.12.
Katso lisää Piirun tulevista tapahtumista >> www.piiru.fi
© Asko Parkkonen