Pispalan kaavoitusta pohjustavien työryhmien yhteinen tietopiste
Läsnä: Veikko Niskavaara, Marjaana Tuoriniemi, Mårten Sjöblom, Teuvo Mecklin, Kati Lehtinen, Tiina-Liisa Aalto, Hannu Koskinen, Marianna Laiho, Kari Laamanen, Leena Harjula, Irma Rantonen Paikka: Pispalan kirjasto
1. Kävimme kartasta läpi yksityisten omistamat tontit, jotka ulottuvat rantaan asti. Sellaisia löytyi Jalajakatu 12, 14 ja 16 tontit, joissa tosin rantakaistale oli kaavassa merkitty virkistyskäyttöön (ei ole silti yhteisessä käytössä) ja Varalankatu 28, jossa tontti on kaksiosainen. Kaupungin maata on kahden tontin välissä. Näin ollen yhtenäistä polkua rantaa myöten ei voi tehdä.
Kokouksessa ehdotettiin kuitenkin portaita Varalankadulta terassitalojen edessä olevalle kalliolle, jossa olisi mainio kesä uimapaikka . Ehdotettiin myös A-Killan laiturin korjaamista. Nämä parannukset haluttaisiin jo mielellään ensi kesäksi. Esitetään Timo Koskelle.
2. Kävimme hortonomi Kari Laamasen johdolla läpi rannan luontokohteita, joille tarvitaan suojelua. Kari laatii selvityksen, mutta tässä asiat lyhyesti
3. Kävimme läpi kasvimaatyöryhmän selvityksen. Selvitys on luettavissa edellisessä muistiossa 13.2.2008.
Ylimääräisessä tapaamisessa 9.3. Teuvo esitti vielä uuden idean kasvimaista. Koska niitä katsellaan myös ylhäältä harjulta, maat voisivat muodostaa kauniin kuvion, esimerkiksi lehden tai kukan, polkujen ja palstojen muodon sekä puuston reunan selkiyttämisen avulla
.Mietimme myös autojen parkkeeraamista, jos rantaan tulisi kanoottilaituri tai avantosauna. Ehdotamme tähän bussin kääntöpaikalta alkavan Viikinsaarenkadun reunaa. Istutuksilla pitäisi maisemoida autot kuitenkin huomaamattomiksi. Ranta-alueelle halutaan vain kävelypolkuja. Suorat, luonnottoman leveät päällystetyt kadut eivät sovi rannalle.
4. Keskustelimme asukaskyselystä. Miten saadut vastaukset koostetaan, vielä ei ole selvää, onko yliopisto mukana asiassa. Voiko kysymyksiin liittää taustatietoa?
Sovimme, että kukin voi laatia tärkeänä pitämiään kysymyksiä ja lähettää ne sähköpostilla Tiina-Liisa Aallolle, joka kerää ne yhteen. Niiden avulla valitaan yhdessä lopulliset kysymykset.
Kysymykset pitäisi olla valmiina 28.4.2008 mennessä, jotta ne saadaan Pispalaiseen. Lehdessä on myös kaavoitukseen liittyvää tietoa, joka voi olla osa kysymysten vastaamisessa tarvittavaa taustatietoa.
Kävimme läpi myös kasvimaaviljelijöille aiottuja kysymyksiä, jotka pitäisi saada postiin mielellään pian.
5. Ryhmä kaipaa tietoa, miten Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan tekemämme kannanoton selvitykset etenevät kaupungilla.
Milloin Pispala on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kaupunkiympäristöksi ja miten luokitus vaikuttaa kaavaan?
6. Pohdimme myös, miten päätöksenteko kaupungilla etenee kaavoituksen osalta. Marjaana kertoi, että tarvittaessa perustetaan ohjausryhmä ja ensimmäisessä vaiheessa tehdään kaavaluonnoksia, jotka esitetään rakennuslautakunnalle. Seuraava vaihe on kaupunginhallituksen hyväksyntä ja lopullinen hyväksyntä tulee kaupunginvaltuustolta.
– kysyttiin, vaatiiko kiinteistötoimi talojen rakentamisista kasvimaille?
7. Sovimme, että Mårten Sjöblom kysyy Leena ja Matti Kääntöseltä, voivatko he tulla kertomaan alueen suojelua vaativista kasveista mahdollisesti seuraavaan tapaamiseen, tai myöhemmin keväällä, jolloin voimme tavata Kurpitsatalolla.
8. Toivomme KaOs-projektin järjestämää retkeä Annalan puutarhaan Helsinkiin, http://www.hyotykasviyhdistys.fi/annala.shtml
22.5 siellä vietetään viljelykauden avajaisia. Meidän pitäisi saada esittely Annalan toiminnasta ja ajankohta voisi olla siksi huono?
Retkikohteina voisi olla myös Vanha-Rauma tai Uusikaupunki, joissa vanhoja taloja on kunnostettu tai 30.-31.8. Wanhassa wara parempi, Loviisan valtakunnalliset perinne- ja korjausrakentamisen päivät. http://www.wanhassa-wara-parempi.fi/Tervetuloa.html
9. Irma Rantonen kertoi Pispalan Pamaus -nettisivujen kehittämisestä. Sinne kaavaillaan tapahtumakalenteria ja kysy päättäjiltä osiota, jossa ihmisillä olisi mahdollisuus saada viralliset vastaukset kysymyksiinsä.
10. Seuraavia tapaamiset
3.4.2008 Rajaportin saunakahvila, aiheena puistot I kaava-alueella klo 17.
9.4.2008 Frenckell, klo 16.30
7.5.2008 Kurpitsatalo, klo 17
28.8.2008 Kurpitsatalo, klo 17
Tiina-Liisa Aalto
tiina-liisa.aalto[at]kolumbus.fi
Muistio 13.2.2008
Frenckell
Läsnä: Veikko Niskavaara, Aila Taura, Marjaana Tuoriniemi, Saara Piispa, Mårten Sjöblom, Teuvo Mecklin, Kati Lehtinen, Karoliina Hannula, Tiina-Liisa Aalto ja Hannu Koskinen
Kaupungin vastaukset esitettyihin kysymyksiin
1 Voiko täydennysrakentamisaluetta muuttaa asemakaavoituksen yhteydessä viher- tai muuksi virkistysalueeksi? Siis mikä on voimassa olevan osayleiskaavan päätös konkreettisesti? Vastaukset: Jouni Mäkinen, Riikka Rahkonen, Aila Taura
Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) 39§: Yleiskaavan sisältövaatimukset on otettava huomioon asemakaavassa. Jos yleiskaavasta poiketaan on tehtävä selvitys miksi.
2 Voimassa olevan (1978) asemakaavan U- ja Y-tonttien selvitykset.
Pispalan kirjastolla nähtävissä (mappi materiaalista) U = urheilualue, Y = yleinen rakennus (esim koulu) AP = pientalotyyppinen asuminen, RP =ryhmäpuutarha-alue.
3 Onko kurpitsatalo suojeltu?
Ei ole kaavalla suojeltu, mutta on II asteen suojelukohde rakennusinventoinnin mukaan.
4 Mikä on kaupungin perustelu sille, että kansainvälisestikin merkittävä (palsta-alue) alue halutaan rakentaa?
Keskustelu on käyty oikeusprosessissa ja vastaus löytyy sieltä. Ryhmä tekee kuitenkin oman esityksensä.
5 Mihin laitetaan autot ja jalankulkijat, jos asukasmäärä lisääntyy? Miten paikoitus tonteilla? Kaikilla kaduilla ei ole jalkakäytäviäkään
Kaupunki teettää liikenteellisen esiselvityksen asiasta. Liikennetyöryhmä miettii myös näitä asioita.
6 Tuleeko kaupungin taholta teetettäväksi kasvillisuusselvityksiä? Asukkailla on käytössä Leena Kääntösen gradu vuodelta 1992. Kääntönen on luvannut asukkaille tarvittaessa tutkia aluetta.
Kaupunki ei ole nähnyt tarpeelliseksi selvityksiä. Lepakkoselvitys tehdään. (Lasse Kosonen)
Melontaseura ja Purjehdusseura haluaisivat rantaan rakennuksen, jossa voisi säilyttää kanootteja ja purjeita ( jotta niitä ei tarvitsisi viedä joka kerta kotiin) Tätä selvittää Ulla Tiilikainen. (Merkittävä rakennuspaikaksi kaavassa)
Keskustelimme OAS-suunnitelmasta. Todettiin, että se sisältää liian vähän etenkin ranta-aluetta koskevia selvityksiä, jotka jo yleiskaavavaiheessa jäivät tekemättä. Ne on luvattu tehdä nyt asemakaavavaiheessa. Veikko Niskavaara tekee tästä kannanoton.
Polku rantaa myöten
Keskustelimme polusta, joka kulkisi Rosendahlilta alkaen rantaa myöten Tahmelaan. Polku voisi olla viitoitettu, mutta muuten luonnonvarainen. Onko kulku estetty yksityisten tonttien vuoksi? Pyysimme kaupungilta selvitystä rantaan ulottuvista tonteista.
Perustimme työryhmän selvittämään kasvimaapalstojen aluetta ja sovimme ajankohdan kävelykierrokselle ( 17.2.2008 klo 12)
Veneilyryhmän selvitys
Selvitys kokonaisuudessaa liitteenä. Ryhmä oli tutkinut (mahdollisuuksien mukaan) rannan syvyyksiä ja miettinyt mahdollisia paikkoja laitureille sekä uimiseen että veneilytarkoitukseen.
Uittotunnelin edustalla vesi on noin 1,5 m syvää, jolloin paikka voisi sopia pienveneille ja uimiseen. Mahdollisesti myös avantouimapaikaksi (sauna), koska ne kaikki vaativat liikennejärjestelyjä.
Rantaryhmän osallistujien toivotaan menevän mukaan liikenneryhmän kokoukseen, koska asiat ovat yhteisiä. Katso myös muiden ryhmien seuraavat tapaamiset
Kasvimaaryhmän mietteitä rantakierrokselta 17.2
Matonpesupaikan edustalla voisi olla laituri veneille. Paikalla on jo tie ja autojen parkkialue valmiina. Laituri ei rikkoisi rannan maisemaa tässä kohtaa. Olisiko tässä paikka myös avantosaunalle? Matonpesupaikka halutaan säilyttää (vesipumppu on erittäin äänekäs ja koppi ikävä, voisiko yhdistää muuhun rannan rakennukseen, esim veneilytarkoitukseen rakennettavaan?)
Kurpitsatalon edustalla, vanhojen laituriperustusten kohdalla, voisi olla pieni laituri kasvimaapalstojen vedenottoa ja uimista varten. Kurpitsatalon edustan veneet voisi siirtää esim ehdotettuun matonpesupaikan laituriin, jolloin Kurpitsatalon edusta olisi vapaa veneistä. Rannasta haluttaisiin idyllisempi.
A-Killan edustalla pitäisi olla isompi laituri uimista varten. Nykyinen laituri on rakennettu asukkaiden talkoilla ja se on osittain rikki. Paikassa käy paljon uimareita, koska Tahmelan ranta on liian matala aikuisten uimapaikaksi. Pukukoppi voisi olla, mutta ei ole välttämätön. Ranta ja metsä haluttaisiin jättää rakentamiselta rauhaan
.Tahmelan uimarannan nykyiset pukukopit ja vessa ovat huonossa kunnossa. Ryhmä haluaisi sijoittaa ne sivummalle ja mietimme pitäisikö siellä olla kioski. Uimarannalle ehdotettiin liukumäkeä ja lisää penkkejä.
Hiekkainen urheilukenttä on melko vähän käytetty nyt, kun sitä ei enää jäädytetä talvella. Voisiko olla muunlaisessa urheilukäytössä? Nurmikolla pelataan kesällä jalkapalloa, jolloin nurmikko kuluu puhki. Urheilukentän takana ja Tahmelan lähteen vieressä on käyttämätön alue. Pitäisikö siihen rakentaa yleishyödyllinen rakennus? Kansalaistalo? Majatalo?
Mietimme kulkuväyliä kasvimaa-alueella. Vaihtoehtona nousi esiin vanha tukkitien paikka tai jo nyt kulkeva samansuuntainen polku kasvimaan poikki pensaikon sivulla. Maaperä on erittäin kosteaa alueen keskellä. Toinen reitti kulkisi matonpesupaikalta metsikön reunaa (Taidelehto) myötäillen poikittain. Pohdimme voisiko polut tai reunustoilla kasvavat puut valaista. Ryhmä toivoo kapeita luonnonmukaisia polkuja. Poikittainen polku voisi jatkua myös toisen kasvimaa-alueen poikki Kurpitsatalolle. Polku voisi jatkua Kurpitsatalon sivustaa ja loppua Tahmelan lähteelle.
Keskustelimme kasvimaa-alueen siisteydestä ja viljelysäännöistä. Saako maalle jättää muovisia kastelupönttöjä ja huonekaluja, kasvihuonerakennelmia yms? Haluaisimme tehdä kyselyn viljelijöille koskien kasvimaiden kehittämistä. Saadaanko kysymykset mukaan viljelijöille lähetettäviin palstamaksujen postitukseen? Vastaukset voisi lähettää palautuskuoressa Pispalan kirjastolle. Auttaako kaupunki kustantamalla vastauskuoret ja postimaksut?
Ideoimme Kurpitsatalon kehittämistä. Talo voisi olla luonnonmukaisen asumisen talo. Malli vanhasta rakentamisesta ja asumisesta, perinteisestä korjausrakentamisesta, luonnonmukaisesta viljelystä ja kasvien käytöstä. Voisiko Kurpitsatalo olla Pispalan museotalo, miten ennen asuttiin ja elettiin?
Se voisi opastaa ja ylläpitää kasvimaaviljelyä, toimia kahvilana ja pysähdyspaikkana rantakävelyllä. Talon sivustalla olisi puutarhapuisto, kohdistettu ehkä lapsille. Kodikkaampi perhe/leikkipuisto, jonka pensaista saisi syödä marjoja ja puista omenia. Voisiko siellä olla myös kotieläimiä ja lastentapahtumia. Kurpitsatalolla voisi järjestää kursseja talon teemalla (opetetaan kunnioittamaan luontoa ja arvostamaan vanhaa) Talon toisella puolella oleva kasvimaa olisi osa tätä toimintaa (viljelyopetusta). Edustan laiturista voisi lähteä veneretkelle.
Taidelehto voisi olla osa tätä ”seikkailupuistoa”. Pispala-Pyynikin yrittäjien hallituksen kokouksessa nousi esiin idea, että Särkänniemen huvipuistosta järjestettäisiin kuljetus Pispalaan. (venekuljetustakin Uittotunnelille ehdotettiin tai kävisikö kaupunkijuna?)
Tällöin päivän Pispalassa voisivat viettää aikuiset, kun lapset ovat huvipuistossa tai sitten retki olisi perheen yhteinen. Pispalassa olisi vierailukohteita ja opastettuja polkuja turisteille. Ehkä tarvittaisiin Pispalan majatalo, kun Tamperepäivästä tulisikin kaksipäiväinen. Tämä edellyttäisi palveluiden ja vierailukohteiden järjestämistä Pispalaan.
Seuraava tapaaminen 12.3.2008 Pispalan kirjastolla klo 17
Muistio 9.1.2008
Läsnä: Marjatta Mäkinen, Teuvo Mecklin, Marianna Laiho, Aila Taura, Marjaana Tuoriniemi, Hannu Koskinen, Kati Lehtinen, Mårten Sjöblom, Matti Lindell, Karoliina Hannula ja Tiina-Liisa Aalto
Käytännön asioita
Seuraavat tapaamiset:
13.2.2008 klo 16.30 Frenckell
12.3 Klo 17 Pispalan kirjasto
9.4 klo 16.30 Frenckell
7.5 klo 17 Kurpitsatalo
Kaupungin edustajilla on aikaa noin kaksi tuntia, joten päätettiin aina aluksi käsitellä ne asiat, jotka koskevat selvityksiä yms, joita on pyydetty kaupungilta.
Yleiskaavan määritykset
Kokouksen aluksi Marjaana kertoi, että ranta-alue on määritelty yleiskaavassa täydennysrakentamisen alueeksi. Yleiskaavasta on valitettu Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen saakka, mutta valitus hylättiin vuonna 2002. Näistä Kurpitsaliikkeen sivuilla: http://www.pispala.fi/kurpitsa/aloitteita.php. Yleiskaavalla ohjataan asemakaavaa. Pyysimme kaupungin edustajia selvittämään onko asemakaavassa mahdollisuus nyt poiketa yleiskaavan rajauksista. Kasvimaiden alueelle on yleikaavassa määritelty alunperin koulurakennus, asuntoja, urheilualueita. Koulurakennus on jo todettu tarpeettomaksi ja onko mahdollista nyt tarkistaa muidenkin yleiskaavan päätösten määräyksiä? Pyysimme myös selvitystä mihin mahtuvat lisääntyvät autot, miten lisääntyvä liikenne ratkaistaisiin jos asuntoja rakennetaan lisää ja onko otettu huomioon maaperän soveltumattomuuss rakentamiseen.
Laiturit
Marjaana oli ottanut kaupungin satamatoimistolta selvää laitureiden rakentamisen mahdollisuudesta. Tahmelan rantaa pidetään tuulisena (vain kiinteät laiturit kestävät) ja rantoja liian matalina, jotta kaupunki aikoisi rakentaa laitureita. Yhdistyksillä on kuitenkin mahdollisuus saada lupa oman laiturin rakentamiseen omalla lustannuksellaan. Veneilyn työryhmä, Hannu Koskinen, Matti Lindell ja Mårten Sjöblom selvittävät seuraavaksi kerraksi ranta-alueen syvyyksiä ja mahdollisia paikkoja laitureille. Onko ranta erityisen tuulinen? Erilaiset veneet tarvitsevat erilaisen rannan syvyyden. Kanoottilaiturista ollaan kiinnostuneita.
Alueen rajaus
Määrittelimme kartasta alueen mitä työryhmän suunnittelutyö koskee. Otimme pääasialliseksi kohteeksi kasvimaat ja rannan alueen, alkaen uittotunnelilta ja päättyen ennen Varalan urheiluopistoa. Jos aikaa jää myös Pispala/Tahmelan muut puistoalueet voidaan ottaa työhön mukaan.
Kyselyn järjestäminen
Keskustelimme kyselyn järjestämisestä yhteisesti muiden ryhmien kanssa alueen asukkaille. Jokainen ryhmä voi kysyä itselleen olennaiset kysymykset. Pohdimme käytännön toteutusta ja esiin nousi eri vaihtoehtoja: kysymykset seuraavaan Pispalalalaiseen, kysely tiedotusryhmän kautta ja jäsenkirjeet (Pispalan Moreeni, kasvimaaviljelijät Teiskon 4H-yhdistyksen kautta). Erillisenä tehdään kysely kasvimaaviljelijöden toiveista ja kehittämisideoista.
Teemat
Mietimme mitä teemoja eri tapaamiset käsittelisivät. Sellaisia voisivat olla
– veneily, laiturit ja uiminen
– kasvimaat
– urheilualueet
– puistoalueet – puistot erilasella teemalla? Kasvimaapuisto, taidepuisto, valopuisto, leikkipuisto jne?
– yhteiset tilat, kahvila, kansalaistalo, nuorisotila ym
– Suojelu: suojeltavat kasvit, eläimet, kulttuuriarvot, maiseman suojelu
Muita asioita, joita nousi esiin
Rakentaminen kasvimaalle
– maaperän sopimattomuus rakentamiselle. Paksu lähteinen multakerros on paalutettava eikä ojitus estä maan kosteutta, koska kosteus tihkuu soraharjun läpi Pyhäjärven puolelle.
-Suojeltavat kasvit häviävät ja Euroopankin mittakaavassa harvinainen mustan mullan alue tuhotaan.
– Pispalan sosiaalinen rakenne yksipuolistuu, jossa on vain yhdenlaisia (rikkaita)
– Hieno järvimaisema peittyy rakennusten taakse. Autot ja liikenteen lisääntyminen ovat ongelma jo nyt.
– Pispala on tiheästi rakennettu ja vapaata kaikille yhteistä rantaa tarvitaan henkireikänä
– yhteiset alueet ja etenkin kasvimaat ovat erittäin tärkeä asia Pispalan hengen luomisessa ja sosiaalisessa elämässä.
– Pispala on Tampereen kaupungille tärkeä matkailumielessä ja rannan suojelu on koko kaupungin asia.
– Hoitamaton maa ei ole huononpi asia kuin hoidettu!
Koirapuiston mahdollisuutta pohdittiin, mutta sen liepeillä liikenne ja koirien haukunta voi olla ongelma.
Koiran kakat ovat ikävän yleisiä rannalla, koska se ehkä mielletään “vapaaksi” alueeksi.
Ryhmätyön tuloksena synnytetään selvitys ja suunnitelma, olisiko se kuvallinen? Miten toteutetaan?
Tiina-Liisa Aalto
Muotoilutoimisto
Näkemys Oy
Hirvikatu 28 B 5
33240 Tampere
Gsm 040 5049255
tiina-liisa.aalto[at]kolumbus.fi