Pieni punainen kirja,Pispalan  kulttuuriympäristöohjelma

Piirros © Hanna- Tuulikki Andrews

Pispalan kulttuuriympäristön arvot - Rakennusperintöpäivät 2004

13.9.2004 Pispalan asukasyhdistys järjesti perinteisen Euroopan rakennusperintöpäivien (ERP) tapahtuman ja sen yhteydessä kävelykierroksen, jolla tutustuttiin itäisen Pispalan ja Tahmelan rakennusinventointi kohteisiin ja arvoalueisiin. Kierrokselle osallistui yli 30 henkeä ja keväällä 2004 pidetyn kävelyn tapaan se osoittautui hyväksi tavaksi inventointikohteisiin tutustumiseksi ja Pispalan kulttuuriympäristön asukasarvojen kartoittamiseksi.

Kysymys arvoalueiden rajauksista

Rajaportin saunan esimerkillisestä pihamiljööstä siirryttiin toiseen, yksityisempään, mutta samalla tavalla viehättävään pihaympäristöön Rajaportin kadulle. Arvoalueiden aluerajaus herätti jälleen keskustelua. Oliko rajauksella tarkoituksellisesti pyritty luomaan mahdollisimman pieniä alueita, vai haluttiinko ne kohdentaa vain johonkin tiettyyn paikan nimeen? Rajaportinkadun ja Rinnekadun välissä nimittäin on useita kiinteistöjä, jotka luontevasti voisivat kuulua arvoalueeseen.

Sama, joskin huomattavasti mittakaavaltaan merkittävämpi huomio tehtiin Pispalanharjun ja Pispankadun arvoalueista. Molemmat voisivat olla huomattavasti laajempia. Mikäli alueella on sille sopimattomia rakennuksia, voitaisiin kyseisen kiinteistön kohdalle jättää aukko, tai vielä tärkeämpää, merkitä erityisiä suosituksia miljöön harmoniaa rikkovan rakentamisen korjaamiselle ja uudisrakentamiselle.

Vallikadun varren ja Hirvikadun ja Vallikadun kulmauksen jäämistä arvoalueluokituksen ulkopuolelle pidettiin puutteena. Varalankadun länsiosa on Pispalan hienoimpia katutiloja, kun taas Hirvikadun päässä sijaitsevat alueen vanhimmat jäljellä olevat rakennukset, joista kaikkia ei ole edes inventoitu.

Tahmelan mutkan arvoalue on suurimmalta osalta puistoa, mikä toivottavasti ainakin puoltaa puiston säilymistä. Alueen osaksi oltiin hyväksyväisiä ottamaan jopa yhtä uudiskiinteistöä, jota pidettiin mittakaavaltaan esimerkillisenä toteutuksena muuten mahtipontisessa Tahmelassa.

Ansionkalliolla tutustuttiin muun muassa hienosti alueen vanhaa rakennuskantaa hyödyntävään laajennukseen ja toisaalta poistavaa saneerausta edustavaan perinteisempään rakentamiseen. Ansiokallion laki säilynee rakentamiselta, vaikka alue muuten onkin muuttunut "luotaantyöntäväksi porhoghettoksi".

Tahmelan rannan arvoalueella havainnollistui Pyhäjärvenranta-alueen luonnon rikkaus ja toisaalta yksityisten etujen vaatimukset järvinäköalojen suhteen. Alueen asukkaat ovat saaneet kaupungin myöntymän rantametsikön hoitohankkeeseen, joka vaikuttaa lähinnä maiseman avausprojektilta.

Yksityisen edun nouseminen yleisen edelle näkyy myös ranta-alueen yksityistymisenä. Järven päälle on rakennettu luvatta laitureita ja muita rakennelmia, jotka tekevät yleisestä alueesta niin yksityisen tuntuisen, ettei sen käyttö enää tunnu luontevalta. Rakennuskannaltaan alue on vastakohtaisuudessaan viehättävä. Vanhojen Terijoki huviloiden rinnalla on ympäristöstään täysin piittaamatonta tasakattorakentamista. On suuri menetys, mikäli Tahmela leikataan Museoviraston esityksen mukaisesti pois valtakunnallisesta aluerajauksesta. Maisemallisten ja järven rannan käyttöarvojen kannalta Tahmela on erottamaton osa Pispalaa.

Kierroksen aikana käytiin tutustumassa muutamissa yksityiskodeissa, mikä osallistujien mukaan kannusti itse omien korjaushankkeiden toteuttamiseen. Kierros päättyi Kurpitsatalolle, missä sijaitsevassa korjausrakentamisen neuvontapisteessä oli mahdollista tutustua Talon henki-näyttelyyn.

Sivun alkuun