Pispalan karnevaalit

© Pispalan kirjastotalon tietotupa Grafiikka: Heinari

Pispalan Teatterin Selman Juonet

Pispalan 31. karnevaaleilla la 19.5. 2012.
Paikka: Tahmelan Monitoimikeskuksen ulkoterassi.
Aika: klo.15. - 15.30.

Pispalan Teatteri toi keväällä näyttämölle Aleksis Kiven kirjoittaman huvinäytelmän Selman Juonet. Näytelmän teemat kulkevat Kivelle tuttuun tyyliin juonitteluiden, ahneuden ja vallanhimon pyörteissä. A.Kiven itsensä mukaan kyseinen näytelmä on "parasta mitä olen matkaan saattanut". Se jäi tekijältään kesken ja nyt siis pispalalaiset ovat saattaneet loppuun tämän pienen mestariteoksen. Karnevaaleilla nähdään otteita ja parhaita paloja teatterin tulkinnasta. Koko esitys seuraavan kerran nähdään Tampereen Teatterikesässä elokuussa.
Lue lisää.

Ryhmä Kuuluvaishattu

Ryhmä Kuuluvaishattu on aikaisemmilla karnevaaaleilla esittänyt hupaelmat "Ylläreitä" (2008), "Aika Matka!" (2007),"Sumu" (2006) ja "Talo-aihinen" (2005).

Ryhmän tuotantoa on myös "Musaa Mäeltä 3 & 4 "-tuplacd:n neloslevyn avausraita "Pispalan Vapaaplaneetta". Esitys pohjautuu "Talo-aihinen" näytelmään joka käsitteli kaupunginosan ristiriitoja lasten sekä ufomiesten näkökulmasta. Sumussa taas ihmeteltiin mitä kaikkea voi tapahtua kun Haulitorni katoaa. "Aika Matka!" vei runsaslukuisen katsojajoukon opasteiden viitoittamina outoon paikkaan. "Ylläreissä" Kuuluvaishattu tarjosi ylläreitä yllättävissä tilanteissa.

Kuuluvaishattu ei ole bändi tai teatteriseurue sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan suurehkon - Pispalaan keskittyvän - ihmisjoukon yhteistoiminnalle annettu nimi. Ryhmään ei varsinaisesti "kuuluta", vaan siihen voi lähteä mukaan kiinnostuksesta kulloiseenkin juttuun.

Kuuluvaishatun produktioihin on osallistunut tähän mennessä yli 50 henkilöä ikäjakaumaltaan 8 - 59 vuotta.

Lue lisää ryhmä Kuuluvaishatusta.

Pispalan karnevaalien näytelmät.

Seuraavaan on listattu karnevaaleilla esitetyt näytelmät. Perinne alkaa vuodesta 1994 ja on lähes katkeamaton.

1994 "Sirkkain soitot Uhtuan kesäyössä". Martti Innasen samannimisen näytelmä mukaan sovittanut Seppo Kuuluvainen ja ohjaus Kaj Kangas. Esitys Retonkiteatteri. Näytelmään esitettiin myös Tampereen Teatterikesässä.

1995 "Lentävä lautanen sieppasi pojat". Armas J. Pullan samannimisen kirjan inspiroima käsikirjoitus Seppo Kuuluvaisen. Ohjaus Jari Purosalmi.

1996 "Lentävä lautanen sieppasi pojat", osa II. Käsikirjoitus ja ohjaus Seppo Kuuluvainen.

1997 "Lentävä lautanen sieppasi pojat", osa III. Käsikirjoitus ja ohjaus Seppo Kuuluvainen.

1998 "Tarzan ja Povikuningatar". Käsikirjoitus ja ohjaus Seppo Kuuluvainen Hannu Purhonen.

1999 "Kalevala-spektaakkeli". Käsikirjoitus Heikki- Pekka Miettinen.

2000 "Raitis ja porokauppias". Käsikirjoitus ja ohjaus Hannu Purhonen.

2001 "Jaa/Ei/Tyhjää/Poissa". Käsikirjoitus Hannu Paronen ja ohjaus Hannu Purhonen.

2002 "Kesytön Kesäleiri". Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki-Pekka Miettinen Soile Haaksiluoto.

2003 "Outo Otus". Käsikirjoitus ja ohjaus Soile Haaksiluoto.

Vuonna 2004 ei esitetty karnevaalinäytelmää. Karnevaalinäytelmätyöryhmä 2005 päätti Kuuluvaisen hengessä polkasta perinteen uudelleen käyntiin. Nimi Talo - Aihinen tuotantosihteerin ideointipaperin kirjoitusvirheen mukaan.

2005 "Talo - Aihinen". Käsikirjoitus ja ohjaus Soile Haaksiluoto Jasu Terävä.

2006 "Sumu". Ohjaus ja käsikirjoitus Soile Haaksiluoto Jasu Terävä. Ryhmä Kuuluvaishatun esittämässä näytelmässä ihmellään mitä kaikkea voi tapahtua kun Pispalan harjulle laskeutuu sumu.

2007 "Aika Matka!". Ohjaus ja käsikirjoitus Paapi Ruotsalainen ja Jasu Terävä. Ryhmä Kuuluvaishattu esittää näytelmän "Aika matka!" yllättävässä paikassa. Opasteet Pispalan kirjastotalolla ja Hirvitalolla.

2008 Ylläreitä. Ryhmä Kuuluvaishatun ylläreitä yllättävissä paikoissa ja tilanteissa.

2009 Pispalan Teatteri esittäytyy.

2010 Klassikkonäytelmä Samovaari. Käsikirjoitus Sam Ovar. Esitys ryhmä Kuuluvaishattu.

2011 Lastennäytelmä Punahilkka. Esitys Pispalan Teatteri.
Kaikkihan tuntevat sadun pienestä Punahilkasta ja isosta pahasta sudesta. Pispalan Teatteri kertoo vanhan tutun tarinan omalla reippaalla tyylillään. Tässä esityksessä on mukana jännittävää satumusiikkia ja liikettä, joka varmasti tempaisee mukaansa lapset ja heidän vanhempansa.