Hae tapahtumakoosteita

Sisällissodan naiskaartit 1918 - keskustelu Werstaalla

Sisällissodan naiskaartit,  Suomalaisnaiset aseissa 1918. Maarit Tastula haastattelee Tuomas Hoppua teoksen teemoista. Työväenmuseo Werstas tiistaina 7.3. klo 17.30.

Suomen sisällissodassa arviolta 2600 naista tarttui aseisiin. Vain muutamat heistä taistelivat valkoisten puolella, ja varsinaiset naiskomppaniat syntyivät punakaartien yhteyteen. FT Tuomas Hoppu käy läpi aseistettujen naisten sisällissodan vahvalla historiatutkijan auktoriteetilla. Kirja on kattavin naiskaarteista tehty teos. Sen lopussa on myös listaus kaikista noin kolmestakymmenestä sisällissodan naiskaartista.

Tampereen naiskaartiin kuului vajaat 300 naista. Lisäksi Pispalan naiskaartissa oli noin 40-50 jäsentä. Tampereen taisteluja ja muun muassa Pispalan maineikkaiden naisten osuutta niissä Hoppu on tutkinut vuonna 2008 ilmestyneessä kirjassa Tampereen naiskaartista.

Naissotilaisiin liittyy paljon legendoja ja myyttejä, joita muun muassa Hoppu on aikaisemmassa tutkimuksessa purkanut. Näihin liittyy villit huhut hurjista naistaistelijoista ja kertomukset valkoisten suorittamista summittaisista teloituksista. Tampereen kohdalla värikkäimmät tarinat eivät pidä paikkaansa. Mutta miten on laita muualla? Miksi naiset lähtivät mukaan? Olivatko naiskaartit taistelujärjestöjä. Miksi Lahdessa teloitettiin yli 200 naista?

Werstaalla Hoppua haastaa toimittaja Maarit Tastula noin tunnin verran. Sen jälkeen on aikaa yleisön kysymyksille >> www.werstas.fi

© Asko Parkkonen