Hae tapahtumakoosteita

Pispalan Juhannus

Alun perin juhannusta on kutsuttu säänjumala Ukon juhlaksi. Kristillistämisen myötä keskikesän juhlaa on alettu viettää Johannes Kastajan muistoksi. Juhannus on Johannes-nimen variantti. Murteissa juhla esiintyy myös asuissa juhannes tai johannes. Suomen kirjakielessä juhannus ensi kertaa mainitaan vuonna 1758 Simo Achreniuksen sepittämässä runossa, jolla juhlistettiin Turussa valmistetun tuohiveneen purjehdusta Aurajoessa (Kaisa Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja). 
Pispala tulee piispaa tarkoittavasta sanasta pispa. Mikael Agricola käytti vanhan kirkon piispoista sanaa "pispa", joka on käännös latinan sanasta episcopus, joka puolestaan on käännöslaina kreikan sanasta episkopos. Tämänkin Agricola suomensi sanalla "pispa". Kreikankielen episkopos merkitsee sananmukaisesti "päällekatsojaa tai valvojaa".
Tältä kielelliseltä pohjalta on hyvä lähteä Pispalan juhannusrientoihin. Tässä muutamia menovinkkejä:
Juhannussauna
Rajaportin sauna on auki aattona perjantaina 24.6. klo 12 - 18. Juhannuspäivänä lauantaina 25.6. sauna on suljettu.
Kaupat
Tahmelan K-Valinta on auki perjantaina klo 9-13, lauantaina suljettu ja sunnuntaina auki klo 12-21.
Pispalan Sale on auki koko juhannuksen eli perjantaina klo 7-21, lauantaina ja sunnuntaina klo 10-22.
Pubit
Pub Kujakolli on auki juhannuksena normaalisti (pe 15-02, la 12-02, su 12-24). Tarjolla jalkapallon EM-kisoja isolta screeniltä sekä lauantaina huutovisa klo 15.
Vastavirta-klubin Yläkerta auki myös normaalisti (pe 15-02, la-su 12-02). Perjantaina lavalla Neiet, Möyhyveikot ja lauantaina Juhannusreggea eli Jere Dangerous & Friends.
Juhannuskokko
Juhannusaattona Pättiniemen rantakallioilla, uittotunnelin kupeessa. Hyhkyn kyläyhdistyksen järjestämässä juhannusjuhlassa (klo 19-21) esiintyy pispalalais- orkesteri Kormus (Anton Äikäs laulu ja kitara, Aaro Alatalo basso ja laulu, Kari Luomaharju rummut).
Juhannustanssit
Viikinsaari on pispalalaisten perinteinen tanssipaikka. Juhannusaattona tanssittajana Pispalan Sälli & Sinirytmi ja lauantaina Aki Koo. Saarella lämpiää juhannussauna ja juhannuskokko syttyy (klo 21) jos sää sallii.
Kelluva Juhannus
Juhannusaattona kesän kukkeutta ja lauttakauden avausta juhlistetaan Tahmelan rannassa. Musiikkia klo 19 alkaen: Marko Säärelä, Suva, Krisse Sydän, Yliampa... yllätysesiintyjiä ja spontaaneja vetoja. Kokko klo 20. Kelluva Juhannus on kaikille avoin, kirjavan kyläyhteisön kokoontuminen.
Menolinkit:
>> Rajaportin Juhannuslöylyt
>> Hyhkyn Juhannusjuhla
>> Vastavirran Juhannusreggea
>> Viikinsaaren Juhannustanssit
>> Kelluva Juhannus
Hyvää ja raikasta Keskikesän Juhlaa!
Tunnelmapaloja Pispalan juhannuksesta Tahmelan rannassa vuonna 2012


© Asko Parkkonen