Pispalan karnevaalit

© Pispalan kirjastotalon tietotupa Grafiikka: Heinari

Pispalassa ensimmäiset karnevaalit pidettiin 22.5.1982.

Siitä lähtien karnevaaleja on juhlittu joka vuosi. Aina tapahtumaan on kuulunut karnevaalien keskeiset elementit - musiikki, tanssi, teatteri, naamiot ja kulkueet, myyntikojut ja käsityöt, taide, nauru, sade, tuuli ja välillä railakaskin kemuilu. Milloin voimakkaammin, milloin miedommin pispalalaiset ovat tuoneet omanlaatuisen mausteensa karnevaalien maailmankulttuuriin.

Karnevaali on maailmankulttuuria. Kaikkialla missä karnevaaleja juhlitaan ihmiset tekevät kaupunkien kaduista näyttämön jossa he esittävät oman teatterikappaleensa ja ilmaisevat oman totuutensa, naamiohuvein, kulkuein, ilotulituksin, kilpa-ajoin ja tanssein. Esitykset ovat niin eläviä ja niin suureellisia että ne eivät mahdu yhdellekään näyttämölle tai yhteenkään ruutuun.

Pispalan karnevaalit on aina ollut asukkaiden itsensä tekemä ilon, kevään ja ystävien juhla. Karnevaali ei ole ohjelma joka tarjotaan valmiina eteen ja sitten kulutetaan. Kaikessa monimuotoisuudessaan ja talkoohengessään tapahtuma on eräs osoitus omatoimisen kaupunginosaperinteen elinvoimasta

Karnevaalit on koettava. Mutta tällä kokemuksella on riskinsä. Siitä saattaa tulla riippuvaiseksi. Kun tunnet karnevaalin tarvitset sitä. Joka vuosi uudestaan.

Karnevaaliuutisia

Pispalan 35. karnevaalit la 21.5.2016 klo 11-02.
Päätapahtumat Tahmelan Liikekeskuksen ja Hirvitalon ympäristössä sekä Vastavirta-klubilla.

Tänä vuonna karnevaaleilla pääosassa on Lauri Viita. Viidan syntymästä tulee kuluneeksi satavuotta 17.12. Viita on esillä juhlamatineassa Pispalan kirjastotalolla sekä päätapahtumassa Puistotorilla. Kirjastotalolla Viitatutkija Sakari Katajamäkeä haastattelee kulttuuritoimittaja Katri Kovasiipi. Aiheena on Viidan outo runoelma Kukunor ja sen ajankohtaisuus. Puistotorilla Viidan runoutta esittää Ahti Jokinen sekä maistiaisia Viita 1949-näytelmän lauluista kolmikko Heikki Salo, Eeva Kontu ja Kalle Alatalo.

Tapahtumat alkavat klo 11 Lasten karnevaaleilla Sirkusrakkaus PumPum. Viitamatinea klo 12 Pispalan kirjastotalolla. Päätapahtuma klo 13-17 Puistotorilla. Jalkapallo-ottelussa klo 17-18 Tahmelan kentällä kohtaavat Kujakollit (Pub Kujakolli) ja Vastapallo (Vastavirta-klubi). Illalla klo 18-22 Parkkitanssit Kujakollin edustalla. Karnevaali-klubi Vastavirrassa klo 21-02.

Huom! Karnevaalistartti jo perjantaina 20.5. Vastavirta-klubilla ja päättäjäis- jamit sunnuntaina 22.5. Perjantaina Tuomari Nurmio. Sunnuntaina Ants in the Pants.

Varsinaisena karnevaalipäivänä lauantaina 21.5 esiintyy eri paikoissa ainakin viisitoista orkesteria. Puistotorin lavalla muun muassa Vapauttajat, Vastavirta-orkesteri, Sini Sinivuori Cirkus. Parkkitansseissa Trio Nautilus, Ilaria Tucci & The Blue Ice Orchestra, Pystyyn Kuolleet Hipit. Karnevaali-klubilla Satanibar, Kohu-63, Ihmiskone, Weirdship, Vähäsarja feat. Joose Keskitalo, Pipar Sisar.

Karnevaaliohjelma nyt ohjelmaosiossa
>> Pispalan karnevaalit 2016 ohjelma
>> Pispalan karnevaalit 2016 juliste