Hae tapahtumakoosteita

Näin Pispala äänesti

Kunnallisvaalit 2021

Pispalassa voittivat sekä oikeisto että vasemmisto. Suurin häviäjä oli Vihreät. Alueelta valtuustoon ylsi kolme ehdokasta. Tahmelan Antti Ivanoff ja Matti Helimo sekä Pispalanharjun puolelta Aarne Raevaara.

Pispalan tai Pispan äänestysalue kattaa suunnilleen Tahmelan sekä Ylä- ja Ala-Pispalan. Alueella on äänioikeutettuja kolmisen tuhatta (3003), joista naisia 51.1%. Ääniä annettiin yhteensä 2085, joista kaksi mitätöitiin.

Pispalassa on perinteisesti osallistuttu. Edellisten vuoden 2017 kunnallisvaalien äänestysprosentti (72,1%) oli Tampereen korkein. Nyt koronavuonna 2021 äänestysaktiivisuus on Tampereen toiseksi korkein 69,7%. Edelle ylsi vain naapurilähiö Pyynikki (70,7%).

Puoluekannatus

Edellisiin, vuoden 2017 kunnallisvaaleihin verrattuna suurin häviäjä Pispalassa oli Vihreät (-7.7%) ja suurin voittaja Perussuomalaiset (+5.0%). Kannatustaan nostivat myös Kokoomus (+4.4%), SDP (+3.8%) ja Vasemmistoliitto (+2,2%).

Pispalatulos poikkeaa valtakunnallisesta kannatusmuutoksesta, jossa hallituspuolueet hävisivät kautta linjan. Osin myös Tampereen tuloksesta.

Pispalassa Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannatus on keskimääräistä vahvempi. Suurin puolue on Kokoomus (27.7%). Sitten tulevat Vihreät (19.3%), Vasemmistoliitto (17.8%), SDP (16.4%), PS (8.7%) ja Keskusta (2,9%).

Äänikuningattaret

Pispalan äänikuningatar on pääministeri Sanna Marin (120 ääntä), lähes tasapisteissa ex-valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen (118 ääntä). Uros-aition kärkinimeksi nousi Matti Pitkon pakinoista tuttu "rautakansleri" Kalervo Kummola (70 ääntä).

Pispalassa eniten ääniä saaneeseen kymmenikköön mahtuivat myös kokoomuksen Sofia Vikman (46 ääntä) ja Antti Ivanoff (41 ääntä), Vihreiden Oras Tynkkynen (38 ääntä) ja Matti Helimo (35 ääntä), Vasemmistoliiton Jouni Siren (38 ääntä), sosialidemokraattien Lauri Lyly (32 ääntä) ja kristillisten Sari Tanus (32 ääntä).

Tampereen Valtuusto

Tampereen valtuustoon valittiin kaikkiaan 67 edustajaa, joista 25 uusia.

Pispalan äänestysalueelta valtuustopaikkansa uusivat Tahmelan Antti Ivanoff (kokonaisäänimäärä 757) ja Matti Helin (kokonaisäänimäärä 399) sekä Pispalan puolelta perussuomalaisten Aarne Raevaara (kokonaisäänimäärä 463 / Pispala 17 ääntä).

Pienin äänimäärä, jolla ylsi valtuustopaikkaan, oli SDP:n Ulla Kamppanin 218. Korkein odotetusti Sanna Marinin yli kymmenentuhatta (10527).

Kunnallisvaalien tulokset

Puolueiden ja yhteislistojen äänimäärät sekä ehdokaskohtaiset tulokset koottu  Aamulehden Vaalikoneeseen sekä valtakunnalliset tulokset ja edelliset vaalit Oikeusministeriön tieto- ja tulospalveluun.

>> AL Vaalikone / Pispala
>> Oikeusministeriö Tulos- ja tietopalvelu / Pispala

Kuntavaalien 2021 kannatusjakauma Pispalan äänestysalueella.

Tampereen kuntavaalitulos ja paikkajakauma valtuustoon. Grafiikka YLE tulospalvelu.

© Asko Parkkonen