Pispalan portaat
Ajankohtaista otsikkokuva
päivitetty 13.6.2024

Pispalan Sottiisi 2024

Sottiisikulkue Pispalanharjulla 1970-luvulla.

Joku saattaa ihmetellä miksi Tampereen keskustassa vietettävän kansantanssifestivaalin nimessä on Pispala. Ensimmäiset festivaalit järjestettiin vuonna 1970. Silloin avajaiskulkue ja sottiisikilpa lähti Pispan koululta ja kulki Pispalanharjun läpi kaupunkiin. Näin tehtiin parikymmentä vuotta. "Korkojen kopse avaa Sottiisin", kuten AL otsikoi vuonna 1976.
Sottiisi nimellä on monia vastineita, tyyskä, saksanpolkka, vanha jenkka, jenkka. Sana tulee saksan kielen sanasta schottishe, skotlantilainen. Tanssi ei ole kuitenkaan sieltä, vaan englantilaiselta ecoissaice-katrillilta.
Pääjuhla Pyynikin kentällä sunnuntaina 16.6. klo 14 alkaen teemalla I Love Tanhu.
Pispalan Sottiisi - kansainvälinen tanssifestivaali »
Kansantanssit - sottiisi, katrilli, tanhu »
Tahmelan huvila - Puistokonsertteja (fb) »
Pispalan kirjasto - pride-kirjallisuutta (fb) »

Pispalan tapahtumakalenteri

Kesän 2024 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa kesän tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin. Katso kesäkalenterista.

Pispalalainen 1/2024

Kesänumero ilmestynyt. Pispalalainen-lehden arkistoissa painetun lehden näköisversiot (pdf) vuodesta 1975. Numerot vuodesta 2000 löytyvät tältä sivustolta. Linkki vanhat lehdet arkistoon.
Verkkopispalalainen ».

Pispala Podcast - Soriseva harju

Harjulta kuuluu. Pispala Podcast on alusta, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan. Kukin piirun verran paremmin. Kannattaa kuunnella.
Pispala Podcast Spotifyssä ».

Rajaportin Sauna-arkisto

Uutta Pispalan saunayhdistykseltä. Saunan yli satavuotista historiaa. Materiaalia, kuten kuvia, filmejä, lehtiartikkeleita ja haastatteluja saunan kävijöistä, niin saunamuistoista kuin elosta Pispalassa muutenkin.
Rajaportin sauna-arkisto ».

Pispalan uusi asemakaava.

Asukastyöryhmien yhteisestä tietopisteessä eri tahojen muistiot, arvioinnit ja visiot tulevaisuuden Pispalasta sekä kaavakannanotot. Työryhmien tietoarkistoon.

Toimitilat

Pispalan Haulitehdas Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin ylläpitämä juhla-ja kokoustila.

Tahmelan Huvila Usean yhdistyksen ylläpitämä kulttuuri- ja tapahtumatila.

Pispalan kirjasto Pispalan kirjastoyhdistyksen lainauspalvelut sekä tapahtuma- ja kokoustilat.

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo Pispalan kulttuuriyhdistyksen tapahtuma-ja näyttelytila.

Rajaportin sauna Pispalan saunayhdistyksen ylläpitämä sauna-ja kahvilakortteli.

Kurpitsatalo Kurpitsaliikkeen tapahtuma -ja palvelukeskus.

Rakennuskulttuurikeskus Piiru Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen korjaus- ja koulutuskeskus ns. Uittoyhdistyksen talolla.

Tapahtumat

Pispalan karnevaalit Karnevaaleja on juhlittu vuodesta 1982 lähtien joka vuosi.

PispalaFolk Akustista kauneutta Tahmelan rannassa vuodesta 2001.

Pispala Vilkkari Off Pispalan kirjastotalon ja Hirvitalon elokuvatapahtuma on uusin jäsen vuosittaisten tapahtumien sarjassa.

Pispalan talvitempauspäivä Saunasaaren edustalla sään salliessa - After Ski sisätiloissa.

Kulttuuriperintöarkisto

Punainen Pispala-verkkosivusto Kertomus työväenliikkeen toiminnasta 1900-luvun alusta 1950-luvulle. Kuvaus keskittyy pääasiassa Pispalan työväentalon toiminnan ympärille. Tekstiä täydentää työväenyhteisön keskeisiä toimintapaikkoja kuvaava kartta sekä monipuolinen, osin harvinainenkin, kuva-aineisto.

Pispalan valokuvia Kuvia Pispalan tapahtumista, maisemasta ja paikoista 1960-luvulta 1980-luvun loppuun. Kuvat ovat pääosin asukkaiden itsensä ottamia.

Pieni punainen kirja - verkkosivusto Pispalan rakennettuun ympäristöön ja maisemaan liittyvää kulttuuriperintöä kartoittaa ja kokoaa Pieni punainen kirja-niminen kulttuuriympäristöohjelma.

Pispalan rakennustavat-verkkosivusto Kulttuurimatka pispalalaisen rakentamisen dna:n, niihin perusominaisuuksiin jotka ovat tuottaneet monimuotoista ja rikasta miljöötä.

Uutta viikkottain
päivitetty 14.5.2024

Viikko 20

Pispalan karnevaalien soitot

Iltaklubi sekä karnevaalien etkot ja jatkot.

Viikonlopun (24.-26.5.) aikana karnevaaleilla esiintyy yli kaksikymmentä orkesteria tai artistia. Pitopaikkoina Hirvitalon viereinen Puistolava sekä intiimimmät sisätilat Tahmelan huvilalla, Mahdollisuuksien tila ja Musiikkitoteemi Tahmelan liikekeskuksessa ja PetHaus Valtatien varrella.
Vastavirta tarjoilee paitsi iltaklubin, myös kovatasoiset etkot ja jatkot. Etkoilla (pe 24.5.) mm. PK Keränen & Hot Heros ja jatkoilla (su 26.5) mm. Ville Rauhala Folk Band.
Pispalan karnevaalien iltaklubi (fb) »
Musiikkimesta PetHaus (fb) »
Mahdollisuuksien tila (fb) »
PK Keränen & Hot Heros (fb) »
Vastavirta-klubi (fb) »

Viikko 17

Kansainvälinen työväenpäivä

Iltajuhla Vastavirran molemmissa kerroksissa

Aikuisuutta lähenevä Vastavirta kunnioittaa vapun kansainvälistä työväenpäivää ja Suomen ammattiliittoja komeasti laajalla musiikillisella kattauksella. Juhlat sekä klubin puolella alakerrassa että pubin puolella yläkerrassa. Orkestereita toistakymmentä. Soitot klo 18 lähtien. Vappuaattona Dave Isokynä Lindholmin perinteinen vappukeikka sekä Disco Magia aamuyöhön. Raikasta vappua!
Kansainvälinen työväenpäivä »
PetHaus - Rokki-Mari ja Semi Seilor (fb) »

Viikko 8

Teatteri Mukamas 45vee juhlavuosi

Pispalan kotiteatterissa Juhlapäivä (29.2).

Kaiken ikäisten uutuusnäytelmä paitsi juhlistaa esittävän taiteen teatterin pitkää taivalta, myös tanssii ja musisoi. Nimittäin Fea-koira on satuttanut tassunsa eikä pääse ulos. Ystävät tulevat apuun. Erityistä esityksessä on lapsia osallistava musiikki. Siitä vastaa Minä ja Nieminen-yhtyeestä tuttu Henrika Nieminen sekä musisoivat näyttelijät. Leikin, musiikin ja tanssin kautta tehdään Juhlapäivä.
Teatterin Mukamaksen juhlavuoden ohjelmistoa huipentaa mm. kesäinen Teatterileiri sekä syyskuinen Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali!
Mukamas - Juhlapäivä kantaesitys »
Mukamas - Juhlavuoden ohjelmisto »

Vuosi 2023

Viikko 52

Pispalan korttelijouluikkunat

Jouluiset ikkuna-asetelmat tuovat valoa talvikuuhun!.

Keskiajalla joulukuu tunnettiin nimellä talvikuu. Ensimmäinen ikkuna-asetelma avautuu Pispalan kirjastolla ja viimeinen jouluaattona Pispalan kirkolla. 24 hienoa ikkuna-asetelmaa. Niihin voi tutustua luukkujen avautumisen tahtiin tai useampi kohde kerralla. Kohteet, reittikartta ja valokuvia menneiden vuosien kohteilta joulukalenteri-ikkunat sivustolla.
Pispalan ja Hyhkyn korttelijouluikkunat »

Punaorvoista Kenen Kalevalaan!

Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Marraskuussa pidettyjen kirjailijavierailujen tallenteet ovat katsottavissa Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalta!. Esittelyssä olivat Pispalan kirjastolla Anneli Kannon Punaorvot, Meri Eskolan Ehdin rakastaa häntä ja Reetta Huttusen Katsastusasema sekä Juha Hurmeen Kenen Kalevala?. Suomen puhujamestari Hurmeen Kalevatulkintaa on myös kuultavissa Pispala Podcastissa.
Pispalan kirjasto - YuoTube-kanava »
Pispala Podcast - Soriseva harju »

Viikko 43

PetHaus - uusi menomesta

Tarjoaa kiintoisaa ja kokeilevaa musiikkia.

Pethaus paikallistuu Pispalanvaltatien varrelle, Salea vastapäätä, entisen Lemmikkitalon tiloihin. Tiloihin mahtuu esiintymismesta, kahvila, levymyymälä ja näyttelyitä. Toimintaa pyörittää Pethaus ry.
Uusin keikkamesta esittäytyy Pispala Podcast-äänitesarjan jaksossa 21. Haastattelussa paikan vetäjä Sami Ylipihjala korostaa, että Pethaus ei ole hälisevä baari vaan taiteeseen keskittyvä kulttuuritila.
PetHaus - uusi keikkamesta (fb) »
Kulttuuriradio - kulttuuritila PetHaus »
Vastavirta - Trashy Bassy Halloween Cabaret »
Pispalan kirkko - Hyvän Puolesta-konsertti (YK:n päivänä) »

Viikko 33

Runonkorjuun syksy

Runopuutarhan runoustapahtuma la 26.8.

Runosyksy alkaa komeasti Pispalan kirjastolla (24.8.) runoilijalegenda Mirkka Rekolan elämäkertaa esittelevällä tilaisuudella Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin.
Runopuutarha on Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalon pihapiirin kokoperheen tapahtuma, johon sisältyy lavarunoutta, äänitaidetta, työpajoja aikuisille ja lapsille, kaikille avoin runouspiiri Runotila ja illan päättävä avoin runolava.
Runonkorjuu - runosyksy »
Pispalan kirjasto - tapahtumat (fb) »
Hirvitalo - Pispalan nykytaiteen keskus (fb) »
Tahmelan huvila - runolauluilta (fb) »

Viikko 22

Pispala Podcast - Soriseva harju

Uusi Pispalaan sijoittuva äänitesarja Spotifyssa.

Sarja alkanut lupaavasti. Ensimmäisessä jaksossa Pispalan vanhat talot-hankkeeseen liittyvässä ohjelmassa muusikot Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma keskustelevat taloistaan ja rakentamisesta ja siitä, kuinka he tulivat asettuneeksi Pispalaan.
Rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lanseeraama Pispala Podcast tarjoaa alustan, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan. Uusimpana (21.8) Lauri Viita-seuran toimittama Tavallinen päivä - tuokio Alfild ja Emil Viidan elämästä 1930-luvun Pispalassa. Kannattaa seurata!
Pispala Podcast - Soriseva harju »
Piiru - Pispalan vanhat talot-hanke (fb) »
Kirjasto - kaunokirjallisuuden Pispala-blogi »

Viikko 19

Kulttuuriraitti Pispalaan

Pispalamuusikoiden opasretken kolmas kesäkausi.

Muusikoiden matkassa Pispalaan-opaskierrokset alkoivat ensimmäisenä koronakesänä. Heikki Salon mukaan tähän mennessä kierroksilla on käynyt lähes 3000 henkilöä ympäri Suomen. Paljon julkisuutta saanut matkailutuote lieneekin Tampereen onnistunein ja jopa suosituin kotiseutuhanke. Mukaan mahtunee vielä. Muusikoiden kierros päättyy ruokailuun ja keikkaan Tahmelan huvilalle.
Kotiseutuhanke on myös Tampereen kulttuuriraitit. Niihin sisältyy mm. Lauri Viita-raitti, Hannu Salama-raitti, Epilä-raitti ja Kapina-raitti. Raitteihin voi tutustua omaehtoisesti, silloin kun sopii, kävellen, pyöräillen, potkulautaillen, autoillen tai paikallaan pysyen (mobiilisovellutus, ääniraitti). Oppaat löytyy kulttuuriraitit-sivustolta.
Lomalinja - Muusikon matkassa Pispalassa »
Tampereen kulttuuriraitit »

Viikko 17

Wapun tienoon tanssit

Aattona Haulitehtaalla ja Vappuna Vastavirrassa.

Pispalan Musiikkiyhdistyksen perinteisiä vappuaaton tansseja sunnuntaina 30.4. rytmittävät Yhden Joukon Yhtye ja Viulu Ilkka. Lisänä antoisa Puffetti ja arpajaiset hyvillä palkinnoilla! Jatkot Vastavirta-klubilla, jossa esiintyy mm. Dave Lindholm Blues Band.
Vappupäivänä maanantaina 1.5. klo 18 alkaen Vappupäivän Juhlat Vastavirta-klubilla ja Terassi Pub Yläkerrassa. Kansainvälistä työväenpäivää juhlistaa noin viisitoista artistia tai bändiä mm. Kielo Kärkkäinen ja Hot Heroes sekä Pelkkää Poutaa Productions, Oudot Ajat ja Vapauttajat. Hirvitalon Kansankeittiö myy vegaanista ruokaa. Vapaa pääsy! Vappuaaton tanssit Haulitehtaalla »
Vastavirran vappujuhlat »
Kujakollin vappuetkoilla Beatline »

Viikko 9

Heinarin Muistonäyttely

Pispalan kirjasto 1. - 31.3. Avajaiset 28.2. klo 18.

Kautta koko Tampereen tunnetun sarjakuvataiteilija, graafikko Heikki-Pekka Miettisen ystävien järjestämä ja kokoama näyttely koostuu pääosin Heinarin ystävilleen lahjoittamista piirustuksista. Myös nimimerkillä Tilt tunnettu taiteilija osallistui Pispalatouhuihin monin tavoin, mutta sarjakuvasankari Pahkeisen tavoin hieman silleen sivusta. Arvostusta osoittaa se, että hän oli Sarjakuva-Finlandia ehdokkaana teoksillaan Miihkali ja Pahkeinen (2010).
Pispalan kirjasto - Heinarin muistonäyttely »

Viikko 2

Tampere ennen ja nyt

Näyttelyssä esillä myös Pispala-kuvaparit.

Vapriikin valokuvanäyttely tutkii Tampereen kaupunkikuvan muutosta. Digitaalisin kuvaparein esitellään kaikkien kaupunginosien muutos. Lähemmässä tarkastelussa on 20 kaupunginosaa. Näihin kuuluu myös Pispalan alue. Näyttely on jatkoa upealle Kadonneet kaunottaret-näyttelylle.
Kiiintoisa on myös näyttelyyn liittyvä ilmainen luentosarja. Vapriikin valokuvatutkija Antti Liuttunen aloittaa kertomalla kadonneista kaunottarista (18.1). Pispalan Rinnekadulla aikoinaan asuneen arkkitehti, kirjailija Jorma Mukalan aiheena on Tampereen arkkitehtuurin historia (8.2.)
Museokeskus Vapriikin ajankohtaiset »
Tampere ennen ja nyt-luentosarja »

Vuosi 2022

Viikko 49

Lähde etsimään joulun tunnelmaa

Pispalan korttelijoulukalenteri avautunut.

Pispalan ja Tahmelan alueelta löytyy 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Ensimmäinen avautui Mooseksenmäellä (1.12), viimeinen avautuu 24. joulukuuta Haulitehtaalla. Niihin voi tutustua luukkujen avautumisen tahtiin tai useampi kohde kerralla. Kohteet, reittikartta ja valokuvia menneiden vuosien kohteilta joulukalenteri-ikkunat sivustolla. Lähde ja seuraa! Ps. kurkkaa myös Teatteri Mukamaksen Hiirulaisen joulukalenteriin!
Pispala-Tahmelan joulukalenteri-ikkunat 2022 (fb) »
Joulukalenteri-ikkunoiden kohteet ja reittiopas (fb) »
Teatteri Mukamas - Hiirulaisen joulukalenteri 2022 »

Viikko 46

Paluu Pispalaan

Valokuvat esillä huvilan kirjastohuoneessa toistaiseksi.

Pispalasta, Rajaportin tienoilta kotoisin olevat veljekset, Ari ja Isto Johansson tutustuivat valokuvaamiseen 1970-luvun alussa. Pispala oli luonteva paikka aloittaa. Lehtivalokuvaajana aikoinaan toiminut Ari Johansson onkin muistellut, että he tulivat kuvanneeksi aluetta ja sen ihmisiä kaikessa arkisuudessaan, tajuamatta dokumentoivansa työläiskaupunginosaa, jonka ylle myöhemmin lankeaa jonkinlainen sädekehä.
Lisää Ari Johansson mietteitä tiistaina 29.11. jolloin hän esittelee näyttelyn ja muistelee 1970-lukua, aikakautta, jota ovat kuvanneet kirjoissaan myös Jarmo Jansson-Raimo Seppälä (Paluu Pispalaan 2005) ja Juhani Riekkola-Kristiina Helenius (Pispala 1976).
Tahmelan huvila - Arki Pispalassa 1970-luvulla (fb) »
Seminaari: Pispalan työväenliike 120 vuotta (fb) »

Viikko 38

Pispalan SaunaFest 2022

Kaksipäiväinen saunafest Tahmelan huvilan ympäristössä.

Tamperetta on kehuttu saunapääkaupungiksi. Nyt asian voi käydä tarkistamassa. Pyhäjärven rannalle Tahmelan huvilan puistoympäristöön rakentuu kymmenkunta erilaista piensaunaa. Tarjolla on mm. majasauna, kärrysaunoja, telttasaunoja, Domesauna. Paikalla vierailee myös lauttasauna ja saunamersu! Käytössä myös huvilan oma puusauna. Kahvila auki.
Lisämausteeena erinomainen musiikillinen kattaus. Lavalla mm. Šamane, Faarao Pirttikangas, Surffiveikot, Motelli Skronkle ja Mojakka.
Lippujen hinnat ja ohjeistus Saunafestin verkkosivuilta.
Pispalan SaunaFest 24.-25.9. (fb) »
Tahmelan huvilan syyskuu (fb) »

Viikko 35

Maailmantango-festivaalin etkot Pispalassa

Pääjuhla 16.-18.9. Kulttuuriravintola Telakalla.

Maailmantangon ennakko-ohjelmisto (2.-14.9) keskittyy nyt paljolti Pispalaan. Tapahtumisen avaa Hirvitalo festivaalin kaikkien nykytaidenäyttelyiden avajaisilla perjantaina 2.9. Musiikkipitoisia etkoja vietetään myös Pispalan kirjastolla (3.9, näyttelyn avajaiset), Vastavirrassa (11.9 Joose Keskitalo ja 12.9 mm. kaninkolofolkia soittava Kuja-Inka-yhtye), Tahmelan huvila (13.9 Hanna Leppänen, harmonikka) sekä Rajaportin saunalla (14.9 Eeva Meret, jouhikko).
Maailmantangoa juhlistetaan nyt viimeistä kertaa. Ohjelmisto on totutun poikkipuolinen ja monipolvisen kattava musiikista nykytaiteeseen ja Wanhaan tangoon. Tutustu ja käy!
Maailmantango - koko ohjelmisto »
Maailmantango - ennakko-ohjelmisto »
Maailmantango - nykytaide »
Maailmantango - milongat ja wanha tango »
Maailmantango - pääohjelma ja esiintyjäesittelyt »

Viikko 32

Pispalan Haikupäivä

Pispalan kirjasto ja Vastavirran yläkerta klo 16-21

Haikupäivä käynnistyy Pispalan kirjastolta jossa kuullaan mm. runoilija Donald Adamsonin kuvarunoesitys ja nähdään lyhytelokuva Northern haiku (2021). Vastavirrassa (klo 18-19) koetaan haikuja lavalla, klarinettia ja haikuja sekä virolaisen Jaan Kaplinskin Pispala-runoja. Ilta jatkuu vielä kirjastolla haiku-teeman parissa.
Elokuun lopulla kirjastolla jatkuvat kirjoittajavierailut. Tuomas Mattila kertoo tuoreesta romaanistaan “Hammasratas” (25.8.) sekä hieman myöhemmin Irja "Iita" Lehtonen naisirtolaistutkimuksestaan ”Ollen alituisena haittana yleiselle järjestyksenpidolle”(1927–1936). Seuraa ilmoittelua.
Pispalan Haikupäivä »
Pispalan kirjasto - tulevat tapahtumat (fb) »

Viikko 31

Maalaiskahvila Kurpitsatalolla

Folkhenkinen maalaiskahvila sunnuntaina 7.8.

Vuorenväen ja Kurpitsaliikkeen folkpäivään sisältyy rantakahvilan lisäksi askartelu- ja työpajoja mm. luontaishoivapaja ja lasten aurinko askartelupaja.
Elo- ja syyskuun aikana on tulossa Kylätori-tapahtuma (27.8) ja Ruusuja ja rakkauslauluja-tapahtuma (10.9). Kurpitsatalon palveluihin kuuluu edelleen soutuveneen vuokrausta sekä työkalujen lainaus palstanviljelijöille.
Maalaiskahvila ja työpajat (fb) »
Kurpitsatalon tulevat tapahtumat (fb) »

Viikko 24

Satu ensi-ilta Tahmelan huvilalla

Lumiutu ja Aamulumo 30 vuoden takaa.

Pispalan Päivöläntiellä asuva Tiina Huuhtanen kirjoitti sadun keijuista jo kolmekymmentä vuotta sitten. Kerrotaan, että pöytälaatikosta sadun keijut ovat huudelleet, että nyt he haluavat julkistaa ystävyydestä kertovan tarinansa kaikille lapsille ja aikuisille.
Tahmelan huvilan satu ensi-illassa (18.6) Tiinan kirjoittaman ja kuvittaman sadun esittää Vuorenmaanvaltakunnan asukki Kiti Miller. Taustaänet loihtivat Tiina Huuhtanen, Auli Kuparinen ja Juha Salmela. Mehutarjoilu.
Tahmelan huvila - Lumiutu ja Aamulumo »

Viikko 18

Wivi Lönn - muistoalbumi

Kuulun arkkitehdin syntymästä 150 vuotta

Tietokirjailija Jussi Jäppisen kirjan Wiwi Lönn - muistojen albumi kuvavedostusnäyttelyn avajaisia emännöi arkkitehti Iida Kalakoski. Lönnin kokoama kuva-albumi on ollut tärkeä lähde myös Kristiina Markkulan ja Leena Virtasen kehutun Wivi & Hanna kaksoiselämäkerran kokoamisessa.
Wivi Lönn muistetaan mm. Pispalan rukoushuoneen (1908) ja Varalan liikuntahallin (1911) arkkitehtina. Pirkko Soinisen romaani Valosta rakentuvat huoneet kertoo Wivi Lönnistä. Romaanin nimi kuvaa hyvin hänen suunnittelutyötään.
Esimerkiksi kouluarkkitehtuuriin Lönn toi valoisan aulan, jonka ympärille luokkahuoneet rakentuvat.
Tahmelan huvila - Albumikuvia-näyttely »
YLE dokumentti - Uranuurtaja Wivi Lönn »
YLE - kaksi suurta naista Wivi & Hanna »

Viikko 17

Wapputanssit Harjun molemmin puolin

Tanssittajana Matti Rauhalahti Band.

Pispalan musiikkiyhdistyksen tanssibileissä myös buffetti, Repan grilli ja arpajaiset. Perinteiset on myös Vastavirran vappuaaton musiikit. Dave Isokynä Lindholmin vappukeikka on perinne, joka on jatkunut jo yli kymmenen vuotta. Lisäksi PA Kiiskilä ja Slack Bird.
Harjun eteläpuolella vietetään iltapäivällä kansainvälistä jazzpäivää Duo MaVillen seurassa. Luvassa jatsin klassikoita Summertimesta Feveriin. Illalla sitten ehkä jotain muuta. Kujakollin lavalle näet nousee bluesharpisti ja laulaja Pepe Ahlqvist yhdessä kitaristi Lauri Kannaksen kanssa.
Pispalan Haulitehdas - vappuaaton tanssit »
Kurpitsatalo - lastenmaan Wappu »
Vastavirta-klubi - Dave Isokynä Lindholm »
Tahmelan Huvila - Duo MaVille »
Pub Kujakolli - Pepe Ahlqvist & Lauri Kannas »

Viikko 16

Vaakon Nakki 60vee synttärit

Koko perheen juhla Pispalassa 23.4. klo 11-15.

Tiesittikö, että maineikas ja tiettävästi vanhin Tampareella toimivista grillikioskeista on saanut nimensä Hyhkyn Vaakkolammin mukaan. Grillin perustivat Wigrenin makkaratehtaalla työskennelleet Pauli Lamminen ja Kyösti “Kössi” Ahtonen 28.4.1962. Muutto nykyiseen paikkaa Pispalanvaltatien varteen asuinrakennuksen kivijalkaan tapahtui 1982. Näin Vaakon Nakista tuli Sisä-Suomen ensimmäinen sisätiloissa toiminut grillikioski.
Vaakon Nakki - synttäriohjelma »
Vaakon Nakki - historiikki »

Viikko 11

ReiskaHöntsyn MM-kisat 2022

Reiskat ja Ainot Koulukadun kentällä 19.-20.3.

Höntsäilyliikunnan klassikko kahden vuoden koronatauon jälkeen! Parikymmentä joukkuetta tavoittelemassa MM-pokaalia. Tarjolla vauhdikasta tyylittelyä Reiska ja Aino aamutossuilla Koulukadun samenttisella tekojäällä. Mukana myös Tahmelan Vesa ja Pyynikin Santamonttu.
Tahmelan Vesan alkusarjan lohkossa pelaavat Ilves Ikuisesti, Vanha Monttu ja Mökkitie. Ottelut alkavat lauantaina 19.3. klo 9.00. Finaalit sunnuntaina 20.3. klo 13. Tahmela on ollut pari kertaa finaalissa, mutta onni ei ole ollut myötäinen. Joko nyt on Vesan vuoro!
ReiskaHöntsyn MM-kisat - kisainfo »
ReiskaHöntsyn MM-kisat - käsiohjelma »
ReiskaHöntsyn MM-kisat - Tahve On Line »

Viikko 9

Discoa ja Naistenpäivän musailtaa

Huvilan hiihtolomaviikko täynnä tapahtumia

Viikolla lapsia touhuttaa Vili ja Vilja. Tarjolla mm. ystäväpolku ja sanataidepaja. Ulkosalla lastenteatteriesitys Tonttu ja Pohjoistuuli. Kahvilassa maistuvat lounaskeitot. Popupkokit sunnuntaina. Myös sauna käy kuumana, ainakin tiistaina ja torstaina.
Naistenpäivän musa-ilta naistenpäivänä 8.3! Klo 18 Huvilan lavan valtaa heittäytyvä naiskuoro Tellus ja heti perään lahtelainen synth pop artisti LAHTINE.
Tahmelan huvila - Hiihtolomaviikko! »
Tahmelan huvila - Naistenpäivän Musa-ilta (fb) »

Viikko 5

Tutkimusmatka kirjallisuuteen

Tutustu Lainan päivän tarjoukseen 8.2.

Koronarajoitusten höllentyessä Pispalakin alkaa vähitellen avautua tapahtumille. Ahjola palaa lähiopetukseen, Varalan kurssit ja Musiikkitoteemin opetus pyörivät ja Rajaportin saunakin on jälleen auki. Kulttuuri- ja harrastetiloissa toimitaan edelleen terveysturvallisesti, pandemiaohjeistusta noudattaen.
Maaliskuussa (23.3) kiintoisa kirjailijavierailu Tahmelan huvilalla. Silloin kulttuuritoimittaja Matti Kuusela ja Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki juttelevat kirjoittamisesta, kirjoista, kulttuuripyöräilystä ja luonnosta.
Pispalan kirjasto - Lainan ja kirjan päivä »
Tahmelan huvila - kirjailijavierailut (fb) »

Vuosi 2021

Viikko 48

Joulukalenteri-ikkunat 2021

Teatteri Mukamaksen Hiirulaisen Joulukalenteri 2021.

Mukamaksen jouluinen videojoulukalenteri avautuu Finlaysonin alueelle ja Teatteri Mukamaksen verkkosivuille. Väinö Linnan aukion ison seinän täyttävä joulukalenteri on videotarina, jossa seikkailevat Hiirulainen, höpsö Klovni ja määräilevä Ballerina. Kuusi luukkua avautuu Finlaysonilla. Kaikki 24 tarinaluukkua on katsottavissa Mukamaksen verkkosivuilla.
Myös Pispalan korttelijoulukalenteri avautuu joulukuun alusta. Ensimmäiset Mäkikadulla, viimeinen 24. joulukuuta Pispalan kirkolla. Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa Pispalanharjun molemmin puolin. Niihin voi tutustua luukkujen avautumisen tahtiin ja/tai useampi kohde kerralla.
Teatteri Mukamas - Hiirulaisen Joulukalenteri 2021 »
Pispala-Tahmelan joulukalenteri-ikkunat 2021 (fb) »

Viikko 45

Horppu - Tahmelan ensimmäinen kauppa

Tahmelan kauppa v.1901 Ansiokallion rinteellä

Emil Horppu oli jo kotikaupungissaan Viipurissa toiminut kauppa-apulaisena. Muutettuaan Tampereelle hän eräiden välivaiheiden jälkeen päätti ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi ja vuokrasi huoneiston Ansiokalliolta (1901). V.1909 Emil ja Aino Horppu ostivat huutokaupasta talon Ala-Tahmelasta (Tahmelankatu 2) ja siirsivät Ylä-Tahmelan kauppansa sinne. Kauppa sai nimen E.F.Horppu.
Tahmelan huvilan näyttely Horpun kauppa 1901-1970 kertoo kuvin ja sanoin sekatavarakaupan historiaa, kaupan, joka tunnettiin laajalti erityisesti posliiniastioistaan ja kankaista. Näyttely avoinna vuoden loppuun huvilan aukioloaikoina.
Horpun kauppa 1901-1970-valokuvanäyttely »

Viikko 39

Korjaamalla kulttuuritekoja

Piirun Kestävä Talo seminaari 2.10 työväenmuseo Werstas.

Tammerkosken partaalla oleva GLivelab on hyvä esimerkki kulttuuriteosta, jossa vanha saa uuden elämän. Muitakin on, esimerkiksi Helsingin Olympiastadion. Mitä tarkoittaa laatu vanhan korjaamisessa? Millainen korjaaminen on kestävää. Näitä pohditaan seminaarissa, jossa yhtenä puhujana on muun muuassa Pispalan rakennettua ynpäristöä tutkinut arkkitehti Hanna Lyytinen. Keskusteluja on mahdollista seurata myös etänä.
Rakennuskultturikeskus Piirun oma tila, entinen Uittoyhdistyksen talo, on myös esimerkki todellisesta kulttuuriteosta. Avoimien ovien päivä tarjoaa mahdollisuuden käydä tarkistamassa kulttuuriteon (kestävät?) jäljet.
Kestävä Talo - korjaamalla kulttuuritekoja »
TADweek - arkkitehtuuri- ja designviikko (1.-8.10.) »
Piiru - Avoimet Ovet (6.10.) »

Viikko 35

Syksy etsii - valo luo

Hirvitalo tarjoilee valotaidetta, musiikkia ja runoutta.

Läpileikkaus valotaiteeseen kahdeksan taiteilijan voimin. Näyttelyn teokset sijoittuvat Pispalan nykytaiteen keskuksen sisä- ja ulkotiloihin. Huomaa näytösajat: sisällä klo 16-22, ulkona klo 20-22. Taitelijaesittelyt Hirvitalon verkkosivuilla.
Runous kohtaa musiikin - tapahtuma lauantaina 4.9. avaa valotaidepäivät. Tarjolla tähtiloistoa. Esiintymässä mm. runoilija J.K.Ihalainen, muusikko, kuvataiteilija Kusti Vuorinen, muusikko Faarao Pirttikangas sekä Punch & Pravda ja Human Cell Signals. Järjestää Hirvitalo & Maailmantango-festivaali.
Valotaidenäyttelyn taiteilijat »
Heijastuksia - runous kohtaa musiikin »

Viikko 28

Koiran Juhla Tahmelan Huvilalla

Koira tapaa tuttujaan puutarhajuhlassa 27.7.

Tahmelan huvila kutsuu kaikki 1-4 jalkaiset nauttimaan kesästä. Juhlissa on oma koirakahvila ja jäätelöbaari kaikenkarvaisille ja ikäisille ystävillemme. Pihalavalla omaperäisistä ja hauskoista lyriikoistaan tunnettu muusikko Mikko Perkoila, joka esittää valittuja paloja mm. levyltään Koira tapaa tuttujaan.
Koiran Juhla & Mikko Perkoila ti 27.7. klo 15 »

Viikko 22

Säveliä Tampereelta - verkossa

Tampereen Kitarafestivaali soi verkossa.

Klassinen kitara, kamarimusiikki tai kuorolaulu. Kuulostaako tylsältä tai peräti vanhanaikaiselta. Nyt on mahdollisuus antaa itsensä yllättyä. Tutustua kotisohvalta käsin sävelien monimuotoisuuteen, musiikkityyleihin ja äänimaailmoihin, joiden äärelle muutoin ei ehkä tulisi kovin helposti mentyä. Tapahtumatiedot festivaalien sivuilta.
Tampere Guitar Festival (TGF) 29.5.-13.6.2021 »
Tampere Chamber Music Festival 2.-5.6.2021 »
Tampere Sävel Online-festivaali 9.-13.6.2021 »

Viikko 17

Suomalainen reissupoika - 70

Elävänä Pispalassa ja vähän muuallakin (v.1980).

Alatalon Mikko on hyvässä vedossa. Sitä todistaa äskettäinen riemukkaaseen Pispala Jytää kappaleeseen päättynyt synttärikonsertti Pispalan Haulitehtaalta.
Elävänä Pispalassa on eräänlainen klassikko sekin. Liveäänitys kaikkine yleisökommentteineen, osin Pispalan Pulterissa! Kansikuvassa Mikolla on päällä Pispalan Tarmon pusero. Juhlan kunniaksi YLE TV 2 vappuaattona klo 20 alkaen kaksituntinen "Suomalainen reissupoika -70". Pispalalainen onnittelee!
Tutustu - Mikko Alatalo »
Juhlakonsertti - videotallennne (AL) »

Viikko 16

Matkailu koronan jälkeen

Osuuskunta ELMA vieraili Pispalan kirjastolla.

Lahtelainen Elma on luonto- ja kulttuurimatkailuun erikoistunut osuuskunta. Osuuskunnan puuhahenkilöt kävivät kylässä esittäytymässä, ja samalla avasivat keskustelua siitä, mitä voisi olla matkailun "uusi normaali". Elmassa ennakoidaan, että pandemia tulee muuttamaan matkailua pysyvästi - ja muutos on kohti kestävämpää kehitystä.
Osuuskunta ELMA Pispalan kirjastolla »
Kulttuurimatka Tampereen Pispalaan »

Viikko 10

Tampereen Elokuvajuhlat verkossa

Lunasta katseluoikeus - näytökset 21.3. asti.

Helpointa on ostaa festivaalipassi, jolla pääsee katsomaan näytöksiä rajattomasti, ja siis kilpasarjojen palkintojen jaon jälkeenkin. Elokuvia katsotaan Festhome TV -alustalla. Käyttöohjeet ja lipunmyynti festivaali-infosta.
Tasokas ohjelmisto. Lyhäreitä, dokumentteja, haastatteluja, erikoisnäytöksiä ynnä muuta jännittävää. Mukana myös pispalalaisille tuttu Katariina Lillqvist animaatiolla Viimeinen Matadori. Mitä tapahtuu kun viimeinen matadori tapaa hämäräperäisessä baarissa Venäjän presidentin!
Tampereen Elokuvajuhlat - festivaali-info »
Tampereen Elokuvajuhlat - ohjelmisto »

Earths Hardy Chattels

Tutustu Lauri Viidan Moreenin englannokseen!

Koronasulkuun tuo helpotusta Lauri Viita-seura. Viidan klassikkoteos on saanut englanninkielisen käännöksensä. Teos on luettavissa ja tallennettavissa seuran verkkosivuilta. Kuuntele myös kääntäjä, yliopistolehtori Virgia Mattilan haastattelu. Siinä hän kertoo miten hyvinkin paikallinen Pispalaeepos kääntyy ja on käännettävissä valtakieleksi.
Lauri Viita - Earths Hardy Chattels »
Pispalan kirjasto - Virginia Mattilan haastattelu »

Viikko 4

Pihabongaus - talvilintuvisa

Bird Life - Suomen suurin lintutapahtuma

Tunnistatko talvisen lintulaudan ja kotipihan linnut? Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2006 lähtien ja siihen osallistuu vuosittain yli 20000 ihmistä.
Kyseessä ei ole kilpailu. Havaittujen lintujen määrä ei ole olennaista, vaan osallistuminen, havaintojen tekeminen ja kiinnostuminen lähiluonnosta. Linnustoharrastuksesta, pihabongaustapahtumasta ja talvilintuvisasta lisää Bird Lifen sivuilla.
Bird Life - Pihabongaus 30.-31.1.2021 »

Viikko 2

Piirun verran Parempi eli PiPa

Tahmelan huvila on eräs PiPan työpaikoista.

Vuoden alusta aloitti PiPa-työllistämishanke. Hanketta hallinnoi Rakennuskulttuurikeskus Piiru. Monipuolisia ja mielekkäitä harjoittelu- ja työkokeilupaikkoja on tarjolla esimerkiksi Rajaportin saunalla, Tahmelan huvilalla, Pispalan kirjastossa, Kurpitsatalolla ja Piirussa. Yhdistävä tekijä eri alojen välillä on rakennetun kulttuuriympäristön vaaliminen, hoitaminen, korjaaminen ja huoltaminen. Lisätietoja ja hakuehdot Piirun verkkosivuilla. Tutustu!
Piirun verran Parempi-hanke (2021-2023) »

Vuosi 2020

Viikko 49

Lähde etsimään joulun tunnelmaa

Klikkaamalla kuvaa näet kohteet ja reittikartan.

Pispalan korttelijoulukalenteri avautuu heti joulukuun alusta. Ensimmäinen Hiidenkatu 10:ssä, viimeinen 24. joulukuuta Pispalan kirkolla. Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Niihin voi tutustua luukkujen avautumisen tahtiin ja/tai useampi kohde kerralla. Asetelmat valokuvataan. Kalenterisivustolta löytyy kuvia myös edellisiltä vuosilta. Lähde ja seuraa!
Myös Teatteri Mukamaksen videojoulukalenteri avautuu Finlaysonin alueelle. Väinö Linnan aukion ison seinän täyttävä joulukalenteri on videotarina, jossa seikkailevat höpsö Klovni ja määräilevä Ballerina. Vaihtuvia kohtauksia voi seurata myös Mukamaksen verkkosivuilla joulupäiviin asti!
Pispala- Tahmelan Joulukalenteri-ikkunat 2020 (fb) »
Teatteri Mukamas - Hiirulaisen joulukalenteri 2020 »

Viikko 48

Haamu-kustantamo esittää

Tampereen kirjaviikolla (23.-29.11.) tapahtuu.

Kerrotaan, että synkkinä syysöinä Pispalan Jaacobin portailla voi nähdä haikean näköisen, toisessa jalassa kalossi tai tuohivirsu, toisessa vanha sikarilaatikko.. ja kun katsot toisen kerran, hän on häipynyt syystuulen mukana. Vain huokauksen kuulet vierestäsi. Jos kiinnostuit, oikea paikka on vanhuuttaan natiseva Tahmelan Huvila.
Siitä huolimatta Tampere-talolla vietetään kirjaviikkoa monipuolisella kattauksella. Ääneen pääsevät lukemattomat kirjailijat sekä kirjallisuuden inspiroimat konsertit. Viikolla esillä pispalalaisista ainakin Mikko Alatalo (Hymyilee kuin Mikko) ja Kristiina Harjula (Loukussa). Ala-aulan kirjatorilla kustantajien erikoistarjouksia. Tutustu ohjelmaan.
Aaveiden Tampere - Tahmelan huvilalla 25.11. »
Tampereen kirjaviikko 23.11. - 29.11. »

Viikko 42

Pispalan Haulitornin paluu

Pispalan haulitornille hattu päähän ja valoks.

Haulimestarin työhuone nostettiin paikoilleen vajaan 55 metrin korkeuteen keskiviikkona 14.10 iltapäivällä. Haulitornin remontti kesti yli puolivuotta. Remontissa torni kasvoi reilut 80 senttiä ja sai pintaansa uuden pispalanpunaisen värin.
Vuonna 1908 valmistunut teräsrakenteinen ristikkotorni koottiin pala palalta. Ensin jalusta, sitten kaksi 18-metristä keskiosaa ja lopuksi yläosa eli haulimestarin työhuone. Työt jatkuu viimeistelyillä useita päiviä. Jossain vaiheessa torni sähköistetään ja valoteos asetetaan näkyville. Haulitornihan sai pysyvän valaistuksen vuonna 2009 Tampereen kaupungin perustamisen 230-vuotisjuhlien kunniaksi.

Viikko 41

Hirvitalolla - Kino Hirvi

Lyhytelokuvia, musiikkia, visuaalista maalailua.

Onko sulla nälkä? Teemu Niukkasen räävitön mutta sydänmellinen komedia on eräs niistä kotimaisista lyhytelokuvista, joita nähdään Hirvitalolla lauantaina 10.10. Lyhärikoosteen kokoaa Future Shorts Tampere. Myös Hirvitalo itsessään tulee näkyviin, kun Bloomin Visuals ottaa ulkoseinät haltuun ns. projektiomappauksen keinoin. Musiikillisesta annista vastaavat Sanni the Kid ja kuvataiteilija Teemu Raudaskosken QOSQI.
Nälkään varautuu myös Kansankeittiö, jossa on tarjolla vegaanista lähiruokaa. Vapaaehtoinen maksu.
Kino Hirvi - ulkoilmatapahtuma 10.10. klo 17 alkaen »

Viikko 35

Tampereen Päivä verkossa

Tampereen kaupunki perustettiin 1.10.1779.

Viime vuonna, ei-korona aikana, Tampere vietti 240 vuotisjuhliaan näyttävästi. Nyt tilanne on tyystin toinen. Silti kaupunkimme perustamista voi juhlistaa ainakin kahdella tavalla tai jopa kahdesti. Yhdessä verkossa, etänä ja/tai ulkoilemalla omaehtoisesti, pitkin raitteja ja reittejä.
Verkko tarjoaa monipuolisesti suoria lähetyksiä ja videotallenteita. Kulttuuriraitit vie mm. Lauri Viita-raitille, Hannu Salama-raitille, Juice-raitille, Kapina-raitille sekä Pyöräily-raiteille Pispalasta. Näistä kaikista löytyy myös nettiaineistoa. Reipasta Tampereen Päivää!
Tampereen Päivä - verkosssa »
Tampereen Päivä - raitit ja reitit »
Tampereen Päivä - Tahmelan Huvilalla »

Pub Kujakollin OktoberFest 2020

Kollin Oktoberviikko 25.9 - 4.10.

Perinteiset oktooberit ovat laajentuneet nyt viikon mittaiseksi. Luvassa makoisia erikoisoluita, Repan terassigrilli, livemusiikkia ja hyvää fiilistä. Pienoisfestarin aloittaa perjantaina 25.9. Juha Hildenin tähdittämä Rantavahdit ja päättää sunnuntaina 4.10 Kalle Alatalon isännöimät legendaariset Jamit. Muita esiintyjiä ovat Beatline (26.9) ja KQ Groove (3.10). Viikolla mm. tietovisa ja muuta näyttävää. Paras asu palkitaan!
Kujakollin OktoberFest 2020 (fb) »
Pub Kujakolli Pispalassa »

Viikko 30

Pispala Folk 2020

Pispala Folk su 2.8. klo 11-19 Tahmelan rantalava.

Tunnelmallinen pikkufestari kaikilla piknik-mausteilla. Pispalanharjun kyljessä Tahmelan laakson järvimaisemissa. Rantalavalla yhdeksän kovatasoista orkesteria ynnä Tuittu-täti. Folkit nimittäin alkaa perinteisesti lasten tapahtumalla. Päättärijamit illalla Vastavirran folk-klubilla.
Päivällä klo 11.30 alkaen Tuittu-täti, Tammela 33100, Laura Moisio, Janne Laurila & Hot Heros, Kylänmiehet, UTU, Joku Iiris, Joni Ekman & Koira, Jussi Syren & Groundbreakers sekä Neumann Unit. Alueella ruokamestoja ja basaari. Myynnissä Pispalan Tähren-lautapeliä, jolla tuetaan folkeja järjestävän Pispalan musiikkiyhdistys ry:n toimintaa!
Pispala Folk Tahmelan ranta su 2.8. - esiintyjäesittelyt (fb) »
Lasten Folk Tahmelan huvila la 1.8 klo 13 (fb) »
Pispala Folk-klubit Vastavirta 30.7.- 2.8 »

Pispalan Tähren

Lautapeli vie kulttuurimatkalle Pispalanharjulle.

Pispalan Tähren lautapelissä tapahtumakortit kertovat. Harjulla liikutaan musa kädessä ja siirrytään sinne, minne oikukas onni heittelee. Arvaahan sen miten siinä käy. Matka on täynnä käänteitä, humooria, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Lopulta, jos onni suo, Pispalan Henki koettelee.
"Pyöräilet uittotunneliin, etkä tiedä kumpi pää on valoisampi. Jäät sinne miettimään elämän tarkoitusta yhden heittovuoron ajaksi". Pispalan Tähren virallisilta sivuilta löydät pelin jälleenmyyntipisteet.
Pispalan Tähren - seikkailu mäellä »

Viikko 27

Ikkunat ovat talon silmät

Miltä Pispalanharju näyttää kun katsoo sillä silmällä?

Rakennuskulttuurikeskus Piiru kutsuu kävelylle, jossa tutustutaan ikkunoiden historiaan ja eri aikakausien tyyleihin. Oppaana restaurointiartesaani Ritva Ruponen. Kierros lähteen Piirun (ent. Uittoyhdistyksen talo) pihasta klo 10.30 ja päättyy Tahmelan Huvilalle Pyhäjärven rantaan. Kävelyn kesto n. 1,5 h, matka noin 2 km. Huom: säävaraus.
Kävelyn hinta 10 €, sisältää kahvin ja makean kahvileivän. Järjestää Piiru ja Tahmelan Huvila.
Piiru - ikkunakävelyjä ja kesäpäiviä »
Tahmelan huvila - pihakirppistä ja hyvää ruokaa »

Viikko 26

Vanhoja kirjoja ja palidromirunoutta

Pispalan kirjasto Vanhan kirjallisuuden päivillä 2012.

Kaikenlaisten kirjojen ystävien tapahtumaa on toimitettu Sylvään koululla Sastamalassa vuodesta 1985. Pispalan kirjastoyhdistys on ollut mukana 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Pöytäpaikka koulun pihateltassa. Arvokkaimmat kirjaharvinaisuudet löytyy koulun sisätiloista.
Sastamalan antikvaariseen tunnelmaan pääsee mukaan nyt verkon kautta. Tärkeistä kirjoista keskustelemassa mm. ohjaaja Johanna Vuoksenmaa (esikoisromaani Pimeät tunnit ja matkakirja Vesiystäviä) sekä lapsuutensa Pispalassa viettäneet, kirjailija Timo Malmi ja tutkija Maria Laakso.
Vanhan kirjallisuuden päivät 26.-27.6. - Youtube-kanava »
Pispalan kirjasto - palidromirunoutta 29.6. »

Viikko 25

Pispalan Juhannus

Rajaportin Juhannussauna pe 19.6. klo 12-18.

Pienimuotoinen juhannusfestari Vastavirralla. Keskikesää juhlitaan viiden bändin, striimauksen ja dj:n voimin.
Pe 19.6. klo 17 alkaen Yläkerran aurinkoterassilla esiintyvät Punch & Pravda, Katwin Heimo ja Hirvikoira Hirvonen. Illalla jatkot alakerrassa Tasku-Matti & Tre Underground Orchestralla.
La 20.6. perinteiset juhannusreggaet. Yläkerran terassilla Dj-musaa. Vastavirta-klubilla klo 20 alkaen tanssit The Sailorsin tahtiin.
Rajaportin Juhannuslöylyt »
Vastavirran Juhannus 2020 »

Viikko 23

Kylätulet Kurpitsatalon Lastenmaalla

Kesäkahvio aukeaa tiistaina 2.6. klo 13

Kaupunkiviljelijöiden tukikohta kurottautuu kohti kasvukautta ja syksyn sadonkorjuuta. Kesäkahvio palvelee, tarjolla myös jyrsintäpalveluja ja venevuokrausta.
Kylätulet on joka toinen torstai toteutuva pienimuotoinen kohtaamispaikka iltanuotion ääressä, turvavälit ja muut säännöt huomioiden. Osallistumismaksu 2e sisältää kahvin tai teen. Kesäkuun kylätulet 4.6. ja 18.6.
Kylätulet Kurpitsalolla »
Kurpitsatalon kesäkahvio (fb) »

Viikko 19

Viikko 15

Haulitorni on poissa

Ja jalusta väärässä paikassa, korjuussa.

Muistatteko vielä? Kun haulitorni oli punainen ja näkyi kauas, siellä ylhäisessä yksinäisyydessään valoi lyijytippoja Pispalan korkein virkamies, jonka pään päällä työskenteli kaikkitieto Mimmi.
Kyseessä oli tietysti haulimestari Nestori Heinänen, joka kiipesi joka aamu työpaikalleen ja parturi Raidan Mimmi, joka tiesi kaikki Pispalan asiat.
Haulitornin ja tarinoiden suuren paluun pitäisi tapahtua syksyllä, toivottavasti, viimeistään Tampere Päivään mennessä.

Viikko 10

Pispalan elokuvajuhlat

Päävieraana elokuvaleikkaaja Keijo Virtanen.

Vilkkarit syntyi vuonna 2006 tarpeesta löytää esitystila ja foorumi kansalaisverkostojen tuottamille omaehtoisille jutuille. Innoittajana on ollut isot Filkkarit. Tapahtuma onkin usein toteutettu Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä, mutta ei aina.
Päävieras Keijo Virtanen on alan konkareita, jo 1970-luvulla aloittanut. Hänet tunnetaan erityisesti kokoillan elokuvien, kuten Talvisota ja Simpauttaja, leikkaustöistä. Keijo on itse paikalla kertomassa työskentelystään. Häneltä nähdään laaja kattaus harvemmin nähtyjä leikkaustöitä, niin dokumentteja kuin lyhäreitäkin. Toisena teemana Pispala-aiheiset elokuvat ja videot. Ohjelmisto tarkentuu lähipäivinä.
Pispala Vilkkari OFF ennakko »
Mikä Pispalan Vilkkari? »

Viikko 9

Taltuta klassikko!

Kirjallisuudentutkija Maria Laakso Pispalan kirjasto 18.2.

Pispalassa lapsuutensa viettänyt Maria Laakso halusi revitellä. Hän kirjoitti humoristisella ja räväkällä otteella tietokirjan, jonka tarkoitus on opastaa nykyteinit (ja aikuiset siinä ohella) suomalaisklassikkojen pariin. Tehtävä jonka on sanottu olevan lähes yhtä vaikeaa kuin selittää kuvia kuolleelle rusakolle. Miten lassotustemppu tehdään?. Viihdyttävä klassikkoilta tiistaina 18.2.klo 18 alkaen Pispalan kirjastolla.
Kirjailijavierailut jatkuvat torstaina 27.2. klo 18. Silloin aforistikko Hannu Paronen kertoo kokoelmastaan Aikaa kuluttamassa - mietintöjä 2000-luvulta.
Taltuta klassikko Pispalan kirjasto 18.2. klo 18. »
Miten selittää klassikkoja teinille »
Kirjailija, aforistikko Hannu Paronen 27.2 klo 18 (fb) »

Viikko 5

Vastavirtaan 15 vuotta

Keikoilla juhlitaan - juhlaviikko 1. - 9.2.

Pispala on keikkamesta. Pelkästään Vastavirrassa niitä oli viime vuonna hätäisenkin laskelman mukaan vajaat 400. Toisessa säännöllisessä mestassa, Tahmelan laakson Kujakollissa, keikkoja oli noin 60. Lisäksi alueella on lukuisia tapahtumia, joissa kussakin esiintyy useita orkestereita, kuten Pispalan karnevaalit, Pispala Folk ja Suomalaisen saunan päivä. Musiikillinen tarjonta on siis huikea. Käykääpä mestoilla!
Vastavirta perustettiin tammikuussa 2005 alakertaan ja 2010 keväällä yläkertaan. Aikaisemmin talossa oli sijainnut Sipilän kodinkoneliike ja legendaarinen baari Paviljonki. Vastavirta on siis toiminut kahdessa hieman erilaisessa tilassa nyt vuosikymmenen. Juhlaviikko huipentuu minifestivaaliin 8.-9.2. Tarjolla laadukas kattaus musiikkia laidasta laitaan.
Vastavirta 15 vuotta »
Livekeikat Pispalassa »

Viikko 3

Harrastajien Pispala

Kun luot, luo (Lauri Viita)

Pispala on kulttuuria harrastelevien kaupunginosa. Alueella toimii hämmentävän useita ammattimaisia kulttuuri- ja vapaa-ajankeskuksia sekä kansalaistoimintaan perustuvia tiloja.
Eräs niistä on Ahjolan kansalaisopisto, jota ylläpitävä setlementti täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Ahjolan Setlementti ry asettautui Pispalaan talvella 1930. Vapaaopisto, työkeskus Ahjola perustettiin muutamaa vuotta myöhemmin. Aluksi pastori Renforssin taloon, sitten Tahmelaan. Nykyiselle tontilleen Pispalan valtatien varteen Ahjola muuttti sota-aikana.
Ahjolan Kansalaisopisto 2020 »
Harrastajien Pispala »

Vuosi 2019

Viikko 51

Kohti valon ja joulun juhlaa

Pispalan kirjaston ikkunan runolohikäärme.

Joulupyhien alla valoa pimeyteen tuovat Pispalan Joulukalenteri-ikkunat. Joka päivä avautuu uusi ikkuna-asetelma. Ensimmäinen avautui 1.12 Tahmelan Vallikadulla, viimeinen Pispalan kirkolle 24.12. Tutustu Pispalaan ja lähde! Opaskartta ja kuvia ikkuna-asetelmista netistä.
Tahmelan Huvilan jouluaatossa joulurauhan julistus (klo 12). Rajaportilla joulusauna klo 22 asti. Joulupäivänä perinteinen Joulureggae Vastavirrassa. Tapaninpäivänä Pispalan kirkolla klo 11 Kauneimmat joululaulut-messu. Raikasta joulun juhlaa!
Pispala-Tahmelan Joulukalenteri-ikkunat (fb) »
Tahmelan Huvilan jouluaatto klo 8-12 (fb) »
Rajaportin joulusauna klo 14-22 »
Vastavirta-klubin Joulureggaet »
Pispalan joulukirkko »

Viikko 47

Nukketeatteri Mukamas 40 vuotta

Ransun Joulutarina nähdään Komediateatterissa.

Ransu Karvakuonon tarina on juhlavuoden yhteistyöesitys Tampereen Komediateatterin kanssa. Jouluseikkailu toteutetaan perinteisen teatterin ja nukketeatterin keinoin. Mukana myös aikoinaan Tahmelassa asunut Ransun "henkilökohtainen avustaja" Pertti Nättilä.
Maineikas Pispalan WPK:n talo toimii edelleen vuonna 1979 perustetun Mukamaksen kotiteatterina. Teatteri juhlii taiteellista 40-vuotista taivaltaan koko näytäntökauden. Juhlakausi huipentuu kansainväliseen lasten ja aikuisten Visuaalisen teatterin festivaaliin keväällä 2020!
Teatteri Mukamas 40 vuotta - ohjelmisto »
Ransun Joulutarina 2.12 - 22.12. Komediateatteri »

Pispalan kirjasto tunnelmoi kohti joulua

Anna runoreen viedä - kirjoita jouluruno!

Runoraadin valitsema voittajaruno julkistetaan Pispalan Joulumyyjäisissä Haulitehtaalla 16.12. ja koko joukko muita kirjaston joulukalenteri-ikkunassa. Kisailuohjeet Pispalan kirjastoyhdistyksen fb-sivuilla. Sieltä löytyy myös tiedot Pispalan joulumyyjäisten pöytävarauksista.
Joulutunnelmaa sivuaa myös kirjallisuus-ilta 27.11. Silloin kuullaan Marjatta Lehtovirran tarinoita Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitiltä!
Kirjoita jouluruno - Pispalan Joulumyyjäiset (fb) »
Druidiset sirut - Santiago de Compostela kutsuu (fb) »
Pispalan kirjasto jalkautuu monitaituriksi »

Viikko 42

Hehkumahku - uusi taidekoulu Tahmelassa

Taidepajat torstaisin klo 18-20 Tahmelan huvilalla.

Hehkumahku tarjoaa yhteisötaiteellista opetusta ja tekemistä kaikille lapsille ja heidän vanhemmilleen tai muille lasten tärkeille aikuisille. Torstaina 21.10. alkavassa työpajojen sarjassa teemoina nukketeatteri, tanssi, ääni, musiikillinen ilmaisu, käsityö ja animaatio. Opettajina alojen taiteilijat. Syksyn päätöksenä 12.12. Lasten Pikkujoulut!. Järjestäjänä Mahdollisuuksien Tila.
Yhteisötaidekoulu Hehkumahkun syksyn taidepajat (fb) »
Mahdollisuuksien Tila Pispalassa »
Tahmelan Huvilan syksy (fb) »

Viikko 36

Kurpitsatalon Syysjuhla 2019

Sadonkorjuujuhla ja kesäkauden päätös su 8.9.

Kurpitsatalon Syystorilla kasvukauden satoa, lähiruokaa, kädentaitajien tuotteita ja työnäytöksiä. Pihamaalla kahvio, yrttihierontaa, työpajoja sekä vuoden viljelijän julkistus ja puutarhurin erikoinen. Pihalavan iltajameissa 60-luvun covereita, rouhevaa hippimusaa ja bluesrokkia.
Lastenmaalla Vuorenväki juhlistaa 10-vuotista taivaltaan monipuolisella tapahtumatarjonnalla, jonka kruunaa juhlakakku taianomaisessa yhteisöllisessä voimarituaalissa.
Päivitetty Syysjuhlan ohjelma 2019 »

Viikko 35

Valon juhla Pispalan kirkossa

Miltä tuntuisi viettää yötä kirkossa?

Venetsialaiset on paitsi veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla, myös veden, tulen ja valon juhla. Elokuun viimeisen viikonlopun valon juhlaan sisältyy kaikkea ja kaikille.
Tapahtuma alkaa lauantaipäivällä hävikkiruokabrunssilla ja päättyy sunnuntaiaamulla Messuun, jota rytmittää Ukulule-porukka. Päivän mittaan kirkkoseikkailuja ja Godly Play-kertomuksia, Kaija Pispan vetämä kiertokävely Pispalaan, ohjelmaa erityisesti lapsiperheille sekä paljon musiikkia.
Kirkossa kuullaan mm. Vastavirtaorkesterin konsertti. Erikoista on ulkoilmaelokuva Me tulemme taas, joka heijastetaan kirkon seinään!
Pispalan venetsialaiset 31.8.-1.9 (fb) »

Viikko 29

Huvilaelämää-viikko Tahmelassa

Ke 24.7 Johanna Vuoksenmaa esittelee Vesiystävät.

Viikolla opastetut näyttelykierrokset Rantahuvilat ja Vesiystäviä näyttelyihin sekä musiikkinäytelmä Ota kiinni Pötkönen.
Avovesiuintia harrastavana Johanna on kuvannut ja sanallistanut lähes kaikki merkittävät Pirkanmaan järvet ja lukuisia muita.
Uintikokemuksista on syntynyt valokuvanäyttely ja kirja Vesiystäviä - Lakefriends. Niistä löytyy vastaus siihen, kumpi on palasaippualta tuoksuva mummovesi, Näsijärvi vai Pyhäjärvi? Molemmat esillä Tahmelan huvilalla.
Huvilaelämää-viikko 22. - 26.7 »
Puhetta Vesiystävistä 24.7. Tahmelan huvila »

Viikko 28

Musta Pispala 2019

Mainettaan parempi vastakulttuurifestivaali.

Tapahtumapaikkana pääasiassa Vastavirta-klubin ympäristö. Tahmelan puolella vallaton luovan kirjoittamisen työpaja Mahdollisuuksien tilassa sekä Kujakollissa musisointia. Tapahtumaan sisältyy livekeikkojen lisäksi työpajoja, levymessut, zinekirjallisuutta, ruokaa ja yhdessäoloa sekä urheilua. Avajaiset ja zinejulkkarit perjantaina, työryhmät ja iltakeikat lauantaina. Festivaali päättyy sunnuntaina koripalloturnaukseen Pispan koulun kentällä!
Musta Pispala 12 - 14.7. »

Viikko 27

Muinaismarkkinat 2019 Pirkkalassa ja Laukossa

Oiva kesämatkan kohde - viikinkimarkkinat esityksineen, syöminkeineen ja juominkeineen.

Muinaismarkkinoilla uppoudutaan myöhäisrautakauden tunnelmaan. Taustalla on molemmilla paikkakunnilla viime vuosina tehdyt merkittävät arkeologiset löydöt ja niihin perustuvat näyttelyt.
Asiantuntijaluentojen lisäksi tarjolla on mittava määrä tekemistä ja ihmeteltävää: viikinkileirejä, taisteluesityksiä- ja kilpailuja, käsityöläismarkkinat, muotinäytöksiä, taikuutta, muinaismusiikkia ja teatteria, historian elävöittäjiä ja liveroolipelejä, muinaisia kädentaitopajoja lapsille ja aikuisille, luentoja ja opastettuja kierroksia muinaismuistoalueille.
Tapahtumien verkkosivuilla ohjelmatarjonta aikatauluineen sekä matkaohjeet Pirkkalan Reipiin ja Vesilahden Laukkoon.
Muinainen Laukko-festivaali 6. - 7.7.2019 »
Pirkkalan Muinaismarkkinat 13. - 14.7.2019 »

Viikko 26

Pulterin akustinen ilta

Darlingbee Ravintola Pulterissa to 27.6. klo 19.

Pispalan musiikkiyhdistyksen kerran kuukaudessa ilmentyvä akustinen ilta. Tiskillä akustinen versio isosta Darlingbee kokoonpanosta. Mukana Heli Alku, laulu ja koskettimet, Pike Kontkanen, viulu, Riku Kettunen, kitara ja mandoliini. Akustiset illat aloitti jokin aika sitten jazziorkesteri Hannibal & Hot Heroes. Esiintymässä on käynyt myös Hanhiniemen MAT. Pulterissa tarjolla hyvän meiningin ja ruuan lisäksi edelleen tasokasta musisointia. Soitot klo 19 - 21 välillä.
Pispalan musiikkiyhdistys »
Ravintola Pispalan Pulteri »

Viikko 24

Hirvitalon puolesta

Hirvi aiotaan pistää lihoiksi!

Asialla on Tampereen kaupunki. Talo tontteineen halutaan pistää rahoiksi. Esitys on tulossa lautakuntakäsittelyyn lähipäivinä. Siinä ehdotetaan Hirvitalon vuokrasopimuksen päättämistä ja tontin kaavoittamista toiseen käyttöön.
Tukitapahtuma elävän omaehtoisuuden puolesta lauantaina 15.6. klo 15-21. Puheita uudesta tilanteesta, musiikkia, runoutta, klovneriaa, taidenäyttelyn avajaiset. Pihalavalla mm. Jukka Nousiainen, Mara Balls, Kielo Kärkkäinen. Kansankeittiö palvelee. Samalla voi katsastaa juuri avatun Tahmelan Veistospuiston!
Hirvitalo elää ohjelma »

Viikko 20

Pispalan karnevaalit 17. - 18.5.2019

Etkoilla Pispalan uus-hipie, kukkaispormestari Mikko Alatalo!

Karnevaalien etkot perjantaina Pub Kujakollissa ja Vastavirta-klubilla. Päätapahtuma lauantaina. Jo etkojen illalla Kujakollin edustan parkkialue on omistettu musiikille ja tanssille. Pihalla rytmittäjinä Hauli Bros ja Mikko Alatalo sekä Hanhiniemi-Rauhala MAT!
Kahden päivän aikana Pispalan karnevaalien klubeilla, Hirvitalon puistolavalla ja Tahmelan liikekeskuksen parkkitansseissa esiintyy ainakin 26 orkesteria tai artistia. Lisäksi karnevaalikeittiöitä useissa paikoissa sekä monenmoista tekemistä kulttuurikävelystä jalkapalloiluun, naamiotyöpajoista sirkusteluun. Tänä vuonna lasten ja aikuisten karnevaalikulkuetta säväyttää itse Samba Roseira! Let the sunshine in!
Pispalan karnevaalit 2019 ohjelma »
Pub Kujakolli live Pispalan karnevaaleilla »
Vastavirran karnevaaliklubit »

Tukkitien laulu Pispalan karnevaaleilla

Erkinpäivän kahvit Piirulla 18.5. klo 14-17.

Varhain keväällä, jäiden lähdettyä Näsijärvestä, alettiin odottaa tukkilauttojen ja tukkijätkien tuloa Näsin latvavesiltä. Ja tukkiteiden laulua. Lauluksi sanottiin sitä meteliä ja kolinaa joita tukit pitivät ylittäessään harjun maan ylisiä tai alisia tukkikouruja pitkin.
Pispalan karnevaalipäivänä uittopäällikkö Erkki Raution muistoksi kulttuurikävely uiton ajan maisemiin. Lähtö Ylä-Voiman kohdalta klo 15. Reitti Uittotunnelin alueen kautta entiselle Uittoyhdistyksen talolle Erkin päivän kahveille.
Rakennuskultturikeskus Piirussa Tukinuiton historian teemavuoden "Uiton aika Pispalassa"-näyttely arkistokuvin ja esinein.
Tukkitiet- ja tunnelit - Uiton aika Pispalassa »
Tukkitien laulu tapahtumakalenterissa »

Viikko 18

Pispalan Vappu 2019

Perinteinen vappujuhla Pyykkipuistossa klo 14

Jo yhtälailla perinteinen on Wappuaaton tanssit Haulitehtaalla. Pispalan musiikkiyhdistyksen järjestämien tanssien rytmittäjinä Foxset ja Kylänmiehet. Hyvissä ajoin päättyvistä Haulitehtaan foxseteistä ehtii vielä illalla moderneimpiin tyylittelyihin Vastavirta-klubille ja Pub Kujakolliin.
Vappupäivän Pyykkipuiston juhla jatkuu illalla rockvappuna sekä päättyy Vastavirtaklubin Yläkerran kansaiväliseen työväen juhlaan. Tarkista menovinkit tapahtumakalenterista.
Pispalan tapahtumakalenteri »

Viikko 16

Pääsiäisen sanomaa Pispala nimessä

Kristillisesti koristeltu säilä 1000-luvun Birckalasta.

Vanhan kirkon piispoista käytettiin sanaa pispa. Kylän nimi tuli talon nimestä la-johdoksella. Sanan alkuperä on kreikan episkopos, joka merkitsee "päällekatsojaa tai valvojaa". Suomeen sana on lainautunut muinaisruotsin bisp tai biisp kautta.
Myös Mikael Agricola käänsi episkopoksen sanalla "pispa". Mutta Agricolalle pispa oli sielujen kaitsija, kristus.
Pispalan alueella toimivan Harjun Kamarikuoron konsertti Tuomiokirkossa. Mm. Bachin Jesu, meine Freude tulkinta kuultavissa Aamulehden verkkosivuilla suorana ja pääsiäisestä lähtien kahden kuukauden ajan!
Ristintietä valoon-konsertti Tuomiokirkosssa 19.4 klo 18 »
Pispalan kirkon pääsiäisyön messu »

Viikko 16

Eduskuntavaalitulos Pispalassa

Pispan äänestysalue Tampereen aktiivisin

Maaliskuun alussa kysyttiin, voiko vasemmisto vielä mokata reilun gallupjohtonsa. Vastaus lienee kiistaton. Äärioikeistolainen ilmeetön vahanukke Halla-aho puhalsi punavihreät kevätkaunottaret Marinin ja Anderssonin hämmennyksiin. Mutta Pispalanharjulle oikeistopuhuri ei yltänyt. Pispala pysyi tukevasti sinivihreänä. Ja naiskolmikko Ikonen, Marin ja Kontula äänikuningattarina.
Pispalan vaalitulos »
Pispalan ehdokaskohtaiset tulokset »
Tampereen muiden äänestysalueiden tulokset »
YLen vaalipalvelu koko maa »

Viikko 13

Unelmien Avajaiset

Tahmelan Huvila on myös mahdollisuuksien huvila.

Taideyhteisö Mahdollisuuksien Tila on yksi huvilan toimijoista. Avajaisten kunniaksi uppoudutaan unelmien löytöretkeilyyn Riston soolokeikan tahdittamana. Luvassa myös muuta, maljoja ja vaahtokarkkia. Pukukoodi: Unelmat. Liput 5e.
Unelmien Avajaiset »
Mahdollisuuksien Tila »

Viikko 11

Ilmastovastuu?

Riittääkö vastuullinen kuluttaminen?

Millaista on ilmastoystävällinen arki? Riittääkö hiilijalanjäljen pienentämiseen vastuullinen kuluttaminen vai vaatiiko ilmastomuutoksen tehokas hillintä järeämpiä, aktivistisia toimia?
Tampereen Yliopiston tutkija, filosofi Lauri Lahikainen pohdiskele Pispalan kirjastolla erilaisia tapoja lähestyä ilmastovastuuta yksilöiden näkökulmasta. Vapaa pääsy.
Pispalan kirjaston tapahtumat »

Viikko 10

Birckalan Käsityömarkkinat Vapriikissa

Vielä ehtii - hieno näyttely päättyy 17.3.2019

Birckala arkeologisine löytöineen avaa kiintoisia näkymiä elämään Pyhäjärven rannalla, ja myös Pispalanharjulle, koska kannas on ollut tärkeän vesi- ja maantieliikenteen solmukohdassa. Hyhkyn ja Pispalan kylät kuuluivat Pirkkalaan varhaiskeskiajalta vuoteen 1937.
Käsityömarkkinoilla opastuksia näyttelyyn, työpajoja (erityisesti lapsille), musiikkia ja luentoja. Keskiajan käsityöläisten tekniikoilla tehtyjä käsinvärjättyjä villalankoja, kirjoja, koruja, päretöitä ja kynttilöitä sekä näihin liittyviä kokeellisen arkeologian luentoja.
Birckalan Käsityömarkkinat 9.-10.3. »
Arkeologisten kenttätöiden esittelypäivä 16.3. »

Viikko 9

Naistenpäivän saunalta Elokuvajuhlille

Rajaportilla - koko sauna vain naisille to 7.3.

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi. Ei pääsymaksua. Kahvila auki ja Rajaportin hoitola.
Varsinaisen Naistenpäivän (8.3) herkut tarjoaa Tampereen elokuvajuhlat. Esimerkiksi Minna Canthin Murtovaras mykkäelokuvan urkusäestyksellä, laulaja Anna Eriksonin Carte Blanche-näytöksen sekä feminismiteemaisen kokonaisuuden kilpailusarjassa.
Rajaportin saunan naistenpäivä 7.3. »
Tampereen elokuvajuhlien koko ohjelma 6.-10.3. »

Lastenteatteripäivä

Maaliskuussa vauvateatteria Pikku-Siilin kera.

Suomessa on kahdeksan ammattimaista, teatteri- ja orkesterilain piiriin kuuluvaa lastenteatteria. Eräs niistä on Teatteri Mukamas. Nämä teatterit kutsuvat juhlistamaan lastenpäivää hyvän esityksen ja juhlabrunssin pariin. Arvoituksellisessa, entisessä Pispalan WPK:n talossa toimivan Mukamaksen esityksenä Hiirulainen sirkuksessa. Maaliskuussa vauvateatteria.
Teatteri Mukamaksen kevään ohjelmisto »

Viikko 7

Runo on vapaa Vastavirrassa

Musiikillinen omatoimirunoilijoiden ilta 14.2. klo 20.

Musiikista vastaavat Pupurutsa ja Hirvikoira Hirvonen. Lavalle mahtuvat myös runoilijat. Pengo runot laatikostasi ja tule. Vastavirrassa runo on vapaa eikä vain umpihanki. Kyseessä on Pispalan kirjaston toimintaa tukeva ilta.
Hip Hop-luentosarjassa sunnuntaina 17.2. Jesse Markinin haastattelussa esillä paikallinen hiphopkulttuuri.
Puhetta Mansen räppihistoriasta »

Viikko 1

Tammikuu alkaa Takapotkuilla!

Loppiaisviikonlopun tanssit Vastavirta-klubilla.

Tammikuuntakapotkuilla Vastavirtaan luistelee ska-hurrikaani Hatless Cat Berliinistä. Lisävauhtia takapotkuihin tuovat kotoperäiset Voimaryhmä Tampereelta ja Kerjääjät Helsingistä. Aloitus klo 22. Liput 5e.
Takapotkutammikuu »

Vuosi 2018

Viikko 51

Pispalan kirjastolla musiikillinen Puurojuhla

Joulupuuroa ja musiikkia ke 19.12. klo 17 alkaen.

Musiikista vastaa laulaja ja lauluntekijä, pesäpallomies, kaupunginvaltuutettu Matti Helimo ystävineen. Tarjolla herkkää musisointia, jouluklassikoita ja omaa tuotantoa kokoonpanolla, johon kuuluu kitara, piano, sello ja viulu!
Vuoden viimeinen Pispalan kirjaston toimintaa tukeva tukikeikka Vastavirta-klubilla torstaina 20.12. klo 21. Lavalla tukemassa Ville Leinonen, MaHa, Väärät Kengät. Myynnissä laatukirjoja!
Pispalan kirjaston Puurojuhla »

Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin Joulujuhla

Kaikille avoin juhla ti 18.12. klo 18 Haulitehtaalla.

Musiikin, yhteislaulun ja muiden perinteisten menojen lisäksi illan esitelmänä ohjaaja, kirjailija Jootarkka Pennasen esitelmä isoisästään näyttelijä Aarne Orjatsalon vaiherikkaasta elämästä.
Sata vuotta sitten jouluna Orjatsalo taisteli upseerina brittiunivormussa bolsevikkejä vastaa Muurmannin Legioonassa. Suomen sisällissodassa keväällä hän oli vielä taistellut vallankumouksen puolesta, bolsevikkien rinnalla. Tosin ei asein, vaan äänellä. Mutta miksi hän ei suostunut Charlie Chaplinin ehdotukseen lähteä näyttelijäksi Hollywoodiin? Orjatsalon elämä on täynnä arvoituksia, kuten joulun mysteeriin kuulukin.
Pispalan Moreeni ry »

Viikko 49

Reippailulenkki Pispalan maisemaan

Klikkaamalla kuvaa näet reittikartan.

Joulukalenteri-ikkunat tuovat valoa pimeyteen. Ensimmäinen ikkunaluukku avautui joulukuun alussa Selininkatu 8:ssa Tahmelassa. Viimeinen avautuu jouluaattona uudistetussa Pispalan kirkossa.
Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Kohteet sijaitsevat laajalla alueella Pispalanharjua. Reittikartassa myös ikkunan avautumispäivät. Lisätietoa ja kuvia avautuvista ikkunoista facebookissa.
Pispalan joulukalenteri-ikkunat 2018 »

Viikko 47

Entinen seinähullu Pispalan kirjastolla

Täysijärkinen Pablo Seppä julkaisi muistelmat.

Tämäkin voi olla mahdollista vain Pispalassa. Tahmelan Ansiokalliolla asuvan Pablo Sepän "Entisen seinähullun täysijärkiset muistelmat" tuottivat lähes naapurit Pispalanharjulta. Vesa Majanen kirjoitti ja Heikki Salon Sateen ääni kustansi. Herrat ovat läsnä kirjaston varmaankin varsin huumoripitoisessa keskustelutilaisuudessa torstaina 22.11. klo 18 alkaen.
Tietoa Pispalan kirjaston toiminnasta ja tulevista tapahtumista saa seuraamalla yhdistyksen verkkosivuja ja facebookia.
Pispalan kirjasto »
Pispalan kirjastoyhdistys »

Viikko 47

Kekri Kurpitsatalolla la 17.11. klo 18-22

Perinnejuhla - satovuoden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen päivä.

Sadonkorjuubuffet; shamanistinen rumpuseremonia (klo 19), vapaamuotoiset jamit (klo 20), tuliesitys (klo 21); alttarit edesmenneille rakkaille ihmisille ja asioille sekä tulevaisuuden toiveille.
Kekrijuliste facebookissa »

Viikko 41

TaHve Salibandyn Suomen Cupissa

Tahve-Happee Steamers la 13.10 klo 15 Tampereen Tenniskeskus

Oranssi on lokakuun väri. Värikkäitä otteita on luvassa myös Tenniskeskuksen sählykentällä. Tahmelan Vesa, maailmanmestari Lassi Vänttisen johdolla mittaa jyväskyläläisporukan todellisen tason. Panoksena jatkopaikka, ja kenties haastajacupin aluemestaruus.
Tahmelan Vesa facebookissa »
Tahmelan Vesa tapahtumakalenterissa »

Viikko 39

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit

Vastavirta-klubi sunnuntaina 7.10. klo 16-18

Eräässä haastattelussa vuonna 1986 Salama sanoo haluavansa elää vuoteen 2018, jolloin kansalaissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta ja kirjailija itse täyttää 82 vuotta, "ja pääsen sanomaan että ette te saatanan lahtarit kerinny kaikkia tappaa".
Salama on sanonnut olevansa "punikkikostaja", joka toteuttaa kostoaan vain verbaalisesti, kirjoissaan ja lyriikoissaan. Eikö se perkele lopeta?, varmaan moni ajattelee. Niin, kannattaa tsekata. Mukana iloittelussa jazzporukka Vapaat Radikaalit.
Hannu Salama, Hepa Halme ja Vapaat Radikaalit »

Pispalaisia kirjauutuuksia

Pispalan kirjasto tiistaina 25.9 klo 18.

Päivölänkadun päivystävä dosentti Pekka Valtonen tunnetaan Latinalaisen Amerikan tutkijana. Uusimmassa teoksessaan hän kääntää katseen kaukomailta sisäänpäin, kotimaiseen henkiseen ilmapiiriin. Miksi sisällissodan jälkeisessä Suomessa käyty "kulttuurikamppailu" esim. Tulenkantajien arvostaman kosmopoliittisuuden ja suomalaisuutta varjelevien kansallismielisten välillä on ajankohtaista juuri nyt?
Pispalan kirjaston syksyn tapahtumat »
Katso myös tapahtumakalenterista »

Viikko 35

Kävelyfutiksen EM-turnaus Ikurissa

Kävelyfutiksessa juokseminen on kielletty mutta liike sallittu.

Tämä on jotain, mitä voi kokea vain Reinot jalassa! Pelissä, jossa ei juosta, ei taklata eikä potkaista palloa lantion korkeuden yläpuolelle. Mukana toistakymmentä joukkuetta. Lisäksi musiikkia, vohveleita ja Pitkon aikalisä. Lohkojen ottelut alkavat klo 10.
Hyväntekeväisyystempauksessa mukana myös ensi vuonna 100 vuotta täyttävä Tahmelan Vesa. Kävelyfutiksessa kokemus on valttia.
Reino Kävelyfutiksen EM-turnaus la 25.8. klo 10-15 »
Mitä on Kävelyfutis? »

Viikko 33

Pihakirppis ja Puutarhajuhlat

Kirppislöytöjä Pispalan pihoilta - puutarhajuhlat Hiedanrannassa

Vapaamuotoinen ja omaehtoinen kirppistapahtuma Pispalanharjulla ja Tahmelan laaksossa. Kartta kirppispihoista tapahtumasivulla. Lähde retkeilemään ja bongailemaan löytöjä!
Ihmeteltävää riittää myös Hiedanrannan Puutatarhajuhlissa. Musiikin, taiteen, hyvän ruuan ja lastenkulttuurin lisäksi Vinstage-sisustusmessut, kiertotalouden ja keksintöjen esittelyjä sekä kaupunkiviljelijöiden Lähi-idän pop-up ravintola!
Hiedanrannan Puutarhajuhla la 18.8. klo 11-22 »
Pispalan Pihakirppis su 19.8. klo 11-16 »

Viikko 32

Tampereen Teatterikesässä Tapahtumien Yö

Pispalan plikka Seela Sella avaa Teatterikesän 7.8.

Hair, Hamlet ja Hellyyden hetket-näyttely Kulttuuritalo Laikun galleriassa kokoaa Teatterikesän 50 vuotta. Juhlavuonna pääohjelmiston ja Keskustorin Ohjelmateltan ohella OFF Tampereen kokeellista ja paikallista teatteria sekä ravintoloiden Encorebaana.
Tapahtumien Yönä Pispalan Teatterin Kenkkuset Vastavirta-klubilla, Rajaportilla Saunalenkki sekä Pispalan Sälli ja Sinirytmi, Kurpitsatalolla musiikillinen Yökahvila.
Tampereen Teatterikesän koko ohjelmisto »
Pispalan Teatterin Kenkkuset OFF ohjelmistoa »
Rajaportin Saunan tapahtumien yö »
Kurpitsatalon Yökahvila »

Viikko 31

Muistojeni Pispala 2018 la 4.8. klo 12-17

Uittotunnelin kesäkahvila-alue. Lestinheiton MM-kisat klo 15.

Entisten ja nykyisten pispalalaisten kokoontuminen pidetään nyt kolmannen kerran Uittotunnelin kahvila-alueella. Vuosina 2001-2015 Pispalaa muisteltiin Viikinsaaressa.
Muistelemassa Heikki Salo Pispalanharjulta, Pablo Seppä Tahmelan Ansiokalliolta, Hauli Bros Duo Haulitornin juurelta sekä trubaduuri Hannu Kivinen. Lisäksi tapahtuman yhteydessä Pirkka-Hämeen Jatkäperinne-ryhmän tukkilaisnäytös! Näytös alkaa klo 16.
Muistojeni Pispala 2018 Uittotunnelin kesäkahvila »

Viikko 25

Raikasta keskikesän juhlaa!

Rajaportilla aattona juhannuslöylyt klo 12-18, Vastavirrassa TRE UG Nyt! jatkot, juhannuspäivänä juhannusreggeat. Hiedanrannassa Underground-festivaalit, jossa eivät hyttyset ja puutiaiset juhli, vaan punk ja indie, performanssi ja runous. Kaupunkijuhannuksen täydentää MM-futis, isolta ruudulta, Pub Kujakollin kisastudiossa.

Annikin runofestivaali 9.6.

Annikin puutalokorttelissa vapaa on vain umpihanki

Runousfestivaali täyttää 15 vuotta. Tänä vuonna juhlitaan, myös kirjallisuuden ja kulttuurin oman tiensä kulkijoita. Parikymmentä esiintyjää, runoilijoita ja muusikoita. Päätapahtuman ympärillä Annikki OFF-kaupunkifestivaali 6.-8.6. Pispalan Uittotunnelissa kokeellista poppia soittava Tursaswarrior, Hirvitalon runoilta-tapahtumassa mm. runollista äänitaidetta esittävä Hiljanharma.
Annikin runofestivaalin esiintyjät »
Annikki OFF ohjelmisto »

Tampere Guitar Festival 4.-10.6.

Kitarajuhlan päävieras kuubalainen säveltäjä Leo Brouwer

Kitaran, tanssin ja laulun juhlaa eri puolella Tamperetta. Pääkonsertissa Tampere-talossa esiintyy flamencon maailmantähti Tomatito yhtyeineen. Myös Pispalassa on mahdollisuus tutustua kansainväliseen kitarataiteeseen. Kitara laulaa Varalan Flow Parkissa, Cafe Pispalassa, Rajaportilla Suomalaisen saunan päivänä sekä Pub Kujakollissa. Kollissa festivaalin perinteiset, yllätykselliset päätösjamit sunnuntaina 10.6. klo 15.
Tampereen kitarafestivaalin ohjelmisto »

Viikko 22

Pispalan kirjaston kesän kirjamyyjäiset

Kesäkirjamyynti-kampanja 28.5.-1.6.

Tarjolla monipuolinen kirja-asetelma edulliseen hintaan. Tuotot kirjaston toiminnan tukemiseen. Auki perjantaihin 1.6. asti klo 10 - 18.
Pispalan kirjastolle »

Viikko 18

Teatteri Mukamas Festival 15.-19.5

Moderni nukketeatteri on visuaalisen teatterin juhlaa.

Kansainvälinen nukketeatterifestivaali 11. kerran. Teatteriryhmiä Eestistä, Hollannista, Suomesta ja Puolasta. Visuaalisesti vaikuttavia esityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Esimerkiksi puolalaisen Teatr Animacjin aikuisille suunnattu Molier, joka toteutetaan commedia dell'arte muodossa. Esityspaikkoina Mukamaksen Pispalan teatteri, Hällä-teatteri, Kulttuuritalo Laikku sekä Pakkahuone. Tutustu ohjelmaan. Tätä ei ole tarjolla kuin kerran vuodessa!
Teatteri Mukamas Festival 2018 »

Taidesuunnistusta Pispalassa

Pirkanmaalla 102 taidekohdetta. Teemana lähitaide.

Ideanahan on mahdollisuus päästä tutustumaan taiteilijoiden työtiloihin, ateljeseen tai galleriaan sekä työskentelytapoihin. Pispalasta kohteina muun muassa Rakennuskulttuurikeskus Piiru eli entisöity Uittoyhdistyksen talo, Ahjolan grafiikkapaja sekä Harjulta Ateljee Paunu. Lähialueelta Pyynikin entisen Suomen Trikoon tiloissa useita kohteita avoinna sekä uutena paikkana Hiedanrannan taidepajat.
Taidekatalogissa aakkosellinen lista kohteista osoitteineen.
Taidesuunnistus 2018 katalogi »
Rakennuskulttuurikeskus Piiru »

Viikko 16

Ei tuttua miestä voinut vihata

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä rauhasta.

Suomessa tehtiin sisällissodan alkaessa 60 paikkakunnalla rauhansopimus punakaartin ja suojeluskunnan välillä. Pitäjien asukkaat yhteisellä sopimuksella päättivät, etteivät käänny asein toisiaan vastaan. Limingan ihme kertoo tälläisestä sopimuksesta, jollaisia tehtiin myös esimerkiksi Ruovedellä ja ainakin yritettiin Lempäälässä. Rooleissa Suomen Teatteriopiston näyttelijätyön perus- ja jatkolinjan opiskelijat. Esitykset Komediateatterin ulkonäyttämöllä 24-29.4.2018.
Juha Hurmeen Limingan ihmeen esitykset »

Viikko 15

Miksi Lenin petti Suomen työväenluokan?

Pispala 1918 keskustelusarjan viimeinen osa 9.4. klo 18.

Vastausta voi kysyä Moskovan yliopistosta valmistuneelta ja sittemmmin pitkään Lenin museon johtajan toimineelta filosofian tohtori Aimo Minkkiseltä. Ami luennoi Pispalan kirjastolla aiheesta Suomen sisällissota osana ensimmäistä maailmansotaa. Lenin lupasi tukea Suomen työväen vallankumousta eikä sitten tukenutkaan. Suhteet keisarilliseen Saksaan ja sotkuinen Venäjän sisällissota vei bolsevikkihallinnon kaiken huomion. Lisää kirjaston verkkosivuilla.
Pispala 1918 keskustelusarja »

Viikko 5

Tampere 1918 näyttely ja luentosarja

Kahdeksanosainen luentosarja keskiviikkoisin klo 18.

Museokeskus Vapriikin uudistuneeseen Tampere 1918 näyttelyyn liittyvä luentosarja paneutuu Suomen sisällissodan "sisällisyyden" luonteeseen. Sitä pohjustaa professori Pertti Haapalan avausluento 31.1. Aiheena Euroopan sisällissodat 1918-1922. Jatkossa teemaa syventävät Tuomas Hopun Venäläiset Suomessa (7.2.) ja Seppo Hentilän Saksalainen Suomi (21.2). Keväämmällä esillä myös naiskaartit sekä punaorpojen- ja leskien arki.
Vapriikin keskiviikkoluennot keväällä 2018 »

Viikko 4

Susinarttujen housuissa - Tampere-talolla

Naiskuoro Tellus esittää 1918 naisvankien lauluja.

Tampere 1918 - maailma 2018 tiedetapahtuma Tampere-talolla 27.1 alkaa klo 10 sisällissotaa käsittelevillä esityksillä sekä Tampere 1918 näyttämöllä pohdinnoilla. Mukana käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola. Toistemme viholliset?-kirjaa julkistamassa muusikko Heikki Salo ja laulamassa pispalalainen naiskuoro Tellus.
Valoa pimeyteen-tiedetapahtuman ohjelma »

Viikko 3

Pispalan asemakaavatilanne

Asemakaavauudistus alkoi kovalla ryminällä 10 vuotta sitten.

Niin, muistatteko vielä? Kaupunginosakonfrenssit Pispalan Pamaus ja Pispalan Palapeli? Asukastyöryhmät ja KaOs-hanke. Pispalan visiot ja vaihtoehtoiset kehityskuvat. Mikä on tilanne nyt? Esittely- ja keskustelutilaisuus Haulitehtaalla keskiviikkona 17.1. klo 17.30-20.00. Kahvitarjoilu!
Tutustu Pispalan kaava-aineistoon »

Viikko 2

Sisällissodan Muistot

Kahdeksanosainen luentosarja joka toinen torstai klo 17.

Aloitus 11.1 Werstaan Auditoriossa. VTT Olli Kleemola kertoo Veljessodan kamppailevista kuvista. Miten valokuvat ovat osallisina ja toimijoina menneisyyden tapahtumissa ja niiden muistamisessa? Esimerkiksi rohkeiden punatyttöjen asetelmalliset studiokuvat. "Epärationaalisia anti-naisia, joiden henki haisee vereltä"?
Sisällissodan muistot -luentosarja »

Vuosi 2017

Viikko 52

Opi Pispalaa - 52 tarinaa

Hiljainen kylätie 1930-luvulla.

Pispala liitettiin Tampereeseen vuonna 1937. Pispala 80-vuotta sivustolla tapahtumaa on juhlistettu vuoden alusta lähtien tarinoilla. 52 viikkoa, 52 tarinaa. Opi Pispalaa-sarjan on laatinut Moreenin puheenjohtaja Markku Komulainen. Viimeinen ilmestyy vuoden viimeisellä viikolla. Käykääpä tutustumassa!
Pispala 80-vuotta »

Viikko 49

Reippailulenkki Pispalan maisemaan

Klikkaamalla kuvaa näet reittikartan.

Joulukalenteri-ikkunat tuovat valoa pimeyteen. Ensimmäinen luukku avautui joulukuun alussa Pispalanvaltatie 56:ssa. Viimeinen avautuu jouluaattona Selininkadulla Tahmelassa. Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Kohteet sijaitsevat laajalla alueella Pispalanharjua. Reittikartassa myös ikkunan avautumispäivät. Lisätietoa ja kuvia avautuvista ikkunoista facebookissa.
Pispalan joulukalenteri-ikkunat »

Viikko 48

Joulumarkkinat Haulitehtaalla

Markkinapäivät 12.-13.12. Klikkaa kuvaa.

Pispalan yhdistysten yhdessä järjestämät ohjelmalliset suurmyyjäiset. Yli 25 myyjää. Tarjolla lähes kaikkea jouluista. Musisoimassa muun muassa lastenorkesteri Höpinätötterö, hieman vanhemmille Tampere Underground Orchestra. Kirjailija Kristiina Harjula kertoo uusimman romaaninsa Samettiruusuja Harjutiellä taustoista.
Kuvia joulumarkkinoista »

Viikko 44

Dia de los muertos - kuolleitten buffet

Hirvitalolla Pyhäinpäivää ja/tai kekriä juhlistetaan monipuolisella kattauksella vegaanisia meksikolaisia ruokia, kaakaota ja jälkiruokaa. Tapahtumaan toivotaan ennakkoon paikkavarauksia. Tunnelmaa Kuolleiden päivään elävien ja edesmenneiden ystävien ja sukulaisten seurassa tarjoaa Inka Niemi esittäen elävää musiikkia. Varaukset ja buffetmenu Hirvitalon sivuilta.
Kuolleitten buffetmenu Hirvitalo »

Viikko 44

Pub Kujakolli 25vee 3.11. klo 19

Pub Kujakolli on toiminut Tahmelan Liikekeskuksessa neljännesvuosisadan, vuodesta 1992 lähtien. Ensimmäisessä vaiheessa pubia vetivät Pirkko ja Jokke Salosaari, sitten Tuula ja Puro. Uusin vaihe alkoi vuonna 2007. Pubia laajennettin, määrättiin savuttomuus sisätiloihin ja lopulta anniskeluoikeuksissa Kujakolli kohosi A-luokkaan. Syystäkin on aihetta juhlaan! Tapahtumakalenterissa lisää tulevista livekeikoista.
Pispalan tapahtumakalenteri »

Viikko 43

Pispalan uuden kirjaston avajaiset 3.11 klo 17!

Pispalan kirjasto muutti kesällä Tahmelanmutkasta Pispalanvaltatien varteen, lähelle Pispalan Pulteria. Kirjasto on ollut auki syyskuusta lähtien. Virallisissa avajaisissa uusien tilojen ja kokoelmien esittelyä, teatteria ja musiikkia. Tarjolla kahvia, teetä, kakkua - myös gluteeniton vaihtoehto. Tulevista tapahtumista lisää tapahtumakalenterissa ja Pispalan kirjaston verkkosivuilla.
Pispalan tapahtumakalenteriin »

Viikko 42

Pispala-ilta Metsossa 16.10. klo 18

Metson Lehmus-salissa esitellään Seppo Viidan toimittamat Lauri Viidan kirjeet ja Kristiina Harjulan teos Samettiruusuja Harjutiellä. Viidan runoja illassa tulkitsevat näyttelijät Ahti Jokinen ja Sanna Majanlahti. Illan aikana nähdään myös Jarmo Janssonin Pispala-kuvien esitys. Vapaa pääsy!
Lauri Viita-ilta »

Viikko 40

Täsmäteatterin Uittovoima-näytelmä

Kehutussa Uittovoima-näytelmässä Pispalan uittotunneli toimii paitsi näyttämöna, myös yhtenä päähenkilöistä. Tunneli muuttuu esityksessä unohdetusta betoniputkesta toiseksi todellisuudeksi. Uittovoima käsittelee toivoa ja talkoohenkeä tunnelia rakastavien henkilöiden kautta. Katso jäljelläolevat esitykset Täsmän verkkosivuilta.
Täsmäteatterin Uittovoimaa »

Viikko 35

Kirjasto rokkaa Vastavirta-Klubilla lauantaina 2.9.2017

 • Pub Yläkerta klo 18 - 21 (ilmainen)
 • Cohtaus
 • Peltilelut
 • Bad And The Bone
 • Meta plays Project 2
 • Cause For Effect
 • Alakerta klo 21 alkaen (6 €)
 • APS4
 • The Einsteins
 • Hullut Päivät
 • Meta plays Project 2
 • UTU

Illan tuotto Pispalan Kirjastolle!

Jokaisessa bändissä on mukana joku Pispalan Kirjastoyhdistyksen aktiiviporukasta!

Pispalan saunafestivaali kurpitsatalon rannassa lauantaina 2.9.2017

Mukana ainakin

 • majasauna
 • peräkärrysauna
 • telttasaunoja
 • pakusauna
 • yrttihöyrysauna
 • saunaveistos Tulenpitäjä

Esiintymässä

 • Huojuva Komppi
 • Jukka Hynninen
 • Juho Ylinampa
 • Anniina & Risto
 • Lepolan akka ja kulkutauti
 • Dj Bucovina

Pääsylippu 10€ jolla pääsee saunomaan kaikissa festivaalin saunoissa, lipun voi lunastaa paikan päällä

Lue lisää

Viikko 31

Pispala Folk 2017

Pispala Folk sunnuntaina 6.8. klo 11 - 20 Tahmelan Ranta. Illalla folk-klubit Pub Kujakollissa ja Vastavirrassa.
Kovatasoinen livekattaus. Viitisentoista orkesteria tai artistia. Folkit alkaa lasten SirkusrakkausPumPum-rantajuhlalla ja päättyy yöllä aikuisten klubimeininkiin folkjatkoilla. Tahmelan rantalavalla muun muuassa flamencotanssijoilla vahvistettu Rumba Tre, kummeli Heikki Hela, jouhikkoshamaani Pekko Käppi, kitaristivelho Jukka Nousiainen, multipercussionisti Risto Ylihärsila. Ja ikäänkuin Suomi 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi, improvisaation mestarit, jazzpianisti-säveltäjä Heikki Sarmanto ja huilisti-tenorisaksofonisti Juhani Aaltonen. Älkää missatko!
Pispala Folk 2017 ohjelma »

Viikko 27

Birckala-näyttely ja Muinaismarkkinat

Vapriikin hieno Birckala 1017-näyttely painottuu myöhäisrautakaudelle, mutta ulottuu myös keskiajalle. Näyttelyn visuaalista ilmettä hallitsee viikinkiaikainen hämäläiskylä (Birckala), jonka pohjalta kasvoi keskiaikainen Pirkkalan kirkonkylä ja hallintopitäjä.
Näyttely arkeologisine löytöineen avaa kiintoisia näkymiä elämään Pyhäjärven rannalla, ja myös Pispalanharjulle, koska kannas on ollut tärkeän vesi- ja maantieliikenteen solmukohdassa. Hyhkyn ja Pispalan kylät kuuluivat Pirkkalaan varhaiskeskiajalta vuoteen 1937.
Pirkkalan Muinaismarkkinat uppoutuu rautakauden ja viikinkiajan tunnelmaan. Pohjana on alueella tehdyt arkeologiset löydöt ja tarinat. Tarjolla on mittava määrä tekemistä ja ihmeteltävää: viikinkileiri, käsityöläismarkkinat, taikuutta, musiikkia ja teatteria, kädentyöpajoja lapsille ja aikuisille, asiantuntijaluentoja ja opastettuja kierroksia muinaisjäännösalueella. Tapahtumapaikkana Reipin museo ja Reipin tila.
Birckala 1017-näyttely »
Pirkkalan Muinaismarkkinat 15.-16.7.2017 »

Viikko 25

Tampere Underground Juhannus

Musiikkifestivaali Hiedanrannassa perinteisinä juhannus- päivinä pe-la 23.-24.6. Festivaaliavaus jo torstaina Vastavirta-klubilla, päätöspileet sunnuntaina. Vastavirran lavalla muun muassa Vastavirta-orkesteri.
Hiedanrannassa ei ole ravintolapalveluita, mutta kuitenkin vapaa pääsy. Kolmella lavalla yhteensä yli kolmekymmentä orkesteria tai artistia. Muun muassa Tampere Underground Orchestra featuring Hannibal and Mara Balls. Lisäksi performansseja, runoutta ja teatteria tapahtuma-alueella.
Tampere Underground Juhannus ohjelma »

Viikko 21

Tampere kitarafestivaali

Pohjoismaiden suurin klassisen kitaran festivaali käynnistyy kesäkuun alussa. Tarjonta ei ole enään pelkkää klassista vaan mukana on monipuolinen kattaus eri tyyleihin. Muun muassa vuoden kitaralähettilääksi nimetty Dave Lindholm esiintyy SF-Blues kokoonpanon kanssa Tampere-talon pääjuhlassa.
Festivaali levittäytyy pitkin Pirkanmaata, mutta myös Pispalassa tapahtuu. Tahmelassa asuva festivaalijohtaja Tomi Tolvanen tuo Pub Kujakolliin keskiviikkona 7.6. huippukitaristi Otto Tolosen ja lauantaina 10.6. Rajaportille Suomalaisen Saunan päivänä norjalais-brasilialais-mozambikilaisen Freedoms Trion. Perinteiset päätösjamit yllätysesiintyjineen Kujakollissa sunnuntaina 11.5. klo 16. Ja kaikki tämä ilmaista. Kannattaa tsekata.
Tampere Guitar Festival ohjelma »

Viikko 20

Pispalan Karnevaalit

Pispalan 36. karnevaalit lauantaina 20.5. klo 11-02 sekä jatkot sunnuntaina 21.5. klo 18.
Tapahtumakalenteri »
http://www.pispala.fi/karnevaalit/ »

Viikko 18

Pispalan Vappu 2017

Kultuuriyhdistys Moukari ja Korttitalo ry:n vappujuhla 1.5 klo 14 - 20 Pispalan harjulla Pyykkipuistossa.
Vappu-juhlan Facebook-sivut »

Viikko 17

Perinteiset vappuaaton tanssit Haulitehtaalla

Jos et muuta keksi vappuna, tule Haulitehtaalle tanssimaan. Osoite Haulikatu 8. Järjestäjänä Pispalan Musiikkiyhdistys ry ja Pispalan Moreeni ry
Vapputanssien esite »

Viikko 11

Pispala Vilkkari OFF 11.-12.3.

Tampereen Elokuvajuhlien oheistapahtumaksi jo vuonna 2006 syntynyt Pispalan oma elokuvajuhla palaa kehiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja komeasti palaakin.Yli 20 lyhytelokuvan kokonaisuus peilaa Pispalaa, niin elokuvasisällöllisesti kuin tekijyydenkin kanteilta.Erikoisesityksinä Raken Pispala Special, Katariina Lillqvistin uusin animaatio Radio Dolores sekä Jussi Kareliuksen musiikkivideot.Kevään 2017 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa kevään tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin.
Pispala Vilkkari OFF 2017 ohjelma »
Radio Dolores Tampereen Elokuvajuhlilla »

Viikko 8

Pispala 80 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun pispalalaiset huomasivat olevansa kaupunkilaisia. Vuoden 1937 kaupunki- liitoksessa ns. läntiset kaupunginosat, jotakuinkin muinainen Harjun Jakokunta, tuli liitetyksi Tampereeseen.Pispalan Moreeni juhlistaa tapahtumaa elokuussa Pyynikin ulkoilmateatterissa järjestettävällä tilaisuudella. Mutta jo nyt on ilmestynyt Pispala 80 vuotta - juhlasivusto, jossa joka viikko esitellään jotain Pispalaan tai sen historiaan liittyvää asiaa. Käykääpä katsomassa, mitä Opi Pispalaa - oppitunti 8/52- kertoo Olavi Virrasta!
Pispala 80 vuotta Tamperetta »

Viikko 3

Sivistys kovana arvona

Pispalanharjun maisemissa asusteleva teatteriohjaaja Juha Hurmeen mielestä on olemassa talouttakin kovempi arvo, nimittäin sivistys. Kirjastoyhdistyksen ja Entiset nuoret-verkoston järjestämä tilaisuus on varmasti kiintoisa, myös esityksellisesti. Valittiinhan Hurme jokin aika sitten Suomen puhujamestariksi.
Sivistys kovana arvona Telakalla ti 17.1. klo 18 »

© Pispalan asukasyhdistys