Hae tapahtumakoosteita

Tahmelan Vesan Laskiaisriehaa suosi sumuinen sää

Talviriehan näyttämön muodostaa Tahmelan rannan kahvila- ja soppateltat sekä lasten ohjattu talviseikkailurata, jääsähly, poniratsastus, pulkkamäki. Pyhäjärven jäällä lasten pilkkikisat säävarauksella. Hyvät palkinnot. Tahve-pipoja ja huivikauppa. Illalla Kujakollissa tukiarpajaiset ja laskiaistanssit.

Tällä kertaa laskaisriehaa suosi sumuinen, vetinen ja liukas keli. Siitä huolimatta porukkaa oli liikkeellä, jäällä kävi nelisenkymmentä lasta ja nuorta kokemassa pilkkikilpailun tunnelmaa ja kahvilateltalla sekä rannan pelikentällä oli vilskettä. Ulkojuhlan jälkeen Pub Kujakollissa oli railakkaat laiskiaisjamit sekä Tahmelan Vesan kesän toimintaa tukevat arpajaiset.

Pispalan talvitapahtuman historiaa
Saunasaaren Tempaus vuosina 1976-1990

1970- ja 1980-luvuilla Pispalan talvitapahtuma tunnettiin nimellä Saunasaaren Tempaus. Ensimmäisessä Tempauksessa oli jo yli 1200 osallistujaa ja parhaimmillaan vuonna 1984 Saunasaaressa ulkoili peräti 3000. Suosittuja olivat erityisesti lasten hiihtokilpailut Saunasaaren ympäri. Kaikki palkittiin ja joka sarjassa vielä kolmelle parhaalle kultainen, hopeinen ja pronssinen Saunasaari mitalli. Osallistujia oli toista sataa, tyttöjä ja poikia. Tapahtumiin sisältyi poni-ratsastusta, rekiajelua, jonakin vuonna jopa helikopteri-lennätystä, ammattiyhdistysväen pilkkikilpailut (vuonna 1982) ja vaalivuonna 1983 esivaalihiihdot, jossa edustajaehdokkaista oli mukana mm. Marjatta Stenius-Kaukonen, Pentti Lahti-Nuuttila ja Mikko Kuoppa. Tietysti myynnissä oli kuumaa mehua, grillimakkaraa, munkkeja sekä yleisöarvonta yllätyspalkintoineen. Tempausta järjestelivät yhteisvoimin Tahmelan Vesa ja Tahmelan työväenyhdistys.
Saunasaaren Rati-Riti-Ralla 2006 ja 2011
Usean vuoden tauon jälkeen päätti pienehkö puuharyhmä vuonna 2006 elvyttää talvisen koko perheen tapahtumapäivän jälleen henkiin. Ja kyllä kannatti, sen osoitti muutama sata innokasta lasta ja aikuista. Pispan koulun kolmasluokkalaiset olivat etukäteen tehneet värikkäitä kylttejä, joista selvisi missä kohtaa tapahtuma-alueella oli hiihtohöntsyn lähtö- ja maalipaikka, mistä löytyi lumisählyareena ja lasten pilkki- kisailu. Opasteet ohjasivat myös lumigolfpisteelle, seurakunnan järjestämälle kuvatietokilpailulle sekä pienemmälle väelle suunnatuille koira-, ja hevosajeluille. Järjestelyissä oli mukana Tahmelan Vesan lisäksi Ahjola, Moreeni, Pispan koulun vanhempainyhdistys, Harjun seurakunnan alueneuvosto, Pub Kujakollin kirkko- veneporukka. Seuraavan kerran Rati-Riti kyettiin järjestämään vasta 2011. Useana talvena jäälle ei ollut menemistä aiottuun tapahtuma-aikaan.
>> Saunasaaren Rati-Riti-Ralla tempaus
Tahmelan Vesan Laskiaisrieha 2015
Nykymuotoinen, pääasiassa Tahmelan rannassa toteutuva laskiaisjuhla järjestettiin ensimmäisen kerran viime talvena. Silloin tapahtumaa suosi hieno talvinen sää. Talviriemujen parissa viihtyi parisataa lasta ja aikuista. Pilkkikilpailu käytiin Pyhäjärven jäällä, pienellä alueella, jonne oli etukäteen kairattu reikiä. Pilkillä kävi yli 60 lasta ja nuorta. Tarvittaessa Tahven kokeneet kalastajamestarit neuvoivat ja ohjasivat pilkkimisen saloihin. Jokainen pilkkimistä kokeillut lapsi sai pienen palkinnon. Suurimman ja pienimmän kalan sekä lukumääräisesti eniten saalista saaneet palkittiin vielä erikseen juhlallisessa tilaisuudessa rannan kahvila- ja soppateltalla.
>> Kuvasarja Tahven Laskiaisriehasta vuonna 2015
Kuvat: Saunasaaren Tempaus vuonna 1984

© Asko Parkkonen