Pispalan portaat
Ajankohtaista otsikkokuva
päivitetty 14.12.2017

Rajaportilla Joulusauna

Kauneimpien joululaulujen hyvinpitelyä löylynlyöminä!

Harjun seurakunnan kaikille avoin joulusauna torstaina 21.12. Kauneimmat joululaulut klo 16, sauna lämmin klo 19 asti. Pyyhe mukaan, seurakunta tarjoaa löylyt. Sauna- yhdistyksen jouluaaton sauna sunnuntaina 24.12 klo 12-18.

Pispalalainen-lehti

Pispalalainen-lehden numero 1/2017 ilmestynyt. Haastattelussa muun muassa K-Market Tahmelan uusi vetäjä Henri Järvinen sekä oman Välilevyn tehnyt Selkä Pulkkinen. Lehtien näköisversiot (pdf) 2000-luvun alusta lähtien verkkopispalalaisessa ».

Pispalan tapahtumakalenteri

Syksyn 2017 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa syksyn tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin. Katso syyskalenterista.

Pispalan uusi asemakaava.

Asukastyöryhmien yhteisestä tietopisteessä eri tahojen muistiot, arvioinnit ja visiot tulevaisuuden Pispalasta sekä kaavakannanotot. Työryhmien tietoarkistoon.

Toimitilat

Pispalan Haulitehdas Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin ylläpitämä juhla-ja kokoustila.

Pispalan kirjastotalo Pispalan kirjastoyhdistyksen lainauspalvelut sekä tapahtuma- ja kokoustilat.

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo Pispalan kulttuuriyhdistyksen tapahtuma-ja näyttelytila.

Rajaportin sauna Pispalan saunayhdistyksen ylläpitämä sauna-ja kahvilakortteli.

Kurpitsatalo Kurpitsaliikkeen tapahtuma -ja palvelukeskus.

Rakennuskulttuurikeskus Piiru Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen korjaus- ja koulutuskeskus ns. Uittoyhdistyksen talolla.

Tapahtumat

Pispalan karnevaalit Karnevaaleja on juhlittu vuodesta 1982 lähtien joka vuosi.

PispalaFolk Akustista kauneutta Tahmelan rannassa vuodesta 2001.

Pispala Vilkkari Off Pispalan kirjastotalon ja Hirvitalon elokuvatapahtuma on uusin jäsen vuosittaisten tapahtumien sarjassa.

Pispalan talvitempauspäivä Saunasaaren edustalla sään salliessa - After Ski sisätiloissa.

Kulttuuriperintöarkisto

Punainen Pispala-verkkosivusto Uusittu ja täydennetty. Kertomus työväenliikkeen toiminnasta 1900-luvun alusta 1950-luvulle. Kuvaus keskittyy pääasiassa Pispalan työväentalon ja Pispalan työväenyhdistyksen toiminnan ympärille. Tekstiä täydentää työväenyhteisön keskeisiä toimintapaikkoja kuvaava kartta sekä monipuolinen, osin harvinainenkin, kuva-aineisto.

Pispalan valokuvia Kuvia Pispalan tapahtumista, maisemasta ja paikoista 1960-luvulta 1980-luvun loppuun. Kuvat ovat pääosin asukkaiden itsensä ottamia.

Pieni punainen kirja - verkkosivusto Pispalan rakennettuun ympäristöön ja maisemaan liittyvää kulttuuriperintöä kartoittaa ja kokoaa Pieni punainen kirja-niminen kulttuuriympäristöohjelma.

Pispalan rakennustavat-verkkosivusto Kulttuurimatka pispalalaisen rakentamisen dna:n, niihin perusominaisuuksiin jotka ovat tuottaneet monimuotoista ja rikasta miljöötä.

Uutta viikkottain
päivitetty 14.12.2017

Viikko 49

Reippailulenkki Pispalan maisemaan

Klikkaamalla kuvaa näet reittikartan.

Joulukalenteri-ikkunat tuovat valoa pimeyteen. Ensimmäinen luukku avautui joulukuun alussa Pispalanvaltatie 56:ssa. Viimeinen avautuu jouluaattona Selininkadulla Tahmelassa. Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Kohteet sijaitsevat laajalla alueella Pispalanharjua. Reittikartassa myös ikkunan avautumispäivät. Lisätietoa ja kuvia avautuvista ikkunoista facebookissa.
Pispalan joulukalenteri-ikkunat »

Viikko 48

Joulumarkkinat Haulitehtaalla

Markkinapäivät 12.-13.12. Klikkaa kuvaa.

Pispalan yhdistysten yhdessä järjestämät ohjelmalliset suurmyyjäiset. Yli 25 myyjää. Tarjolla lähes kaikkea jouluista. Musisoimassa muun muassa lastenorkesteri Höpinätötterö, hieman vanhemmille Tampere Underground Orchestra. Kirjailija Kristiina Harjula kertoo uusimman romaaninsa Samettiruusuja Harjutiellä taustoista.
Kuvia joulumarkkinoista »

Viikko 44

Dia de los muertos - kuolleitten buffet

Hirvitalolla Pyhäinpäivää ja/tai kekriä juhlistetaan monipuolisella kattauksella vegaanisia meksikolaisia ruokia, kaakaota ja jälkiruokaa. Tapahtumaan toivotaan ennakkoon paikkavarauksia. Tunnelmaa Kuolleiden päivään elävien ja edesmenneiden ystävien ja sukulaisten seurassa tarjoaa Inka Niemi esittäen elävää musiikkia. Varaukset ja buffetmenu Hirvitalon sivuilta.
Kuolleitten buffetmenu Hirvitalo »

Viikko 44

Pub Kujakolli 25vee 3.11. klo 19

Pub Kujakolli on toiminut Tahmelan Liikekeskuksessa neljännesvuosisadan, vuodesta 1992 lähtien. Ensimmäisessä vaiheessa pubia vetivät Pirkko ja Jokke Salosaari, sitten Tuula ja Puro. Uusin vaihe alkoi vuonna 2007. Pubia laajennettin, määrättiin savuttomuus sisätiloihin ja lopulta anniskeluoikeuksissa Kujakolli kohosi A-luokkaan. Syystäkin on aihetta juhlaan! Tapahtumakalenterissa lisää tulevista livekeikoista.
Pispalan tapahtumakalenteri »

Viikko 43

Pispalan uuden kirjaston avajaiset 3.11 klo 17!

Pispalan kirjasto muutti kesällä Tahmelanmutkasta Pispalanvaltatien varteen, lähelle Pispalan Pulteria. Kirjasto on ollut auki syyskuusta lähtien. Virallisissa avajaisissa uusien tilojen ja kokoelmien esittelyä, teatteria ja musiikkia. Tarjolla kahvia, teetä, kakkua - myös gluteeniton vaihtoehto. Tulevista tapahtumista lisää tapahtumakalenterissa ja Pispalan kirjaston verkkosivuilla.
Pispalan tapahtumakalenteriin »

Viikko 42

Pispala-ilta Metsossa 16.10. klo 18

Metson Lehmus-salissa esitellään Seppo Viidan toimittamat Lauri Viidan kirjeet ja Kristiina Harjulan teos Samettiruusuja Harjutiellä. Viidan runoja illassa tulkitsevat näyttelijät Ahti Jokinen ja Sanna Majanlahti. Illan aikana nähdään myös Jarmo Janssonin Pispala-kuvien esitys. Vapaa pääsy!
Lauri Viita-ilta »

Viikko 40

Täsmäteatterin Uittovoima-näytelmä

Kehutussa Uittovoima-näytelmässä Pispalan uittotunneli toimii paitsi näyttämöna, myös yhtenä päähenkilöistä. Tunneli muuttuu esityksessä unohdetusta betoniputkesta toiseksi todellisuudeksi. Uittovoima käsittelee toivoa ja talkoohenkeä tunnelia rakastavien henkilöiden kautta. Katso jäljelläolevat esitykset Täsmän verkkosivuilta.
Täsmäteatterin Uittovoimaa »

Viikko 35

Kirjasto rokkaa Vastavirta-Klubilla lauantaina 2.9.2017

 • Pub Yläkerta klo 18 - 21 (ilmainen)
 • Cohtaus
 • Peltilelut
 • Bad And The Bone
 • Meta plays Project 2
 • Cause For Effect
 • Alakerta klo 21 alkaen (6 €)
 • APS4
 • The Einsteins
 • Hullut Päivät
 • Meta plays Project 2
 • UTU

Illan tuotto Pispalan Kirjastolle!

Jokaisessa bändissä on mukana joku Pispalan Kirjastoyhdistyksen aktiiviporukasta!

Pispalan saunafestivaali kurpitsatalon rannassa lauantaina 2.9.2017

Mukana ainakin

 • majasauna
 • peräkärrysauna
 • telttasaunoja
 • pakusauna
 • yrttihöyrysauna
 • saunaveistos Tulenpitäjä

Esiintymässä

 • Huojuva Komppi
 • Jukka Hynninen
 • Juho Ylinampa
 • Anniina & Risto
 • Lepolan akka ja kulkutauti
 • Dj Bucovina

Pääsylippu 10€ jolla pääsee saunomaan kaikissa festivaalin saunoissa, lipun voi lunastaa paikan päällä

Lue lisää

Viikko 31

Pispala Folk 2017

Pispala Folk sunnuntaina 6.8. klo 11 - 20 Tahmelan Ranta. Illalla folk-klubit Pub Kujakollissa ja Vastavirrassa.
Kovatasoinen livekattaus. Viitisentoista orkesteria tai artistia. Folkit alkaa lasten SirkusrakkausPumPum-rantajuhlalla ja päättyy yöllä aikuisten klubimeininkiin folkjatkoilla. Tahmelan rantalavalla muun muuassa flamencotanssijoilla vahvistettu Rumba Tre, kummeli Heikki Hela, jouhikkoshamaani Pekko Käppi, kitaristivelho Jukka Nousiainen, multipercussionisti Risto Ylihärsila. Ja ikäänkuin Suomi 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi, improvisaation mestarit, jazzpianisti-säveltäjä Heikki Sarmanto ja huilisti-tenorisaksofonisti Juhani Aaltonen. Älkää missatko!
Pispala Folk 2017 ohjelma »

Viikko 27

Birckala-näyttely ja Muinaismarkkinat

Vapriikin hieno Birckala 1017-näyttely painottuu myöhäisrautakaudelle, mutta ulottuu myös keskiajalle. Näyttelyn visuaalista ilmettä hallitsee viikinkiaikainen hämäläiskylä (Birckala), jonka pohjalta kasvoi keskiaikainen Pirkkalan kirkonkylä ja hallintopitäjä.
Näyttely arkeologisine löytöineen avaa kiintoisia näkymiä elämään Pyhäjärven rannalla, ja myös Pispalanharjulle, koska kannas on ollut tärkeän vesi- ja maantieliikenteen solmukohdassa. Hyhkyn ja Pispalan kylät kuuluivat Pirkkalaan varhaiskeskiajalta vuoteen 1937.
Pirkkalan Muinaismarkkinat uppoutuu rautakauden ja viikinkiajan tunnelmaan. Pohjana on alueella tehdyt arkeologiset löydöt ja tarinat. Tarjolla on mittava määrä tekemistä ja ihmeteltävää: viikinkileiri, käsityöläismarkkinat, taikuutta, musiikkia ja teatteria, kädentyöpajoja lapsille ja aikuisille, asiantuntijaluentoja ja opastettuja kierroksia muinaisjäännösalueella. Tapahtumapaikkana Reipin museo ja Reipin tila.
Birckala 1017-näyttely »
Pirkkalan Muinaismarkkinat 15.-16.7.2017 »

Viikko 25

Tampere Underground Juhannus

Musiikkifestivaali Hiedanrannassa perinteisinä juhannus- päivinä pe-la 23.-24.6. Festivaaliavaus jo torstaina Vastavirta-klubilla, päätöspileet sunnuntaina. Vastavirran lavalla muun muassa Vastavirta-orkesteri.
Hiedanrannassa ei ole ravintolapalveluita, mutta kuitenkin vapaa pääsy. Kolmella lavalla yhteensä yli kolmekymmentä orkesteria tai artistia. Muun muassa Tampere Underground Orchestra featuring Hannibal and Mara Balls. Lisäksi performansseja, runoutta ja teatteria tapahtuma-alueella.
Tampere Underground Juhannus ohjelma »

Viikko 21

Tampere kitarafestivaali

Pohjoismaiden suurin klassisen kitaran festivaali käynnistyy kesäkuun alussa. Tarjonta ei ole enään pelkkää klassista vaan mukana on monipuolinen kattaus eri tyyleihin. Muun muassa vuoden kitaralähettilääksi nimetty Dave Lindholm esiintyy SF-Blues kokoonpanon kanssa Tampere-talon pääjuhlassa.
Festivaali levittäytyy pitkin Pirkanmaata, mutta myös Pispalassa tapahtuu. Tahmelassa asuva festivaalijohtaja Tomi Tolvanen tuo Pub Kujakolliin keskiviikkona 7.6. huippukitaristi Otto Tolosen ja lauantaina 10.6. Rajaportille Suomalaisen Saunan päivänä norjalais-brasilialais-mozambikilaisen Freedoms Trion. Perinteiset päätösjamit yllätysesiintyjineen Kujakollissa sunnuntaina 11.5. klo 16. Ja kaikki tämä ilmaista. Kannattaa tsekata.
Tampere Guitar Festival ohjelma »

Viikko 20

Pispalan Karnevaalit

Pispalan 36. karnevaalit lauantaina 20.5. klo 11-02 sekä jatkot sunnuntaina 21.5. klo 18.
Tapahtumakalenteri »
http://www.pispala.fi/karnevaalit/ »

Viikko 18

Pispalan Vappu 2017

Kultuuriyhdistys Moukari ja Korttitalo ry:n vappujuhla 1.5 klo 14 - 20 Pispalan harjulla Pyykkipuistossa.
Vappu-juhlan Facebook-sivut »

Viikko 17

Perinteiset vappuaaton tanssit Haulitehtaalla

Jos et muuta keksi vappuna, tule Haulitehtaalle tanssimaan. Osoite Haulikatu 8. Järjestäjänä Pispalan Musiikkiyhdistys ry ja Pispalan Moreeni ry
Vapputanssien esite »

Viikko 11

Pispala Vilkkari OFF 11.-12.3.

Tampereen Elokuvajuhlien oheistapahtumaksi jo vuonna 2006 syntynyt Pispalan oma elokuvajuhla palaa kehiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja komeasti palaakin.Yli 20 lyhytelokuvan kokonaisuus peilaa Pispalaa, niin elokuvasisällöllisesti kuin tekijyydenkin kanteilta.Erikoisesityksinä Raken Pispala Special, Katariina Lillqvistin uusin animaatio Radio Dolores sekä Jussi Kareliuksen musiikkivideot.Kevään 2017 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa kevään tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin.
Pispala Vilkkari OFF 2017 ohjelma »
Radio Dolores Tampereen Elokuvajuhlilla »

Viikko 8

Pispala 80 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun pispalalaiset huomasivat olevansa kaupunkilaisia. Vuoden 1937 kaupunki- liitoksessa ns. läntiset kaupunginosat, jotakuinkin muinainen Harjun Jakokunta, tuli liitetyksi Tampereeseen.Pispalan Moreeni juhlistaa tapahtumaa elokuussa Pyynikin ulkoilmateatterissa järjestettävällä tilaisuudella. Mutta jo nyt on ilmestynyt Pispala 80 vuotta - juhlasivusto, jossa joka viikko esitellään jotain Pispalaan tai sen historiaan liittyvää asiaa. Käykääpä katsomassa, mitä Opi Pispalaa - oppitunti 8/52- kertoo Olavi Virrasta!
Pispala 80 vuotta Tamperetta »

Viikko 3

Sivistys kovana arvona

Pispalanharjun maisemissa asusteleva teatteriohjaaja Juha Hurmeen mielestä on olemassa talouttakin kovempi arvo, nimittäin sivistys. Kirjastoyhdistyksen ja Entiset nuoret-verkoston järjestämä tilaisuus on varmasti kiintoisa, myös esityksellisesti. Valittiinhan Hurme jokin aika sitten Suomen puhujamestariksi.
Sivistys kovana arvona Telakalla ti 17.1. klo 18 »

© Pispalan asukasyhdistys