Hae tapahtumakoosteita

Pelastetut kaunottaret Piirussa - vielä muutaman päivän

Rakennuskulttuurikeskus Piiru - 31.3.2019 av. ti -to 9 - 14. Valokuvissa kansalaisaktivismin voimin Tampereella pelastettuja rakennuksia ja niiden suojelijoita.

Kesällä 2018 Kulttuuritalo Laikussa avautuneen kiertävän näyttelyn tarkoituksena on toimia täydentävänä kommenttina Vapriikin Kadonneet kaunottaret näyttelylle.

Pelastetut kaunottaret kertoo rakennushelmistä, jotka on saatu pelastettua kanslaisaktivismin voimin ja samalla vihjata myös niistä rakennuksista jotka vielä odottavat pelastamista.

Laikun näyttely koostui Veera Salmion ja Alberto Rezan ottamista valokuvista ja videoista. Lisäksi nähtävillä on jokaisen rakennuksen tarina ja suojeluprosessista kertova kirja.

"Haluamme kertoa, keitä ovat olleet ihmiset suojeluprosessien takana. Asiat eivät vain tapahdu, vaan takana on valtava määrä vaivannäköa", sanoi kuvataiteilija Veera Salmio Aamulehden haastattelussa.

Näyttely kertoo tarinaa siitä, miten nykyään arvostetut rakennukset on nähty samanlaisina rapistuneina rötösköinä kuin esimerkiksi Tavara-asema nyt. Telakan rakennus toimi pitkään varastona. Teatteriväki remontoi sen talkoovoimin ja materiaalia kerättiin esimerkiksi purkutaloista tai saatiin lahjoituksina.

Näyttelyn kohteet: Kauppahallin virastotalo, Telakka, Tallipiha, Rajaportin sauna, Pyynikin panimon konttori, Näsilinna, Hirvitalo, Annikin puukortteli, Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Tavara-asema ja Morkku.

Miten Telakka syntyi? Miten Annikin puukortteli saatiin säilytettyä? Miten kauppahallin virastotalon valtaajat muistelevat noita aikoja 37 vuotta sitten? Mitä kaikkea tavara-aseman puolustamiseksi on tehty viime vuosina?

Valokuvateosten ja videon lisäksi näyttelyssä on kohdekansiot jokaisesta rakennuksesta.

© Asko Parkkonen