Hae tapahtumakoosteita

Vuosi 2023 tapahtumia Pispalassa

Vuoden 2023 tapahtumia

Pispalan ja Hyhkyn joulukalenterit

Pispalan korttelijoulukalenterin ensimmäinen ikkuna-asetelma avautuu joulukuun ensimmäisenä päivänä Pispalan kirjastolla ja viimeinen joulupäivänä 24.12 Pispalan kirkolla. Kaksikymmentäneljä hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa.

Niihin voi tutustua luukkujen avautumisen tahtiin tai useampi kohde kerralla.

Reittikartta, kohdetietoa ja valokuvia menneiden vuosien kohteilta joulukalenteri-ikkunat sivustolla >> Pispala-Tahmelan joulukalenteri-ikkunat

Hiirulaisten jouluikkuna

Kaupunkilehti Moron mukaan erään "tamperelaisen kerrostalon alaikkunassa on maitotölkeistä syntynyt taideteos – Sitä kannattaa mennä katsomaan pimeän aikaan" (Moro 7.12.2023)

Kyseessä on Hyhkyn Haapalinnassa asuvan Miia Vikstenin hiirulaisten joulumaailmasta tehty jouluikkuna. Teos on esillä Haapalinnatori 2:n ikkunassa loppiaiseen (6.1.2024) asti.

Ajatuksena on ilostuttaa ohikulkijoita,” sanoo Mia Viksten. ”Käytin maitotölkkejä. Mieheni rakensi pohjat, joiden päälle joulumaailma tuli. Tämä oli äärimmäisen kivaa puuhastelua ja minulle tulee kauhean hyvä mieli, kun huomaan katsojia joulumaailman edessä.”

Katso Moron juttu ja reittikartta >> Moro - Hiirulaisen joulumaailma

PISPALAN JOULUMYYJÄISET

Pispalan Joulumyyjäiset uutuutta hohtavalla Pispalan koululla 25. - 26.11. 2023.

Näyttää siltä että talviset kelit suosivat jouluun valmistautumisen varhaista aloittamista. Pispalan yhdistysten joulumyyjäisissä tarjottimella käsitöitä, kirjoja, herkkuja, kahvila ja elävää musiikkia. Pidot lauantaina klo 12 - 18 ja sunnuntaina klo 11 - 17.

Kulttuuriohjelmaa
La 25.11. Kirjaesittelyjä ja musiikkia
Klo 13.00. Anna Elina Isoaro: Kaksi tätiä nimeltä Veera
Klo 13.30. Meri ja Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri - Lumilabyrintti
Klo 14.30. VOX COR
Klo 16.00. Pispalan koulun 6A
Su 26.11. Elävää musiikkia
Klo 12.00. Hannele Juutinen Trio
Klo 13.30. Kielo Kärkkäinen
Klo 15.00. Pauli Hanhiniemi M.A.D.

Myyjien esittelyt ja vinkkejä löytöihin >> Pispalan Joulumyyjäiset 2023

RUNONKORJUUN SYKSY

Runonkorjuu on neljän runoilijavierailun, runotapahtuman, keskustelutilaisuuden ja kauhurunotyöpajan kokonaisuus.

Tapahtumasarja alkoi 24.8. Mirkka Rekolan runoutta ja elämää pohtivalla tilaisuudella Pispalan kirjastolla ja jatkui lauantaina 26.8. Hirvitalon Runopuutarha-tapahtumalla.

Siihen sisältyi työpajoja aikuisille ja lapsille, äänitaidetta, lavarunoutta ja runoesityksistä, kaikille avoin runouspiiri Runotila sekä illan päättävä avoin runolava.

Runokokonaisuus jatkuu aina lokakuulle asti. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja ikärajattomia.

Ohjelmisto ja esittelyt >> Runonsyksy 2023

Huvilan Wanhan ajan markkinat

Päivittyvä ohjelma ja myyjien esittelyt >> Huvilan Wanhan ajan markkinat

Pispala Folk 2023

Pispala Folk Tahmelan rannassa elokuun ensimmäinen sunnuntai 6.8.2023. Folk-klubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa. Järjestää Pispalan musiikkiyhdistys ja Vastavirta yhteistyökumppaneineen.

EINO LEINON, SUVEN JA RUNON JÄLKEINEN PÄIVÄ

Rajaportilla perjantaina 7.7. Eino Leinon, suven ja runon jälkeinen päivä
-
jatkot Vastavirtassa klo 21 alkaen -

Ilmari Lyyma runoilee ja Hirvikoira Hirvonen soittaa mm. Eino Leinon lyriikkaa Rajaportin saunan terassilla noin klo 18 Leinon, suven ja runon kunniaksi.

Jatkobakkanaalit samoilla kattauksilla mutta rosoisemmalla otteella Terassi Pub yläkerrassa noin klo 21.

Rajaportilla Runon ja suven jälkeiseen päivään osallistuu myös myös Pispalan kirjastoyhdistys kirjojen myyntikattauksella.

Eino Leinon liputuspäivä on torstaina 6.7.

Leinon päivää on liputettu vuodesta 1992 alkaen, jolloin siitä tuli vakiintunut liputuspäivä. Kalenteriin päivä lisättiin vuonna 1998.

Eino Leinon syntymäpäivän liputtamista ehdotti tamperelainen näyttelijä ja lausuja Veikko Sinisalo vuonna 1991. Samalla ehdotettiin päivän lisänimeä “runon ja suven päivä”.

Tänä vuonna Eino Leinon syntymästä hänen liputuspäivänään on kulunut 145 vuotta.

>> Eino Leinon, suven ja runon jälkeinen päivä

Suomalaisen Saunan Päivä

Suomalaisen saunan päivä Rajaportilla lauantaina 10.6. klo 14-22.

Kesäistä, saunan ja vihdan tuoksuista juhlaa vietetään joka vuosi kesäkuun toisena lauantaina.

Rajaportin "lauteilla" tapahtuma alkaa perinteisellä saunarauhan julistuksella, jonka tänä kesänä julistaa "saunahullu" muusikko Pentti Oskari Kangas. Päivän mittaan tarjolla on hyvinvointihoitoja, pihakeittiö, telttasauna, vihdantekoa sekä monipuolinen kattaus hyvää musiikkia. Tapahtumiin johdattelee näyttelijä Pirkko Uitto.

Rajaportin alueelle on vapaa pääsy, erillinen saunamaksu.

Soul of Sauna-viikko 5. - 11.6.

Rajaportin Suomalaisen saunan päivä on osa Tampereen kaupungin järjestämää >> Soul of Sauna-tapahtumaviikkoa.

Maailman saunapääkaupungissa viikolla 23 heitetään löylyä siis oikein isosti ja samalla tutustutaan saunakulttuuriin monesta vinkkelistä mm. Rauhaniemen Saunatemppelissä, Saunahoitola Tasapainossa, Serlachiuksen Taidesaunassa ja Tahmelan huvilan Löylyt linnuille -saunassa.

Tahmelan huvilan Löylyt linnuille -sauna keskiviikkona 7.6. klo 17-21
-
Istahda lempeisiin Sotkan saunan löylyihin Tahmelan Huvilalla ja kuuntele – mikä lintu laulaa saunan pihapiirissä? -

Tahmelan huvilan sauna muuntuu Sotkan saunaksi, jossa perinnesaunottaja - ja intohimoinen lintuharrastaja - opastaa tunnistamaan äänessä olevia lintuja, ja ehkä kertoo lintujen roolista muinais(itämeren)suomalaisessa maailmankuvassa!

Tutustu >> Tahmelan huvila - Löylyt linnuille

Pispalan karnevaalit 2023

Pispalan karnevaalien 2023 (27.5) tapahtumakuvia ja videointia löytyy mm. järjestävän tahon >> Pispalan asukasyhdistyksen fb-sivuilta.

Pispalan 40. Karnevaalit lauantaina 27.5.2023 klo 11 - 02.

Pispalan XL-karnevaalit eli 40. kevätjuhla tarjoaa teatteria (La Strada), muotia (Pispala Clothing), tanssia (Tanssiteatteri MD), runoutta (Hirvitalon runolava), karnevaalikulkueen (Samba Roseira) ja tietysti musiikkia usean bändin ja artistin voimin.

Päätapahtumapaikkana Hirvitalo ja sen viereinen Karnevaalipuisto sekä Tahmelan Huvila (klo 11 - 19). Karnevaalien iltaklubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa (klo 20 - 02).

PUISTOLAVA KLO 11-19

Kuva vuodelta 2022.

Tänä vuonna Karnevaalipuiston kattaus on kiintoisa. Tarjolla on nimittäin musiikin lisäksi teatteria, muotinäytös ja tanssia. Muutama poiminta.

La Strada 

Teatteri tuo tiivistetyn version esityksestä Hyvät, Rumat ja Hauskat. Huhtikuussa ensi-iltansa saanut musiikkimatka päivittää Jope Ruonansuun, Jaakko Tepon ja Veikko Lavin laulut näyttämölle.

La Strada on Suomen ensimmäinen ja vanhin ammattijohtoinen kehitysvammaisteatteri. Näyttelijä-koreografi Anu Panula perusti teatterin vuonna 2009.

Nykyisin teatteria vetää Panulan tytär Miina Joseppiina Kahiluoto yhdessä tunnetun käsikirjoittajan Jussi Tuomisen kanssa.  Hänet moni varmaan muistaa  Neil Hardwickin kanssa tehdyistä vedoista kuten Tankki täyteen ja Reinikainen. 

Tutustu >> La Strada

Pispala Clothing

Pispala Clothing on pispalalaisen Onni Ikosen helmikuussa 2021 perustama vaatemerkki, joka pyrkii yhdistämään taiteen ja muodin.

"Idean keskiössä on yhdistää kuvataide ja arkinen vaatemuoti ja sekä halu nostaa mielenkiintoisia taiteilijoita uudella tavalla esiin", kertoo Onni Ikonen Pispalainen-lehden haastattelussa vuonna 2022

Pispalalainen 2/2022

Vaatemallisto Kiasmaan. Tutustu >> Pispala Clothing

TAHMELAN HUVILA KLO 11 - 19

Huvilalla tapahtumat alkavat Harjun seurakunnan järjestämällä lasten tapahtumalla. Popup-kokit taikovat brasilialaisia herkkuja koko päivän. Puutarhassa Kati Hiltusen runoteoksen julkaisutilaisuus. 

Pispalan vanhat talot-hanke

Huvilalla on klo 14 alkaen kiintoisa keskustelutilaisuus uudesta hankkeesta. Suunnitteilla on näet kävelyreitti Vanhat talot-teeman ympärille. QR-kooditaulujen avulla mukaan lähtevät talot voisivat kertoa rakennuksiinsa liittyvää historiaa ja tarinoita.

Hanketta osittain pohjustaa karnevaalipäivänä klo 17 julkaistava "Pispala-Soriseva harju"- podcast. Lähetyksessä Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma jutustelevat teemasta millaista on asua vanhassa talossa.

Näistä hankkeista lisätietoa uusimmassa >> Pispalalainen-lehdessä 1/2023.

Samba Roseira

Värikäs sambakulkue kokoontuu ja lähtee Tahmelan huvilalta klo 17.30. Reitti huvilalta Hirvitalolle ja takaisin.

PISPALAN KARNEVAALIEN BAZAARI klo 11-18

Hirvitalon pihassa. Myyntipaikkoja varattavissa 26.5. klo 12 mennessä  osoitteessa hirvitalo.archive[at]gmail.com. Voi myös tulla paikalle oman pöydän tai viltin kanssa jos tilaa rittää! Pöytä paikka 10 e (vuokrattu/oma pöytä/viltti). Myyjiä pyydetään paikalle klo 10.30 mennessä.

MUUSIKON MATKASSA PISPALASSA

Pispalamuusikoiden opasretken kolmas kesäkausi käynnistyy toukokuun loppupuolella.

Muusikoiden matkassa Pispalassa-opaskierrokset alkoivat ensimmäisenä koronakesänä (2021). Heikki Salon mukaan tähän mennessä kierroksilla on käynyt lähes 3000 henkilöä ympäri Suomen. Paljon julkisuutta saanut matkailutuote lieneekin Tampereen onnistunein ja jopa suosituin kotiseutuhanke.

Mukaan mahtunee vielä. Muusikoiden kierros päättyy ruokailuun ja keikkaan Tahmelan huvilalle. Järjestää Lomalinja yhteistyössä kaupunkilehti Moron kanssa.

Tutustu >> Lomalinja - muusikon matkassa Pispalassa

VAPPU PYYKKIPUISTOSSA

Pispalan jo perinteiseen vappujuhlaan Pispalanharjun Pyykkipuistossa (virallisesti Vesisäiliönmäki) kuuluu Punakaartilaismuistomerkin kukitus ja vappupuheet sekä musiikkiesitykset.

Punakaartilaismuistomerkki

Lähes kolmimetrinen mustasta graniitista valmistettu muistomerkki on  Tampereen Punakaartilaismuistomerkin Tuki ry:n lahjoitus Tampereen kaupungille vuodelta 1982. Muistomerkin on suunnitellut kuvaveistäjä Merja Vainio.

Muistomerkissä on teksti:" Täällä Pispalan harjulla työväen joukot Tampereella viimeksi seisoivat ase kädessä asiaansa puolustaen vuonna 1918"

Tuomas Hoppu kertoo tuoreessa kirjassaan "Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta" (Vastapaino 2023): "6.4.1918 kello kahdeksan ja yhdeksän välillä valkoiset joukot saivat käskyn edetä Pyynikille. Edessä näytti sittenkin olevan viimeinen taistelu, Pispalan valloitus.

Valkoisten kivutessa jo Pispalanharjulle vastaan tuli kaksi punaista ratsastajaa. Punaiset lähettiläät ojensivat upseereille Pispalan punakaartin valtakirjan ja tiedustelivat rauhanneuvottelujen mahdollisuutta. Sellaisten aika oli kuitenkin jo auttamatta ohitse.

Lyhyen neuvottelun jälkeen punaisia vaadittiin ilmestymään aseiden luovutukseen Aleksanterin kirkon ja Puistokadun väliselle alueelle kello 10 ja 11 välisenä aikana.

Pispalasta ei koskaan taisteltu"

VAPRIIKKI

Näyttelyssä esillä myös Pispala-kuvaparit.

Vapriikin valokuvanäyttely tutkii Tampereen kaupunkikuvan muutosta.

Digitaalisin kuvaparein esitellään kaikkien kaupunginosien muutos. Lähemmässä tarkastelussa on 20 kaupunginosaa. Näihin kuuluu myös Pispalan alue.

Uusi näyttely on jatkoa upealle Kadonneet kaunottaret-näyttelylle (2017-2018).

Kiiintoisa on myös näyttelyyn liittyvä ilmainen luentosarja.

Vapriikin valokuvatutkija Antti Liuttunen aloittaa kertomalla kadonneista kaunottarista (18.1). Pispalan Rinnekadulla aikoinaan asuneen arkkitehti, tietokirjailija Jorma Mukalan aiheena on Tampereen arkkitehtuurin historia (8.2.)

Näyttelytila

Heti ovelta avautuu eteen Hämeenkatu. Ikäänkuin saapuisi rautatieasemalta  Tampereelle. Vasemmalla vanhat työläiskaupunginosat Amuri ja Pispala. Oikealle suuntautuva joutuu Ratinan liepeille ja Nokia-arenan tuomaan kulttuurimaiseman muutokseen. Jostain syvältä löytyvät mm. Kaukajärven ja Teiskon maalaismaisemat.

Hienosti toteutettua näyttelyä hallitsevat valtavat, toisiinsa sulautuvat valokuvaparit, informatiiviset tekstit ja historialliset valokuvat.

Pispala-osio avautuu Ansiokalliolta kohti eteläistä Pispalanharjua.

© Asko Parkkonen