Hae tapahtumakoosteita

Pispalan Vilkkari OFF - historiaa lyhyesti

Vilkkarit syntyi vuonna 2006 tarpeesta löytää esitystila ja foorumi paikallisten kansaisverkostojen tuottamille omaehtoisille jutuille. Innoittajana on ollut isot Filkkarit. Ensimmäiset neljä tapahtumaa (2006-2009) toteutettiinkin Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä, sittemmin muulloin ja hieman harvemmin, resurssien ja innostuksen mukaan. Viimeisin Pispala Vilkkari OFF on vuodelta 2017. Tämän vuotinen tapahtuma lienee järjestyksessään kymmenes.

Pispala Vilkkari OFF 6. - 7.3.2020 Pispalan kirjasto / Tahmelan Huvila

Tarjolla on pari teemaa, jotka molemmat ovat jo eräällä lailla perinteisiä. Pispala-aiheiset videot ja elokuvat ovat olleet mukana jo alusta lähtien. Tässä Pispala ymmärretään hyvinkin laveasti, joko sisällöllisesti tai sitten niin, että tekijät tai esiintyjät liittyvät jollain lailla paikalliseen asujamistoon.

Mikä tekee elokuvan leikkauksesta hyvän?

Toinenkin teema on olllut mukana jo lähes alusta lähtien. Tapahtumaan on pyritty kutsumaan joku kovan tason tekijä, ammattilainen, jonka ympärille voitaisiin koota tarinaa ja esittelyjä erityisestä aiheesta.

Tänä vuonna vieraana on elokuva-alan konkari Keijo Virtanen ja aiheena elokuvaleikkaus. Mikä tekee elokuvan tai dokumentin leikkauksesta hyvän?

Keijo Virtanen tunnetaan erityisesti kokoillan elokuvien, kuten Talvisota ja Simpauttaja, leikkaustöistä. Keijo on itse paikalla kertomassa työskentelystään. Häneltä nähdään laaja kattaus harvemmin nähtyjä leikkaustöitä, niin dokumentteja kuin lyhäreitäkin.

Katso Vilkkkariennakko ja tarkempi ohjelmisto >> www.pispalankirjasto.fi

VILKKARIHISTORIAA LYHYESTI

Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin maaliskuussa 2006. Vilkkarit syntyi tarpeesta löytää esitystila ja foorumi kansalaisverkostojen ja työryhmien tuottamille omille jutuille. Pääosa esitetyistä videoista oli syntynyt oppilastöinä, Videoventtiili ry:n kansalaisjärjestöille ja yhdistyksille suunnattujen digikuvaus- ja editointikurssien yhteydessä.

Vuonna 2007 järjestelypohja laajeni kun mukaan tulivat edellisenä vuonna perustetun Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalon nuoret ympäristötaiteilijat sekä Kulttuuriosuuskunta Komeetan kokeneemmat tekijät.

Vilkkarit sai oman logonsa ja vilkkari-ilme alkoi muotoutua. Tavoitteena oli rohkaista kansalaisia ja kansalaisverkostoja tekemiseen ja yhteistyöhön, käyttämään uutta tekniikkaa ja tuottamaan omia juttuja omista lähtökohdista, yhteistyössä kulttuurialan osaajien ja taitajien kanssa.

Vuonna 2007 Pispalan kirjastotalolla ja Hirvitalolla nähtiin peräti 17 videota tai musiikkilyhäriä.

Tavoite oli jo tuolloin saada tapahtumaan kovan luokan vierailija, mutta vielä se ei onnistunut aikataulullisista syistä. Seuraavana vuonna onnistui. Silloin nimittäin vieraaksi saapui Katariina Lillqvist ja animaatio Uralin perhonen.

Pispala Vilkkari OFF 2007 Tahmelassa - Pispalan kirjastotalo ja Hirvitalo

URALIN PERHONEN

Tampereen elokuvajuhlien vetäjä Raimo Rake Silius on muistellut että yksikään muu elokuva ei ole aiheuttanut semmoista kohua kuin Uralin perhonen Tampereen elokuvajuhlien historiassa. Kaikki oli alkanut filkkareiden puffijutusta Hesarin Nyt-liitteessä helmikuussa 2008. ”Hame- ja homoulaani” sai aikaan raivopäisen kiehumispisteen.

Pispalassakin jännitettiin. Katariina Lillqvist oli luvannut animaation (epä)virallisen ensi-illan Pispalan Vilkkareille. Tarinahan lomittuu Katin Pispalan suvun historiaan.

Uralin perhonen tapaus on varmasti Vilkkareidenkin historiassa mittavin ja mieleenpainuvin. Pispalan kirjastotalo oli tupaten täynnä, reilusti yli toistasataa ihmistä, lähelta ja kaukaa, ilmapiiri oli odottavan innostunut, ja hämmentynyt ympärillä velloneen kohun takia.

Joka tapauksessa siitä alkoi Pispalan Vilkkareiden sisällöllinen monipuolistuminen ja kokeneiden elokuva-ammattilaisten vierailujen sarja.

Vuosien aikana omia töitään ja tekemisiään ovat käyneet esittelemässä muunmuassa taidekuraattori ja ite-taitelija Erkki Pirtola, muusikko Matti Heinivaho (Olavi Virta Vilkkarit 2009), elokuvaohjaaja Johanna  Vuoksenmaa (ennen näkemättömiä varhaistöitä), näyttelijät Ilpo Hakala ja Tom Lindholm (Pelastuspartio), kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassan Blasim sekä Raimo Silius Pispala elokuvissa-koosteellaan.

Pispala Vilkkari OFF 2008

Pispalan Vilkkari OFF 2011

Pispalan Vilkkari OFF 2013

Pispalan Vilkkari OFF 2017

© Asko Parkkonen