Pispalan musiikkiyhdistyksen vaiheita

Pispalan musiikkiyhdistys on perustettu kesällä 1999. Varmaan kovinkaan yllättävää ei ole, että musiikkiyhdistystä perustettaessa ollaan tekemisessä musiikin kanssa. Erikoista kuitenkin lienee, että tässä tapauksessa kyse on enemmän teknologiasta ja erinäisistä järjestelyistä kuin soittamisesta.

Yhdistyksen perustaviin voimiin kuuluvan Ari "Selkä" Pulkkisen haastattelun musiikkiyhdistyksen vaiheista on tehnyt koululainen Pietu Pulkkinen.

Historiikki syntyi kun Pietu oli musiikkiyhdistyksessä työelämään tutustuminen-jaksollaan ja haastatteli yhdistyksen jäseniä aiheesta.

Kuvassa tunnettuja Pispalan musiikkiyhdistyksen jäseniä piknikillä PispalaFolkissa kesällä 2008. Pietu vasemmalla.

Pietu Pulkkinen

Opiskellessaan musiikin teknologiaa Tampereen konservatoriossa vuosina 1998-99 Ari "Selkä" Pulkkinen sai palkkioksi erilaisista äänenkäsittelytehtävistä ylimääräistä studioaikaa konservatoriolta.

Ensin perustettiin yhdistys

Kun omien musiikkiprojektien tekeminen liittyi lopputyöhön, hän päätti käyttää ylimääräisen ajan yleishyödyllisesti.

- Pispalaisten levy oli jo tullut ajatuksen asteelle jo pari vuotta aikaisemmin, kun Kankaan Kaitsun kanssa ideoimme sitä Sibelius Akatemian kurssillamme.

- Niinpä siten aloin miettimään, että pitäisikö perustaa levy-yhtiö projektia varten, mutta silloin ideasta olisi karannut pohja, koska jutusta olisi muodostunut bisnestä, kertoo Selkä.

Pispalahan on vanhastaan yhdistysten ja yhteisöjen luvattu maa, joten hyvin nopeasti Kujakollin pöydistä sai pikakurssin yhdistystoiminnasta ja samalla myös perustajajäsenet yhdistykselle.

Ensimmäisessä hallituksessa olivat Anneli Saarimaa, Pekka Ängeslevä, Eeva-Maija Miettinen, Jouni Kopsa, Miki Nygren ja Ari Pulkkinen.

- Salorannan Pirkko tuli hoitamaan kirjanpitoa. Jäseniä haalittiin Pulterista, Kujakollista ja satunnaisista vastaantulijoista. Päätettiin myös, että jokaisen tulevalla levyllä esiintyvän on liityttävä yhdistyksen jäseneksi

Sitten alettiin hoitelemaan karnevaalien ohjelmapuolta

Yhdistyksellä oli jo ennestään vahvat kytkökset asukasyhdistykseen ja sitä kautta Pispalan karnevaalien järjestämiseen joten ensimmäinen voimannäyte oli hoitaa karnevaalien ohjelma.

Timo "Soija" Mesimäki hoiteli äänitekniikkapuolen niin kuin monena vuonna jälkeenpäinkin. Karnevaaleilla ja folkeilla Pekka Ängeslevä johti lavanrakennusta ja Pulkkinen keräsi ohjelman. Eeva-Maija ja Pirkko hoitivat paperi- ja lupa-asioita. Kaikille riitti puuhaa.

Talkoohenki oli voimissaan, ja Punkan Karilta löytyi sahtia talkoiden taikajuomaksi. Siihen aikaan karnevaalit pidettiin "hiekkapubilla" Pispankadulla ja karnevaalikulkue lähti Lauri Viidan patsaalta. Paikalle tilattiin myös oikea soittokunta.

- Jotenkin se koko homma lipsahti muutamaksi vuodeksi musiikkiyhdistyksen harteille ja asukasyhdistys järjesti karnevaaleja vain paperilla. Ei siinä mitään, hauskaahan se oli niin kauan kuin sitä jaksoi, kertovat silloiset aktiivit.

Ensimmäinen Musaa Mäeltä-levy

Kesän ja syksyn 1999 Selkä äänitteli ja miksaili Musaa mäeltä -levyn artisteja konservatorion studiossa.

- Ne olivat ikimuistoisia sessiota ja enimmäkseen aika hauskoja.

Esimerkiksi Kuuluvaisen Sepon runon äänityksiä valmisteltiin yksi kaunis kesäyö Selän pihassa Vallikadulla.

- Ei vaan muistettu enää studiossa, että mikä se runo oli, kertoo Selkä.

Tolvasen Tomista oli iso apu studiopuuhissa, samoin Soija, Late Hannu ja Kaitsu Kangas jeesasivat toisinaan. Osa biiseistä tuli valmiina tuotteina toisista pajoista ja ne piti vain editoida ja masteroida. Yhteensä levylle tuli 21 esitystä.

Kansikuvan teki Heikki-Pekka "Heinari" Miettinen, ja Johanna Vehkoo valokuvasi. Layout on Tv2:n graafikon Anne Kimiläisen käsialaa.

Levyä painettiin 1000 kappaletta.

- Cd:lle pummattiin rahoitus erinäisiltä yrityksiltä ja Tampereen kaupunki tuki hanketta merkittävästi. Levynjulkaisubileet pidettiin ravintola Sputnikissa keskustassa siksi, että Sputnikin omistaja Hanosen Kimi oli Pispalalaisia. Näyttelijä Kirsimarja Järvinen juonsi bileet.

Musaa mäeltä noteerattiin mediassa valtakunnallisesti ja sen keräämistä Gramex-korvauksista voi todeta sen soineen paljon radioissa.
- Sitä myytiin paljon ja sitä jopa varastettiin. Joku vei Sputnikista laatikollisen levyjä.

Stipendejä ja muuta hässäkkää

Tämän ensimmäisen hässäkän jälkeen homma rauhoittui hiukan ja alettiin suunnittelemaan seuraavia karnevaaleja. Ja kun levy myös alkoi tuottaa rahaa, niin päätettiin jakaa koululaisille stipendejä ja hankkia yhdistykselle laitteita. Ostettiin vähän pa-kamoja ja telttakatos.

Selkä kävi myös Ängeslevän Pekan ja Mikin kanssa rakentamassa Teatteri 2000:n esiintymislavan.

- Sitä tehtiin ainakin viikko ja siitä tuli useampi tonni yhdistyksen kassaan. Me ei saatu mitään. Mä olin mennyt Pekalle töihin, ja siinä töiden ohessa me puuhasteltiin kaikkea tollasta. Mä olin myös levyn teon tiimoilta tutustunut Hauli Broseihin ja mennyt niille basistiksi (tuuraamaan). Levitin niillä keikoilla meidän levyä muuallekin Suomeen, Selkä muistelee.

PispalaFolk 2001

Syksyllä 2000 Kati ja Esa Pellinen ottivat Pulkkiseen yhteyttä ehdottakseen yhteistyötä.

Heillä oli ollut pieni folkhenkinen tapahtuma pihapirissään Kissanmaalla ja he halusivat tehdä siitä isomman ja siirtää sen Pispalaan.

- Olivat jostain bonganneet meidän yhdistyksen ja niin he liittyivät mukaan toimintaan.

Musiikkiyhdistys järjesteli edelleen karnevaaleja. Joidenkin jäsenten mielestä se olisi riittänyt tai ainakin folkfestari olisi pitänyt sisällyttää karnevaaleihin.

Folkit kuitenkin päätettiin järjestää elokuussa 2001.

Pelliset tulivat mukaan yhdistyksen hallitukseen ja moni ensimmäisistä hallitsijoista poistui takavasemmalle. Soija liittyi hallitukseen myös.

- Karnevaalit sujuivat vanhalla rutiinilla, mutta koko ajan suunniteltiin folkkeja ja 14.7. ensimmäiset folkit järjestettiin. Taisivat olla sateisimmat koko tapahtuman historiassa.

Selkä oli saman aikaan töissä Tammerfesteillä
- Katselin aurinkoisesta Ratinasta kuinka ukkonen moukaroi läntistä Tamperetta. Käytiin folkkien lopuksi soittamassa Kumma heppu & Lopunajan Voidellut -bändillä keikka, ja sade oli jo tyyntynyt. Taloudellisesti se ensimmäinen Folk ei ollut mikään menestys, Selkä kertoo.

Sitten yritettiin rakentaa studiota Pispalan kirjastotalon kellariin.

- Saimme rakennettua muutaman väliseinän ja vedettyä sähköt, mutta kun homma seisahtui varojen puutteessa, kirjaston väki otti tilat omaan käyttönsä.

Musaa Mäeltä 2

Porukka oli myös päättäneet julkaista "pikkuveljen" Musaa mäeltä -levylle. Selästä tehtiin sen tuottaja.
- Päätettiin säästää kuluissa ja ilmoitettiin esiintymishaluisille ihmisille, että levylle otetaan vain valmiiksi tehtyjä äänitteitä, joista musiikkiyhdistyksen raati valitsee mukaan niin monta kuin cd:lle mahtuu.

Se olikin aikamoinen savotta, mutta niin vaan kävi, että keväällä 2000 musaa mäeltä 2 julkaistiin ravintola Grazy Horsessa. Homma herätti kiinnostusta valtakunnallisissa iltapäivälehdissä asti, ja kävivätpä Pulkkinen, Pellinen ja Alatalon Kallekin kertomassa siitä kolmosen aamuteeveessä.

Treenikämppä Pispalan valtatie 26:ssa

Wäinö Lakki ja Hauli Bros treenasivat noina aikoina Pispalan valtatie 26:ssa ja pian kämpän vuokraustoiminta siirrettiin yhdistyksen kontolle vuokranmaksun helpottamiseksi ja myös siksi, että näin saatiin yhdistyksen pa-kamoille joku varastopaikka.

Motelli Skronkle antoi myös pa-laitteistonsa yhdistyksen käyttöön sitä vastaan, että ne voivat olla musiikkiyhdístyksen varastossa kun niitä ei käytetä.

- Niillä kamoilla sitten vedettiin muutamat folkit ja karnevaalit.
- Wäinö Lakki löysi pian uuden treenikämpän, ja joku tyttöduo kävi toteamassa paikan liian miehiseksi. Seuraavaksi Lines of leavings tuli Haulien "alivuokralaisiksi", muistelee Selkä.

Pispalan valtatie 26:n treenikämmppä on aikoinaan toiminut kauppana ja sen jälkeen ainakin Yön, Popedan, Even ynnä muiden sekä kitaristi/basisti Markku Petanderin studiona.

Siellä on myös äänitetty ja videoitu suomalaista rockhistoriaa, esimerkiksi biisi Tahdotko mut tosiaan (Popeda).

Kämpällä ovat käyneet treenaamassa muun muassa Costello Hautamäki, Pate Mustajärvi, Pauli Hanhiniemi, Mikko Alatalo, Heikki Salo, Miljoonasade ja Pelle Miljoona.

- Myöhemmin kämpälle majoittui vielä Isla-niminen bändi ja siellä äänitettiin myös Musaa mäeltä 3 & 4-levy.

Musaa Mäeltä 3 & 4

Yhdistyksen toiminta alkoi 2000-luvun puolivälissä hiipua, koska hommat tuppasivat kaatumaan samojen tyyppien päälle.

Niinpä sitten hallitukseen etsittiin nuorempia aktiiveja. Nymanin Timosta tuli yhdistyksen uusi puheenjohtaja, ja tässä organisaatiomuutoksessa syntyi kaikenlaista pientä kädenvääntöä.

- Itsekin tuli siinä sanailtua asiattomia. Hallitus vaihtui useampaan kertaan lyhyen ajan sisällä, myöntää Selkä.

Timo Nymanin puheenjohtajakaudella tehtiin laitehankintoja ja järjestettiin samoja bileitä kuin aikaisemminkin, ja lisäksi tapahtumia Vastavirta-klubilla.

- Yhdistyksellä oli myös yksi työllistetty henkilö töissä kirjastolla. Joskus aikaisemminkin oli yksi nimikkotyöllistetty, mutta hän työskenteli enimmäkseen muissa kumppanuusprojektin yhdistyksissä.

Musaa mäeltä 3 & 4-hankkeeseen Ari Pulkkinen työllistettiin talvella 2005 ja uudestaan kesällä 2006.

- Salama nimittäin rikkoi Macintosh-poloisen kiintolevyn. Varmuuskopioitahan ei tietenkään ollut.

Kiire meinasi tulla, mutta onneksi Selkä sai avukseen toisen työllistetyn, äänimiehenä TV-Tampereessa ja kosketinsoittajana Staminassa toimineen Emil Lähteenmäen.

- Levylle saatiin 30 esitystä joista vain viisi oli ollut mukana aikaisemmin. Aika hienosti yhdeltä kaupunginosalta. Levyn julkkarit pidettiin Teatteriravintola Kivessä ja tupa oli tietenkin täynnä.

Pian tämän jälkeen yhdistyksen sisällä jo jonkin aikaa kyteneet erimielisyydet saivat aikaan sen, että koko hallitus jouduttiin vaihtamaan. Uuden hallituksen johdossa yhdistys on taas porskuttanut kuin villi varsa ja sotakirveet on kuopattu.

Hallituksessa vaikuttavat nykyään Jari Niemelä, Hilkka Hakala, Katri (Katwi) Palonen, Kai Huovinen, Juri Lindeman ja Pertti Hokkanen.

Katwi pyörittää Folk-toimikuntaa, jonka johdolla Pispala Folkia on järjestetty parin vuoden ajan.
- Ovat olleet varsin onnistuneita kekkereitä, tuumaa Selkä.

Pispalassa 29.9.2008 Pietu Pulkkinen.