Hae tapahtumakoosteita

Ihmisellistä loistoa Pispalasta Linnan juhlissa

Osa Aamulehden kuvaraporttia Linnan juhlista itsenäisyypäivänä 6.12.2018

Tähän voinee lisätä, että ohjaaja ja käsikirjoittaja Sirkku Peltola palkittiin äskettäin taiteilijoille myönnettävällä arvostetulla Pro-Finlandia-mitalilla. Uusin näytelmä Pässi kertoo suomalaisista, kainuuharmaspässistä ja Bagdadin filharmonikkojen sellististä, joka etsii turvapaikkaa.

Heikki ja tyttärensä Pilke Salo ovat julkaiseet ensimmäisen Heinämäki-kirjan nimeltään Herra Heinämäen kaupunkireissu. Siinä seikkailee myös Sir Punataika. Hahmo on uusi ja korvaa taannoin ylenmääräistä kohu herättäneen Päällikkö Punanatan. Lato-orkesterissa Sir Punataika soittaa bassoa ja on taikuri. Häntä esittää Hyhkyn poika Mikko Löytty.

Mikko Alatalo siis keskittyy jatkossa tarkeimpiin asioihin, kuten musisointiin ja matkusteluun. Kuulemma 14 Yhdysvaltain osavaltioista on vielä käymättä. Äskettäin Mikko ilahdutti Pub Kujakollissa Oktuuperifestin väkeä suomenkielisellä tulkinnallla rock-klassikosta Paranoid.

Seija Alatalolle jäänee yhteiskunnalliset aktiviteetit. Hänet äänestettiin Harjun seurakunnan kirkkovaltuustoon.

Juha Hurmeen alkuräjähdyksestä vuoteen 1809 ulottuvassa tarinassa Suomi on Niemi ja suomalaiset niemeläisiä. Mitään suomalaisia ei ole olemassakaan. Olemme sekoitus etelästä, lännestä ja idästä tulleita maahanmuuttajia. Niemi on ollut vuosituhansia aikamoinen kansainvälinen maankolkka, jossa on tultu ja menty ja puhuttu kymmeniä kieliä.

Kieli on Hurmeen pointti. Hänet onkin palkittu myös Lause-Finlandialla vuonna 2015. Lause kuuluu "Aimo oli laittanut aamiaiseksi kasvisruokaa ja pekonia". Marko Kulmalan perustelut tälle Nyljetyt Ajatukset-kirjan lauseelle: "Hurme tekee kielelle sitä mitä AC/DC tekee rock-musiikilla. Nimittäin täydellistä klapia. Hurmeen lauseet ovat niin tarkkoja ja elegantteja, että lukijan ajatukset eivät ole entisellään. Lukijan ajatukset on tullut nyljetyksi".

Muusikko Petra Poutanen-Hurme tunnetaan myös pispalalaisen naiskuoro Telluksen kuoronjohtajana ja säveltäjänä. Kuoron kehuttu Susinarttu-teos on ollut kiertueella pitkin Suomea. Tammikuun 21. päivänä on vuorossa Hämeenlinna, jonka ryijysali on entinen yövankila. Naisvankilaan on sullottu sekä vuoden 1918 punakaartilaisnaiset että 1930-luvun poliittiset vangit.

Susinarttu-teos koostuu naisvankien runoista ja lauluista. Kuorossa on 36 jäsentä. Sisällissodan termein joukko vastaa yhtä punakaartin plutoonaa.

 

© Asko Parkkonen