Pispalan uusi kaava

Pispalan kaavoitusta pohjustavien työryhmien yhteinen tietopiste

 

Työryhmä: Keskustelu/tiedotus

Seuraavat artikkelit »

Pispalan Moreeni:
Mielipide asemakaavan suojelu-ja rakennusoikeustarkasteluun, 16.8.2010 »

Tiedote 8.10.2008

Hei työryhmäläiset!

Pispalan asemakaavoituksen aloitusviranomaisneuvottelu pidettiin 2.10. Läsnä oli viranomaisia ympäristö­ministeriöstä, Pirkanmaan ympäristökeskuksesta, maakuntamuseosta, Pirkanmaan liitosta, rakennusvalvon­nasta, palo- ja pelastuslaitokselta sekä ratahallintokeskuksesta. Viranomaisneuvottelu oli maankäyttö- ja rakennuslain mukainen aloitusneuvottelu, jonka pitämisesta tuli aloite Pirkanmaan ympäristökeskukselta. Kokouksessa keskusteltiin Pispalan kaavoituksen tavoitteista, esiteltiin tehtyjä selvityksiä ja sekä päätettiin niiden nähtäville asettamisesta.

Ennen nähtäville asettamista selvitykset ja luonnos väliaikaiseksi rakennustapaohjeeksi viedään vielä tie­doksi yhdyskuntalautakunnan 21.10. pidettävään kokoukseen. Näin ollen selvitykset tulevat virallisesti nähtäville 24.10. Frenckellin palvelupisteeseen kolmeksi viikoksi – parin päivän viive lautakunnan kokouk­seen johtuu kaupungin kuulutuspäivästä, joka on aina torstai.

Nähtävillä olo aikana selvitykset esitellään yleisötilaisuudessa Haulitehtaalla joko 28.10. tai 4.11. – päivämäärä varmistuu kun saadaan vahvistus kaikilta selvitysten esittelijöiltä.

Nähtävilläolo aikana selvityksistä ja väliaikaisesta rakennustapaohjeesta voi ja kannattaa jättää mielipiteitä. Em. aineistosta pyydetään myös viralliset lausunnot kaupungin eri hallintokunnilta ja eri viranomaistahoilta.

Hanna Lyytisen laatimaa väliaikaista rakennustapaohje -luonnosta ei virallisesti julkisteta ennen lautakun­nan kokousta, eli ei esim. laiteta kaavoituksen nettisivuille, mutta asemakaava-arkkitehtimme luvalla se voidaan antaa työryhmien tutustuttaviksi jo ennen virallista nähtävilläoloa. Rakennusoikeustyö­ryhmälle rakennustapaohje jo meni heidän tänään pidettävän kokouksensa takia, nyt se tulee viestin liitteenä myös muille työryhmille. Irmalla on Pispalan kirjastolla rakennustapaohjeesta myös kaksi värikopiota, joita häneltä voi lainata.

Ja tarkennan vielä, että selvitykset ja rakennustapaohje menevät siis lautakunnalle tiedoksi, ei vielä mihinkään päätöskäsittelyyn. Tällä on merkitystä erityisesti rakennustapaohjeen kannalta, jota tarkistetaan mahdollisten muutosten ja korjausten tekemiseksi vasta nähtävilläolon jälkeen, saatujen mielipiteiden ja lausuntojen perusteella. Tarkistusten jälkeen rakennustapaohje viedään lautakunnan hyväksymiskäsitte­lyyn, eli päätöksentekoon siitä, otetaanko ohjeet käyttöön poikkeuslupaharkinnassa vai ei.

Joten toivon, että nyt tutustutte rauhassa rakennustapaohjeeseen ja muihin selvityksiin ja jätätte sitten perustellut mielipiteenne niistä nähtävilläolon aikana. Toivon myös, että rakennustapaohjetta ei levitetä työryhmien ulkopuolelle esim. netin kautta tai kopioina ennen lautakunnan kokousta, koska siihen me emme ole saaneet lupaa.

Yhteistyöterveisin Ulla T.

Ulla Tiilikainen
KaOs-projekti, projektipäällikkö
Tampereen kaupunki
Suunnittelupalvelut
PL 487, 33101 Tampere
Puh 03-5656 5592, 040-801 6710
ulla.tiilikainen@tampere.fi
www.kaosprojekti.net
www.tampere.fi

Pispala-tiedote no 2

Edellisen tiedotteen jälkeen on KaOs-hanke pikkuhiljaa muotoutunut projektiksi, jonka toimintaa on käynnistetty kaupungin omarahoitusosuudella EU-rahoituspäätöstä odotellessa. Kuten yllä olevista linkeistä näkyy, projektille on avattu omat nettisivut www.kaosprojekti.net, joilta saa tietoa projektin toiminnasta ja ajankohtaisista tapahtumista. Liitteenä myös lyhyt esite projektista.

KaOs-projektin toteutusvastuu on Tampereen kaupungin suunnittelupalveluilla, osatoteuttajana toimii Pispalan kumppanuusverkosto. Kumppanuusverkosto vastaa mm. projektin paikalliskoordinaattoritoiminnasta. Paikalliskoordinaattorina aloitti maaliskuun alussa Irma Rantonen. Irman toimenkuvaan kuuluu mm. työryhmien toiminnan avustaminen ja osaltaan KaOs-projektin tiedottamisesta vastaaminen, esim. projektin nettisivut ovat Irman ylläpitämät. Irman toimipiste sijaitsee Pispalan kirjastolla, yhteystiedot löytyvät nettisivuilta ja liitteen esitteestä.

Työryhmät ovat toimineet aktiivisesti koko talven, ryhmien muistiot ja muu ryhmien tuottama aineisto löytyy edelleen http://www.pispala.fi/kaavoitus/ -sivustolta. Työryhmien yhteistapaaminen pidetään tiistaina 3.6. klo 17-20.30 Ahjolan jumppasalissa, os. Ahjolankatu 3. Tapaamiseen ovat tervetulleita nekin, jotka eivät vielä ole ottaneet osaa ryhmien työskentelyyn.

KaOs-projektiin on kevään aikana kilpailutettu asiantuntijoita suunnittelemaan ja ohjaamaan osallistumisprosessia (Jonas Buchel), työstämään kehityskuvaa (TTY/Kaupunkitutkimuslaboratorio EDGE) sekä laatimaan rakennusoikeus -vaihtoehtotarkastelua (Ramboll Finland Oy). Projektiin tullaan vielä tarvitsemaan tekijöitä mm. asukaskyselyn toteuttamiseen. Tekeillä on myös “Pispalan paikkis” -nettisovellus, joka yritetään saada valmiiksi ja käyttöön kesäkuun aikana.

Pispalan asemakaavoitus

Asemakaavoituksessa on meneillään selvitysten teko. Rakennusinventointi ensimmäisten asemakaavoitettavien alueiden osalta valmistuu kesäkuussa, elokuussa taas on tulossa nähtäville alustavat rakentamistapaohjeet. Asemakaavoituksen sivut löytyvät vanhasta osoitteesta http://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/asemakaavoitus/pispala.html. Sivuilla on mm. kooste OAS:sta jätetyistä mielipiteistä.

Tervetuloa arvokeskustelu -tilaisuuteen 28.5.2008 ja työryhmien tapaamiseen 3.5.2008!

Terveisin

Ulla Tiilikainen
KaOs-projekti, projektipäällikkö
Tampereen kaupunki
Suunnittelupalvelut
PL 487, 33101 Tampere
Puh 03-5656 5592, 040-801 6710
ulla.tiilikainen@tampere.fi
www.kaosprojekti.net
www.tampere.fi

HUOM! Kaupunginosakonferenssissa syntyneet ajatukset löytyvät nyt netistä

Tiedotusryhmän muistio 4.2.2008, Rajaportin saunakahvila klo 15-16.30

Paikalla Ulla Tiilikainen, Veikko Niskavaara ja Irma Rantonen.

Ryhmä tapasi Pispalan kirjastotalolla, jossa mukana oli myös Marita Sandt. Ulla Tiilikainen toi kirjastolle yleiskaava- ja asemakaavaoppaita, joissa kaavoitusprosessi on selvitetty pääpiirteittäin. Kirjastolta kävelykierros jatkui Hirvikadun ja kasvimaiden vierestä Ylä-Voiman talolle, jossa on Ahjolan kerhotiloja. Tänne voisi hyvin laittaa yhden tiedotuspisteen. Ulla Tiilikainen selvittelee asiaa. Kierros päättyi Rajaportin saunakahvilaan, jonne tuotiin muutamia kaavoitusoppaita.

Pienen osallistujamäärän vuoksi tapaamisessa keskusteltiin tiedottamisesta yleisellä tasolla ja mietittiin, kuinka tiedotusta voitaisiin kehittää.

Projektitilanne

EU-rahoituksen edellyttämä kilpailutus on tarkoitus käynnistää ensi viikolla. Paikalliskoordinaat­torin palkkaamista selvitetään rahoittajan kanssa edelleen.

Tiedotus ja nettisivut

Päätettiin perustaa projektille omat sivut. Sivut tulevat osoitteeseen www.kaos.fi. Edellisessä kokouksessa tästä jo sovittiin, silloin nimikysymys jäi avoimeksi. Sivut linkitetään kaupungin kaavoitussivujen kanssa ja projektisivuille tulee linkit kaikkiin tarpeellisiin kohteisiin. Jatkossa tiedonvälitykseen käytettäisiin projektin sivuja ja keskustelu jatkuisi työryhmien keskustelufoorumissa.

Tälle projektisivustolle tulisi linkki ns. pehmo-GIS paikkatietokantaan, joka tulee ilmeisesti kaupungin sivuille. Ulla Tiilikainen tekee tällä viikolla koosteen siitä, millaisia teknisiä ominaisuuksia tulevassa paikkatietokannassa on ja millaisia tietoja Pispalan karttapohjalle voitaisiin koota.

Mikko Lipiäisen luoma työryhmille tarkoitettu keskustelufoorumi on nyt testausvaiheessa ja palautetta siitä saatiin mm. Haulitehtaan ryhmänvetäjien tapaamisessa. Kaikille vetäjille ja muille ryhmien tiedotusihmisille järjestetään tunnukset, jotta ryhmät voivat itse laittaa materiaalejaan verkkoon.

Pispalan Pamauksen osoitelista tulisi saada hyötykäyttöön, jotta ryhmien vetäjien ei tarvitsisi lähetellä posteja erikseen omalle ryhmälleen. Listan henkilöillä täytyisi olla mahdollisuus saada nimensä pois listalta halutessaan ja uusia yhteystietoja täytyisi voida lisätä. Tämä jäi Ullan ja Outin (Palomäki) järjestelytehtäväksi.

Ulla aikoi laatia projektitiedotteita, joissa projektitilanne ja tulevat tapahtumat esiteltäisiin. Jakelukanava jäi vielä auki, ilmeisesti alussa käytetään sähköpostia ja jatkossa projektin nettisivuja.

Arkkitehtuuriaiheinen näyttely Kirjastotalolla 23.1.-10.2.

Jenni Partanen ja Kaisu Närhi
Arkkitehtuurin esittämisen tapoja

Avajaiset Pispalan kirjastotalolla to 24.1. klo 18.00, Tervetuloa!

Näyttelytilan yhteyteen on rakennettu myös kaavatyöryhmille tarkoitettu infopiste, johon kerätään mahdollisimman laaja-alaisesti ajankohtaista, työryhmiä hyödyttävää ja inspiroivaa tietoa. Työryhmille on perustettu lisäksi yhteinen kansio, johon niiden tuottama aineisto kerätään jatkossa.

Tietoa näyttelystä

Näyttelyn tarkoituksena on herättää kysymyksiä arkkitehtuurin esittämisen tämänhetkisten, sovinnaisten muotojen objektiivisuudesta. Usein arkkitehtuuria oletetaan voitavan esittää yksiselitteisesti, olennainen pelkistäen. Kyse on kuitenkin aina sovituista esittämisen muodoista, joiden absoluuttisuutta emme useinkaan kyseenalaista. Valittu esittämistapa ohjaa myös tapaamme tarkastella kaupunkia ja tehdä valintoja. Näyttelyn avulla pyritään kysymään mitä kuvalla halutaan kertoa avoimeksi jäävien kysymysten avulla.

Näyttelyn avulla tehdään näkyväksi esittämistapojen sopimuksenvaraisuus. Esitetty kuva ei aina tarkoita toteutettua rakentamista, vaan voi olla myös kommunikaation väline. Näyttely ei pyri kiistämään tiettyjen sovittujen esittämisen tapojen (kaavat, tekniset asiakirjat) tarpeellisuutta, vaan laajentamaan kuvallisen ilmaisun mahdollisuuksia kriittisen, omakohtaisen tarkastelun avulla. Painopiste on aiheen tutkimisessa visuaalisin keinoin.

Näyttelyn ovat koonneet arkkitehti Jenni Partanen ja arkkit.yo. Kaisu Närhi.

Näyttelyyn osallistuvat:
Jenni Poutanen
Johanna Mustonen
Timo Pesonen
Juho Manka
Kimmo Laakso
Simo Kaarsalo
JenniPartanen

Keskusteluryhmän muistio 17.1.2008, Frenckell klo 14.15-16.30

Paikalla Mikko Lipiäinen, Ulla Tiilikainen, Veikko Niskavaara, Antti Leskinen ja Irma Rantonen.

Projektitilanne

Kaavoitukseen osallistumista varten on haettu EAKR-rahaa (Euroopan aluekehitysrahasto) KaOs-projektin nimellä, hakemus on jätetty 15.1.2008. Tampereen kaupunki on varannut projektiin 50%:n omarahoitusosuuden. Projekti on kaupungin suunnittelupalvelujen alainen, yhteistyökumppaneina ovat kaupunkiympäristön kehittämisen tilaajat ja kuntademokratiayksikkö. Varsinainen päätös projektista tulee muutaman kuukauden kuluttua, mutta projektia aloitellaan vähitellen omalla riskillä.

Projektin päätavoite on luoda malli kaupunginosasuunnittelun osallistumisesta. Pispala on projektin koealue, jossa erilaisia osallistumiskeinoja kokeillaan ja saaduista tuloksista luodaan malli ja toimenpide-ehdotuksia muille vastaaville hankkeille. Projekti kestää vuoden 2008 loppuun ja etenee Tampereen kaupungin hallinnoiman asemakaavauudistuksen rinnalla, sitä tukien. Projektipäällikkö Ulla Tiilikainen vastaa projektista ja hän tekee tarkemman projektisuunnitelman lähiaikoina.

EU-rahoitus edellyttää kaikkien hankintojen kilpailuttamista. Kilpailutus on tarkoitus käynnistää mahdollisimman nopeasti, että mm. ryhmille saadaan asiantuntija-apua. Myös paikalliskoordinaattorin palkkaamista selvitetään rahoittajan kanssa. Vastausta toivotaan viikon 4 alussa.

Ryhmätapaamiset ja rakennusinventoinnin jatko

Pispalan kumppanuusprojekti on saamassa kaavoitusosastolta tukea Pispalan kirjastotalolla kokoontuvien työryhmien kuluja varten n. 2000 euroa, joten ryhmien toiminta on tältä osin turvattu.

Ensimmäiset ryhmätapaamiset on pidetty ja mm. rakennusoikeusryhmässä on ollut keskustelua inventoinnista ja rakennussuojelusta. Näissä asioissa on paljon epäselvyyttä, joten on kaivattu selkeää infotilaisuutta, jossa museon ja kaavoituksen edustajat kertoisivat konkreettisesti, mitä Pispalassa tapahtuu ja miten nämä asiat vaikuttavat asukkaiden ja kiinteistön omistajien arkeen. Infotilaisuuden päätteeksi voisi olla avoin kyselytilaisuus. Ulla Tiilikainen lupasi hoitaa museotoimen ja kaavoittajien kanssa asian niin, että tilaisuus olisi helmikuussa 2008.

Tiedotus ja nettisivut

Päätettiin, että nyt kun projekti käynnistyy, perustetaan oma vuorovaikutteinen sivusto Pispalan uutta kaavaa varten. Uusien sivujen kokoamisesta ja päivityksestä vastaa tulevaisuudessa paikalliskoordinaattori, joka palkataan mahdollisimman pian. Tänne tulee myös Mikko Lipiäisen luoma työryhmille tarkoitettu keskustelufoorumi, joka on nyt testausvaiheessa. Työryhmien kokousmuistiot ja tiedotteet voidaan laittaa sinne. Kaupungin sivuille pyydetään linkki projektisivuille.

Tälle projektisivustolle tulee jatkossa myös ns. pehmo-GIS, josta ei tässä tapaamisessa ehditty puhua.

Pispalan sivujen Kaupunkisuunnitteluporras uudistetaan niin, että sinne kootaan Pispalaan liittyvää kaavoitus- ja suunnittelutietoa Pispalasta käsin ja sisällöstä vastaavat pispalalaiset kun projekti on päättynyt.

Pispalan asemakaavoituksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee nähtäville 25.1. Frenckellin palvelupisteeseen ja Pispalan kirjastotalolle sekä kaupungin internetsivuille. Selvityksiä ja työryhmien materiaaleja löytyy jatkossa paperimuodossa Pispalan kirjastotalosta ja Frenckellin palvelupisteestä; puhuttiin myös Rajaportin saunan kahvilasta sekä jatkossa mahdollisesti myös Ahjolan kerhotiloista. Myös Hirvitalolle on alkanut kasautua Pispalatietoa. Kattavin kokoelma tulee Pispalan kirjastotalolle, jossa on jo tällä hetkellä paljon tietoa koottuna.

Projektin nimi

Nettisivuille tarvitaan domain-osoite, joka olisi helposti muistettava ja kuvaisi sisältöä hyvin. Myös itse projektille tarvitaan kuvaavampi nimi, sillä tähän asti käytössä ollut KAOS-projekti ei kuvaa projektin järjestäytynyttä ja selkeää pyrkimystä osallistumisen kehittämiselle. Ryhmän lyhyen tuumaustauon jälkeen päädyttiin ehdottamaan nimeä Pispalan uusi kaava eli PUUSKA. Ulla Tiilikainen tarkistaa perjantain aikana, voiko projekti vaihtaa nimen tässä vaiheessa ja onko Puuska-nimelle jotain esteitä. Tämän jälkeen pyritään varaamaan domain-nimi nettisivuja varten.

UT huom. 21.1.: perjantaina selvisi, että nimen vaihto on ongelmallista. Puhutaanko jatkossa Pispalan asemakaavoituksesta, johon liittyy Kaos-projekti? Miten nettisivu nimetään?

Keskusteluryhmän muistio 19.12.2007, Frenckell klo 14.30-16.30

Paikalla Mikko Lipiäinen, Hannele Kuitunen, Ulla Tiilikainen, Jarkko Bamberg, Veikko Niskavaara ja Irma Rantonen.

Mistä resursseja?

Aluksi keskusteltiin siitä, mistä saadaan resursseja osallistuvien ryhmien toimintaan sekä erilaisten kaavoitukseen osallistumismuotojen kehittämiseen esim. keskustelukanavan luominen verkkoon, verkkosivujen ylläpito, jossa nähdään syntynyt materiaali ja eri ryhmien muistiot, paikkatietojen kokoaminen…

Kaavoitukseen osallistumista varten on haettu ESR-rahaa Kaaos-projektin nimellä. Kaupungin pitäisi tulla projektiin 50%:n omarahoituksella, jotta projekti voisi toteutua. Kaupungin puolelta on väläytetty vihreää valoa projektin puolesta, mutta lopullinen kaupungin kanta päätetään 7.1.2008. Mikäli kaupunki tulee mukaan, lopullinen hakemus muotoillaan 15.1.2008 mennessä, jonka jälkeen projekti voisi alkaa. Tältä osin voimme vain toivoa parasta.

Pispalan kumppanuusprojekti on hakenut kaavoitusosastolta tukea Pispalan kirjastotalolla kokoontuvien ryhmien kuluja varten (tilavuokria, kopiointikuluja, tiedotusmateriaalin tekemistä jne.). Ulla Tiilikainen vie tätä asiaa eteenpäin, ratkaisuja voi syntyä jo lähiaikoina.

Ryhmätapaamiset käynnistyneet

Ensimmäiset ryhmätapaamiset on jo pidetty ja esim. rakennusoikeusryhmässä on ollut paikalla noin 30 henkilöä. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt tarvittaisiin nopeasti mahdollisuus keskustella asioista myös netissä, jossa keskustelu on helposti laajasti luettavissa. Olisi tärkeää saada myös eri ryhmien muistiot myös nettiin ja paperiversiona Pispalan kirjastotalolle, jotta kaikki halukkaat voisivat ne lukea ja osallistua jatkossa ryhmien toimintaan ja keskusteluun.

Mikko Lipiäinen lähettää kaikkien ryhmien vetäjille viestin, jossa hän pyytää ryhmien vetäjiä lähettämään tapaamisista tehdyt muistiot Mikolle, jotta ne saataisiin nyt aluksi Pispalan sivuille (kaupunkisuunnittelu-osaan).

Tiedottamisen kanavia

Todettiin, että jatkossa olisi parasta, että projektille perustettaisiin oma sivusto, johon olisi linkit sekä Pispalan sivuilta että Tampereen kaupungin kaavoitussivuilta. Tämä voitaisiin luoda heti kun rahoituspäätös olisi selvä. Tätä ennen on käytettävä Pispalan sivujen Kaupunkisuunnitteluporrasta, josta päästään Pispalan kaavoituksen aloitussivulle. Kaupungin sivuille ei mielellään laiteta linkkejä ulkopuolisten ylläpitämille sivuille, ettei tulisi sekaannusta kaupungin virallisten sivujen ja muiden välille. Ulla Tiilikainen neuvottelee tammikuussa 2008 kaupungin nettivastaavien kanssa mahdollisesta linkistä ja toimintatavoista Pispalan kaavoituksen osalta.

Päätettiin myös, että hetimmiten luodaan nettiin keskustelutila, joka voidaan siirtää myöhemmin perustettavalle uudelle sivustolle. Mikko, Veikko, Irma ja Asko Parkkonen Pispalan tietotuvalta tapaavat lähiaikoina ja miettivät, miten se tehdään. Näin nopealla aikataululla toteutustapa voisi olla blogi, jossa uusin kirjoitus olisi ensimmäisenä esillä ja sitä voisi kommentoida helposti. Vanhat kirjoitukset ja niiden saamat kommentit löytyvät helposti. Tähän voidaan liittää myös valokuvia ja muita tiedostoja. Heti kun blogi on valmis, Mikko tiedottaa siitä kaikille ryhmien vetäjille, jotta se saataisiin heti käyttöön ja jotta ihmiset oppisivat pian käyttämään sitä.

Olisi hyvä, jos tietoja ja materiaaleja olisi muuallakin kuin verkossa. Oli puhetta Pispalan kirjastotalosta, jonne onkin jo koottu paljon Pispala-aiheista tietoa, tämän lisäksi pohjoispuolella voisi olla esim. Ahjolan luona toinen piste. Mikäli resursseja löytyy, selvitetään tämäkin mahdollisuus.

Paikkatietosovellus – paikkis

Nurmi-Sorilan ja Vuoreksen suunnittelussa on ollut kokeiluina käytössä paikkatietosovellus, jossa karttapohjalle on lisätty erilaisia tietoja. Näitä tietoja, esim. liikenteen ongelmapisteet tai esimerkillisesti toimivat kohdat, voisi jokainen pispalalainen itse lisätä sovellukseen tämän prosessin aikana. Sovellus pitäisi myös saada pian toimimaan, jotta ryhmät voisivat hyödyntää karttapohjia ja lisätä sinne tärkeiksi katsomiaan asioita. Tämä osaltaan lisäisi keskustelua – myös eri ryhmien välillä. Tämä asia etenee vuoden alussa, mutta sitä ennen kaikille keskusteluryhmän jäsenille jäi joulutehtävä: mieti mitä teemoja paikkatietosovellukseen tulisi ottaa mukaan. Mitkä teemat olisivat erityisen tärkeitä Pispalan kaavoituksen kannalta? Jokainen voisi myös miettiä, miten tietoa esitetään, jotta se olisi havainnollista ja miten sovellus olisi helppokäyttöinen.

Pispalassa voitaisiin käyttää ilmakuvia, jotka voidaan suoraan siirtää paikkatietokantaan ja karttapohjalle. Tässäkin olisi hyvä, että valokuvia voitaisiin liittää suoraan kartalle.

Esimerkkejä käytössä olevista paikkatietosovelluksista

www.hyvinkaa.fi – liikenne ja kartat – karttatietopalvelu

www.bliin.com – kamerakännykällä otettuja kuvia ja tietoja maailmalla

Kaikille mietittäväksi – NIMI

Pispalan ensimmäisen kaupunginosakonferenssin nimi oli Pispalan pamaus. Mikä olisikaan sopiva nimi tälle kaavoitusprosessille? Että kun sanotaan se taikasana, kaikki tietää, mistä puhutaan ja sillä nimellä tietenkin löytyisi kaikki tiedotkin netistä.

Seuraavat artikkelit »

Työryhmien julkaisut

Viimeisimmät julkaisut