Ajankohtaista.GIF (2836 bytes)
  päivitetty 13.3.2017

 

Reiska Höntsyt-Niämelä Memorial 18.3.


Pirä, pura ja vedä! ReiskaHöntsyn MM-kisat Koulukadun kentällä 18.-19.3. Tapahtuma haluaa muistaa myös edesmennyttä puuhamiestä Jari Niemelää. Avajaiset lauantaina 18.3. klo 12. Pispalaa kisoissa edustaa Tahmelan Vesa. Klikkaa kuvaa.
Pispalalainen-lehti
Pispalalainen-lehden syysnumero 2/2016 ilmestynyt. Lehtien näköisversiot (pdf) verkkopispalalainen osiossa.
Pispalalainen-lehdet.

Pispalan tapahtumakalenteri

Kevään 2017 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa kevään tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin.
Katso kevätkalenterista.

Pispalan uusi asemakaava.

Asukastyöryhmien yhteisestä tietopisteessä eri tahojen muistiot, arvioinnit ja visiot tulevaisuuden Pispalasta sekä kaavakannanotot.
Työryhmien tietoarkistoon.

Toimitilat

Pispalan Haulitehdas
Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin ylläpitämä juhla-ja kokoustila.
Pispalan kirjastotalo
Pispalan kirjastoyhdistyksen lainauspalvelut sekä tapahtuma- ja kokoustilat.
Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo
Pispalan kulttuuriyhdistyksen tapahtuma-ja näyttelytila. Rajaportin sauna
Pispalan saunayhdistyksen ylläpitämä sauna-ja kahvilakortteli.
Kurpitsatalo.
Kurpitsaliikkeen tapahtuma -ja palvelukeskus.
Pispalan Teatteri
Pispalan teatteriyhdistyksen tapahtumakeskus.
Rakennuskulttuurikeskus Piiru
Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen korjaus- ja koulutuskeskus ns. Uittoyhdistyksen talolla.

Tapahtumat

Pispalan karnevaalit
Karnevaaleja on juhlittu vuodesta 1982 lähtien joka vuosi.
PispalaFolk
Akustista kauneutta Tahmelan rannassa vuodesta 2001.
Pispala Vilkkari Off
Pispalan kirjastotalon ja Hirvitalon elokuvatapahtuma on uusin jäsen vuosittaisten tapahtumien sarjassa.
Pispalan talvitempauspäivä
Saunasaaren edustalla sään salliessa - After Ski sisätiloissa.

Kulttuuriperintöarkisto.

Pispalan kirjastotalo kokoaa paikalliseeen historiaan liittyvää arkistoa. Uusimpia verkkojulkaisuja:
Punainen Pispala-verkkosivusto
Uusittu ja täydennetty. Kertomus työväenliikkeen toiminnasta 1900-luvun alusta 1950-luvulle. Kuvaus keskittyy pääasiassa Pispalan työväentalon ja Pispalan työväenyhdistyksen toiminnan ympärille. Tekstiä täydentää työväenyhteisön keskeisiä toimintapaikkoja kuvaava kartta sekä monipuolinen, osin harvinainenkin, kuva-aineisto.
Pispalan valokuvia.
Kuvia Pispalan tapahtumista, maisemasta ja paikoista 1960-luvulta 1980-luvun loppuun. Kuvat ovat pääosin asukkaiden itsensä ottamia.
Pieni punainen kirja - verkkosivusto.
Pispalan rakennettuun ympäristöön ja maisemaan liittyvää kulttuuriperintöä kartoittaa ja kokoaa Pieni punainen kirja-niminen kulttuuriympäristöohjelma.
Pispalan rakennustavat-verkkosivusto.
Kulttuurimatka pispalalaisen rakentamisen dna:n, niihin perusominaisuuksiin jotka ovat tuottaneet monimuotoista ja rikasta miljöötä.


 

  uutta2.gif (2780 bytes)
  päivitetty 6.3.2017.

Viikko 11
Pispala Vilkkari OFF 11.-12.3.
Tampereen Elokuvajuhlien oheistapahtumaksi jo vuonna 2006 syntynyt Pispalan oma elokuvajuhla palaa kehiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja komeasti palaakin. Yli 20 lyhytelokuvan kokonaisuus peilaa Pispalaa, niin elokuvasisällöllisesti kuin tekijyydenkin kanteilta. Erikoisesityksinä Raken Pispala Special, Katariina Lillqvistin uusin animaatio Radio Dolores sekä Jussi Kareliuksen musiikkivideot.
>> Pispala Vilkkari OFF 2017 ohjelma
>> Radio Dolores Tampereen Elokuvajuhlilla
Viikko 8
Pispala 80 vuotta
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun pispalalaiset huomasivat olevansa kaupunkilaisia. Vuoden 1937 kaupunki- liitoksessa ns. läntiset kaupunginosat, jotakuinkin muinainen Harjun Jakokunta, tuli liitetyksi Tampereeseen.
Pispalan Moreeni juhlistaa tapahtumaa elokuussa Pyynikin ulkoilmateatterissa järjestettävällä tilaisuudella. Mutta jo nyt on ilmestynyt Pispala 80 vuotta - juhlasivusto, jossa joka viikko esitellään jotain Pispalaan tai sen historiaan liittyvää asiaa. Käykääpä katsomassa, mitä Opi Pispalaa - oppitunti 8/52- kertoo Olavi Virrasta!
>> Pispala 80 vuotta Tamperetta
Viikko 3
Sivistys kovana arvona
Pispalanharjun maisemissa asusteleva teatteriohjaaja Juha Hurmeen mielestä on olemassa talouttakin kovempi arvo, nimittäin sivistys. Kirjastoyhdistyksen ja Entiset nuoret-verkoston järjestämä tilaisuus on varmasti kiintoisa, myös esityksellisesti. Valittiinhan Hurme jokin aika sitten Suomen puhujamestariksi.
>> Sivistys kovana arvona Telakalla ti 17.1. klo 18
Viikko 2
Pispalan Portaat verkkosivusto toimii jälleen
Pispalan kaupunginosan verkkosivut suljettiin yllättäen elokuussa 2016. Samalla estettiin useiden pispala.fi-domainin alla olevien yhdistysten ja seurojen pääsy omille sivuilleen. Pahoittelemme kovasti tapahtunutta.
Sulkemissyy on jäänyt epäselväksi. Todennäköisesti on kyse Pispalan kumppanuus ry:n hallituksen tekemästä päätöksestä vetäytyä paikallisesta yhteisestä toiminnasta ja suuntautua johonkin ihan muuhun.
Pispalan asukasyhdistyksen toimesta verkkosivusto on nyt kuitenkin saatu avattua uudelle palvelimelle. Siirron johdosta linkityksissä saattaa alussa ilmetä toimimattomuutta.
Kevään aikana Pispalan Portaat pyritään täysin uudistamaan ja vastamaan someajan vaatimuksia.

v. 2016

Viikko 31
Muistojeni Pispala Uittotunnelilla la 6.8. klo 13-17
Ensimmäinen Muistojeni Pispala järjestettiin vuonna 2001 Viikinsaareen. Viidentoista vuoden ajan tapahtumapaikkana on ollut juuri Viikinsaari. Tänä kesänä paikkana on vähintään yhtä historiallinen Uittotunnelin seutu. Osin sen takia että Viikinsaaren tapahtumat ovat siirtyneet kaupungilta yksityiselle ja kalliimmalle Hopealinjalle. Uittotunnelin kesäkahvila ja Näsijärven ranta on hyvä valinta. Paikasta avautuu näkymiä ja muistoja tukkilais-historiaan, Hiedanrantaan ja Näsimeren ulapoille. Musiikkia, tanssia, grillausta ja tietysti legendaariset 15. Lestinheiton MM-kisat (klo 15.00). Vapaa pääsy!.
>> Muistojeni Pispala 2016 Uittotunnelilla
>> Uittotunnelin kesäkahvila
Viikko 27
Pirkkalan Muinaismarkkinat 16.7 klo 11-17
Pispalalaisista tuli tamperelaisia vasta vuonna 1937. Siihen asti Hyhky, Pispala ja Tahmela olivat kuuluneet Pirkkalaan. Ikivanha raja Vanhan Pirkkalan ja Messukylän pitäjän välillä kulki pulteri- aidan kohdalla. Millaista oli elämä muinaisessa Birkalassa? Mitä Pirkkalankylän tuoreet arkeologiset löydöt kertovat elämästä Pyhäjärven rannalla? Heittäydy hetkeksi rautakauden tunnelmaan. Käsityöläisiä, ruokaa, musiikkia, teatteria, luentoja, työpajoja, opastettuja kierroksia, miekkailua, kirkkosoutua, näyttelyitä. TKL-nysse nro 1 Suupantorille, josta palvelubussit tapahtumapaikoille Reipiin.
>> Pirkkalan Muinaismarkkinat la 16.7.2016
Viikko 10
Tampereen elokuvajuhlat
Tapahtumapaikkoina elokuvateatterit Plevna ja Niagara, Pakkahuone sekä Särkänniemen planetaario. Kansainvälisessä kisassa 60 teosta 36 maasta, kotimaisessa 42 elokuvaa. Kotimaisen palkintoraadissa tuomaroi mm. Juha Hurme. Pispalalaisittain kiintoisa on Raimo Rake Siliuksen kokoama Rake Special. Arkistojen aarteissa 100-vuotisjuhliaan viettävä Lauri Viita, 80-vuotisjuhliaan viettävä Hannu Salama sekä suomen paras runoilija Eeva-Liisa Manner.
>> Elokuvajuhlien koko ohjelma
>> Rake Special
Viikko 2
Lauri Viita Juhlavuosi
Lauri Viita täyttää 100 vuotta 17.12. Juhlavuoden kunniaksi Lauri Viita-seura järjestää vuoden aikana monenmoista mm. ViitaRockin, Pispalan Pihakirjailijafestivaalin ja Betonimylläri-konsertin. Ennen julkaisematontakin ilmestyy, jo tällä viikolla teos runoista, jotka jäivät julkaisematta. On sanottu, että Viita ei ollut kirjailija, vaan luonnonmullistus. Tähän luovaan ilmiöön tullee kiintoisia lisälehtiä juhlavuoden aikana. Kannattaa seurata!
>> Lauri Viita Juhlavuosi 2016
>> Pispalan tapahtumakalenterissa

v. 2015

Viikko 49
Joulukuun tapahtumia Pispalassa
Pub Kujakollin Itsenäisyyspäivän Jameissa juhlallinen pukeutuminen on sallittua. Lavalla Selkä Pulkkinen & Houseband ynnä lukuisat vierailijat. Suosittu Kauneimmat joululaulut-yhteislaulutilaisuus 11.12. Muista myös sekä nukketeatteri Mukamaksen että Pispalan teatterin joulunäytelmät, Haulitehtaan Joulumarkkinat, Kurpitsatalon Puurojuhla ja Rajaportin joulusaunat sekä uuden vuoden vastaanoton juhlallisuudet. Loppuvuoden menovinkit
>> Pispalan tapahtumakalenterissa
Viikko 40
Tutustu Tampere päivänä Pispalan Alakulttuuriin
Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamisasiakirjan 1.10.1779. Tänä vuonna siis juhlitaan 236-vuotispäivää. Pispalassa lauantaina Teatteri Mukamaksessa Lasten Kekkeripäivä ja yllätysohjelmaa sekä sunnuntaina Pispala Underground-kävelykierros, jossa tutustutaan alueen alakulttuuriin. Kierros alkaa Rajaportin saunalta ja päättyy Pispalan uittotunnelille.
>> Mikä on Tampere Päivä
>> Tampere Päivän ohjelma 3.-4.10.
Viikko 37
Maailmantango-festivaalit 2015
Chileläis-suomalaisen Simón Riestra Aedon johtaman yhdeksänsien Maailmantango-festivaalien teemana on tänä vuonna tangokapina ja Olavi Virta 100-vuotta. Festivaali tuo Suomeen ensivierailulle kaksi huipputason argentiinalaista orkesteria sekä kunnioittaa suomalaisen tangon ja iskelmän mestaria niin tribuuttikonsertilla kuin Wanhan Tangon SM-tanssikilpailulla. Tanssikilpailun jälkeen tangoyleisöä tanssittaa itse Eino Grön. Festivaaliin sisältyvää nykytaidetta on esillä Tahmelassa ja ennakko-ohjelmiston bändikeikkoja Vastavirta-klubilla ja Rajaportin saunalla.
>> Maailmantangon käsiohjelma (1.-30.9)
>> Maailmantangon pääohjelmiston esiintyjät (18.-20.9)
>> Wanhan tangon SM-kisat ja lavatanssit (19.9)
>> Nykytaideohjelmisto (3.-30.9)
>> Ennakko-ohjelmisto (11.-17.9)
Viikko 30
Pispala Folk 2015 su 2.8. klo 13-02
Järjestysluvultaan viidettoista PispalaFolkit sunnuntaina Tahmelan rantalavalla käynnistää Irwin Goodman tulkinnoistaan tunnetuksi tullut lauluntekijä Matti Johannes Koivu. Rantapileissä esiintyy seitsemän orkesteria tai artistia muun muassa kehuttu Jukka & Jytämimmit. Pub Kujakollin folkjameissa mm. körttiläisyydestä ammentava Kuolema Duo ja Vastavirran Folk-klubilla suomalais-senegalilainen rytmiorkesteri Saïsba. Ohjelma ja esiintyjäesittelyt PispalaFolk-sivustolla. Loppukesän muut menovinkit Pispalan tapahtumakalenterista.
>> Pispala Folk 2015
>> Pispala Folk 2015 juliste
>> Pispalan tapahtumakalenteri
Viikko 21
Kaikkien Elävien Pispala
Pispalan asukasyhdistys täyttää 40 vuotta. Yhdistys on perustettu keväällä 1975. Juhlamatineassa Pispalan kirjastotalolla la 23.5. klo 12 keskustellaan siitä, millaisessa Pispalassa viihdyt ja millaisen asukasyhdistyksen haluat? Samalla julkistetaan uudistettu Unelma Pispalasta-kirja (1992/2015). Vieraana kirjailija Kristiina Harjula. Muu Pispalan karnevaalien tarjonta löytyy nyt karnevaalisivustolta.
>> Pispalan asukasyhdistys 40 vuotta
>> Pispalan karnevaalit 2015
Viikko 20
Naiskuoro Telluksen kevätkonsertti 17.5.
Kuoro on siirtynyt Tellu Turkan jälkeiseen aikaan. Uusiksi kuoronjohtajiksi tulivat Duo Hurmeena tunnettu parivaljakko Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas. Siis uutta tuotantoa on luvassa Veisuu Keviää-konsertissa Haulitehtaalla klo 15. Kevätpuhe kirjailija, teatterimies, Suomen puhujamestari, Lause-Finlandian voittaja Juha Hurme.
>> Pispalan tapahtumia toukokuussa
Viikko 18
Wappujuhlat Pispalassa
Ei kyllä tarvi lähteä Tampereelle, niin moniaineksinen Pispalan wappukattaus on. Jo perinteisissä wappuaaton tansseissa Hauli- tehtaalla juhlayleisöä tanssittaa Kylän Miehet solistinaan Ilmo Korhonen. Vastavirta-klubin jatkoilla lavalla mm. jouhikkoshamaani Pekko Käppi ja orkesterinsa K:H:H:L. Vappupäivänä Pyykkipuiston kansanjuhlassa mm. runoilija J.K.Ihalainen, Duo Vapauttajat, Pispalan tytöt ja Heikki Salo. Illalla Vastavirta-klubin Yläkerrassa Työväenpäivän-juhla/Workers Day Party.
>> Wappuaaton tanssit
>> Pispalan Vappujuhla Pyykkipuistossa
>> Työväenpäivän-juhla Vastavirrassa
>> Vapun jatkot
Viikko 17
Vaalitulos Pispalassa
Pispalan äänikuningattereksi nousi edellisten eduskuntavaalien tapaan Vasemmistoliiton Anna Kontula. Kuitenkin Pispalan poliittinen värikartta pysyi sinivihreänä. Vihreiden ja Kokoomuksen yhteenlaskettu kannatus on vajaat 49%. Vaalien voittaja Pispalassakin oli Keskusta (+3,8). Suurimmat häviäjät SDP ja Vasemmistoliitto. Pispalassa äänestettiin aktiivisesti, luku 79,5% on Tampereen äänestysalueiden toiseksi korkein.
>> Pispalan vaalitulos tapahtumakalenterissa
>> Eduskuntavaalit 2015 Tampere
Viikko 10
Lyhyestä filmi kaunis
Vielä ehtii. Talvikisaputkesta lyhytelokuvaputkeen ja takaisin. Filkkarit kestää sunnuntaihin asti. Liikunnan ja elokuvan yhdistelmää voi kokea vaikkapa A Wall is a Screen-esityksessä, jossa lyhäreitä heijastetaan tamperelaistalojen seiniin. Kävelykierros alkaa Väinö Linnan aukiolta perjantai-iltana. Filkkariteemoina mm. Aasia ja Berliini. Festivaalirungon muodostaa kuitenkin kotimainen ja kansainvälinen kilpailu. Kilpailussa mukana myös ex-pispalalaisten Katariina Lillqvistin (Babybox) ja Hanneriina Moisseisen (Syntymäpäivä) uusimmat teokset.
>> Tampere Film Festival 4.-8.3.
>> Valkokankaana kaupunki
>> Kilpailunäytökset
Viikko 7
Ravintolapäivä laskiaissunnuntaina 15.2.
Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jonka aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita päivän ajaksi. Päivän tarkoituksena on pitää hauskaa, jakaa uusia ruokakokemuksia sekä nauttia yhteisestä ympäristöstä porukalla. Pispalassa voi törmätä persoonallisiin makuelämyksiin ainakin Pispalanharjulla, Tahmelan Selininkadulla ja Tahmelan rannassa. Lähde liikkeelle! Sunnuntaiksi on luvassa talvinen ja aurinkoinen pakkassää. Ravintolapäivän kartta opastaa.
>> Cafe Tiibet Pispalanharjulla
>> Dyykkiköökki - roskasta gourmeeksi! Mahdollisuuksien tila
>> Kalaa keittiön lattian alta! Pyhäjärven ranta
>> Tahmelan Vesan Laskiaisrieha
Viikko 6
Tampereen kuva
Ahjolan kansalaisopisto tarjoaa talven aikana monipuolisen kattauksen kursseja ja harrastetyöpajoja. Kaikille avoimessa yleisluentosarjassa Haulitehtaalla tutkimusmatkailija Jari Niemelä etsii kadonnutta Tamperetta. Sarjaan sisältyy myös luentokävelyt Pyynikin ja Pispalan rinteille. Luennot kerran kuukaudessa keskiviikkoisin. Myös nukketeatteri Mukamaksen kevätkausi on alkanut Hiirulainen ja uudet luistimet esityksillä. Helmikuussa kehrätään Mukamaksen Pispalan teatterissa. Vaihtoehtoisia kuvia löytyy Hirvitalolta. Route Couture-taideprojekti pukeutuu turkiksiin ja tutkii muodin kuvastoa.
>> Ahjolan Kansalaisopisto
>> Teatteri Mukamas
>> Pispalan nykytaiteen keskus

v. 2014

Viikko 40
Tampere Päivä 4.-5.10
Tampere juhlii 235-vuotispäiväänsä. Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamisasiakirjan 1.10.1779. Tämän kunniaksi Tampere juhlii erilaisin tapahtumin lokakuun ensimmäisenä päivänä ja sitä lähimpänä viikonloppuna.
Pispalan alueella tapahtumia erityisesti sunnuntaina 5.10. Uittotunneli ja kahvila on auki kävelijöille ja pyöräilijöille, Varalan Urheiluopistossa liikunnallinen perhetapahtuma sekä Pispalan kirkossa Varikkomessu, uudenlainen jumalanpalvelus. Uutuutena opastetut bussi- ja kävelykierrokset. Pispala underground kävelykierros vie tutustumaan Pispalan vilkkaaseen alakulttuuri- elämään. Lähtö Rajaportin saunalta su klo 12.
>> Tampere Päivän ohjelma
>> Pispala underground-kävelykierros
Viikko 37
Maailman laidalla
Monipuoliseksi tapahtumaksi laajentuneen Maailmantango-festivaalin teemana tänä vuonna on Laitakaupungin laulut. Festivaali on käynnistynyt Tampereen laidoilta ja suuntaa kohti keskustaa. Laitakaupungin kuvia on nähtävissä Pispalan kirjastotalolla, Hirvitalolla ja Vastavirta-klubilla. Laitakaupungin lauluja kuultavissa Vastavirran Yläkerrassa ja Rajaportin saunalla. Rajaportilla vietetään myös festivaaliin sisältyvää olut tasting-tapahtumaa. Pääjuhlan pispalaisittain kiinnostavin setti on tango-ilta Klubilla, jossa Surffiveikot kohtaa Katwin ja Ville Leinosen.
>> Laitakaupungin kuvat
>> Laitakaupungin laulut
>> Taidevaltaajat
>> Viini- ja olutfiesta
>> Päätapahtuman esiintyjät
Viikko 35
Työväen kirjallisuuden päivä la 30.8.
Työväenmuseo Werstaalla kysytään miten hyvinvoinnin teema näkyy suomalaisessa kirjallisuudessa? Mitä tarkoittaa suomalainen hyvinvointi vuonna 2014? Vieraana muun muassa uuden Hakemisen riemu-romaanin julkaissut "Pispalan profeetta" Hannu Salama, jota haastatellaan teemalla "50-vuotias Juhannustanssit: Hyvinvointivaltion mustamaalaustako?". Werstaan työväentalon salissa julkaistaan myös Uusi Osuuskunta-kirja. Kirjan tekijöiden bileissä illalla Vastavirta-klubilla esiintyy muun muassa Hannibal Joku Roti Records Osuuskunnasta.
>> Työväen kirjallisuuden päivä 2014
Viikko 34
Laitakaupungin laulut
Pispalan kirjastossa la 23.8. klo 14 pidettävä Legioonateatterin lauluntekopaja on osa Maailmantango-festivaalien Kaihoa ja gangstaa-työpajasarjaa. Näihin voi tuoda omia sanoituksia ja sävellyksiä – tai molempia – Legioonateatterin orkesterin työstettäväksi. Parhaat laulut esitetään Maailmantangon päätösklubilla Telakalla. Niitä tulkitsevat Katwi ja Legioonateatterin näyttelijät.
>> Laitakaupungin laulut kirjastoissa
Viikko 31
Pispala Folk 2014 Tahmelan rannassa su 3.8
Rento ja ihmisystävällinen koko perheen folktapaus järjestetään nyt neljännentoista kerran. Kaikkina näinä vuosina musiikillinen linja on pyrkinyt olemaan kahlitsematon ja yllätyksellinen. Niinpä tänä kesänä lavalle nousee muun muassa Atomirotta sekä radio Suomessa sunnuntaiaamuisin ilman paitaa ihastuttanut ja vihastuttanut Pauli Hanhiniemi yhdessä kontrabasisti Ville Rauhalan kanssa. Rantapileet alkavat klo 13. Folkjatkot Pub Kujakollissa ja Vastavirta-klubilla klo 20 jälkeen.
>> Pispala Folk 2014 juliste
>> PispalaFolk-verkkosivut
Viikko 24
Viikinsaaren kesä
Perinteinen kesänviettopaikka siirtyi taannoin Tampereen kaupungilta Suomen Hopealinja Oy:n hallintaan. Uudistuneen saaren virallisia avajaisia vietetiin la 14.6. tuplajuhlina. Samalla oli nääs kaupunkilehti Moron 30-vuotisjuhlapäivä, jota juhlittiin muun muassa Lemmenpolun avajaisilla. Juhannuksena kokko ja juhannustanssit. Muusta kesätarjonnasta kannattaa Pispalan näkökulmasta bongata tukkijätkä, eräopas Harri Viitasen tukinuiton ja Uittotunnelin historiaan liittyvät tarinatuokiot kesä-heinäkuussa sekä Muistojeni Pispala-päivä elokuun ensimmäisenä lauantaina. Saaren tapahtumakesä päättyy elokuun lopulla Aarne Tenkasen rapujuhliin.
>> Viikinsaaren kesä 2014
Viikko 23
Leikin varjolla tanssin riemuun
Annikin runofestivaali lauantaina 7.6. on poikkitaiteellinen tapahtuma, joka leikin varjolla kokoaa runoilijoita, räppäreitä, muusikoita, kirjailijoita, kuvataiteilijoita Annikin puukorttelin intiimiin tilaan. Monipuolista runoilijakaartia täydentää proosatauot (mm. Finlandia -voittaja Riikka Pelo), runouden ja kuvataiteen kohtaamiset toimittaja Minna Joenniemen johdolla sekä lasten tapahtumat. Noin 2500 eri ikäistä tanssijaa kokoava SottiisiMoves on tapahtuma, jossa perinteinen Pispalan Sottiisi ja Nuori Kulttuuri Moves-tanssikatselmus yhdistyvät. Pääjuhlassa Hetken aikaa - tanssin taikaa 15.6. Pyynikin urheilukentällä uppoudutaan hetkellisyyteen.
>> Annikin runofestivaali 7.6.
>> SottiisiMoves 11.-15.6.
Viikko 22
Fynkya Buddhaa ja klassisen kitaran taitureita
Fynky Buddha Festivals on pispalalaisen Timi Härkösen luotsaama musiikkitapahtuma, jossa ainoa kriteeri on, että musiikin on oltava hyvää, tyylikästä ja mielenkiintoista. Viikonloppuna luvassa viisi artistia ja tanssijatkot, joukossa Timin oman yhtyeen Buddha Surfersien ensilevyn julkistamiskeikka Klubilla. Tahmelalaisen Tomi Tolvasen pohjoismaiden suurin klassisen kitaran festivaali viettää jo 10-vuotisjuhlia tasokkaalla ohjelmistolla. Päävieraana kitaristitaituri Al Di Meola yhtyeineen. Viikon mittaiset juhlat huipentuu päätösjameihin Pub Kujakollissa su 8.6 klo 17.
>> Funky Buddha Festivals 30.-31.5.
>> Tampere Guitar Festivals 31.5.-8.6.
Viikko 20
Kansainvälinen nukketeatterifestivaali
Nukketeatterin taikavoimaa lapsille ja aikuisille. Niin, myös aikuisille. Aikuisten nukketeatterissakin on kyse siitä maagisesta ihmeestä, kun näyttelijä herättää elottoman nuken henkiin. Festivaalivieraita Sloveniasta, Tsekistä, Kanadasta ja Ranskasta. Esityspaikkoina Mukamaksen Pispalan teatterin lisäksi Hällä-näyttämö ja Tutkivan teatterityön keskus.
>> Mukamas 2014 festivaali
>> Aikuisten nukketeatteria
Viikko 18
Pispalan Vappu 2014
Wappuaaton tanssien jälkihoitoon Lounasmesta Soppa ja Soosi Pispalan valtatien varrella lupaa erikoislaatuisen vappubrunssin klo 11 lähtien. Pyykkipuiston kansanjuhlassa vappukanttiini aukeaa klo 14. Punakaartilaismuistomerkin kukituksen jälkeen alkaa vappu- juhla, jossa esiintyvät muun muassa Pauli Hanhiniemi ja Ville Leinonen. Vappupuheen pitää Stop-Talvivaara aktivisti Hannu Hyvönen. Illalla Vastavirran Työväenpäivän konsertissa lavalle nousee Janne Laurilan ja Laura Moision lisäksi koko joukko kiintoisia artisteja.
>> Pispalan vappujuhla Pyykkipuistossa
>> Työväenpäivän konsertti Vastavirrasssa
Viikko 17
Pirkanmaan Taidesuunnistus
Viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlatapahtumaa. Ideanahan on se, että yleisöllä on mahdollisuus vierailla ateljeissa, työtiloissa ja muissa näyttelypaikoissa tapaamassa kuvataiteilijoita, käsi- työläisiä ja muotoilijoita työnsä äärellä. Tampereelta on kohteita 75 ja maakunnissa 57. Pispalasta on mukana ainakin Hirvitalon Pispalan nykytaiteen keskus, jossa lauantaina on myös uuden Hirvitalo-kirjan julkaisutilaisuus talon 8-vuotisjuhlan kunniaksi sekä taidetyön yhteisö PauHouse Rajaportin saunan kupeessa.
>> Pirkanmaan Taidesuunnistus 2014
>> Pispalan PauHousen taidesuunnistus
>> Tahmelan Hirvitalon 8-vuotisjuhlat
Viikko15
Kirjoja, viiniä ja kukkaloistoa
Viisi tapahtumaa tarjoaa Tampereen Supermessuviikonloppu. Kirjamessuilla vieraileva pääsee myös maistelemaan uutuusviinejä, kuuntelemaan puutarha-alan luentoja, tutustumaan Suomen kesälomatarjontaan ja vielä hämmästelemään kiihdytysnäytöksiä Bike Showssa. Esiintyjiä messuille saapuu lähes 250 ja näytteilleasettajia yli 450. Ja siis yhdellä lipulla kaikkiin viiteen tapahtumaan. Bussiyhteysaikataulut Keskustorilta Messu- ja Urheilukeskukseen supermessusivuilla.
>> Tampereen Supermessut 2014
Viikko13
Millainen on sarjakuvien Tampere?
Sitä pohditaan viikonloppuna Työväenmuseo Werstaalla Työläistyttöjä, bändipoikia ja muita Tampereen sankareita sarjakuvapajassa. Samalla julkistetaan Tampere Kuplii sarjisfestarin päävieraan Tiitu Takalon uutuus Minä, Mikko ja Annikki. Katso koko ohjelma.
>> Tampere Kuplii 2014
Viikko 9
Rake Special: Pispalasta Pariisiin
Tampereen elokuvafestivaalien sielun Raimo Siliuksen kokoama erikoisnäytös on omistettu kolmelle suomalaiselle elokuvan tekijälle ja Pispalalle, "Tampereen pääkaupungille ja Tampereen Macondolle". Sata vuotta ja kolme näkökulmaa moreenin ja pulterin kerrostumiin. Tekijöinä ja näkijöinä ovat Matti Kassilan Kolmen kaupungin kasvot -dokumentti (1962), Arvo Ahlroosin Nousu Pispalaan (1965) ja Katariina Lillgvistin Uralin Perhonen (2008). Esitykset elokuvateatteri Niagarassa 6.3. klo 16 ja 7.3. klo 12.
>> Tampere Film Festival 5.-9.3.
Viikko 1
Vuoden vaihteen tapahtumia Pispalassa
Uuden vuoden päivänä Rajaportin saunalla tarjolla mahtilöylyt klo 17 alkaen. Myös Pub Kujakollissa voi jo heti ensimmäisenä päivänä kokeilla rajojaan legendaarisessa Tietovisassa, joka alkaa tasan klo 19.07. Pispalalaisen tapahtumakalenterista löydät uuden vuoden muut menovinkit.
>> Pispalalaisen tapahtumakalenteriin

v. 2013

Viikko 47
Open Doors-työllistämistapahtuma
Pispalan kumppanuus juhlii itsenäisyyspäivää 6.12. Open Doors-työllistämistapahtumalla työyhteisö Pauhousella Rajaportin saunan viereisessä korttelissa. Tapahtumassa tutustumisia luovan alan tekijöihin, työllistämistori, joulupuoti ja flamencoa livenä. Lisätietoa luovan alan työllistämishankkeen verkkosivuilla.
>> Pispalan kumppanuushanke
Viikko 39
Pispalan asemakaavaehdotukset nähtävillä
Kahden Ylä-Pispalan kaava-alueen kaavaehdotukset ovat vihdoin nähtävillä. Kaavamuutosalueen pinta-ala on yhteensä 20,3 ha. Alueella asuu 1300 ihmistä. Eriasteisia suojelumerkintöjä on 154 asuinrakennuksessa (61 %). Niistä 79 % on suojeltu purkukiellolla. Kaava-alueen piharakennuksista on suojeltu 21 %. Ehdotuksen mukaan alueelle voisi täydennysrakentaa 64 erillistä taloa. Koko kaavaehdotusaineisto netissä kaavoituksen Pispala-osiossa.
>> Ylä-Pispalan asemakaavaehdotus
Viikko 33
Dialogeja
Pispalan kirjastotalon gallerian Dialogi Valolle on kahden pispalalaisen taiteilijan - Timo-Olavi Jalkasen ja Mika Karin - näyttely, jossa taiteilijoita yhdistävä tekijä on valo - riippumatta siitä tuleeko se auringosta vai kynttilästä. Molemmilta näyttelyssä on parikymmentä teosta. Näyttely esillä elokuun ajan. Syyskuussa pispalalainen media- ja taidealan opettaja Merja Repo jatkaa keskustelua näyttelyllään Lähtöjä - dialogin katkeamisen kipu. Valo- ja kuulokuvia.
>> Dialogi Valolle
>> Lähtöjä - dialogin katkeamisen kipu.
Viikko 27
Pispalan helteinen heinäkuu
Runon ja suven päivänä lauantaina Musta Pispala-tapahtuma keskustelee teemasta öljy ja ruoka. Aiheesta alustavat Hirvitalolla filosofit Tere Vaden ja Antti Salminen sekä Riippumaton puutarha-kirjan kirjoittanut Riikka Kaihovaara. Sunnuntaina Pispala muuttuu yhden kesäpäivän ajaksi suureksi pihakirppikseksi. Pispalan Pihakirppis-tapahtumassa tarjolla tavaraa lastenvaatteista kodinkoneisiin. Heinäkuun kesäilot kokoaa Pispalalaisen tapahtumakalenteri. Hyvää kesää!
>> Pispalalaisen heinäkuu
Viikko 25
Pispalan Juhannusmuistio
Rajaportin saunan juhannuslöylyt perjantaina klo 18 saakka. Lasten juhannustaiat Kurpitsatalon koko perheen juhlassa klo 12-14. Aaton juhannustansseja perinteisellä Viikinsaaren lavalla vie Pispalan Sälli ja Sinirytmi. Pättiniemessä juhannuskokko syttyy klo 20 Hyhkyn kyläyhdistyksen piknikjuhlassa. Tahmelan laakson yöttömän yön rantajuhlissa kaikki on mahdollista. Tasokasta musiikkia, telttasauna ja Pyhäjärvi avantgardeners. Hyvää ja rentoa juhannusta!
>> Rajaportin saunan juhannus
>> Lasten Juhannusjuhla Kurpitsalolla
>> Pispalan Juhannus Tahmelan rannassa
>> Hyhkyn Kyläyhdistyksen Piknikjuhannus
>> Viikinsaaren kesä 2013
>> Pispalalaisen kesäkalenteri
Viikko 19
Pispalan 32. karnevaalit la 18.5.2013
Tampereen festivaalikesän avaus kunnioittaa Likkojen Lenkin 25-vuotistaivalta liikuttavalla musiikillisella kattauksella. Illan Parkkitansseissa rytmiä takovat Rantavahdit, Katwin Heimo (plays Beatles) ja raju rautalankacombo Surffiveikot. Illalla yömyöhään Vastavirran karnevaali-klubilla Jani Uhleniuksen Orkesteri esittää "isojen poikien ja tyttöjen lauluja". Koko karnevaaliohjelma Pispalan karnevaalisivustolla ja viikonloppuna ilmestyvässä Pispalalainen 1/2013 lehdessä.
>> Pispalan karnevaalit 2013
Viikko 16
Taidesuunnistusta Pispalassa
Suunnistuksen ideana on mahdollisuus vierailla ateljeissa, työtiloissa ja gallerioissa tapaamassa kuvataiteilijoita, käsityöläisiä ja muotoilijoita työnsä ääressa. Samalla harvinainen tilaisuus keskustella taiteesta, ostaa teoksia tai vain ihastella pirkan- maalaista osaamista. Kohteita 122 eri puolilla Pirkanmaata. Pispalasta avoimet ovet ainakin Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitaloon Tahmelassa, taidetyön yhteisö Pau-Houseen Pispalan valtatien varrella, Pispalan Teatteriin Pyynikillä sekä Uitto- yhdistyksen taloon Ala-Pispalassa. Uittoyhdistyksen talolla voi tutustua talon korjaukseen ja osallistua vaikkapa punamullan keittoon. Lähde taiteilemaan!
>> Pirkanmaan Taidesuunnistus 2013
>> Pispalan nykytaiteen keskus kohteena
>> Pau-Housen luova työllistäminen
>> Pispalan Teatterin performanssitaide
>> Tampereen rakennuskulttuurin keskus
Viikko 13
Pispalan koulun Ristin juhla tv-lähetyksenä
Juhla lähetetään nauhoitettuna Pispalan kirkosta pitkänäperjantaina klo 10 YLE1:ssa. Pispalan koulun (Pispan koulu, Hyhkyn koulu) oppilaat viettävät pääsiäisen juhlaa musiikin, draaman ja tanssin keinoin. Mukana koululaisten kuoro ja orkesteri. Harjun seura- kunnasta pappina Mirella Lehtola, urkurina Elina Peura ja kanttorina Tarja Laitinen. Lähetyksen alettua sen voi katsoa myös Yle Areenalta.
>> Tv1.yle.fi
Viikko 11
Pispalan Tohvelisankarit Reiskahöntsyn MM-kisoissa
Uusimmat kokoonpanotiedot kertovat, että Tohvelisankareiden vahvuuteen on liittynyt toimittajalegenda ja jalkapallomies Matti Pitko! Joukkueessahan on jo sellaisia pelimiehiä kuten Ari Hjelm, Olli Kemmo, Heikki Salo, Jari Purosalmi, Panu Raipia, Hannu Hyttinen, Ilpo Hakala ym. Sankareiden avausottelu on la 16.3. klo 10.30. Vastaan asettuu tähtiä vilisevä Pietarinkadun Oilers Mato Valtosen ja Silu Seppälän johdolla. Helpolla sankarit eivät pääse ja kaikki tuki on tarpeen. Samalla voi bongata muitakin jääkiekon- ja viihdemaailman staroja. Viikonloppuna Reiskoissa tai Ainoissa viilettää 20 joukkueessa noin 300 pelaajaa.
>> Reiskahöntsyn MM-kisat 16.-17.3.
Viikko 10
Kohti kevättä
Pispalalaisen talvikalenteri kokoaa jälleen monipuoliset tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin. Nyt menovinkkilistalla muunmuassa Naistenilta Rajaportin saunalla ja Vorssa-ilta Pub Kujakollissa sekä ensiviikolla juhlittavat Reinohöntsyn MM-kisat Koulukadun kentällä.
>> Seuraa Pispalalaisen tapahtumakalenteria

v. 2012

Viikko 52
Joulumuistio
Tietoa Pispalan joulun ja uuden vuoden tienoon menoista tapahtumakalenterissa. Pispalalainen toivottaa kaikille säädyille hyvää joulua ja raikasta uutta vuotta!
>> Pispalalaisen tapahtumakalenteri
Viikko 50
Kohti joulua
Hyvää joulumieltä voi hakea erilaisista tapahtumista Pispalassa. Musiikkikoulu Musiikkitoteemin kitaraoppilaiden joulukonsertti Pispalan kirjastotalolla ti klo 18. Kauneimmat Joululaulut pe klo 19 Pub Kujakollissa. Suositun yhteislaulutilaisuuden vetää kanttori Tarja Laitinen. Vuorenväen Puurojuhla su klo 13 Kurpitsatalolla. Perinnepuuron lisäksi mm. joulukorttipaja, tonttujen touhupolku ja kansanmusiikkia. Tällä viikolla myös paikallisten ravintoloiden pikkujoulut.
>> Musiikkikoulu Musiikkitoteemi
>> Kauneimmat Joululaulut
Viikko 49
Uusi Pispalalainen-lehti 2/2012 ilmestynyt
Jälleen tiukkaa asiaa ja viihdettä. Pääjuttuna pohdiskelua siitä, onko Tahmelan lähde puhdistettavisssa. Kaava-asiaa tällä kertaa niukalti, mutta jotain kuitenkin. Tuore uutinen on, että Santalahteen ei tulekaan korkeimpia tornitaloja. Lehden näköisversiossa netissä uutuutena NettiExtra eli lisäsivut, joita ei ole jaetussa painetussa lehdessä. Tällä kertaa Hometalosta Unelmataloksi juttuun liittyviä kuvia talon korjausvaiheista selostuksineen.
>> Pispalalainen 2/202 (pdf)
Viikko 44
Kunnallisvaalit Pispalassa
Pispalassa asuvista ja vaikuttavista uuteen valtuustoon tulivat valituiksi Satu Hassi, Mikko Alatalo, Aarne Raevaara, Antti Ivanoff, Jari Niemelä ja Peter Löfberg. Pispalan ehdoton ääniharava oli vihreiden Satu Hassi. Mitalisijoille ylsivät lisäksi Sofia Vikman (KOK) ja Hanna Tainio (SDP). Paras mies oli Oras Tynkkynen viidennellä sijallaan. Myös Pispalassa Perussuomalaisten jytky jäi odotettua vaisummaksi, vaikka molemmilla äänestysalueilla persut lähes kaksinkertaistivat äänimääränsä. Tulospalvelu Tampereen kaupungin vaalisivuilla.
>> Kunnallisvaalit 2012
Viikko 41
OktoberFestia ja herkullisia sanamuunnoksia
Viikonloppua Pispalassa vietetään kuohuvien erikoisoluiden, musiikin ja herkullisen ruuan merkeissä. Katwin Heimo jysäyttää perjantaina Kujakollin Oktoberfestin käyntiin. Juhlien erikois- vieraana suomirockin legenda Jussi Raittinen, joka lauantaina vierailee Kujakollin lisäksi myös Soppa ja Soosissa harjun toisella puolella. Empun Pileissä on nimittäin tarjolla herkullisia sana- muunnoksia. Niissäkin Jussi Raittinen alias Kullervo Pellinen on aikamoinen legenda. Jussihan riimitteli sanamuunnoksia jo vuonna 1971 ilmestyneelle Lokki Kivellä-levylle. Lisäksi Empun Pileiden ulkoteltassa tarjolla kihistettyjä nakkeja, sumpin pihausta ja jallun pitkoa, kenties alkupaloiksi Hinkattua ruohoa. Empun Pileet la klo 15 alkaen.
>> Kujakollin Oktoberfest
>> Jussi Raittisen sanamuunnostaidetta
Viikko 39
Tampere-Päivän tilaisuuksia
Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen perustamisasiakirjan 1.10.1779. Tänä vuonna viralliset juhlatilaisuudet ovat siis maanantaina, mutta yleisötilaisuudet viikonloppuna. Tapahtumia riittää pitkin kaupunkia, mm. itse Kustaa III seurueineen vierailee Keskustorilla.
Pispalassakin päiviä juhlistetaan parillakin tapahtumalla. Pispalan kirjastotalolla Sakari Selin kertoo tamperelaisen vastarintaryhmän toiminnasta 70v. sitten. Pau-Housella on Do Ite-tapahtuma, jossa esitellään Pispalassa toimivaa luovan alan työllistämisprojektia. Varsinaisena juhlapäivänä Seppo Viita kertoo isästään ja elämästä Pispalassa Metson Lauri Viita-illassa.
>> Tampere-Päivän ohjelma
>> Pispalan kumppanuus-niminen luovan alan työllistämisprojekti
>> Lauri Viita-ilta Pääkirjasto Metsossa
Viikko 38
Piri Vie! Harrastajateatterifestivaaleilla
Pispalan Teatteri tarjoaa matkan huumemaailmaan. Kyseessä on draamallinen kuvaelma nuoren Heidin ja Pomon ajautumisesta, pieni tarina, jonka loppua ei haluta näyttää. Se jää jokaisen katsojan oman arvion mukaiseksi. Ensiesitys oli taannoin Pispalan Päihdepäivillä. Harrastajateatterifestivaaleja vietetään Tampereen keskustassa, Ylioppilasteatterin ja Tukkateatterin tiloissa. Festivaali on oiva tilaisuus kurkistaa tamperelaiseen harrastaja- teatterikulttuuriin.
>> Pispalan Teatteri esittää: Piri Vie!
>> Tampereen harrastajateatterifestivaaleille
Viikko 35
Lyhytelokuvia ja elävää musiikkia
Kesä taittuu syyskuun puolelle Pispalassa monipuolisesti. Viikonloppuna Swing Formers-festivaali Tahmelan rannassa kokoaa nimekästä kaartia vuorovaikutteiseen taiteiluun. Sirkusteltassa musisoivat mm. Risto, Joose Keskitalo ja Ville Leinonen. Lauantaina Hirvitalolla, kirjastotalolla ja Pub Kujakollissa tutustutaan Pispalan Syyskuvastoon. Ulkoilmanäytöksessä palkittuja kansainvälisiä lyhytelokuvia. Ja sunnuntaina vielä Wanhan Ajan Markkinat Pispalan kirkonmäellä.
>> Swing Formers-festivaalille
>> Pispalan Syyskuvasto
Viikko 34
Osuuskuntaleiri Coop Camp II 24.-26.8.
Viime aikoina Suomessa on osoitettu orastavaa kiinnostusta yhteisöviljelyä, spontaaneita pop-up -ravintoloita ja muita, naapurustoja aktivoivia ruokaprojekteja kohtaan. Ruoka- osuuskunnat ja lähiruokateemat ovat keskeisesti esillä Pispalassa järjestettävässä tapahtumassa. Coop Camp-viikonloppu alkaa perjantai-iltana Kurpitsatalolla, jossa yhdysvaltalainen Nance Klehm kertoo Social Ecologies -hankkeestaan. Lauantaina ohjelma jatkuu Pispalan kirjastotalolla ja Hirvitalolla luentojen, esitysten ja videonäytösten merkeissä aamupäivästä iltamyöhään. Katso tapahtumaesittely Hirvitalon verkkosivuilta.
>> Osuuskuntaleiri Coop Camp
Viikko 32
Pispalan Pihakirppis-tapahtuma su 12.8.
Sunnuntaina Pispalassa saattaa bongata ihmisiä, jotka vaeltavat pitkin rinteitä jalkalampun tai jopa nojatuolin kanssa. Nyt kolmatta kertaa järjestyvästä kirppistapahtumasta on kehittynyt aikamoinen asukasliike. Ilmoittautunut on jo reippasti yli kolmekymmentä pihaa. Mukaan ehtii vielä. Infoa Tahmelan K-kaupan seinällä ja Facebookissa haulla "Pispalan Pihakirppis". Kirppistarinaa myös Pispalalainen lehdessä 1/2012. Sunnuntaina, reppu selkään ja menoksi.
>> Pihakirppiskartta
>> Pispalalainen-lehti 1/2012 (pdf)
Viikko 31
Pispala Folk su 5.8. klo 13 alkaen
Pitopaikkana Pyhäjärven rantamaisemat Tahmelan laaksossa. Iltajatkot Pub Kujakollissa ja Vastavirta-klubilla. Rantalavalle nousee kymmenkunta orkesteria tai artistia, joista tunnetuin on epäilemättä muusikko-kirjailija Pelle Miljoona. Kiintoisia ovat myös Streets of Nekala-biisistä tuttu Hannibal, laulaja Diana Drathen Saksasta, folkpoprocketno-porukka Corvus, performanssiryhmä Wasteland Kollektiv, irkkumeininkiä irrotteleva Ants in the pants ja rantajuhlat päättävä Hiidensointi. Vahvaa paikallisväriä tuovat Pispalan oma poika Lassi Valtonen (& Hot Mama Salonen) ja Tahmelan Matti Helimo, jonka bändissä vierailee myös kanteletaiteilija Eva Alkula.
Folkohjelma ja artistiesittelyt >> Pispalafolk -sivustolla
Viikko 30
Parempi Pispala?
Tiesittekö, että Pispalanharjun ja Näsijärven välillä on alue, jota luonnehditaan kadonneeksi kaupungiksi. Tällä tarkoitetaan Sanhattaniksi nimettyä prosessia, jossa Santalahtea (entistä Rantakylää) rakennetaan modernisti. Nyt prosessi on asemakaavaluonnosvaiheessa. Yleisötilaisuudessa Pispanrannassa 6.6. esiteltiin kaksi vaihtoehtoa, joista toinen myötäilee yleiskaavan linjauksia ja toinen on rakennuttajien Parempi Pispala-visioiden mukainen. Vielä ehtii perehtyä asiaan ja ottaa kantaa, koska palauteaikaa on jatkettu 24.8. asti.
>> Santalahden kaavaluonnoksen aineisto
>> Sanhattan-visio.
>> Pispalalainen-lehden 1/2012 aineisto (pdf).
>> Santalahden historiaa Youtubessa.
Viikko 20
Pispalan 31. karnevaalit 18.5. - 20.5.2012
Kolmipäiväinen kevään, ystävien ja ilon juhla levittäytyy pitkin Pispalaa. Viikonlopun aikana tarjolla naamioleikkejä ja tanssia, lähes kaksikymmentä bändiä tai duoa sekä ällistyttävää karnevaalimeininkiä, kuten Ellun Pileet tai Chicki Bombin tankotanssia. Päätapahtuma lauantaina 19.5. klo. 11-02 Pispalan kirjastotalon ja Tahmelan Liikekeskuksen tuntumassa. Karnevaali-klubit Vastavirrassa. Katso koko komeus
>> Pispalan karnevaalit sivustolta.
Viikko 19
Festivaalien aika
Teatteri Mukamaksen kansainvälinen nukketeatterifestivaali tuo tällä viikolla Euroopan parasta visuaalista teatteria Tampereelle. Erilaisia esityksiä kaksitoista. Vieraita Saksasta, Tsekistä, Tanskasta, Venäjältä ja Hollannista. Esityksiä myös Mukamaksen Pispalanäyttämöllä.
Pispalan 31. karnevaalit 18-20.5. Päätapahtuma la 19.5. Ohjelmatiedot nyt karnevaalisivustolla.
>> Mukamaksen kansainvälistä nukketeatteria
>> Pispalan 31. karnevaalien ohjelmatiedot
Viikko 12
Pispalan asemakaavaluonnokset käsittelyssä
Ensimmäiset kaavaluonnokset ovat nähtävillä pääsiäisviikon torstaihin 5.4. asti. Kyseessä on I-vaiheen kaava-alue, joka kattaa suunnilleen perinteisen Pispalanharjun Pispalanvaltatieltä vuoriston yli etelään Vallikadulle. Kompromissiksi sanottu luonnos sekä suojelee että uudistaa.
Kaavaluonnos on käsittelyssä Pispalan asukasyhdistyksen kevätkokouksessa la 24.3. klo. 15 Kurpitsatalolla. Jokainen Pispalassa asuva on osallinen ja siten oikeutettu ottamaan kantaa kaavaan. Palaute vaikuttaa siihen, millaisin tarkistuksin kaava tuodaan seuraavaan vaiheeseen yhdyskuntalautakunnan ehdotuksena. Aineisto luettavissa Pispalan kirjastotalon Info-pisteessä ja netissä. Tutustu, osallistu ja ota kantaa viimeistään nyt.
>> Uudistettu kaavaluonnos nähtäville
>> Kaava-alueen 8256 aineisto ja palautelomake
>> Kaava-alueen 8257 aineisto ja palautelomake
Viikko 7
Siinä näkijä missä tekijä TV1:ssä
Hannu Salaman Pispalaeepokseen perustuvan kaksiosaisen tv-elokuvan ensimmäinen osa, Vastarintaryhmä, nähtiin 12.2. Jälkimmäinen osa, Petturi, esitetään su 19.2. klo. 21. Kuten jaksojen nimet viittaa, tv-versiossa keskitytään jatkosodan hyökkäyssotavaiheessa v. 1942 Pispalassa toimineeseen salaiseen vastarintaryhmään ja sen ihmissuhteisiin. Sodan jälkeen selviää, että porukassa toimi petturi. Mutta kuka petti kenet? Entä kuka petti ensin?
Jos kiinnostuit viihdyttävän tv-elokuvan myötä Salamasta, kannattaa tutustua myös tutkija Milla Palosen ensimmäiseen väitöskirjatason tutkimukseen Salaman tuotannosta, ja erityisesti Siinä näkijä teoksesta. Historiallista tausta ja faktaa kirjan nuorten vastarintatoiminnalle tarjoaa mukana ollut "viimeinen sabotääri" Sakari Selin teoksessaan Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko.
>> Salama suomalaisen realismin uudistajana
>> Nuoret taistelussa Hitleriä vastaan
Viikko 6
Pispala äänesti Pekka Haaviston presidentiksi
Pispan koulun äänestysalueella Haavisto sai 51,5 % äänistä, Niinistö 48,5. Hyhkyn alueella luvut olivat 46.8 vs. 53.2. Hyhkyssä enemmistö kannatti siis Niinistöä, mutta sielläkin Haavisto lisäsi kannatustaan enemmän kuin vastustajansa ensimmäiseen kierrokseen verrattuna. Näin kultturellinen Pispala ehdotti vaihtoehtoa "kovaksi keitetylle kuittaajalle" (AL 6.2.), kuten kuusi muutakin äänestysaluetta Tampereella.
Katso äänestysaluekohtaiset tulokset >> täältä.
Viikko 5
Värien Helmikuu Pispalassa
Kyseessä on yhteisöllisen taiteen ja leikkimisen tapahtuma, joka kestää koko helmikuun ajan. Tarjolla on paljon monimuotoista luovaa ohjelmaa mm. työpajoja, keskusteluja, tempauksia ja juhlia. Tapahtumapaikkona pääasiassa Hirvitalo ja Elävän Tulen Olohuone. Avajaisjuhlat ja yhteistapaamiset tällä viikolla. Tapahtumia piisaa sittemmin tosiaan koko helmikuun. Tarjolla mm. täydenkuun luomisvimmaiset ja laskiaiskarnevaalit. Päivittyvä viikottainen ohjelma ja lisäinfo löytyy
>> täältä.
Viikko 4
Taru Unien Haltijattaresta
Lastennäytelmä Unen Aika on pispalalaisen Vuorenväen uusin tempaus. Näytelmä on taru unien haltijattaresta ja lapsesta, joka ei saanut unta. Ensiesitys Hyhkyn koululla la 28.1. klo. 13-15. Näytelmän jälkeen yleisö voi tutustua tarinan hahmoihin ja askarella unimaailman työpajoissa. Vuorenväki tunnetaan monista peikkoaiheisista juhlistaan Kurpitsatalon Lastenmaalla. Luvassa on siis koko perheelle monipuolista puuhailua ja ihmeteltävää. Ja tällä kertaa ihan sisätiloissa.
>> Unen Aikaan.
Viikko 1
Ahjolan kevät
Ahjolan kannatusyhdistyksen kansalaisopiston kursseille ja nuorisotyön kerhoihin ilmoittautuminen on loppusuoralla. Toiminta alkaa ma 9.1. Lisätietoa Ahjolan verkkosivuilla. Valoa pimeyteen tuo myös Pyynikin valotapahtuma, joka houkuttelee kohtaamaan luonnon salaperäisyyden. Pyynikillä valot päällä tämän viikon. Muut talven ja kevään menovinkit Pispalalaisen kevätkalenterista.
>> Ahjolan kurssit ja kerhot
>> Pispalalaisen kevätkalenteri.

v. 2011

Viikko 52
Hyvää Uutta Vuotta!
Pispalassa uutta vuotta juhlitaan lauantaina mm. Hawaii Surf Partyilla Kujakollissa ja synttäreillä Vastavirrassa. Rajaportin sauna on auki klo. 22 asti. Pispalalainen toivottaa kaikille säädyille raikasta ja rauhallista uutta vuotta.
Viikko 50
Kohti joulua
Pispalan kirjastoyhdistyksen perinteiset joulumyyjäiset avautuu pe 16.12. klo. 14 kirjastotalolla. Myynnissä lähialueen käsityöläisten ja taiteilijoiden tuotteita. Myyjäiset torstaihin 22.12. asti, arkisin klo. 14-20 ja viikonloppuna klo. 12-17.
Jouluun voi virittäytyä myös Musiikkikoulu Musiikkitoteemin oppilaiden joulukonsertissa, Pub Kujakollin Kauneimmat joululaulut-yhteislauluillassa sekä Joulupuuro ja glögi-juhlassa Kurpitsatalolla. Tämä viikko taitaa olla myös alueen pubien vakioasiakkaiden pikkujouluriehan aikaa. Joulun alusviikon menovinkit Pispalalaisen >> tapahtumakalenterissa.
Viikko 48
Uusi sointi Pispalaan
Pispalan kirkon uusien Gottfried Silbermann-tyyliurkujen vihkiäiskonsertissa su 27.11. klo. 18 kuullaan mm. J.S. Bachia. Ukko-Bach ja hänen merkittävimmät oppilaansa soittivat aikoinaan Silbermann-urkuja."Tämä on ensimmäinen kerta Tampereella, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin se on tarkoitettukin", sanoo konsertissa soittava urkuri Jan Lehtola. Vihkiäiset aloittaa urkuviikon. Samalla juhlitaan Pispalan 40-vuotiasta kirkko- rakennusta. Konsertteihin kutsutaan mm. 40-vuotta sitten Harjun seurakunnassa kastettuja tai vihittyjä ihmisiä.
Pispalan uusista uruista ja niiden rakentajista kerrotaan laajasti uudessa Tampereen Kirkkosanomat-lehdessä. Urkuviikon ohjelma seurakunnan sivuilla.
>> Jos Pispalan urut olisi eläin..(pdf).
>> Pispalan urkuviikon ohjelma
Viikko 44
Pyhäinpäivä eli Kekri
Pispalassa on useana vuonna vietetty entisten pyhäinmiesten päivää perinnejuhlana. Alussa Tuliveistostapahtumina Tahmelan rannassa, sittemmin perinteitä kunnioittavana Kekri-juhlana Kurpitsatalon ja Tahmelan lähteen ympäristössä. Pyhäinmiesten päivä on sivistetty Pyhäinpäiväksi, mutta Kekri pysyy. Sadon- korjuun, ilon, tanssin, leikin ja laulun juhlaa vietetään la 5.11. Alkuillasta Hirvitalolla, myöhemmin Elävän Tulen Olohuoneella (Selininkatu 5). Iltamat järjestävät Elävän Tulen Yhteisö ja Pispalan kulttuuriyhdistys ry.
>> Elävän Tulen Olohuoneelle
Viikko 43
Liettualaista vihdontahoitoa
Rajaportin sauna tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua vanhaan balttilaiseen kylvettämisen perinteeseen. Liettualaisen "Sauna Akatemian" koulutetut ammattivihtojat vierailevat saunalla su 30.10. klo. 13-18. Vihdontahoitohieronta tehdään monista eri puulajeista tehdyillä vihdoilla. Lisäksi hoitoon sisältyy kuorinta-pesu-hieronta kahvi-hunaja tai yrttiseoksella. Hoitokokemukseen pääsee vain ajanvarauksella saunayhdistyksen kautta. Sauna-lehdessä lisää tietoa vanhasta vihtomiskulttuurista (eng. lambasting).
>> Vihdontahoidon ajanvaraus
>> Sauna-lehti 3/2011 (pdf)
Viikko 40
Antimateria
Kujakollissa juhlitaan tulevana viikonloppuna Oktoberfestiä ikäänkuin jatkona saksalaiselle suurtapahtumalle, joka päättyi vastikään Munchenissä. Tullitorin kauppakeskus tarjoaa kuitenkin jotain muuta. Siellä on nimittäin meneillään kulutuskriittinen Antimateria-näyttely. Pispalalaista tekoa suurelta osin sekin. Hirvitalon taiteilijoiden retrospektiivissä on mukana 20 nuorta ammattitaiteilijaa. Käykääpä tutustumassa pienoista kohua herättäneeseen Antimateriaan.
>> Antimateria Tullitorin Kauppakeskuksessa
>> Viikon tapahtumat Pispalassa
Viikko 39
Tampereen Päivä
Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamisasiakirjan 1.10.1779. Tämän kunniaksi Tampere juhlii erilaisin tapahtumin tulevana viikonloppuna, mm. museoihin on vapaa pääsy. Pispalassa Tamperepäivään virittelee perjantaina Kujakollissa The Original Pispala Cowboy Orchestra. Lauantaina Pispalan PAUhousessa monipuolista taidetta ja touhua.
>> Tampereen Päivän tapahtumat
>> Viikon tapahtumat Pispalassa
Viikko 37
Teatteria ja rautaista tangoa
Tällä viikolla tarjolla monipuolista ja omaehtoista teatteria kaiken ikäisille. Tuliteatteri Flamman tulishow juhlistaa Väinämöisen paluuta. Nukketeatteri Mukamas tarttuu ajankohtaiseeen internet-keskusteluun @Hanna-esityksellään. Pispalan Teatteri jatkaa tinkimättömästi. Guernica-näytelmän viimeinen esitys sunnuntaina, tulossa Katainen. Ja vielä pitäisi ehtiä rautaisen tangon pyörteisiin. Maailman Tango-festivaalin päätapahtumat viikonloppuna. Urbaanin kansanmusiikin tanssiaskeliin johdattaa mm. Tuomari Nurmio & Uusi Suomalainen Tango-orkesteri.
>> Tuliteatteri Flamma
>> Teatteri Mukamas
>> Pispalan Teatteri
>> Maailman Tango-festivaali
Viikko 36
Lähde kulttuurin reiteille
Rakennusperintöpäivänä la 10.9. järjestetään kävelyretki, jolla seurataan yhtä tärkeistä keskiajalla syntyneistä kulkureiteistä. Tie on ollut yksi Suomen keskiaikaisen tieverkon pääteistä ja yhdistänyt Hämeen, Satakunnan ja Pohjanmaan lisäksi kaksi linnaa, Hämeen linnan ja Korsholman linnan. Kävelyreitti kulkee harjujaksolla Kaukajärven Vilusenharju - Pispalanharju. Oppaina toimivat mm. Matti Heinivaho Messukylässä ja Jukka Siren Pispalassa. Mukana voi kulkea koko reitin tai liittyä mukaan tietyistä kokoontumis-ja opastuspisteistä.
>> Vilusenharjulta Pispalan harjulle
Viikko 35
Pispalan Runotulet
Pispalan syksy alkaa nyt jo neljättä kertaa järjestettävillä runotulilla. Avaus la 3.9. klo. 15 Hirvitalolla. Tänä vuonna runotulet astuu runon rajoille ja niiden yli. Luvassa on äännerunoutta, runovideoita, runotanssia ja -sirkusta Hirvitalolla, Rajaportin saunalla ja Vastavirta-klubilla. Vieraina mm. muusikko Tommi Liimatta, runoilija Leevi Lehto, virolainen Poetry Jam -mestari Jaan "Luulur" Malin sekä Vilja-Tuulia Huotarinen & tanssitaiteilija Satu Tuittila. Esittelyt Pispalan Runotulet-sivustolla.
>> Pispalan Runotulet 2011
Viikko 34
Harrastamaan
Koulujen alkamisen myötä ajankohtaistuu myös ilmoittautuminen erilaisten harrastusten pariin. Ahjolan kannatusyhdistys tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia aikuisille ja vähän nuoremmillekin. Ilmoittautumiset kansalaisopiston ja nuorisotoimen kursseille tällä viikolla. Tahmelassa Musiikkikoulu Musiikkitoteemin opetus on suunnattu pääasiassa nuorille ja lapsille. Tarjolla kitaraopetusta lähes kaikissa muodoissa.
>> Ahjolan Kannatusyhdistyksen kurssitarjonta
>> Musiikkitoteemin musiikkikoulu
Viikko 31
Pispala Folk ja Peikkofesti
Ensimmäiset folkit vietettiin 2001. Siitä on kymmenen vuotta. Tänä kesänä Tahmelan rannan lavalla näillä lakeuksilla harvemmin kuultuja tapauksia kuten laulava talonmies Sepi Kumpulainen ja originelli The Original Pispala Cowboy Orchestra. Folkit saa rinnalleen pikkupeikon, lasten Peikkofestin. Peikkojen folkit pääasiassa Kurpitsatalon Lastenmaalla.
>> Pispala Folk-sivustolle
Viikko 26
Heinäkuussa teatteriin
Pispalan teatteri lupaa "vähän erilaista kesäteatteria" Robin Hood esityksellään. Tuttu tarina metsän iloisista velikullista on sijoitettu Banaanimaahan. Käykääpä katsomassa, mitä "erilaista" siitä seuraa, vai seuraako? Ensi-ilta su 3.7. Uutta hakee myös Eräjärven Työväen Näyttämö Viidan Moreeni sovituksellaan. Tulkinnassa nousee esille Moreenin naisten panos. Käykääpä katsomassa sekin.
>> Pispalan teatteriin
>> Eräjärven Työväen Näyttämölle.
Viikko 25
Kohti keskikesän juhlaa
Juhannusaattona Tahmelan rannassa loimuaa Feenikslinnun kokko, jonka tuhkasta nousee uutta primitiivikeramiikkaa: munia, ruukkuja ja muita esineitä. ITE-teoksen valmisteluista vastaa Hirvitalon keramiikkatyöpaja. Kokko syttyy pe 24.6. n. klo. 19. Muut juhannusmenot tapahtumakalenterissa. Pispalalainen toivottaa kaikille säädyille rauhallista ja raikasta juhannusta!
Keskikesän juhla
Viikko 23
Pispalan kesäjuhla 12.6. klo. 12-16.
Sunnuntaina Kesäneito toivottaa keskikesän tervetulleeksi koko perheen kesäjuhlassa Tahmelan rannassa. Ennen kesäneitoa seikkailupolku Kurpitsatalolta johdattaa tapaamaan vanhan kansan väkeä kuten kesähaltioita, kauniin Näkin, Lystikkäät Menninkäiset, Aarnikratin, Viisaan Vellamon ja Mahtavan Ahdin. Kesäneidon tervehdyksen jälkeen Kurpitsatalon Lastenmaalla mm. puuhapajoja ja Lasten Salkotanssi. Pihalavalla mm. La Murga, Duo Hurme, Mikko Alatalo, After Cognac. Kesäjuhlan järjestää Vuorenväki ry.
Pispalan kesäjuhlaan
Viikko 22
Pesäpalloa ja muuta kesäiloa.
Tampereen festivaalikesän avaus Pispalan karnevaaleilla vietettiin tällä kertaa aurinkoisessa säässä. Väkeä oli liikkeellä mukavasti kaikkina kolmena päivänä. Etenkin lauantain pääjuhla oli onnistunut, hyvätuulinen ja rauhallinen niin ulkotiloissa kuin sisälläkin klubeissa. Oman mausteensa tapahtumiin toivat jälleen Likkojen lenkkiläiset. Pispalan kesäkuu alkaa pesäpallon merkeissä. Leikkimielisessä, kaikille avoimessa otteluksessa kohtaavat Tahmelan Itä ja Länsi. Pispalan kesän ilot kokoaa uudistunut Pispalalaisen tapahtumakalenteri.
Viikko 20
Pispalan 30. karnevaalit
Tampereen festivaalikesän avaus. Juhlakarnevaalit kolmipäiväiset. Päätapahtuma la 21.5. klo. 11 alkaen Pispalan kirjastotalon lähiympäristössä ja Vastavirta-klubilla. Karnevaaalien lähes 30-vuotishistoriaa muistellaan Puistotorin päivätapahtumassa. Juhlapuhe Satu Hassi. Juhlatanssit illalla Kujakollin edustalla. Rytmittäjinä mm. Jing & Jangsters ja Rantavahdit. Tapahtumatiedot karnevaalisivustolla.
Viikko 17
Pispalan Vappu.
Wapun Aattotansseissa Haulitehtaalla la 30.4. on tarjolla vanhaa lavatanssimeininkiä sekahaulla. Alkutahdit wapun viettoon takaa pitkän linjan ammattilaisista koostuva Hurmaavien Herrojen Tanssiorkesteri. Solisteina tunnettuja musikantteja Pispalasta. Vappupäivän juhlassa Pyykkipuistossa lavalla mm. Punapappi. Vappupuheen pitää mm. teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen. Katso muu ohjelma vappusivustolta.
Viikko 16
Eduskuntavaalit 2011 Pispalassa.
Oras Tynkkynen ja Anna Kontula Pispalan äänikuninkaita, Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto suurimpia voittajia, Kokoomus suurin häviäjä. Näin kaiketi voidaan tiivistää Pispan koulun ja Hyhkyn koulun äänestysalueiden tulos. Äänestysaluekohtaiset tulokset ja ehdokkaiden saamat äänimäärät löytyvät Oikeusministeriön Vaalit-sivuston Tampere-osiosta.
Viikko 14
Pirkanmaan taidesuunnistus 16.-17.4.
Eräs Taidesuunnistuksen kohde Pispalassa on Pau-House, taidetyön yhteisö Rajaportin saunakorttelin vieressä. Esillä kymmenen taiteilijan tai käsityöläisen teoksia. Taidesuunnistuksen speciaali: SaunaBio - elokuvaelämyksiä telttasaunassa. Pirkanmaan kaikki taidekohteet löytyvät taidesuunnistusnetistä.
Viikko 13
Pispala Vilkkari OFF 2.4. klo. 13-24
Pispalan omat vilkkarit täyttävät 5-vuotta. Sen kunniaksi ohjelmistossa harvinaista herkkua lapsille ja vanhemmille. Vuosina 1990-1991 kuvatusta legendaarisesta Pelastuspartio-sarjasta esitetään jaksot Janne Jänis verokarhun kynsissä ja Bernardo Struzzi-epäluotettava munija. Ne ovat mykkäelokuvia, jossa kuuluisa tv- ja radioääni Martti Silvennoinen selostaa tarinan. Itse Pelastuspartio, näyttelijät Tommi Auvinen, Tom Lindholm ja Ilpo Hakala ovat lauantaina kirjastotalolla kertomassa partion toiminnasta ja kuvauksista.
Vilkkareiden koko ohjelma löytyy vilkkarisivustolta
Viikko 12
Kulttuurien kahvila Hirvitalolla
Monikulttuurinen tapahtumakahvila ja kohtaamispaikka tämän viikon ajan. Joka päivälle kulttuurinen tai alueellinen teema. Keskiviikkoana teemana Balkan, torstaina Latinalainen Amerikka, perjantaina Itämainen teehuone, lauantaina Venäja ja sunnuntaina romanikulttuuri. Tarjolla teeman mukaista ohjelmaa sekä pientä tarjottavaa. Viikon huipentuma mestarilaulaja Hilja Grönfors ja Katariina Lillgvistin romanianimaatiot. Tiloissa esillä myös monipuolinen taidenäyttely.
Kulttuurien kahvilan ja taidenäyttelyn ohjelma
Viikko 7
Rati-riti-rallaa lapsille - After Ski aikuisille 19.2.
Pispalalaisten yhdistysten ja puuharyhmien talvitempauspäivä lauantaina 19.2. Päivällä klo. 12-15 liikuntaa ja yhdessäoloa Saunasaaren edustalla Pyhäjärvellä. A-Killalla mahdollisuus saunomiseen ja avantouintiin. Aurattu reitti saaresta A-Killalle. Iltapäivän ja illan After Ski:n aikuisille tarjoilee K-Kauppa Tahmela ja Pub Kujakolli. Talvitempauksen erikoisuus: lyhytelokuvia jääscreenille Hirvitalon pihalla klo. 19 lähtien!
Lue lisää talvitapahtuma-sivustolta.
Viikko 6
Talviliikutusta
Tulossa talvista höntsäämistä ja yhdessäoleilua niin lapsille kuin aikuisillekin. Hyhkyssä eli entisellä Pispalan kentällä su 13.2. Ystävänpäivän Hulinat, Tahmelassa la 19.2. Saunasaaren Ratiritirallaa. Illalla jääskriini-elokuvia Hirvitalolla ja aikuisten AfterSki-iltamat Pub Kujakollissa. Eikä tässä kaikki. Mallia höntsäilyyn näyttävät Pispalan Tohvelisankarit ma 14.2. Koulukadulla Reino-höntsy ottelussa Pietarinkadun Oilersia vastaan. Pitääkö töppöset? Liikutusohjeet löytyvät tapahtumakalenterista.
Viikko 5
Pispalan teatteri esittää: Tosi Naisia
Pispalan teatteri on muuttanut uusiin tiloihin Pyynikin Trikoolle. Ensi-iltana torstaina 3.2. Anne Charlotte Lefflerin Sanna Kvinnor kantaesityksenä Suomessa. Ohjaus ja sovitus Sirkku Veilahti, musiikki Vili Lange. Lisätietoja ja kulkuohjeet uusiin tiloihin teatterin uusilla verkkosivuilla.
Viikko 4
Puhetta Musasta-matineasarja
Pispalan kirjastotalolla pohditaan ja keskustellaan musiikin ja tekstin suhteesta. Sarjan avaavat su 30.1. klo. 17 muusikko Mikko Alatalo ja sanoittaja Harri Rinne. Parivaljakko on tehnyt yli 600 laulua ja mm. levyn Elävänä Pispalassa, ja vähän muuallakin. Miten miesten yhteistyö alkoi? Miten musiikki ja tekstinteko on muuttunut? Puhetta johtaa päätoimittaja Jari Niemelä. Sarjan seuraavissa osissa vieraina ovat mm. Mikko ja Jaakko Löytty sekä Pauli Hanhiniemi.
Puhetta Musasta
Viikko 3
Kohtalona 30-luvun Suomi
Kirjailija ja tutkija Sirpa Kähkönen kertoo Pispalan kirjastotalolla siitä millainen oli ilmapiiri ja asennemaailma Suomessa 1930-luvulla. Tästähän kerrotaan myös kirjassa Vihan ja rakkauden liekit. Pispalalaisittan aihe on kiinnostava ja ajankohtainen koska tulossa oleva Hannu Salaman romaaniin 'Siinä näkijä missä tekijä' pohjautuva tv-elokuva perustuu samanlaisiin kokemuksiin Suomesta kuin Kähkösen kertomat.
Sirpa Kähkösen vierailusta lisää Pispalalaisen uutissivustolla.
Viikko 2
Kohti kevättä
Pispalalaisen tapahtumakalenterissa ennakkotietoja kevään 2011 tapahtumista. Kirjailija Sirpa Kähkönen Pispalan kirjastotalon kirjailijavieraana ke 26.1. klo. 18. Tammikuun loppupuolella 30.1. alkaa Puhetta Musasta-sarja. Avauksessa keväällä 60-vuotisjuhlia viettävä Mikko Alatalo ja sanoittajakaverinsa Harri Rinne.
Seuraa menovinkkejä

v. 2010

Viikko 52
Uuden vuoden tienoo Pispalassa
Pispalalaisen tapahtumakalenterissa vuoden vaihteen menovinkkejä ja ennakkotietoja kevään 2011 tapahtumista. Luvassa on kiintoisa ja tapahtumarikas talvi ja kevät 2011.
Viikko 51
Tapahtumakalenterin joulumuistio
Joulurauha julistetaan Tampereen Keskustorilla joulutorin päättäjäisten yhteydessä. Pispalan kirjastotalon joulutori auki keskiviikkoon klo. 20, eli vielä ehtii viime hetken ostoksille. Luomujoulukuusia myynnissä Rajaportin saunan pihalla aaton aamuun saakka. Joulupyhinä Pispalassa mm. joulusauna, joulukirkko ja joulureggae. Pispalalainen toivottaa kaikille raikasta ja rauhallista joulua.
Joulumuistioon
Viikko 50
Joulu tulee Pispalaan
Pispalassa, kuten muuallakin valmistaudutaan joulunajan hiljentymiseen mm. pikkujouluilla, joulukonserteilla ja joulumyyjäisillä. Paikallisten pubien joulujuhlat alkuviikosta, joulukonsertti ja joulumyyjäiset sekä Kauneimmat joululaulut ja puurojuhla loppuviikosta. Siinä muutamia menovinkkejä Pispalalaisen tapahtumakalenterista.
Viikko 45
Ihmisen kuva
Tampereen rautatieasemalla voi lauantaista 13.11. lähtien bongata uusia kasvoja. Kyseessä on kierrätys-ja luonnonmateriaaleista valmistettujen omakuvien näyttely. Omakuvia on lähes sadalta ihmiseltä. Varpaat puusta, silmät muttereista, vatsa villalangasta?. Ihmisen kuva-yhteisötaideprojektia tukevat mm. Pirkanmaan taidetoimikunta ja Pispalan kumppanuus ry. Käykäähän katsomassa! Näyttely 5.12. asti.
Ihmisen kuva-sivusto
Viikko 41
Kekrinä kaupungilla
Keskustorilla 30.10. tapahtuu kummia. Reinoilla ja Ainoilla pelataan jalkapalloa Tampereen Fillharmonian kamariorkesterin säestyksellä. Mukana Pispalan Tohvelisankareita FC Pohjolan pahisjoukkueessa. Vastaan asettu kunniakas FC Kalevala. Pispalassa Jytää-levyn julkkarit pidetään samoilla sijoilla. Päälle Flamma heittää muinaissuomalaista tuliteatteria. Illan kummia pohjustetaan varmuuden vuoksi jo päivällä Finlaysonilla pohtimalla mm. mitä Kalevala merkitsee tamperelaisille? Kekrijuhlat järjestää Kalevalaseura yhdessä Tampereseuran kanssa.
Kekrinä kaupungilla-ohjelma
Viikko 40
Pulteriaita muinaismuistona
Moreenin ja Tahmelan Vesan järjestämät pulteriaidan siistimistalkoot ke 6.10. Kokoontuminen Tahmelan kentän kupeessa klo. 17. Pispalalaisen tapahtumakalenterista löytyy vinkki myös Lauri Viita soi-tilaisuuteen. Tapahtuma to 7.10. Metsossa.
Katso kalenterista
Viikko 38
Kotiseutukävelykierros Pispalassa la 25.9.
Moreeni ry järjestää kaikille avoimen opastetun kotiseutukävelykierroksen. Lähtö Lauri Viita-museolta klo. 12. Reitti kulkee Vesisäiliömäenpuiston kautta Tahmelan lähteelle. Vesiosuuskunnan vaiheita selostaa Pekka Wilen. Lähteeltä siirrytään Ansionkalliolle, jossa selviää mm. se miksi aluetta aikoinaan kutsuttiin Suuruspääksi.
Tutustu etukäteen Vanhaan paikannimistöön
Mikä on Pispalan asemakaavan linja?
Palautekeskustelu Suojelu-ja rakennusoikeusvaihtoehdoista ti 28.9. klo 17-20 Haulitehtaalla. Lisätietoa tulossa kaupungin kaavoitussivuille.
Viikko 37
Sadonkorjuujuhla Kurpitsatalolla 18.9.
Kasvimaiden antimia, musiikkia, markkinameininkia, ekokeksintöjä, lasten taitopajoja, elokuva, kansainvälinen kasvitieto-verkosto esittäytyy Kurpitsatalon perinteisillä sadonkorjuujuhlilla lauantaina klo. 12-17.
Sadonkorjuujuhlan ohjelma
Tutustu Pispalan kulttuurihistoriallisiin arvoalueisiin.
Maakuntamuseon tuore Pispalan rakennusinventointi raportti on käsittelyssä to 16.9. Haulitehtaalla klo. 18.30 alkavassa tilaisuudessa. Sitä edeltää opastetut kävelykierrokset II-vaiheen kaava-alueiden kohteisiin. Kokoontumiset Rajaportin saunalle tai Pizzpalan grillin edustalle klo. 17. Kävelyjen anti puretaan Haulitehtaan tilaisuudessa.
Tutustu Pispalan kulttuurihistoriallisiin arvoalueisiin.
Viikko 35
Wanhan ajan markkinat 5.9. Pispalan kirkonmäellä
Vanhan ajan tunnelmaa ja myyntikojuja. Näyttelyssä vanhoja autoja, myynnissä mm. kasvimaiden tuotteita, kirjoja, käsitöitä ja taidetta. Soppatykki ja lätynpaistoa. Pitoaika klo. 12-16. Järjestää Moreeni ry.
Wanhan ajan markkinoille
Pispalan kylän kuuluisia kolmipäiväisiä Perttelinmarkkinoita pidettiin 1700-luvun loppupuolella vuosittain syyskuun neljännen tienoilla. Paikkana oli nykyisen Pispalan Grillin parkkipaikan tienoilla ollut Pispalan tori. Myyntitouhua oli aina 1940-luvulle saakka. Muinaisista markkinoista lisää mm.
Tammerkoski-lehdessä vuodelta 1938
Viikko 34
Pispalan Runotulet ja Hyhkyn Venetsilaiset.
Viikonloppuna Pispalassa loimuaa tulet. Kesäkauden päättäjäisiä vietetään Hyhkyssä Pättiniemen kalliouimarannalla la 28.8. Tuliryhmä Flamman tulishowlla klo. 21.30. alkaen. Sitä ennen pe 27.8. Pispalan Runotulien äärellä runoillaan ja räpätään menneestä. Vieraina mm. runoilija Kirsi Kunnas, Helsinki Poetry Connectionin rap-runoilijat ja Inarin Veljet. Runotulet loimuaa Hirvitalolla ja Vastavirrassa klo. 17-02.
Katso Pispalan Runotulien esittelyt
Näiden tulien välissä ehtii piipahtamaan vielä Tampereelle Työväen kirjallisuuden päiville työväenmuseo Werstaalle. Mukana suuri joukko kirjailijoita ja tutkijoita sekä äskettäin uuden romaanin Sydän paikallaan julkaissut Hannu Salama.
Työväen kirjallisuuden Päivien ohjelma
Viikko 31
Pispalan elokuu.
Pispalan kirjastotalo on jälleen auki lomien jälkeen. Muutakin toki tapahtuu. Tampereen teatterikesän OFF-estaradilla Pispalan teatteri mukana peräti kahdella näytelmällään. Elokuun aikana esitetään ulkoilmaelokuvia sekä Kurpitsatalolla että Rajaportin sauna korttelissa. PispalaFolkeja juhlitaan kymmenennen kerran. Juhlakattaus pitää sisällään yli kaksikymmentä esiintyjää. Ja vielä elokuun lopuksi loimuaa Pispalan Runotulet. Vieraana mm. runoilija Kirsi Kunnas. Elokuun menovinkit pispalalaisen kesäkalenterista.
Viikko 30
PispalaFolk 2010 su 8.8.
Pispalan omat folkit täyttää 10 vuotta. Juhlafolkeissa upea kattaus, yli kaksikymmentä esiintyjä tai bändiä. Juhlat korkataan jo la 7.8. Vastavirran Folk-klubilla, pääjuhla su Tahmelan rannassa. Mukana mm. Pauli Hanhiniemi Duo, Jaakko Löytty, Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut, Yhden Joukon Orkesteri sekä folknaiset Katwi & Hanna & Kati. Lisäksi rannalla lasten Vesijuhla, musa-uintia, Wankka Ote akrobatiaa, tanssia&runoa&musiikkia, teatteria ja kollektiivitaidetta. Illalla folkjatkot Kujakollissa ja Vastavirta-klubilla
Folkien ohjelma ja esiintyjäesittelyt
Viikko 29
Muistojeni Pispala
Mustan Pispalan jälkeen Muistojeni Pispala. Viikinsaaren ohjelmallista muistelutapahtumaa vietetään la 24.7. jo kymmenennen kerran. Juhlissa mukana mm. Transitmies Jouko Mäki-Lohiluoma, näyttelijä Seela Sella ja Pispalan Kisällit. Lavatanssien ohessa kaikille avoimet Lestinheiton MM-kilpailut. Lisäksi ilmainen sauna koko päivän.
Muistojeni Pispala
viikko 25
Pispalan Juhannus
Juhannusmuistio: Perjantaina Rajaportin sauna on auki klo. 18 asti, Juhannuskokko syttyy Hyhkyn Pättiniemessä klo. 20. Viikinsaaren juhannustansseissa aattona Pispalan Sälli orkestereineen, juhannuspäivänä Trio Hurmio. Vastavirta-klubilla lauantaina Juhannusreggeat. Katso muut Pispalan kesän tapahtumatärpit kalenterista.
viikko 23
Pispalan Kesä
Tarjoaa monenmoista, jo esim. loppuviikosta. Lauri Viita -kiertokävelyn to 10.6. Kurpitsatalon tuntumassa Lastenmaalla alkaa lasten kesäkurssit. Rajaportin saunalla vietetään perinteistä ja ohjelmallista Suomalaisen saunan päivää 12.6. Viereisen Open Atelje-talon pihalla samoihin aikoihin Pihakirppis, tarjolla rompetta ja roinaa avaimenperistä autonrenkaisiin. Pub Kujakollissa koetaan kansainvälisen Tampere Guitar Festivalin tunnelmaa OFF-klubilla. Lisäksi läheisellä Pyynikilläkin tapahtuu, meneillään on metallifestivaali ja Pispalan Sottiisin lopputanssit koetaan nekin Pyynikillä, urheilukentällä su 13.6. Katso tulevat kesän tapahtumakalenterista.
viikko 22
Ihmisen kuva-nukketaidenäyttely
Omakuvia nuken muodossa. Kuvia on työstetty toukokuun ajan eri työpajoissa mm. Pispalan karnevaaleilla. Esillä lähes 100 omakuvanukkea. Näyttelyn avajaistapahtumat 5.6. klo. 18-22 Hirvitalolla, Pispalan kirjastotalolla ja Vastavirta-klubilla. Kirjastotalolla lauantaina klo. 18 Vekkuli Ketun nukketeatteriesitys Vaarin Perintö. Hirvitalolla esineteatteriesitys vakaa tinasotamies, kantelemusiikkia, improvisaatiokollektiivi Pähkinäsaari, Teatteri Ramppi & Kuume. Vastavirralla Slaavilainen Duo. Nukkenäyttelyinfot löytyy hienolta Ihmisenkuva-sivustolta.
viikko 21
Pispalan 29. karnevaalit la 29.5. klo. 11-02.
Karnevaalispeciaali: Herra Heinämäen Lato-orkesterin 10-vuotisjuhlakonsertti ja samalla uuden levyn Äiti venyy julkistaminen. Lisäksi Tanssit suuren mäen yllä-julkkarit päivällä Puistotorilla ja illalla Vastavirta-klubilla. Esiintymässä kymmenkunta orkesteria, näytelmä, tanssia, standup-komiikkaa, jalkapalloa ja puheita. Vieraina pääsihteeri, FT Lassi Saressalo ja teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen. Omakuvanukketyöpaja kaiken ikäisille. Lasten karnevaalikulkue. Älä missaa: Pispalan väärän kuninkaan päivää.
Pispalan karnevaalisivustolle.
viikko 20
Reino-potkupallo-ottelu 18.5. Tahmelan rannassa.
Reino-aamutohvelit taipuu moneksi, kuten jalkapallopeliin. Pispalan karnevaaleja ja MM-kisoja valmistava ottelus Tohvelisankarit (Pispala) vs. Negative (muu maailma) ti klo. 18 Tahmelan rannassa. Mukana myös Ainot. La 5.6. jatkot, nimittäin Sauna-ja Lehtisaaren siivous-ja kunnostustalkoot. Niissäkin voi kokea Reinoissa ja Ainoissa. Sika siistii!.
Tutustu heinäkuun Reiska MM-kisoihin.
viikko 18
Mukamaksen Nukketeatterifestivaali.
Pispalassa majaansa pitävän teatteri Mukamaksen 7.kansainvälinen nukketeatterifestivaali. Lapsille ja aikuisille monipuolisia ja kiintoisia esityksiä. Esittäjinä mm. tamperelainen nukketeatteri Vekkulikettu, virolainen Eesti Riiklik Nukuteater, saksalainen Theater con Cuoren, tsekkiläinen Drakteatern ja erityisesti aikuisille esiintyvä puolalainen Bialostocki Teatr Lalek. Kiintoisa on varmaan myös Hämeenlinnan teatterin Gulliverin jäljillä. Esitys sekoittaa nukketeatteria, sirkustaidetta ja elokuvaa.
Nukketeatterifestivaalin ohjelma.
viikko 17
Pispalan Vappu 2010
Perinteinen vappujuhla Pispalanharjun Pyykkipuistossa 1.5. Vappukulkue Ahjolan edessä järjestäytyy klo. 14, Pyykkipuiston kansanjuhla alkaa klo. 15. Työväenlauluja, puheita ja musiikkia. Lapsille omaa vapputouhua. Rockvappu illalla klo. 18.30 lähtien, lavalla Bulldozer, Valmets ja Murskahumppa. Alueella basaari, bajamajat ja vappukanttiini, josta kiireisimmät saavat ilmaista kasviskeittoa aamuoloon.
Vappusivustolle.
viikko 16
Kaupunkiviljelyä Pispalassa.
Kasvukausi on alkamassa. Hyvät neuvot tarpeen. Kurpitsaliikkeen tuottamassa näyttelyssä Pispalan kirjastotalon galleriaan kerrotaan kaupunkiviljelyn mahdollisuuksista. Esillä on mm. Kaupunkiviljelijän Top 20 - listaus Tahmelan ryytimaalla vuonna 2009 kasvatetuista suosituimmista vihanneksista, juureksista, kukista ja yrteistä.
Kaupunkiviljelyä Pispalassa.
viikko 13
Hiljainen viikko Pispalassa
Eräs pääsiäisviikon tapahtumista lienee Andy McCoyn ilmentyminen Vastavirtaklubilla la 3.4. Muita rauhoittumisen paikkoja ovat mm. normaalisti auki oleva Rajaportin sauna sekä Pispalan kirkon pääsiäisajan messut. Vinkit Pispalalaisen Pääsiäismuistiossa.
viikko 11
Tampere Kuplii
Kupliiko Pispalassa?. Sarjakuva-Finlandia palkinnon saaja julkistetaan pe 19.3. klo. 12 Yliopistolla. Kymmenen ehdokkaan joukossa on myös Heinarin Miihkali. Tampere Kuplii-sarjakuvafestarin linkit löytyy pispalaisen kalenterista. Lisäksi kannattaa huomioida Pispalan teatterin Syntinen Suntio-esitys Pispalan kirkossa Marian ilmestyspäivänä 21.3. sunnuntaina.
Tampere Kuplii ohjelma
viikko 10
Tukibileitä ja elokuvaa
Kulttuuriyhdistys Moukari ja Korttitalo on järjestänyt parina viime vuotena Pispalan vappujuhlat Pispalanharjun Pyykkipuistossa. Nyt on mahdollisuus tukea Vappujuhlan 2010 järjestämistä Vastavirran tukibileissa. Mukana tasokas esiintyjäjoukko mm. Rehtorit, Surffiveikot ja He Mail John & Co. Kannattaa käydä myös elokuvissa, nimittäin Videotivoli ja Tampere Film Festival käydään tällä viikolla.
Menovinkit
viikko 8
Peikkojen Talvirieha Kurpitsatalolla
Tule katsomaan mitä tapahtuu kun peikkoheimo herää talviuniltaan keskelle lunta ja pakkasta. Koko perheen talvitapahtumassa mm. pienoisnäytelmä Talvenhaltijan Tervehdys. Jäällä luistelurata ja lumiveistoskisa, pakkasukon koiravaljakkoajelua. Kurpitsatalolla Peikkomuorin puffetti, nuotiotulella Tietäjän tarinoita. Järjestäjänä Pispalan tapahtuma-ja toimintayhdistys Vuorenväki.
Vuorenväen peikkojen talvi
viikko 6
Tampereen kirjamessut
Pidetään 12.2-14.2. Messu- ja Urheilukeskuksessa. Yli 170 esiintyjää viidellä ohjelmalavalla. Mukana on myös pispalalaisia tekijöitä ja näkijöitä. Poimi vinkit Pispalalaisen tapahtumakalenterista.
Ohjelma
viikko 2
My Sema 2010 Pispalan kirjastotalon galleriassa.
Konkreettisessa taiteessa kuvan luomisprosessi on mahdollisimman läsnä valmiissa teoksessa - olipa aineksena sitten löytöesine, löytömateriaalit ja niiden erilaiset yhdistelmät tai kuvapinnan aktiivinen työstäminen. Pauli Heikkilän My Sema-näyttelyssä on esillä 12, pääsiassa löytömateriaalista työstettyä teosta. Tämä on must!
My Sema 2010.
Musiikkia ja seiväshyppyä-tapahtuma.
Ylä-pispalalainen Jouko Mäki-Lohiluoma tuli nuorena seiväshyppylupauksena kertoneeksi tärkeimmäksi tavoitteekseen, että viisikymppisenäkin menisi neljä metriä. Nyt on näytön paikka. Musiikkia ja seiväshyppyä-tapahtuma la 16.1. Pirkkahallissa. Tämäkin on must!.
Kutsu Musiikkia ja seiväshyppyä-tapahtumaan.
viikko 1
Kevättä odotellessa.
Vuoden ensimmäisellä viikolla ehtii vielä ilmoittautumaan Ahjolan kansalaisopiston kursseille. Ahjola juhlii tänä keväänä 80-vuotistaivaltaan ennätyksellisen runsaalla ja kiintoisalla kurssitarjonnalla. Pispalan kirjastotalon galleriassa avautuu ma 11.1. tunnetun kirjailijan ja kuvantekijän Pauli Heikkilän "My Sema 2010"-näyttely. Pispalalaisen kevätkalenterissa lisää mm. musiikkia ja seiväshyppyä-tapahtumasta 16.1.

v. 2009

viikko 53
Uusi vuosi 2010.
Tulevaa vuotta tavataan juhlistaa paitsi pihoilla ja kujilla, myös harjulla Pyykkipuistossa, Pyhäjärven rannassa tai Tahmelan kentällä sekä musiikkiklubeilla ja ravintoloissa. Uusi vuosi alkaa sitten luontevasti vaikkapa aamumessulla Pispalan kirkossa ja iltapäivästä saunalla Rajaportilla. Toivotamme riemukasta ja raikasta vuotta 2010!
Uusi vuosi 2010.
viikko 52
Joulumuistio.
Pispalan jouluun kuuluu mm. Rajaportin aaton joulusauna sekä joulupäivänä joulukirkko ja joulureggaet. Erikoisuutena kauheimmat joululaulut Vastavirtaklubilla. Joulumuistio Pispalaisen tapahtumakalenterissa.
viikko 51
Kohti joulua.
Pispalassa monia jouluisia tapahtumia tällä viikolla. Esim. kirjastotalolla lasten joulukonsertti ja sarjakuvatapahtuma, Pulterissa runokaraoke ja Kujakollissa kauneimmat joululaulut. Rajaportin saunalla asukasyhdistyksen puurojuhla, Pispalan kirkossa adventtimessu.
Viimeiset joululahjavinkit perinteisistä joulumyyjäisistä Pispalan kirjastotalolta. Myynnissä käsitöiden lisäksi mm. sarjakuvia (Zum Teufel-kustantamo), Palladium-kirjoja (J.K.Ihalainen) ja levyjä (Musaa mäeltä 5-Jouluksi kotiin). Kirjastotalon Jouludivarista edullisesti tarinoita talvi-iltojen iloksi.
viikko 49
Pispalan saunayhdistys 20 vuotta.
Rajaportin korttelisssa juhlitaan 5.12. yhdistyksen 20-vuotistaivalta saunomisen ja ohjelman merkeissä. Pihassa peräkonttisauna, kahviossa Hanneriina Moisseinen ja Duo Hurme. Elokuva Suomenlinnan sumutus. Simo Aho tarinoi yhdistyksen alkuvaiheista. Juhlasauna samalla yhdistyksen perinteinen itsenäisyyspäivän jäsensauna.
Pispalan saunayhdistys 20 vuotta.
viikko 48
Joulu on meillä taas.
Rajaportin viereisessä teatteritalossa avautuu pe 27.11. Joulupuoti. Käsitöitä, taidetta, leivonnaisia, joulukoristeita, joululahjoja. Kirpputori, kahvio ja lapsille oma Puuhapaja. Pispalan Joulupuoti auki 27.11-6.12.joka päivä klo. 11-18.
viikko 47
Kirjailijavierailu Pispalan kirjastotalolla.
Tulevaisuuden kirja? Muun muassa tätä asiaa pohditaan Pispalan kirjastotalolla la 21.11. klo. 13. alkaen. Kirjoittajavieraina käsikirjoittaja Mike Pohjola, Anni Polva-palkittu nuortenkirjailija Sari Peltoniemi sekä seikkailukirjailija Boris Hurtta. Kahvitarjoilu.
Kolme kovaa kirjoittajaa
Jouluksi kotiin.
Tiistaina 17.11. on tarjolla joulumaistiaisia kahden julkkaritilaisuuden verran. Pub Kujakollissa esitellään Pispalan musiikkiyhdistyksen viides Musaa Mäeltä-albumi. Jouluksi kotiin on Johanna Sinisalon kirjoittama joulukuunnelma, jossa on kaikkiaan 65 esiintyjää. Ravintola Pulterissa esillä säveltäjä, kuoronjohtaja Asko Vilenin kaksi teosta, runokirja Paljonko on paljon? ja tarinakokoelma Tarinoita ison Pomon Tarhasta. Kollissa musisoidaan klo. 18 ja Pulterissa runoillaan klo. 20.
Jouluksi kotiin runokirja kainalossa
viikko 45
Pispala Vilkkari OFF esittää: Olavi Virta, Pispala ja tango
Lauantaina 7.11. klo. 15.30 alkaen kirjastotalolla nähdään Matti Heinivahon tekemä haastatteludokumentti Olavi Virrasta. Dokumentti on kuvattu Pispalassa, jossa Olavi Virta vietti viimeiset vuodet. Matti Heinivaho esittelee ja kertoo dokumentin teosta ja Olavi Virran vaiheista. Illalla jatketaan tanssin merkeissä Kujakollissa. Rytmittäjänä mm. Virran tuotantoa esittävä Rantavahdit. Katso muu ohjelmisto Vilkkarisivustolta.
Pispala Vilkkari OFF ohjelma
viikko 44
Pispalan Kekri la 31.10.
Lumottu Ovi näytelmällä äskettäin debytoinut toiminta- ja tapahtumaryhmä esittää pyhäinpäivänä Kurpitsatalolla Tarun Pohjolan tulesta. Kadonnutta Pohjolan tulta etsitään yhdessä lyhtykulkueena, matkalla voit törmätä visaisiin arvoituksiin ja outoihin kekrihahmoihin. Kurpitsan Kekrijuhla alkaa klo. 15 lasten naamiopajalla. Noin klo. 18 syttyy kekrikokko Tahmelan rannassa. Pispalan Kekri jatkuu illalla aikuisten juhlilla Kujakollissa Vorssa-iltana ja Vastavirta-klubilla Naamiaisilla.
Lisää Pispalalaisen syyskalenterissa.
viikko 40
OktoberFest Pispalassa 2.-4.10.
Bratwurstia, saksalaisia oluita, erikoismakkaroita, elävää musiikkia, non-stop kiertoajelua, yhteislaulua, tietovisailua ja muita ylläreitä sisältyy Pispalan festviikonloppuun. Tapahtumapaikkona Pub Kujakolli ja Ravintola Pulteri. Käykää tsekkaamassa.
OktoberFestiin.
viikko 38
Sadonkorjuujuhla la 19.9.
Kasvukauden sato alkaa olla poimintaa vailla. Kurpitsatalon perinteinen syyskuinen Sadonkorjuujuhla tarjoaa kasvimaiden tuotteita, esitelmiä, musiikkia ja teatteria. Juhlilla saa ensi-iltansa lasten peikkonäytelmä Lumottu Ovi, tarina peikkoheimon ihmeellisistä seikkailuista Pyhäjärven rantamilla. Lisätietoa Kurpitsan sivuilla.
viikko 34
Tanssi outo paikka.
Tulevana pitkänä viikonloppuna juhlitaan peacepalahäitä niin Vastavirrassa kuin Kujakollissakin. Hyhkyn Venetsialaiset 29.8. vihjaa jo siihen, että kesän valo alkaa taittua syksyn hämyyn. Elokuun viimeinen viikonloppu onkin oikea hetki viettää tanssi- ja performanssifestivaalia Pispalassa. Tapahtumapaikkana Hirvitalo ja Tahmelan ranta. Loppukesän hämyvinkit tapahtumakalenterissa. Ohjelma
viikko 30
PispalaFolk su 2.8. klo. 13 alkaen.
Akustista kauneutta Tahmelan rannassa yhdeksännen kerran. Folkkattaus tutun monipuolinen, mukana mm. jouhikkomestari Pekko Käppi, Hannibal & Joku Roti Mafia, Vuoriston Humppa- Veikot ja Peacepala deejiit. Illalla folkjamit Kujakollissa ja päätösklubi Vastavirrassa, jossa Pelle Miljoona ja Bändi ehdottaa kuinka Dylan goes Punk!. Tarkka ohjelma ja taiteilijaesittelyt folksivustolla.
PispalaFolkin esiintyjät
Muistojeni Pispala
Viikinsaaressa la 25.7. klo. 13-20 jo yhdeksännen kerran. Perinnetapahtumassa tanssitaan, kisaillaan ja tavataan tuttuja. Lestinheiton avoimet MM-kilpailut alkavat klo.15. Tanssia rytmittää tällä kertaa Tahmelan komia Kaija Pohjola orkestereineen. Muistojeni Pispala
viikko 25
Juhannus Pispalassa
Keskikesän juhlaa ei tarvitse etsiä Pispalaa kauempaa. Tarjolla on aattona perinteinen Rajaportin juhannussauna sekä kuninkaalliset tanssit ja juhannuskokko Viikinsaaressa tai vaihtoehtoisesti Joku Roti Klubi Vastavirrassa ja Juhannusreggaet juhannuspäivänä. Sade ei haittaa eikä ole hyttysiä. Menovinkit kesäkalenterissa.
viikko 24
Pispalan Juhannusmarkkinat 14.6.
Luonnonmukainen, perinteitä vaaliva koko perheen tapahtuma Tahmelan rannalla, Kurpitsatalolla ja sen lähiympäristössä. Lapsille puuhapajoja ja aikuisille vaihtoehtohoitoja ynnä muuta kiintoisaa. Musiikkipuolesta vastaavat perinnemuusikot Petra Hartikainen ja Pekko Käppi. Käsityöläismarkkinat. Koe Keskikesän Neidon saapuminen Pyhäjärveltä.
Markkinaohjelma
Suomalaisen saunan päivä 13.6.
Rajaportin korttelissa juhlistetaan suomalaista saunomisperinnettä lauantaina monipuolisesti. Tarjolla on viihdettä niin lapsille kuin aikuisillekin mm. lastenteatteria ja jazahtavaa rytmimusiikkia aikuiseen makuun. Kahvila avoinna, pihassa grilli ja telttasauna.
Suomalaisen saunan päivä
viikko 23
Kesäkalenteri
Se on sitten kesä. Pispalan kirjastotalo siirtyy kesäaikaan. Aukioloajat ma-to klo. 14-20, pe klo. 13-18, la suljettu. Heinäkuun kirjastotalo on kiinni. Kesäkuun ajan näyttelytilan KESÄDIVARIsta edullisesti kesälukemista. Muutakin Pispalassa tapahtuu. Tapahtumakalenteri kokoaa kesän menot ja meiningit täältä ja vähän muualtakin.
viikko 21
Pispalan 28. karnevaalit la 23.5.
Vuoden 2009 Pispalan karnevaalien tapahtumakaari noudattaa viime vuosien mallia. Päivän tapahtumat alkavat klo. 11 Lasten karnevaaleilla ja jatkuvat sitten puheilla, musiikilla, jalkapallolla, tanssilla ja iskelmillä iltamyöhään, Vastavirran päätösjameihin saakka. Uutuutena Hirvitalon taidearpajaiset. Päivällä juhlitaan Pispalan musiikkiyhdistyksen 10-vuotistaivalta tasokkaalla ohjelmalla, illalla tanssitaan pispalalaisen iskelmätaivaan uusien tuttavuuksien tahdissa. Ohjelma nyt karnevaalisivustolla.
Pispalan karnevaalien ohjelma
viikko 17
Pispalan Runotulet 8.-10.5.
Poikkitaiteellinen festivaali tarjoaa uusia tapoja lähestyä runoutta. Runotulien äärellä mm. runoilija Sirkka Turkka yhdessä muusikko Sami Kukan kanssa sekä Pispalan tyttö, näyttelijä Seela Sella. Kansainvälistä särmää tuovat unkarilainen hiphopryhmä Ludditak, Poetry Slam-mestarit McJabber & Claus Ankersen ja virolainen Pastacas. Äitienpäivän runokonsertissa Pispalan kirkossa mm. Ville Leinonen ja Tuomas Luukkonen.
Pispalan Runotulien ohjelma ja esittelyt.
Pispalan Vappu 2009
Pispalan vapputapahtumassa Pyykkipuistossa puheita, musiikkia, yhteislaulua ja runoutta. Lapsille omaa touhua. Ilmaista kasviskeittoa, basaari, vappukanttiini ja bajamajat. Illan päätteeksi aikuiseen makuun suunnattu rock-pläjäys paikallisten bändien toimesta.
Vappuohjelma vappusivustolla.
viikko 16
Pirkanmaan Taidesuunnistus 2009
Suunnistuskohteita on pitkin laajaa Pirkanmaata. Tosin aina ei tarvitse mennä järviä edemmäksi. Pispalastakin löytyy laatua ja särmää. Taidesuunnistus kohteina mm. Pispalan kirjastotalon galleria Tahmelassa ja Art Pispala valtatiellä sekä työpajoista Jouni Kopsan Lasitaide Komeetta Rantatiellä ja Pispalan Teatteri-taideryhmä Rajaportin kupeessa. Kohteissa taiteilijat paikalla kertomassa töistään ja tekoprosessista.
Taidesuunnistuksen kohteet
viikko 15
Pispalan Pääsiäismuistio.
Pääsiäisviikonlopun Pispalatarjontaa on koottu tapahtumakalenteriin. Tulevia tapahtumia ovat myös M.A. Nummisen tähdittämä PispalaFolk-klubi 17.4 ja Pirkanmaan Taidesuunnistus 18.-19.4 viikonloppuna. Lisäksi on ennakoitu, että kevät tulee, toivottavasti kohisten.
Pispalalaisen tapahtumakalenteriin.
viikko 12
Valtuuston asukasilta Pispan koululla 17.3 klo. 18.
Uusi kaupunginvaltuusto järjestää asukasiltojen sarjan. Ensimmäinen on Pispan koululla. Valtuuston pj:n Irene Roivaisen vetämässä tilaisuudessa keskustelemassa ovat valtuutetut Matti Höyssä, Pekka Salmi, Petri Siuro, Marjatta Stenius-Kaukonen, Tiina Elovaara, Marco Roth ja Laila Räikkä. Tilaisuuden alussa kahvitarjoilu ja asiaa osallistumismahdollisuuksista. Keskusteluihin voi valmistautua vaikkapa tutustumalla siihen, mikä on Pispalan uuden kaavan valmistelutilanne tällä hetkellä.
Pispalalaisen asemakaavasivustolle.
viikko 10
Pispala Vilkkari OFF 5.-7.3
Neljännet omaehtoisen elokuvan festivaalit Pispalan kirjastotalolla ja Hirvitalolla ovat nyt peräti kolmipäiväiset. Tapahtuma alkaa to 5.3 nettitelevisio M2Hz esittelyllä. Perjantaina 6.3 klo. 15 lähtien ITE-taiteen katselmus kuvataiteilija Erkki Pirtolan johdolla. Lauantain 7.3 päävieras, pispalalainen elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa esittelee kolme lyhytelokuvaansa klo. 15. Illalla Hirvitalolla Clip Kino, vetäjänä Andrew Gryf Paterson. Tarkempi ohjelma ja tekijäesittelyt Vilkkarisivustolla.
Pispala Vilkkari OFF:iin
Tampereen 39. lyhyelokuvajuhlat jälleen 4.-8.3.
Kansainvälisen ja kotimaisen kilpailun lisäksi mm. arkiston aarteita, roskaelokuvafestivaali ja lasten Videotivoli.
Tampereen elokuvajuhliin
viikko 3
Pispalan kevät
Pispalan kevät rakentuu erilaisten tapahtumien ympärille. Alustavaa tapahtumatietoa tulevista Pispalalaisen kevätkalenterissa. Talvi tulee, tai sitten ei, tai jotain välillä. Kalenterissa vinkki latureittipalveluun.
Pispalalaisen kevätkalenteriin

v. 2008

viikko 52
Joulu ja vuoden vaihde Pispalassa
Kauneimmat joululaulut Pispalan kirkossa, joulusauna Rajaportilla, joulureggaet Vastavirta-klubilla. Siinä muutama jouluajan tapahtumapoiminta Pispalalaisen tapahtumakalenterista. Toivotamme kaikille hyvää joulua ja raikasta uutta vuotta!
Pispalalaisen tapahtumakalenteriin
viikko 51
Pispalalaisen suuri Kaavoitusnumero ilmestynyt
Puheenvuoron saavat työryhmien lisäksi asukkaat, kaavoitusviranomaiset, asiantuntijat ja Pispan koululaiset. Mutta on lehdessä muutakin, sopii vaikkapa joululahjaksi tutuille ja ystäville. Vinkiksi: Pispalalaisen pehmeä vuosipaketti, kaksi numeroa, sata sivua vankkaa asiaa ja taattua viihdettä, ja ihan ilmaiseksi!
Pispalalainen 2/2008
viikko 49
Itsenäisyyspäivä 6.12 Pispalassa
Pub Kujakollissa itsenäisyystietokilpailu klo.19.07. Aiheena Suomen itsenäisyys, vetäjänä Kalle Mäkelä. Hirvitalon Pispalan nykytaiteen keskuksessa klo. 18 näyttelyn avajaiset. Rajaportin saunan vieressä, Pispalan valtatie 11:ssä teatteria. Pispalan teatteri esittää klo. 16 näytelmän Kuusivarkaat. Aivan oikein, Pispalassa on teatteri - etsi se!
Pispalan teatteri
viikko 47
Pispalan Palapeli-kaupunginosakonfrenssi.
Kaikille avoin toinen kaupunginosakonferenssi 22.11-23.11. Paikka: Tampereen Ammattiopisto Pyynikillä. La klo. 10-17 työryhmät esittelevät työnsä tuloksia. Su klo. 10-14 etsitään, yhdistetään ja sovitetaan palapelin osista Pispala visio.
Kutsu Pispalan Palapeli-kaupunginosakonfrenssiin.
Työryhmien Pispalavisioihin
Lisävinkkejä konfrenssissa käsiteltävistä asioista mm. Pispalan kehityspoluista, paikkatietosovellutuksesta, yhteenveto palstanviljelykyselystä sekä lisätietoa muista työryhmien tuottamista Pispalavisioista löytyy työryhmien keskustelufoorumista.
viikko 44
Pispalan Kekri
Pispalan kansanjuhla Kekri pyhäinmiesten päivänä la 1.11. kokoaa yhteen muinaissuomalaisuutta, Kekri-perinteitä ja mielikuvitusta. Henget, mahdit ja kohtalottaret olivat ennen vanhaan kysyttyä väkeä, kun haluttiin varmistaa ravinnon saanti jatkossakin. Nyt Kekriä juhlitaan jälleen samojen perinteiden hengessä Pispalan Kurpitsatalolla.
Pispalan Kekriin
Kunnallisvaalien 2008 tulokset.
Vaalit olivat Pispalan kannalta merkitykselliset sillä uusi valtuusto tulee päättämään Pispalan tulevaisuudesta uuden kaavan osalta. Pispalan alueelta valituiksi tulivat Mikko Alatalo ja Antti Ivanoff Tahmelasta, Minna Sirnö ja Peter Löfberg Hyhkystä. Lähialueelta mm. pispalalaisille tutut Marjatta Stenius-Kaukonen ja Petri Siuro Pyynikiltä. Lue valittujen ehdokkaiden mielipiteet Tamperelaisen vaalikoneessa esitettyihin kysymyksiin.
Kunnallisvaalit 2008
viikko 39
Kaavatyöryhmien Follow-up su 28.9.
Follow-up tapaamisessa päivitetään työryhmien tilanne ja hahmotellaan marraskuun puolivälissä pidettävän toisen kaupunginosakonfrenssin sisältöä. Paikka Pispan Palvelukeskus, klo. 10 alkaen.
Lue lisää
Yhdessä elettyä-valokuvanäyttely.
Pispalan kirjastotalon galleriassa avautuu la 27.9 klo. 14 vanhojen Pispala-valokuvien näyttely. Osa valokuvista on esillä myös Punainen Pispala-sivustolla.
Katso Punainen Pispala valokuvia
viikko 38
Kurpitsaliikkeen 10-vuotisjuhla la 20.9
Kurpitsaliike syntyi vähän yli kymmenen vuotta sitten vuonna 1997 syksyisessä Elonkorjuujuhlassa. Liike järjestäytyi yhdistykseksi seuraavana vuonna. Nyt on juhlinnan paikka. Kurpitsatalolla syystori, puuhaa lapsille, vuoden viljelijän julistus. Ranta ja kasvimaa-työryhmä esittelee Pelastetaan kasvimaat-vision. Iltatanssit Pub Kujakollissa, rytmiä vispilöi mm. Duo Rukiinen Ruuskanen / Ikonen. Ohjelma Kurpitsaliikkeen sivuilla.
Ohjelma Kurpitsaliikkeen sivuilla.
viikko 36
Matkoja kulttuurimaisemaan
Museokeskus Vapriikki ja kaupungin kulttuuritoimi tarjoavat pispalalaisille mahdollisuuden tutustua asiantuntijoiden johdatuksella lähialueen kulttuurimaisemaan. Vapriikin retkellä ollaan menneisyyden jäljillä pyöräillen la 6.9, kulttuuritoimen matkalle 10.9 riittää kävelypeli.
Lisää Pispalalaisen ajankohtaissivustolla.
viikko 35
Performanssifiesta 2008
Hirvitalon taidefestivaalin teemana usko. Fiestaan kutsutuille taiteilijoille on lähetetty etukäteen kutsu, jossa kukin taiteilija haastetaan käsittelemään henkilökohtaisella tai yleisellä tasolla taiteen suhdetta uskoon ja julkisen tunnustuksen performatiivista olemusta. Mukana lähes kaksikymmentä taiteilijaa Suomesta, Liettuasta ja Venäjältä. Livetaide-esityksiä pe klo. 16 alkaen Hirvitalon Nykytaiteen keskuksen tiloissa, päätösbileet la-iltana Vastavirrassa.
Performanssifiesta_08 ohjelma ja esittelyt
viikko 34
Elotansseja
Eräänlaisia kesäkauden päättäjäistansseja tarjolla Pispalassa. Kujakollin edustalla la 23.8 Elotanssit klo. 19.30 alkaen. Tangoaskelia tahdittaa legendaarinen "talobändi" Rantawahdit. Vastavirrassa pe-iltana 22.8 voi harjoitella Dylan goes punk- askelilla. Tahdittajana Pelle Miljoona ja The Band.
Elotansseja ja muuta musiikkitarjontaa
viikko 32
Rajaportilla 7.8 taideyö, runoutta esittävät Jysky Ihalainen, Aino Suonio ja Markku Toivonen sekä korviin mahtuvaa musiikkia soittaa Trio Potsplojo. Tarjolla myös saunakierros tamperelaisiin yleisiin saunoihin yhteislähdöllä. Reitti, aikataulu ja lisätietoja saunayhdistyksen sivuilla.
Tapahtumien yö Rajaportilla
Myös Pub Kujakollissa tapahtuu, nimittäin Jouko Mäki-Lohiluoma on Yhden Joukon Yhtyeensa kanssa tv-taltiointi keikalla. Setti alkaa klo. 19.
Lisää musiikkivinkkejä tapahtumakalenterissa.
viikko 31
PispalaFolk 2008
Kahdeksannen kerran koko perheen leppoisa ulkoilma festivaali, PispalaFolk su 3.8. klo. 13 alkaen. Päätapahtuma Tahmelan rannassa, lastentapahtuma Kurpitsatalolla, narubassotapahtuma Haulitornilla, jatkojamit Kujakollissa ja päättäribileet Vastavirta-klubilla.
PispalaFolk_08 ohjelmaan.
viikko 29
Heinäkuista kesäiloa
Tarjoillaan sekä Hirvitalolla että Viikinsaaressa. Mental Alaska Folk Festival Hirvitalolla pe 18.7 esittelee omintakeista, akustisvoittoista musiikkia neljän esiintyjän voimin. Muistojeni Pispala Viikinsaaressa la 26.7 kokoaa jälleen Pispalalegendoja, lavalla mm. Pispalan Sällin 60-v. Juhlatanssit ja kentällä Lestinheiton MM-kisat.
Lue lisää.
Tulossa: PispalaFolk 3.8
Kahdeksannen kerran akustista kauneutta Tahmelan rannassa. Folk-kattaus entistä monipuolisempi ja yllätyksellisempi, mukana mm. punk-legenda Pelle Miljoona, rap-artisti Paleface, tango-orkesteri Pelitanko sekä Tampereen kaupungin valtuuston kuoro.
Ohjelma, alustava aikataulu ja lisätietoja nyt Folk-sivuilla.
viikko 26
Livemusiikkia Pispalassa
Monipuolista livemusiikkia viikon sisään. Viikinsaaressa pe rautalankafestarit ja la Kollissa Perisynti. Vastavirrassa ke 2.7 PispalaFolk Tukibileet, to 3.7 Kujakollissa esittäytyy Freukkareista tuttu Pekka Myllykoski uuden bändinsä kera. Musiikkipläjäyksen päättää Musta Pispala viikonloppu 4.7-6.7, tee-se-itse kestävän vastakulttuurin puolesta festari Vastavirrassa.
Lisää tapahtumakalenterisssa.
viikko 25
Pispalan Juhannusmuistio
Menovinkkejä juhannuksen viettoon tapahtumakalenterissa, tarjolla mm. juhannussaunaa, livemusiikkia ja näyttelyitä. Heinäkuun alussa sitten onkin jo Musta Pispala-festari. Hyvää juhannusta !
Pispalalaisen tapahtumakalenteriin.
Pispalan Puutarhapäivät2
Pispalan Kulttuuriyhdistyksen keväällä järjestämät Puutarhapäivät saavat jatkoa juhannusta edeltävällä viikolla villivihannesten hapatuskurssilla. Ossi Kakon vetämällä kurssilla tutustutaan käytännönläheisesti Pispalassa kasvavien luonnonvaraisten kasvien hapattamiseen, joka on eräs vanhimmista ihmisen käyttämistä säilöntämenetelmistä. Lisäksi tutkitaan hapatteiden erilasia käyttömahdollisuuksia.
Ohjelma ja ilmoittautumistiedot Hirvitalon verkkosivuilla.
viikko 24
Pispalan Juhannusmarkkinat su 15.6
Viikkoa ennen juhannusta Kurpitsalla järjestettävät Markkinat tarjoaa esiintyjiä, luentoja, työpajoja, yrttipolun, Pispalanraitin, käsityöläiskojuja. Lapsille puuhapajoja, tarinateatteria, kantoliinatanssia, koiravaljakkoajelua, perinnepelejä sekä paljon muuta. Odotetuin esiintyjistä lienee Yhden Joukon Perheyhtiö.
Pispalan Juhannusmarkkinat 2008.
Suomalaisen saunan päivä la 14.6
Rajaportin saunalla juhlitaan. Tuoreita vihtoja, teltta sauna, esittelyssä keraamisia kiuaskiviä, pihassa kasviskeittoa, grillimakkaraa ja muurinpohjalettuja. Pihan stagelle nousevat mm. Miiru Millisentti, Laulukööri Viideltä saunaan, Pispalan Kisällit ja Yhden Joukon Perheyhtiö.
Suomalaisen saunan päivä Rajaportilla.
viikko 23
Tampere Guitar Festival Off-klubi Kollissa su 8.6 klo. 17
Pispalalaisilla ainutlaatuinen tilaisuus kuulla mitä kaikkea klassisella kitaralla voi soittaa. Kujakollissa ranskalainen kitaristikaunotar Gaëlle Solal. Muita kulttuuritapahtumia: Hirvitalolla avautuu Hirvivaara ryhmänäyttely 7.6 ja Pispalan kirjastotalon galleriassa esillä 7-vuotiaan Tatu Hyvärisen piirroksia ja maalauksia 16.6 asti. UGH!
Tampere Guitar Festivaalille.
viikko 21
Pispalan 27. karnevaalit la 24.5
Tampereen festivaalikesän aloittavassa tapahtumassa monipuolisia musiikillisia esityksiä, puheita, naamiokulkue, kirppis-basaari, lasten omat karnevaalit, näytelmällisiä ylläreitä, Ladyfest-näyttely, kollien jalkapalloa, parkkitanssit ja päätösjamit. Ja su vielä "The Classical Guitar Pre- Battle".
Ohjelma Pispalan karnevaalit-sivustolla.
viikko 20
Mäkisiä unelmia
Kevään tuhti lukupaketti 1/08 jälleen jaettu lähialueen kotitalouksiin. Ajankohtaisena asiana esillä kaavoitukseen liittyvät Pispalan visiot monelta kantilta, äänessä arkkitehdit, arkeologit, asukkaat ja Pispan koululaiset. Lisäksi tarinaa mm. Pulterista, putkisaneerauksesta, graffiteista, musiikkimiähistä ja Saressalon Lassesta, kotiseutumiehestä. Kotiseudun historiaa valottaa katsaus vuoden 1918 tapahtumiin uusimman kirjallisuuden valossa. Lopulta hahmotetaan mäkisiä unelmia, matkaraportissa Uzupiksen Tasavaltaan.
Pispalalainen 1/2008 näköisversio pdf-muodossa.
Suomen sosiaalifoorumi 17.-18.5
Kokoaa lähes 100 kansalaisjärjestöä ja 1500 osallistujaa Työväenmuseo Werstaalle ja Vanhalle kirjastotalolle tulevana viikonloppuna. Sosiaalifoorumi on yksi kansalaisyhteiskunnan keskustelufoorumeista, ja osa Brasiliasta alkuunsa saanutta kansainvälistä sosiaalifoorumiverkostoa. Pispalasta tapahtumassa mukana ovat Hirvitalon porukka videoteoksella ja performanssilla sekä kirjastotalon väki Mahdollisuuksien Torin kirja ym.-kirppiksellä lauantaina. Torilla Hirvitalon porukka toteuttaa myös kierrätysvaate -aiheisen muotinäytöksen.
Suomen sosiaalifoorumin mittava ohjelma verkoston verkkossivuilla.
Nukketeatterifestivaali 12.5-17.5
Entisessä Pispalan Vpk:n talossa toimivan Teatteri Mukamaksen laadukas ja monipuolinen kansainvälinen nukketeatterifestivaali sekä pienille että isoille. Tarjolla mystiikkaa ja magiaa. Festivaalin pääteema limittyy valtakunnallisen lastenteatterivuoden teemaan Teatterissa kasvaa.
Lisää www.teatterimukamas.com.
viikko 18
Pispalan Vappujuhla 1.5 Harjulla
Muutaman vuoden tauon jälkeen Pispalassa vietetään jälleen yhteistä vappua. Juhlassa perinteistä lienee vappukulkue ja vanhan työväenliikkeen perintöä kunnioittavat esitykset ja musiikki. Uutta tietynoloinen epäluulo puoluepoliittisuutta kohtaan. Puhujiksi onkin kutsuttu eri kansalaisjärjestöjen edustajia mm. Kemijärvi -liikkeestä. Lapsille on omaa vapputouhua ja illalla vielä paikallisten bändien rockpläjäys. Muutoinkin juhlan järjestelyvastuun hoitaneella Moukari ja Korttitalo-yhdistyksellä on tapahtuma -kattauksessa reilu meininki mm. ilmaista kasviskeittoa, vappuaaton juhlinnasta uupuneille.
Ohjelma ja historiallista taustaa vappusivustolla.
viikko 17
Taidesuunnistus 2008 Pispalassa.
Pirkanmaan Taidesuunnistus-tapahtuma järjestetään jo neljännen kerran viikonloppuna 26.4.-27.4. Pispalasta suunnistuskohteina ovat Pispalan kirjastotalon galleria, Pispalan nykytaiteen keskus, Art Pispala sekä Studio Paula Huhtasen ja Lasitaidekomeetta Jouni Kopsan yhteisateljee.
Lue lisää.
viikko 16
Pispalan puutarhapäivät
Pispalan kulttuuriyhdistys järjestää Hirvitalolla 19. ja 20.4. työpajaviikonlopun, jossa tutustutaan permakulttuuriin ja sen mahdollisuuksiin Pispalassa. Aiheina mm. kaupunkiympäristöön soveltuva bio-ja puutarhajätekomposti, hyötykasvi-ja viljelymahdollisuudet sekä omenapuun hoitoohjeet ja villivihannestan hyötykäyttö. Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautunutta.
Ohjelma ja ilmoittautumistiedot.
viikko 14
Pispalan Runotulet ja kantelekonsertti
Pispalan nykytaiteen keskuksen tiloissa Hirvitalolla tapahtuu. Runotulet on poikkitaiteellinen festivaali joka kokoaa elävää runoutta, musiikkia ja improvisaatiota. Tapahtuma su 6.4. Ennen sitä tarjolla kiintoisa musiikki-ilta. Petra Tikkasen Loitsut läpi vuosisatojen tunnelmoi kanteleella Bachista Debussyyn ja Sibeliuksen kautta uuteen musiikkiin to 3.4.
Menovinkit Hirvitalon verkkosivuilla.
viikko 13
Pispala 1918
Tasan 90 vuotta sitten käytiin sisällisodan ratkaisutaisteluja itäisellä rintamalla Tampereen Kalevankankaalla. Läntiselle rintamalle, Pispalan kupeeseen Epilänharjulle, punapäällikkö Aatto Koivunen oli onnistunut järjestämään pitävän punaisten puolustuslinjan. Mitä Pispalassa piirityksen ja keskustan taistelujen aikana tapahtui ja miten punaisille sodan jälkiselvittelyissä kävi mm. näitä asioita valaisee vastikään valmistunut Punainen Pispala-sivusto. Taistelutapahtumia seurataan päivä päivältä, viikon alusta 25.3 aina antautumiseen 6.4 asti.
Punainen Pispala-verkkosivustolle.
Tampere 1918
Päivä Tampereella 1918-tapahtuma su 6.4 on nimetty sovinnon päiväksi. Päätapahtumaa Finnlaysonin alueella edeltää muistokulkue jossa nähdään ajan asuissa mm. Pispalan punakaartin johtajia esim. Aatto Koivunen perheineen. Hahmoja esittävät tunnetut tamperelaiset julkisuuden henkilöt.
Tapahtuman ohjelma.
Sotapäiväkirja 1918
Fiktiivisesti kuvitettua dokumenttisarjaa voi seurata netissä 25.3-7.4. Tapahtumapaikkana keskustori. Sivustolla myös päivittäin video jossa kirjailija Timo Malmi kertoo Tampereen tapahtumista.
Sotapäiväkirjan sivuille.
Tampereen taistelut 1918 ja muu Suomi
Valkoisen vallan vakiintumista Tampereelle ja sitä, mitä samaan aikaan muualla Suomessa tapahtui valaisee Historiatieteen laitoksen tutkijoiden verkkosivustot Koskesta Voimaa ja Suomi 80 sekä kansallisarkiston verkkonäyttely kansalaissota asiakirjojen kertomana
viikko 12
Pääsiäisen aika Pispalassa.
Alkaa hiljaisen viikon musiikkikonserteilla Pispalan kirkossa ja jatkuu pääsiäisjumalanpalveluksilla. Pub Kujakollin pääsiäistä rytmittää myös livemusiikki mm. pe Pablo Sepän tähdittämä Salibändi Tuubattavat ja su lahjakas nuori kitaristi Anssi Salminen orkestereineen. Hirvitalon nykytaiteen keskuksen kevään toiminta on alkanut Karuselli ja Siivo näyttelyillä, kirjastotalon galleriassa maahanmuuttajien näkemyksiä Tampereen kaupunkiympäristöstä Kasvotusten valokuvanäyttelyssä. Välillä voi käydä saunassa, Rajaportti auki normaalisti.
Menovinkit Pispalalaisen tapahtumakalenterissa.
viikko 9
Pispala Vilkkari OFF la 8.3 klo. 12-21
Pispalan omat Vilkkarit järjestetään kolmannen kerran. Kirjastotalolla ja Hirvitalolla tullaan näkemään yli kaksikymmentä lyhytkuvaa, animaaatioita, dokumentteja ja musiikkivideoita. Vilkkareiden päävieras on ohjaaja Katariina Lillqvist joka tulee esittelemään kohuanimaationsa Uralin Perhonen.
Lisää Pispalalaisen ja Vilkkareiden verkkosivuilla.
viikko 8
Laitteiden huutokauppa ja Logo-kilpailu
Pispalan musiikkiyhdistys piti ylimääräisen yleiskokouksen 12.2. Pispalan kirjastotalolla. Kokous päätti luopua laitevuokrauksesta. Laitteet huutokaupataan yhdistyksen jäsenille. Samainen kokous julistaa myös yhdistyksen Logo-kilpailun.
Lue lisää musiikkiyhdistyksen sivuilta.
Tiedotustilaisuus inventoinneista 21.2.
Pirkanmaan maakuntamuseo järjestää to 21.2 Pispalan Haulitehtaalla esittelytilaisuuden Pispalan arkeologisesta inventoinnista ja rakennusinventoinnin täydentämisestä. Asemakaavan uudistamiseen liittyviä uusia inventointihankkeita esittelevät asemakaava -arkkitehti Sakari Leinonen sekä maakuntamuseon tutkijat.
Ohjelma Pispalalaisen asemakaava-sivustolla.
viikko 7
Ratiriti-päivä la 16.2
Pyhäjärven Saunasaaren edustalle lauantaiksi 16.2 suunniteltu koko perheen talvitapahtuma Ratiritirallaa on jouduttu peruuttamaan. Ratiriti-päivänä on kuitenkin pienempiä tapahtumia, lapsille Varjonukke-paja Hirvitalolla ja aikuisille ritirati-iltapidot Pub Kujakollissa.
Lue lisää varjonukeista ja iltapidoista.
viikko 5
Pispalaan uusi kaava
Pispalan asemakaavan uudistaminen on edennyt ensimmäiseen vaiheeseen. Ylä-Pispalaa koskeva osallistumis-ja arviointisuunnitelma on nähtävillä ja arvioitavissa. Kaavoitusviranomaisten työn rinnalla jatkuu aktiivisesti uudistamista pohjustavien asukastyöryhmien työskentely. Ryhmille on avattu verkossa tietopiste ja keskustelualusta.
Lisää kaavoitusuutisia Pispalalaisen verkkosivuilla.
viikko 4
Mestaritontun seikkailut.
Pispalan kirjastotalolla alkaa su 27.1 klo. 15 tapahtumasarja jossa ollaan Mestaritontun tekijöiden jäljillä. Lasten satuluentasarjan avaa tilaisuus jossa tutustutaan vuonna 1919 ilmestyneen Mestaritontun tekijään lastenkirjailija Aili Somersaloon. Seuraavana viitenä sunnuntaina on mahdollisuus tulla kuuntelemaan luettuna Mestaritontun seikkailut.
Lisää Mestaritontusta ja satuluennasta Pispalalaisen verkkosivuilla.
viikko 3
Kevään 2008 tapahtumakalenteri
Kevään Pispalatapahtumat alkavat hiljalleen hahmottua. Su 20.1 Transitmies ilmentyy Kujakollin livemusiikki-illassa, seuraavana sunnuntaina alkaa Mestaritontun seikkailut-satutapahtumasarja lapsille ja aikuisille Pispalan kirjastotalolla. Ja toiveissa on että saisimme vielä oikean talven, ja talviriehan nimittäin Saunasaaren Ratiritirallaan.
Katso lisää Pispalalaisen tapahtumakalenterista.

v. 2007

viikko 52
Kesän ja syksyn kuvat
Kirjastotalon tietotupa on koonnut kuvakatsauksen menneeseen kesään ja syksyyn. Tarjollahan oli monenmoista mm. kevätkarnevaalit ja Tahmelan rannan PispalaFolk sekä Viikinsaaren Muistojeni Pispala. Uusimpina juttuina Hirvitalon taidefestivaalit, Kurpitsatalon monipuoliset kesätorit sekä Pub Kujakollin musiikkilupit. Kuvakoosteen myötä toivotamme kaikille raikasta uutta vuotta 2008 !.
Kuvakoosteisiin 2007.
viikko 49
Asemakaavatyöryhmät
Viime viikonloppuna pidetyn kaupunginosakonfrenssin tärkein anti oli vanhentuneen asemakaavan uudistamista pohjustavien työryhmien muotoutuminen. Ryhmät alkavat kokoontua alkavalla viikolla. Pispalassa onkin alkamassa mielenkiintoinen, monta vuotta kestävä uuden asemakaavan luomisen prosessi. Hankkeessa uutta ja erikoista on, kuten juuri ilmestyneessä Pispalalainen 2/07 lehdessä todetaan, se että kansalaismielipidettä pyritään kuulemaan alusta alkaen järjestyneellä tavalla.
Lue lisää.
viikko 48
Pispalan Pamaus.
Uudesta asemakaavasta syttyy sota, ennakoi Aamulehti 25.11 näyttävästi kuvitetussa reportaasissa Pispalan uusi aamu. Sitä ennen kuitenkin pamautellaan asiallisesti tilaisuudessa jossa niin rakennusperinteen suojelijat kuin rakennusoikeuden supistamista epäilevätkin voivat ottaa kantaa siihen miten ja kenen ehdoilla Pispalaa tulevaisuudessa rakennetaan.
Kutsu 1.kaupunginosakonfrenssiin Amurin koululle 30.11-1.12.2007.
viikko 44
Kekrijuhla 2007.
Viime talvena muutaman vuoden tauon jälkeen vanhaa kekriperinnettä juhlittiin jälleen Pispalassa. Aikaisemmin juhlat toteutettiin Tuliveistostapahtumina. Nytkin tulta on luvassa, ja paljon muuta. Aika la 3.11 klo. 14-22 ja tapahtumapaikkoina Kurpitsatalo, Tahmelan ranta sekä illalla Kujakolli.
Kekrijuhlan ohjelma ja kuvakooste viime vuoden tapahtumasta.
viikko 43
Mies vailla tasa-arvoa.
Syksyn kohuttua kirjauutuutta "Mies vailla tasa-arvoa" esitellään Pispalassa Pub Kujakollissa ma 29.10. Kirjaa esittelevät paikan päällä tamperelaiset kirjoittajat, sosiaalipolitiikan professori Jari Heinonen, filosofi Risto Maula, tutkimusprofessori Matti Rimpelä, toimittaja Hannu T. Sepponen sekä tutkija Jussi Vähämäki.
Lue lisää.
viikko 42
Pispalan karnevaalien 2007 kuvat.
Karnevaalisivustolla on vihdoin esillä kevätkarnevaalikuvat. Kuvia voi selailla tietyn tapahtumakokonaisuuden (esim. jalkapallo-ottelu tai musaa mäeltä tai parkkitanssit jne.) mukaan tai satunnaisesti, valitsemalla kaikki tapahtumat. Keväällä 2008 juhlitaan jälleen, toukokuun loppupuolella, koulujen päättymistä edeltävänä viikonloppuna.
Pispalan karnevaalit 2007 kuvagalleriaan.
Näyttelyitä.
Tahmelan kulttuurikulmauksessa pari mielenkiintoista ja erilaista näyttelyä. Kirjastotalon galleriassa Veli Louheman Teoksia, Hirvitalolla Tommi Taipaleen Siperian Jeesus ja Jumalanteatteri - valokuvia. Älkääkä unohtako taidekierroksella myöskään Tahmelan Kujakollia.
Lue lisää.
viikko 40
Tulevana viikonloppuna samoilla kulmilla Tahmelassa tarjolla paljon mielenkiintoista ja erilaista.
Pub Kujakollin OktoberFest alkaa pe 5.10 Mallas Bandin nahkahousumusisoinnilla. La 6.10 juhla jatkuu Gluckliche Stundella ja Oktobierfest tietokilpailulla. Heikki Salo & HauliBros esiintyy klo. 20. Lisätietoa OktoberFestistä ja sunnuntaisten Rapulalupien päivitetty musalista Pispalalaisen tapahtumakalenterissa.
Runomatinea Kuolleet etsivät kotia Pispalan kirjastotalolla la 6.10 klo. 16. Tanssitaiteilija ja lausuja Liisa Lahdenmäki lausuu Allen Ginsbergin ja Sirkka Turkan runoja. Runoista tarkemmin Pispalalaisen verkkosivuilla.
Ja jotain aivan muuta puolestaan Hirvitalolla. Su 7.10 klo. 14-22 ilmentyy Äänialkemiaa - kokeellisen musiikin tapahtuma Pispalan nykytaiteen keskuksen galleriatilassa. Esiintyjät tuottavat ääniä mitä erinlaisimmista lähteistä, kristallikulhoista digitaalitekniikkaan. Tarkka ohjelma ja tietoa myös pe 6.10 avautuvasta näyttelystä Hirvitalon verkkosivuilla.
viikko 38
Sadonkorjuujuhlan ohjelma.
Pispalan perinteinen Sadonkorjuujuhla Kurpitsatalolla la 22.9 alkaen klo. 14.00. Kasvukauden päättäjäisjuhlassa kasvimaiden tuotteiden lisäksi musiikkia, runoutta, tietovisa. Monipuoliseen ohjelmaan sisältyy lisäksi mm. luontokerho Luovan lastennäytelmä "Yrttimuori", kokeilevaa kasvin värjäystä lapsille ja vanhemmille sekä hyvänolon- ja askartelun työpajoja. Juhlassa julistetaan vuoden viljelijä, valitaan rouva tai herra Sadonkorjaaja ja julkistetaan syksyn lasten piirustuskilpailun satoa.
Ohjelma ja kuvakooste 17.6 juhannusmarkkinoista.
viikko 36
Syksyn 2007 tapahtumia.
Pispalalaisen tapahtumakalenteri kokoaa ja päivittää syksyä. Tulossa mm. ranskalaisia laulelmia Pub Kujakollin musiikkilupissa 9.9, opastettu Pispalakävely 13.9, Sadonkorjuujuhla Kurpitsatalolla 22.9 sekä Tuliteatteri Narrien uni Pyynikin kesäteatterissa 19.9 alkaen.
Lue lisää.
viikko34
Performanssifiesta 25. - 26.8
Pispalan nykytaiteen keskuksen taidefestivaalin mittava ohjelma nyt Hirvitalon verkkosivuilla. Festivaali alkaa la 25.8 klo. 14 Tanssiboxin tanssiteoksella New York. Muita esiintyjiä mm. The Most Ass Cirls, Huutomerkki ry, Messiaaninen Visuaalisen Etiikan tutkimuskeskus, Aalto, Ihoteollisuus, Flamenco Azul, Orchid Bite, Porin Taidemuseo ja Epätodellisuuden tutkimuskeskus. Festivaalin päättää Vastavirran Performanssifiesta -klubi su iltana.
Performanssifiestan ohjelma
Myös Pub Kujakollissa tapahtuu viikonloppuna.
Reino-ilta la 25.8 alkaen klo.19. Tarjolla mm. lämpimiä jalkoja ja ajatuksia sekä tunnelmallista ja reipasta yhteislaulua reinoduurin vetämänä. Rapulalupissa Last Calls su 26.8 klo.18. Sami Koiviston 7-henkinen yhtye. Kujakollin musiikkilupin muu ohjelma Pispalalaisen kesäkalenterissa.
Valokuvia Uudesta Seelannista.
Uusi Seelanti on lähes samanlainen maa kuin Pispala, kaikki on vain päinvastoin. Pispalalaisen Kai Aarikan luontokuvia Pispalan kirjastotalon galleriassa 20.8 - 9.9.
Lisää Pispalalaisen verkkossivuilla.
viikko 29
Elokuun tapahtumia
Heti ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtumina tyystin erilaisia mutta yhteistä reilu, akustishenkinen meininki vastapainona heinäkuun massafestivaalien räimeelle ja tungokselle.
PispalaFolk su 5.8 Tahmelan rannassa.
Monipuolisten musiikillisten esitysten lisäksi tapahtumaan sisältyy tänä vuonna omaperäinen narubassotapahtuma jossa yritetään mm. ilmanarubasson maailmanennätystä.
Ohjelma ja esiintyjät PispalaFolkien verkkosivuilla.
Muistojeni Pispala-tapahtuma la 4.8 Viikinsaaressa.
Nyt entisillä ja nykyisillä pispalalaisilla ja muilla tamperelaisilla mahdollisuus päästä tanssilavojen tunnelmaan tangolegenda Eino Grönin tahdittamana ja lestinheitolla.
Muistojeni Pispala 07 ja kuvakooste Pispalalaisen verkkosivuilla. Tulossa Performanssifiesta elokuun loppupuolella.
Pispalan nykytaiteen keskuksen taidefestivaali, jonka ohjelmisto käsittää niin performanssia, musiikkia, runoutta, tanssia, videotaidetta, elokuvia kuin kuvataidettakin. Tapahtumassa esiintyy lähemmäs 30 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.
Seuraa Hirvitalon verkkosivuja www.hirvikatu10.net
viikko 26
Kuvia kumartamatta.
Taiteilija Johannes Heinosen uusi näyttely avataan 27. kesäkuuta Art-Pispalassa. Näyttelyn otsikko "Satiirilla" kertoo hyvin Heinosen taiteilijanlaadusta ja suuntauksesta. Hän on tullut tunnetuksi kohua herättäneistä teoksistaan, jotka kurmuuttavat vallanpitäjiä ja julkkiksia. Heinonen tekee kuvia kumartamatta.
Lue lisää.
viikko 24
Juhannusmarkkinat Kurpitsatalolla.
Kurpitsaliike järjestää Pispalan juhannusmarkkinat su 17.6 klo.12-20 Tahmelan rannassa. Markkinat ovat koko perheen perinteitä, vihreitä arvoja ja kädentaitoja kunnioittava tapahtuma. Monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. luentoja ja esittelyjä luomu,- yrtti- ja viljelyperinteestä, Tampereen tulikollektiivi esiintyy ja lapsille musisoi Mikko Alatalo.
Markkinoiden ohjelma.
viikko 23
Kesäiloa Pispalassa.
Kesänkin aikana tarjolla monenmoista mm. livemusiikkia kesäsunnuntaisin Pub Kujakollissa, näyttelyitä ja performansseja Hirvitalolla, saunomista ja yhdessäoloa Rajaportin saunalla, kesäiloa Tahmelan rannan beachilla. Alkukesän tapahtumana Kurpitsatalon Juhannusmarkkinat 17.6, loppukesästä sitten Pispalafolk 5.8.
Tapahtumia kokoaa Pispalalaisen kesäkalenteri.
Klassista kitaraa Pub Kujakollissa su 10.6.
Tampere Guitar Festival päättyy viikonloppuna. Kujakolliin saapuu keikalle ranskalainen Thibault Cauvin suoraan festivaalin päätösjameista. Ainutlaatuinen tilaisuus kuulla ja nähdä kansainvälistä klassisen kitaran mestaria.
Lue lisää www.musiikkitoteemi.fi.
viikko 20
Pispalan 26.karnevaalit la 26.5.
Tampereen festivaalikesän aloittaa jälleen perinteiset Pispalan karnevaalit. Ensimmäiset "Pispankatukarnevaalit" pidettiin 25 vuotta sitten 1982. Sen jälkeen on juhlittu joka vuosi. Juhlakarnevaalien puheet pitää kansanedustaja Mikko Alatalo ja apulaispormestari Tarja Jokinen. Lauri Viitaa tulkitsee näyttelijä Ahti Jokinen.
Ohjelma nyt Pispalan karnevaalien verkkosivuilla.
Korjausrakennusilta Haulitehtaalla ke 23.5.
Pispalan Haulitehtaalla selvitellään korjausrakentamiseen ja rakennettuun kultturiympäristöön liittyviä ajankohtaisia asioita. Mukana asiantuntijoita mm. Pirkanmaan maakuntamuseosta.
Korjausrakennusillan ohjelma.
viikko 17
Pub Kujakollin viralliset avajaiset.
Uudistuneen Pub Kujakollin viralliset avajaiset 27.-28.4. Tarjolla ruokaa ja musiikkia. Pe esiintyy HauliBros ynnä Joe Vestich ja Heikki Salo. La yllätysmeininkiä.
Hirvitalon synttärit su 29.4
Pispalan nykytaiteen keskus on toiminut nyt vuoden verran hirvikatu 10:n kiinteistössä. Sen kunniaksi järjestetään syntymäpäiväjuhlat, jossa alkajaisiksi kastetaan kiinteistö virallisesti Hirvitaloksi. Juhlapuhe kulttuuritoimenjohtaja Jaakko Masonen.
Synttäreiden ohjelma.
viikko 16
Taidesuunnistus Pispalassa.
Pirkanmaan Taidesuunnistus järjestetään tulevana viikonloppuna, nyt kolmatta kertaa. Mukana on jälleen noin 200 kuvataiteilijaa, muotoilijaa ja käsityön tekijää Pirkanmaalta. Pispalasta tapahtumassa on mukana mm. Art Pispala, Pispalan Nykytaiteen keskus ja Vastavirta- klubi. Kohteet ovat avoinna la ja su klo. 11-17.
Lue lisää.
viikko 15
Pispala 70 vuotta Tamperetta.
Se on juhlan paikka ja sitä sittenkin juhlitaan. Pääjuhla su 22.4.klo 15.00 Hyhkyn koulun Simola-salissa. Kahvitarjoilu vanhan koulun tiloissa klo 14.00-15.00. Juhlan järjestävät Pispalan Tarmo, Pispalan Moreeni, Lauri Viita -seura ja Pispalan kumppanuusprojekti.
Juhlaohjelma
Autenttinen olio.
Ympäristötaiteilija Sami Maalaksen prosessi-installaatio Pispalan kirjastotalon galleriassa 22.4 asti. Ainekset: löytöesineet, puu, lasisilmä, videoperformanssi. Lisää prosessista, hahmosta, alkemistien homonculusta, Pygmalion Galateasta tai Pinokkiosta, miten vain,
www.gronlundilla.blogspot.com
viikko 14
Touhua ja Taidetta Pispalassa.
Uusi taiteilijaryhmä Pispalan Konttori aloittaa Touhua ja Taidetta-tapahtumalla pitkänäperjantaina 6.4. Tapahtumapaikka ns. Puukkoniemen kauppa pihapiireineen, Rajaportin saunaa vastapäätä. Taiteilijaryhmä haluaa tarjota erilaisen pitkänperjantain kaiken ikäisille. Tapahtumalla tuetaan Pispalan Konttorin taidepihan ja -talon rakentamishanketta.
Katso ohjelma
viikko 13
Pispalan kulttuuriyhdistys.
Ylläpitää Pispalan nykytaiteen keskusta Hirvikatu 10.ssä. Huhtikuussa talon tiloissa on kuvataiteilija Timo Saarelman installaatioita ja kuvataiteen opiskelija Johanna Lemettisen maalauksia.
Lisää Hirvikatunetissä.
Musaa mäeltä.
Musiikkiyhdistyksen sivuilla nyt uuden tuplacd:n esittely ääninäytteineen ja kuvakooste julkistamistilaisuudesta sekä tuoreimmat musauutiset.
Musiikkiyhdistyksen verkkosivuille.
viikko 12
Pispalan kirkossa Lumen Valo ja jazzmessu.
Harjun seurakunnan 70-vuotisjuhlavuoden konserttisarja Pispalan kirkossa. Konsertit alkavat viikolla joka ilta klo.19. Esiintyjinä mm. urkutaitelija Kalevi Kiviniemi, saksofonisti Jukka Perkon Trio, Lauluyhtye Lumen Valo ja nuorisokuoro Sympaatin jazzmessu.
Konserttiviikon ohjelma
viikko 11
Kevään tapahtumista
Oikukkaan talven takia Saunasaaren Ratiritirallaa 18.3 on peruttu. Pyhäjärven jäällä on vettä ja olosuhteet lievästä pakastumisesta huolimatta tulevat olemaan sellaiset että aiottuja tempauksia ei paljaalla jäällä voida toteuttaa.
Lauantaina 17.3 korvaava tapahtuma aikuisille Pub Kujakollin Vorssa-illassa alkaen klo.19. Esiintyy Talobändi ja Naparuuvi. Järjestää Kujakolli Churchboat Raising Team.
Pispalan musiikkiyhdistyksen kevätkokous 22.3 klo. 18 alkaen Pispalan kirjastotalolla.
viikko 10
Pispala Vilkkari Off
Pispalan omat Vilkkarit la 10.3. Tapahtumapaikkoina Pispalan kirjastotalo klo.13-19 ja vastapäinen Hirvitalo klo.18-21. Monipuolista nähtävää dokumenteistä musiikkivideoihin. Tuottajina Videoventtiili, Pispalan kulttuuriyhdistys ja Kulttuuriosuuskunta Komeetta.
Lue lisää, linkit myös muuhun Filkkari tarjontaan.
Pispalan Vilkkareiden ohjelmaan (pdf) pääset suoraan tästä.
viikko 8
Talven ja kevään tapahtumia Pispalassa
Myöhäisen talven takia Saunasaaren Ratiritirallaa on siirretty sunnuntaihin 18.3. Luvassa on kuitenkin yhtä riehakas talvitapahtuma kuin viime vuonnakin. Ennen sitä Pispalassa tapahtuu toki muutakin mm. Pispala Vilkkari Off la 10.3. Tapahtumapaikkoina Pispalan kirjastotalo ja Pispalan Nykytaiteen keskus Hirvikatu 10:ssa.
Tietoja muista tapahtumista ja mm. lukuisista taidenäyttelyistä löydät tapahtumakalenterista.

v. 2006

viikko 51
Joulumyyjäiset Pispalan kirjastotalolla ja Rajaportin kahvilassa
Kirjastoyhdistuksen perinteisissä joulumyyjäissä kirjastotalolla on saatavilla paikallisten käsityöläisten tekemiä tuotteita ja mm. uunituoretta Musaa mäeltä tuplacd:tä.
Käy tutustumassa.
viikko 50
K-15
Pispalan verkkosivuille on avattu sivusto joka tuo lasten ja nuorten näkökulmaa Pispalan elämään. Käy tutustumassa esimerkiksi Pispan koululaisten esitykseen Pispalan kasveista, rakennuksista ja perinneleikeistä.
K-15 omiin juttuihin.
viikko 49
Pispalalainen 2/06 ilmestyy 8.12.
Vuoden toinen numero jaetaan Pispalan, Tahmelan ja Hyhkyn kotitalouksiin tulevana viikonloppuna. Tarjolla on jälleen tuhti lukupaketti ajankohtaisista Pispala-asioista ja mielenkiintoisten persoonien haastatteluja.
Katsaus numeron sisältöön.
viikko 45
Pispalan verkkosivut uudella palvelimella.
Siirto tarkoittaa sitä että sivut löytyy nyt suoraan osoitteesta www.pispala.fi. Sivujen ilme säilyy toistaiseksi samana mutta linkeissä saattaa siirron takia ilmetä pätkimistä. Samassa yhteydessä kaupunginosien Mansetori siirtyy Tampereen kaupungin ylläpidettäväksi. Uusi osoite on www.mansetori.fi.

Pispalalainen Mansetorilla
Mansetorin uudesta osoitteesta löytyy myös Pispalaosio. Pispalalainen Mansetorilla on julkaisujärjestelmäpohjainen sivusto jota on tarkoitus kehittää verkkolehden suuntaan. Tällä hetkellä siellä on juttua kirjastotalon Kudotut kulttuurit näyttelystä ja Pispalan kekreistä. Sivua työstetään parhaillaan ja sinne tulossa mm. vanhassa mansemediassa olleet tangokuninkaalliset ja Sauna 100 v. jutut.
Käy tutustumassa.
viikko 39
Tangokuninkaallisia.
Pispalan kirjastotalolla esillä Kaija Pohjolan laulajauran 15-vuotiselta taipaleelta juhlanäyttely. Näyttelyn avajaisissa 18.9 esiintyi koko joukko myös muita tangokuninkaallisia.
Vastapalloja ja irtiottoja.
Tahmelan kentällä miteltiin su 17.9 hyvätasoinen jalkapallo-ottelu. Siinä Kujakollien ikääntyneet ottivat muutaman maalin irtioton Vastavirta-klubin nuorekkaasta Vastapallosta.
viikko 37
Rajaportin Saunan 100-vuotisjuhlaviikko oli menestys.
Monipuolisen viikon tunnelma huipentui pääjuhlapäivänä, syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Vieraita kutsutut mukaan lukien kävi noin 400 henkeä ja saunassa piipahtivat melkein kaikki.
Lue lisää.
Onskan saunailtamat.
Rajaportin saunan juhlaviikon eräs kohokohta oli Onskan porukan saunailta. Perjantai-iltapäivän vakiokävijät ovat laskeneet että saunan kunniajäsen Onska Niemi on istunut ainakin 5 vuotta Rajaportin saunan löylyissä!. Iltamissa Pispalan Sälli kantaesitti laulun Rajaportin saunassa.
viikko 35
Rajaportin 100-vuotisjuhlat alkoivat!
Juhlaviikko käynnistyi maanantaina 28.8.lasten saunalla esikoululaisille ja iltapäiväkerholaisille yhteistyössä Ahjolan päiväkodin ja nuorisotyön kanssa. Ohjelmassa lastenlaulujen laulatusta (duo Ahjo), saunomista, mehua, pullaa ja makkaran paistoa.
Juhlat jatkuu keskiviikkona seniorisaunalla yhteistyössä Mummon Kammarin kanssa. Ohjelmassa mm. Sauna-Kaisan esityksiä kalevalaisesta kansanperinteestä ja hanuristi Elli Kalliomäki.
Viikko huipentuu pääjuhlaan ja juhlasaunaan lauantaina 2.9.
Juhlapuhe kulttuuritoimenjohtaja Jaakko Masonen. Illalla pihalla esiintyvät mm. Pauli Hanhiniemi ja Kaija Pohjola.
Katso koko juhlaohjelma.
viikko 34
Sadunkorjuu - kirjallisuustapahtuma
Tulevana viikonloppuna vietetään monipuolisia kirjallisuuspeijaisia. Perjantaina ohjelmassa on runoa ja musiikkia aikuisille ja lauantaina sadunkorjuujuhla aarteen etsintöineen lapsille. Päätapahtumapaikkana on Pispalan Nykytaiteen Keskus, Hirvikatu 10:ssa. Muina paikkoina Pispalan kirjastotalo ja Pub Kujakolli.
viikko 33
PispalaFolk 2006 kuvagalleria.
Kuudensia PispalaFolkeja juhlittiin elokuun alussa helteisessä säässä ja isolla porukalla Tahmelan rannassa. Folkkuvat nyt musiikkiyhdistyksen folksivuilla.
PispalaFolk 2006 kuvaesitykseen.
viikko 32
Too Dumb To Die.
Alkuviikolla pispalalaisia on hämmentänyt ja ilahduttanut kansainvälinen, polkupyörillä liikkuva katusoittoryhmä Too dumb to die. Ryhmä on esiintynyt mm. PispalaFolkissa ja Kujakollin edustalla. Pispalalainen-lehti otti selvää, mikä ryhmä ja miksi.
Lue lisää.
Lauri Viita - runorastit.
Opastetut runorastit to 10.8 Lauri Viidan lapsuuden ja nuoruuden maisemissa. Oppaana mm. Viita-tulkitsija, näyttelijä Ahti Jokinen. Lähtö klo.19 Viita - muistomerkiltä.
Juhlavuoden tapahtumista lisää Lauri Viita Seuran verkkosivuilla.
Hirvikatu 10:n elokuun ohjelma
Pispalan nykytaiteen keskuksen pihalla esiintyy ti 8.8 klo.19 kansainvälinen katusoittoryhmä Too dumb to die ja Tapahtumien yönä torstaina on tarjolla Ladankorjausworkshop.
Lisää elokuun tapahtumista Hirvikatu10 netissä.
viikko 31
Pispalan karnevaalit 2006 kuvagalleria.
Pispalan 24.karnevaalien kuvat on julkaistu. Tietokantapohjainen kuvagalleria löytyy uudistuneen Pispalan karnevaalit-verkkosivuston valokuvia-osiosta.
Pispalan karnevaalit-verkkosivut.
viikko 28
Rajaportin saunakortteli.
Pispalan saunayhdistyksen uudistuneet verkkosivut julkaistu. Sivuston tapahtumat-osiossa Sauna 100 v.-juhlaviikon alustava ohjelma. Päätapahtuma 2.9.2006.
Tutustu Rajaporttinettiin.
viikko 26
Pispala Folk.
Kuudennet PispalaFolkit elokuun ensimmäisenä sunnuntaina 6.8. Tahmelan rannan tapahtuman esiintyjäkaarti tulee olemaan jälleen kiintoisa. Pääesiintyjinä Ville Leinonen, John MgGregor ja mainio Herra Heinämäen Lato-orkesteri. Jatkojamit Kujakollissa ja festivaaliklubi Vastavirrassa.
Alustava ohjelma musiikkiyhdistyksen PispalaFolk-sivuilla.
viikko 25
Performanssifiesta
Tamperelainen Epätodellisuuden tutkimuskeskus -työryhmä järjestää 30.6.-1.7. kaksipäiväisen Performanssifiesta -tapahtuman Pispalan nykytaiteen keskuksessa, Hirvikatu 10:ssä. Tapahtumaan osallistuu 12 taitelijaa Suomesta ja ulkomailta.
Lue lisää Hirvikatu10 netistä.
viikko 24
Pispalan Nykytaiteen Keskus.
Hirvikatu 10:ssä, Pispalan kirjastotaloa vastapäätä sijaitseva nykytaiteen keskus pyrkii edesauttamaan mahdollisimman moni-puolisen ja elävän kulttuuririntaman muodostumista ja hyvinvointia Pispalassa. Tutustu keskuksen kesän näyttelyohjelmaan.
viikko 23
Taiteen tehtävä on provosoida.
Näin kertoi taiteilija Johannes Heinonen viime talvena. Tuolloin hänen Pispala-töitään oli esillä Kahverissa. Taiteen tehtävä on ravistella elämänvalhetta ja muuta hyväntahtoista itsetyytyväisyyttä, johon alati tunnemme houkutusta, täsmensi Heinonen Pispalalainen -lehdessä 2/05.
Nyt Johannes Heinosen Halos-aiheinen satiirinen taidenäyttely on joutunut sensurointitoimien kohteeksi Kouvolassa. Perusteluksi on esitetty että työt edustavat huonoa makua. Tapausta on rinnastettu jopa Muhammed-pilakuvista syntyneeseen kohuun.
Kohutyöt ovat torstaista 15.6. alkaen kesäkuun loppuun nähtävänä Art Pispalassa.
Lue lisää.
viikko 22
Näyttelijä Timo Virkki in Memoriam.
Jos aika ei loppuisi liian lyhyeen, niin voisimme suuret unelmamme toteuttaa.
Muistopuhe.
viikko 20
Pispalan karnevaalien ohjelma.
Uusi karnevaalisivusto avattu. Päivitetyt tapahtumatiedot löytyy sivuston ohjelmaosiosta.
Pispalan karnevaalit
viikko 19
Pispalan 24. karnevaalit la 27.5.2006
Ennakkotietoja tulevista karnevaaleista. Tarkemmin ohjelmasta 12.5 ilmestyvässä Pispalalainen-lehdessä, päivitetyt ohjelmatiedot verkossa viikonlopun aikana.
Ennakkotietoja.
Pispalaan Kulttuurineuvosto.
Karnevaaleilla pispalalaisille esittäytyy äskettäin perustettu Pispalan Kultturineuvosto ry. Yhdistystä vetää urbaanista tutkimusmatkailusta tunnetuksi tullut kuvataiteilija Teemu Takatalo. Toiminta- ja tapahtumapaikkana tulee olemaan Hirvikatu 10:ssa sijaitseva Pispalan Nykytaiteen Keskus.
Lue lisää.
viikko 15
Pispalan valokuvia.
Tietokantapohjainen kuvagalleria Pispalasta 1960-luvun lopusta 1980-luvun loppuun. Kuvia sekä vanhasta Pispalasta että 70 -ja 80 -lukujen muutoksen ajasta. Sana -ja karttahaut.
Tutustu Pispalan valokuviin.
RatiRitiRallaa.
Saunasaaren koko perheen talvitapahtumassa lumi pöllysi, ahvenet hyppivät jäälle, sukset suihkivat ja Curling-makkara kärysi nuotiolla. Ratiritiralla-kuvagalleriaan
viikko 10
Pispala Vilkkari -Off.
Vilkkarit on Pispalan oma tapahtuma lyhytelokuvafestivaaliviikolla. VideoVenttiilin ja Pispalan kirjastoyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa on näytillä kansalaisjärjestöjen tuottamia dvd-leffoja. Esitykset la 11.3. klo. 14 - 18.
Lue leffoista lisää.
Pispalan musiikkiyhdistys uudistunut.
Tuore puheenjohtaja Timo Nyman kertoo, että toiminnan virkistämiseksi on vireillä monenlaisia suunnitelmia, kuten livetarjontaa, jäsenetuja ja musiikkituotantoa.
Lue lisää.
Linnunmaitoa.
Lintuinfluenssan ja äitiysloman tunnelmissa on syntynyt Kati Lehtisen installaatio Linnunmaitoa Pispalan kirjastotalon galleriaan. Näyttely esillä 6.3 - 26.3.
Lisätietoja Pispalan verkkosivujen ilmoitustaululla.
viikko 8
Tyttö sodassa.
Kirjailija Kyllikki Villa kertoo uusimmasta kirjastaan Pispalan kirjaston kirjailijatapaamisessa torstaina 23.2 klo. 18.00 alkaen.
Lue lisää.
viikko 7
Jään vahvuus.
Tulevana viikonloppuna on talvitapahtumia harjun molemmin puolin. Sunnuntaina 19.2 on Saunasaaren Rati-Riti-Ralla - perhetapahtuma Pyhäjärven jäällä, Näsijärven puolella puolestaan vietetään Nässyn talviriehaa Siilinkarin ja Santalahden välisellä jääalueella.
Satamamestari Matti Joki kertoo että jäät ovat vahvoja mutta tiettyjä kohtia on syytä varoa.
Lue lisää.
Populaarikulttuuria Pispalassa.
Mikko Ängeslevän sarjakuvia Vastavirta- klubilla. Pop-tähtien muotokuvia Saunakahvilassa. Puolipispalalainen musiikkiteatteriryhmä Tamara Press on julkaissut esikoislevynsä ´Päivät toisiaan seuraa´.
Katso tarkemmin.
Kirjastotalon galleriassa avautuu Tiina Lammisen taidenäyttely Maidot, hienoa sokeria 13.2. Näyttelyyn liittyvän runokirjan julkistamistilaisuus to 22.2 klo. 18.30. Kokoelman runoja lausuu näyttelijä Jorce Markkula.
Näyttelystä lisää Pispalan verkkosivujen ilmoitustaululla.
viikko 5
Presidentin vaalit Pispalassa.
Vaalien toinen kierros ei tuottanut yllätystä Pispalassa, ellei sellaiseksi ole laskettavissa sitä, että Tarja Halosen äänimäärä ei lisääntynyt edes kokonaisen Hautalan verran, arvioi Pispalalainen -lehden vaaliasiantuntija.
Lue lisää.
viikko 4
Saunasaaren Rati-Riti-Ralla.
Pispalaan on jo pitkään toivottu kunnon talvitapahtumaa. Tänä talvena sellainen on syntymässä. Muutaman aktiivisen pispalaisen aloite on innostanut mukaan ihmisiä mm. vanheimpainyhdistyksestä ja Ahjolasta, Tahven ja Kujakollien soutu- ja höntsyporukoista. Rati-Riti-Ralla on koko perheen yhteinen talvirieha.
Lue lisää.