Hae tapahtumakoosteita

Näyttelyjä Pispalassa - Hirvitalo ja Tahmelan huvila

PISPALAN NYKYTAITEEN KESKUS HIRVITALO

Hirvitalolla näyttelyjen hakuteemana on ollut Taivaan merkit eri ilmenemismuodoissaan. Näyttelyohjelma julkistettu. Uuden vuosikymmenen ensimmäisen näyttelyn avajaiset perjantaina 28.2. klo 18.

29.02.-22.3.2020 Henriikka Pöllänen ja Ida Rusava
Yläkerta: Henriikka Pöllänen Tulika, maalauksia.
"Teokset ovat tehty vuonna 2018 asuessani Tallinnassa. Tulika on kadun nimi, jossa silloinen studioni sijaitsi. Teokset muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka havainnollistaa tilaa sekä ajan jaksoa, jossa teokset ovat syntyneet".

Alakerta: Ida Rusava Välitiloja, litografia.
"Elämä on valintoja. Maailmassa, jossa erilaisten totuuksien välillä epävarmuus on ainoa yhteinen nimittäjä, valintojen tekeminen vaatii rohkeutta".

Avajaiset, esiintyjiä ja tarjoiluja perjantaina 28.2. klo 18-22.
Esiintymässä: Fat Jesus ja J Mikael.

Katso vuoden 2020 näyttelyohjelma >> www.hirvikatu10.net

TAHMELAN HUVILA

Myös Tahmelan huvilan saliin on valittu uuden vuosikymmenen ensimmäinen näyttely.

24.2 .- 4.4.2020 Sanna Saastamoisen Koti.
"Näyttelyn teema valikoitui eräänä kauniina kesäpäivänä koti sanaa kummastellessa ja sanaa osiin purkaessa. Moniulotteisen aiheen inspiroimana syntyi leikitteleviä ja lempeämielisiä teoksia, joiden tarkoituksena on kuljettaa katsojaa koti teeman äärelle samalla kysyen, mitä koti hänelle tarkoittaa".

Katso >> täältä (fb)

Menneet
Variksen soolo-haiganäyttely.
Kiti Saarisen valokuvia ja kuvataiteilija Ina Jaakkolan akvarelleja, jotka perustuvat Rea Lehtosen ja Kiti Saarisen haikurunoihin. Runojen käännökset ovat Donald Adamsonin ja Rea Lehtosen käsialaa.

aamun kirpeyteen
lumisessa metsässä
variksen soolo

a nip in the air
         in snowy woods
a crow sings, solo

Haikuruno ja käännös: Rea Lehtonen. Näyttelystä lisää >> täältä

Tutustu ART PISPALAAN

Pispalan valtatien varrella sijaitsevan Taidetalon Naivistinäyttelyssä oli tammikuussa 2020 esillä n. 250 teosta 30 suomalaiselta naivistitaiteilijalta. Teoksia nykynaivisteilta sekä naivismin klassikoita vanhemmilta tekijöiltä.

Naivistiteokset sekä lukuisia muita teoksia esitellään myös näyttelyjen nettisivustolla. Tutustu Art Pispalaan >> www.artpispala.fi

Irja Lastusen perintö elää Art Pispalassa

Aamulehdessä ilmestyi 2019 kiintoisa juttu Pispalan kuningattaresta. Kyseessä on tietysti legendaarinen antiikkikauppias Irja Lastunen, jonka liike sijaitsi nykyisen Art Pispalan paikalla.

Jotenkuten ränsistynyt, rukiinpyörien ja antiikkisen lyhdyn koristelema täpötäysi antiikkikauppa oli aikamoinen näky Pispalan valtatien varrella. Kuuluisuus oli myös kaupan valtiatar, joka usein esiintyi pussihousuissa, mustissa nahkasaappaissa, valkoisessa paidassa ja kravatissa sekä miesten pikkutakissa.

Pispalan valtie 13:ssa nykyisessä muodossa olevan taloryhmän olivat rakennuttaneet Frans ja Hilja Lastunen vuosien 1913-1914 aikana. Rauno Viinikka remontoi tilat perusteellisesti vuonna 1983. Syntyi Pispalan taidetalo. Vuodesta 2004 taidekauppaa ja kehystämöä paikassa on pitänyt Petri Nieminen.

Aamulehti 14.9.2019. Juttu löytyy myös >> täältä

Pispalan Irja

Irja Lastusen (1911-1975) isä Hjalmar Kunnas oli muuttanut perheineen Lastusen pariskunnan rakennuttamaan taloon vuokralle jo 1915. Myöhemmin Irja meni naimisiin perheen pojan, nuoruuden ystävänsä Uuno Lastusen kanssa. Uuno oli myös yrittäjä ja kauppias, joka piti bensiiniasemaa Irjan antiikkiliikkeen vieressä ja koneliikettä Tampereen keskustassa. Myrskyisäksi kuvattu avioliitto kesti kuitenkin Uunon traagiseen kuolemaan asti (1935-1965).

Avioliittovuonnaan 1935 Irja perusti antiikkiliikkeensä Lastusen talon itäpäässä toimineen jalkineliikkeen tiloihin. Liikkeen nimi oli alkuaikoina "Valtatien osto- ja myyntiliike". Irjan antiikkiliike oli vuosien ajan Suomen suurin alallaan.

Irja piti liikettään 40 vuoden ajan, aina kuolemaansa asti. Monelle Irja on jääänyt mieleen erikoisena, mutta ylväänä. Näin myös aikoinaan Olavi Toivolalle joka hienossa artikkelissaan "Pispala valtatie 13. Maitokaupasta taidetaloksi - Antiikin kautta" (Tammerkoski-lehti 8/2014) kuvaa yleisemminkin valtatien varren kauppaelämän historiaa ja Irjan jättämää perintöä.

Toimittaja Pekka Kosonen on luonnehtinut Irja Lastusta sanoilla:"Irja on kuin Pispala itse, kaunis ja koristeellinen, sykähtelevä, karu ja karkea. Nauru pulppuaa iloisesti". Hymy-lehti 10/1968

© Asko Parkkonen