Pispalan portaat
Ajankohtaista otsikkokuva
päivitetty 4.12.2018

Pispalan Joulumyyjäiset Haulitehtaalla

Kolmipäiväiset markkinat 11. - 13.12! Klikkaa kuvaa.

Pispalan yhdistysten yhdessä järjestämät ohjelmalliset suurmyyjäiset. Yli 25 myyntipöytää. Tarjolla lähes kaikkea jouluista. Lapsille Puuhatontun kota. Musiikista vastaavat Pohjois-Hervannan musiikkiluokan kuoro, Rantavahdit, Sutwana, Hirvikoira Hirvonen. Jouluisen hälinän seassa ilmentyy myös Normipöllö. Myyjäiset tuottaa Pispalan kirjasto yhdessä alueen eri yhdistysten kanssa.

Pispalassa on myös lukuisia muitakin jouluisia tapahtumia ja joulumyyjäisiä. Katso tapahtumakalenterista.
Pispalan tapahtumakalenteri »

Pispalalainen-lehti

Pispalalainen-lehden numero 2/2017 ilmestynyt. Lehden 100. numero! Haastattelussa ensimmäisten lehtien tekijä ja näkijä Amo Autiosaari sekä kirjailija Kristiina Harjula. Lehtien näköisversiot (pdf) 2000-luvun alusta lähtien verkkopispalalaisessa ».

Pispalan tapahtumakalenteri

Syksyn 2018 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa syksyn tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin. Katso syyskalenterista.

Pispalan uusi asemakaava.

Asukastyöryhmien yhteisestä tietopisteessä eri tahojen muistiot, arvioinnit ja visiot tulevaisuuden Pispalasta sekä kaavakannanotot. Työryhmien tietoarkistoon.

Toimitilat

Pispalan Haulitehdas Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin ylläpitämä juhla-ja kokoustila.

Pispalan kirjastotalo Pispalan kirjastoyhdistyksen lainauspalvelut sekä tapahtuma- ja kokoustilat.

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo Pispalan kulttuuriyhdistyksen tapahtuma-ja näyttelytila.

Rajaportin sauna Pispalan saunayhdistyksen ylläpitämä sauna-ja kahvilakortteli.

Kurpitsatalo Kurpitsaliikkeen tapahtuma -ja palvelukeskus.

Rakennuskulttuurikeskus Piiru Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen korjaus- ja koulutuskeskus ns. Uittoyhdistyksen talolla.

Tapahtumat

Pispalan karnevaalit Karnevaaleja on juhlittu vuodesta 1982 lähtien joka vuosi.

PispalaFolk Akustista kauneutta Tahmelan rannassa vuodesta 2001.

Pispala Vilkkari Off Pispalan kirjastotalon ja Hirvitalon elokuvatapahtuma on uusin jäsen vuosittaisten tapahtumien sarjassa.

Pispalan talvitempauspäivä Saunasaaren edustalla sään salliessa - After Ski sisätiloissa.

Kulttuuriperintöarkisto

Punainen Pispala-verkkosivusto Uusittu ja täydennetty. Kertomus työväenliikkeen toiminnasta 1900-luvun alusta 1950-luvulle. Kuvaus keskittyy pääasiassa Pispalan työväentalon ja Pispalan työväenyhdistyksen toiminnan ympärille. Tekstiä täydentää työväenyhteisön keskeisiä toimintapaikkoja kuvaava kartta sekä monipuolinen, osin harvinainenkin, kuva-aineisto.

Pispalan valokuvia Kuvia Pispalan tapahtumista, maisemasta ja paikoista 1960-luvulta 1980-luvun loppuun. Kuvat ovat pääosin asukkaiden itsensä ottamia.

Pieni punainen kirja - verkkosivusto Pispalan rakennettuun ympäristöön ja maisemaan liittyvää kulttuuriperintöä kartoittaa ja kokoaa Pieni punainen kirja-niminen kulttuuriympäristöohjelma.

Pispalan rakennustavat-verkkosivusto Kulttuurimatka pispalalaisen rakentamisen dna:n, niihin perusominaisuuksiin jotka ovat tuottaneet monimuotoista ja rikasta miljöötä.

Uutta viikkottain
päivitetty 14.12.2018

Viikko 50

Pispalan kirjastolla musiikillinen Puurojuhla

Joulupuuroa ja musiikkia ke 19.12. klo 17 alkaen.

Musiikista vastaa laulaja ja lauluntekijä, pesäpallomies, kaupunginvaltuutettu Matti Helimo ystävineen. Tarjolla herkkää musisointia, jouluklassikoita ja omaa tuotantoa kokoonpanolla, johon kuuluu kitara, piano, sello ja viulu!
Vuoden viimeinen Pispalan kirjaston toimintaa tukeva tukikeikka Vastavirta-klubilla torstaina 20.12. klo 21. Lavalla tukemassa Ville Leinonen, MaHa, Väärät Kengät. Myynnissä laatukirjoja!
Pispalan kirjaston Puurojuhla »

Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin Joulujuhla

Kaikille avoin juhla ti 18.12. klo 18 Haulitehtaalla.

Musiikin, yhteislaulun ja muiden perinteisten menojen lisäksi illan esitelmänä ohjaaja, kirjailija Jootarkka Pennasen esitelmä isoisästään näyttelijä Aarne Orjatsalon vaiherikkaasta elämästä.
Sata vuotta sitten jouluna Orjatsalo taisteli upseerina brittiunivormussa bolsevikkejä vastaa Muurmannin Legioonassa. Suomen sisällissodassa keväällä hän oli vielä taistellut vallankumouksen puolesta, bolsevikkien rinnalla. Tosin ei asein, vaan äänellä. Mutta miksi hän ei suostunut Charlie Chaplinin ehdotukseen lähteä näyttelijäksi Hollywoodiin? Orjatsalon elämä on täynnä arvoituksia, kuten joulun mysteeriin kuulukin.
Pispalan Moreeni ry »

Viikko 49

Reippailulenkki Pispalan maisemaan

Klikkaamalla kuvaa näet reittikartan.

Joulukalenteri-ikkunat tuovat valoa pimeyteen. Ensimmäinen ikkunaluukku avautui joulukuun alussa Selininkatu 8:ssa Tahmelassa. Viimeinen avautuu jouluaattona uudistetussa Pispalan kirkossa.
Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Kohteet sijaitsevat laajalla alueella Pispalanharjua. Reittikartassa myös ikkunan avautumispäivät. Lisätietoa ja kuvia avautuvista ikkunoista facebookissa.
Pispalan joulukalenteri-ikkunat 2018 »

Viikko 47

Entinen seinähullu Pispalan kirjastolla

Täysijärkinen Pablo Seppä julkaisi muistelmat.

Tämäkin voi olla mahdollista vain Pispalassa. Tahmelan Ansiokalliolla asuvan Pablo Sepän "Entisen seinähullun täysijärkiset muistelmat" tuottivat lähes naapurit Pispalanharjulta. Vesa Majanen kirjoitti ja Heikki Salon Sateen ääni kustansi. Herrat ovat läsnä kirjaston varmaankin varsin huumoripitoisessa keskustelutilaisuudessa torstaina 22.11. klo 18 alkaen.
Tietoa Pispalan kirjaston toiminnasta ja tulevista tapahtumista saa seuraamalla yhdistyksen verkkosivuja ja facebookia.
Pispalan kirjasto »
Pispalan kirjastoyhdistys »

Viikko 47

Kekri Kurpitsatalolla la 17.11. klo 18-22

Perinnejuhla - satovuoden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen päivä.

Sadonkorjuubuffet; shamanistinen rumpuseremonia (klo 19), vapaamuotoiset jamit (klo 20), tuliesitys (klo 21); alttarit edesmenneille rakkaille ihmisille ja asioille sekä tulevaisuuden toiveille.
Kekrijuliste facebookissa »

Viikko 41

TaHve Salibandyn Suomen Cupissa

Tahve-Happee Steamers la 13.10 klo 15 Tampereen Tenniskeskus

Oranssi on lokakuun väri. Värikkäitä otteita on luvassa myös Tenniskeskuksen sählykentällä. Tahmelan Vesa, maailmanmestari Lassi Vänttisen johdolla mittaa jyväskyläläisporukan todellisen tason. Panoksena jatkopaikka, ja kenties haastajacupin aluemestaruus.
Tahmelan Vesa facebookissa »
Tahmelan Vesa tapahtumakalenterissa »

Viikko 39

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit

Vastavirta-klubi sunnuntaina 7.10. klo 16-18

Eräässä haastattelussa vuonna 1986 Salama sanoo haluavansa elää vuoteen 2018, jolloin kansalaissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta ja kirjailija itse täyttää 82 vuotta, "ja pääsen sanomaan että ette te saatanan lahtarit kerinny kaikkia tappaa".
Salama on sanonnut olevansa "punikkikostaja", joka toteuttaa kostoaan vain verbaalisesti, kirjoissaan ja lyriikoissaan. Eikö se perkele lopeta?, varmaan moni ajattelee. Niin, kannattaa tsekata. Mukana iloittelussa jazzporukka Vapaat Radikaalit.
Hannu Salama, Hepa Halme ja Vapaat Radikaalit »

Pispalaisia kirjauutuuksia

Pispalan kirjasto tiistaina 25.9 klo 18.

Päivölänkadun päivystävä dosentti Pekka Valtonen tunnetaan Latinalaisen Amerikan tutkijana. Uusimmassa teoksessaan hän kääntää katseen kaukomailta sisäänpäin, kotimaiseen henkiseen ilmapiiriin. Miksi sisällissodan jälkeisessä Suomessa käyty "kulttuurikamppailu" esim. Tulenkantajien arvostaman kosmopoliittisuuden ja suomalaisuutta varjelevien kansallismielisten välillä on ajankohtaista juuri nyt?
Pispalan kirjaston syksyn tapahtumat »
Katso myös tapahtumakalenterista »

Viikko 35

Kävelyfutiksen EM-turnaus Ikurissa

Kävelyfutiksessa juokseminen on kielletty mutta liike sallittu.

Tämä on jotain, mitä voi kokea vain Reinot jalassa! Pelissä, jossa ei juosta, ei taklata eikä potkaista palloa lantion korkeuden yläpuolelle. Mukana toistakymmentä joukkuetta. Lisäksi musiikkia, vohveleita ja Pitkon aikalisä. Lohkojen ottelut alkavat klo 10.
Hyväntekeväisyystempauksessa mukana myös ensi vuonna 100 vuotta täyttävä Tahmelan Vesa. Kävelyfutiksessa kokemus on valttia.
Reino Kävelyfutiksen EM-turnaus la 25.8. klo 10-15 »
Mitä on Kävelyfutis? »

Viikko 33

Pihakirppis ja Puutarhajuhlat

Kirppislöytöjä Pispalan pihoilta - puutarhajuhlat Hiedanrannassa

Vapaamuotoinen ja omaehtoinen kirppistapahtuma Pispalanharjulla ja Tahmelan laaksossa. Kartta kirppispihoista tapahtumasivulla. Lähde retkeilemään ja bongailemaan löytöjä!
Ihmeteltävää riittää myös Hiedanrannan Puutatarhajuhlissa. Musiikin, taiteen, hyvän ruuan ja lastenkulttuurin lisäksi Vinstage-sisustusmessut, kiertotalouden ja keksintöjen esittelyjä sekä kaupunkiviljelijöiden Lähi-idän pop-up ravintola!
Hiedanrannan Puutarhajuhla la 18.8. klo 11-22 »
Pispalan Pihakirppis su 19.8. klo 11-16 »

Viikko 32

Tampereen Teatterikesässä Tapahtumien Yö

Pispalan plikka Seela Sella avaa Teatterikesän 7.8.

Hair, Hamlet ja Hellyyden hetket-näyttely Kulttuuritalo Laikun galleriassa kokoaa Teatterikesän 50 vuotta. Juhlavuonna pääohjelmiston ja Keskustorin Ohjelmateltan ohella OFF Tampereen kokeellista ja paikallista teatteria sekä ravintoloiden Encorebaana.
Tapahtumien Yönä Pispalan Teatterin Kenkkuset Vastavirta-klubilla, Rajaportilla Saunalenkki sekä Pispalan Sälli ja Sinirytmi, Kurpitsatalolla musiikillinen Yökahvila.
Tampereen Teatterikesän koko ohjelmisto »
Pispalan Teatterin Kenkkuset OFF ohjelmistoa »
Rajaportin Saunan tapahtumien yö »
Kurpitsatalon Yökahvila »

Viikko 31

Muistojeni Pispala 2018 la 4.8. klo 12-17

Uittotunnelin kesäkahvila-alue. Lestinheiton MM-kisat klo 15.

Entisten ja nykyisten pispalalaisten kokoontuminen pidetään nyt kolmannen kerran Uittotunnelin kahvila-alueella. Vuosina 2001-2015 Pispalaa muisteltiin Viikinsaaressa.
Muistelemassa Heikki Salo Pispalanharjulta, Pablo Seppä Tahmelan Ansiokalliolta, Hauli Bros Duo Haulitornin juurelta sekä trubaduuri Hannu Kivinen. Lisäksi tapahtuman yhteydessä Pirkka-Hämeen Jatkäperinne-ryhmän tukkilaisnäytös! Näytös alkaa klo 16.
Muistojeni Pispala 2018 Uittotunnelin kesäkahvila »

Viikko 27

Muinaismarkkinat Pirkkalassa ja Laukossa

Oiva kesämatkan kohde - Viikinkimarkkinat esityksineen, syöminkeineen ja juominkeineen.

Muinaismarkkinoilla uppoudutaan viikinkiajan- ja ristiretkiaikojen tunnelmaan. Taustalla on molemmilla paikakunnilla viime vuosina tehdyt merkittävät arkeologiset löydöt, jotka ovat esillä sekä Vapriikin Birckala 1017 että Laukon Ritarit ja muinaiset sankarit näyttelyissä.
Tarjolla on mittava määrä tekemistä ja ihmeteltävää: viikinkileiri, taisteluesityksiä- ja kilpailuja, käsityöläis- markkinat, muotinäytöksiä, taikuutta, musiikkia ja teatteria, historian elävöittäjiä, kädentyöpajoja lapsille ja aikuisille, asiantuntijaluentoja ja opastettuja kierroksia muinais- jäännösalueille.
Tapahtumien verkkosivuilla ohjelmatarjonta aikatauluineen sekä matkaohjeet Pirkkalan Reipiin ja Vesilahden Laukkoon.
Muinainen Laukko-festivaali 7. - 8.7.2018 »
Pirkkalan Muinaismarkkinat 14. - 15.7.2018 »

Viikko 25

Raikasta keskikesän juhlaa!

Rajaportilla aattona juhannuslöylyt klo 12-18, Vastavirrassa TRE UG Nyt! jatkot, juhannuspäivänä juhannusreggeat. Hiedanrannassa Underground-festivaalit, jossa eivät hyttyset ja puutiaiset juhli, vaan punk ja indie, performanssi ja runous. Kaupunkijuhannuksen täydentää MM-futis, isolta ruudulta, Pub Kujakollin kisastudiossa.

Annikin runofestivaali 9.6.

Annikin puutalokorttelissa vapaa on vain umpihanki

Runousfestivaali täyttää 15 vuotta. Tänä vuonna juhlitaan, myös kirjallisuuden ja kulttuurin oman tiensä kulkijoita. Parikymmentä esiintyjää, runoilijoita ja muusikoita. Päätapahtuman ympärillä Annikki OFF-kaupunkifestivaali 6.-8.6. Pispalan Uittotunnelissa kokeellista poppia soittava Tursaswarrior, Hirvitalon runoilta-tapahtumassa mm. runollista äänitaidetta esittävä Hiljanharma.
Annikin runofestivaalin esiintyjät »
Annikki OFF ohjelmisto »

Tampere Guitar Festival 4.-10.6.

Kitarajuhlan päävieras kuubalainen säveltäjä Leo Brouwer

Kitaran, tanssin ja laulun juhlaa eri puolella Tamperetta. Pääkonsertissa Tampere-talossa esiintyy flamencon maailmantähti Tomatito yhtyeineen. Myös Pispalassa on mahdollisuus tutustua kansainväliseen kitarataiteeseen. Kitara laulaa Varalan Flow Parkissa, Cafe Pispalassa, Rajaportilla Suomalaisen saunan päivänä sekä Pub Kujakollissa. Kollissa festivaalin perinteiset, yllätykselliset päätösjamit sunnuntaina 10.6. klo 15.
Tampereen kitarafestivaalin ohjelmisto »

Viikko 22

Pispalan kirjaston kesän kirjamyyjäiset

Kesäkirjamyynti-kampanja 28.5.-1.6.

Tarjolla monipuolinen kirja-asetelma edulliseen hintaan. Tuotot kirjaston toiminnan tukemiseen. Auki perjantaihin 1.6. asti klo 10 - 18.
Pispalan kirjastolle »

Viikko 18

Teatteri Mukamas Festival 15.-19.5

Moderni nukketeatteri on visuaalisen teatterin juhlaa.

Kansainvälinen nukketeatterifestivaali 11. kerran. Teatteriryhmiä Eestistä, Hollannista, Suomesta ja Puolasta. Visuaalisesti vaikuttavia esityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Esimerkiksi puolalaisen Teatr Animacjin aikuisille suunnattu Molier, joka toteutetaan commedia dell'arte muodossa. Esityspaikkoina Mukamaksen Pispalan teatteri, Hällä-teatteri, Kulttuuritalo Laikku sekä Pakkahuone. Tutustu ohjelmaan. Tätä ei ole tarjolla kuin kerran vuodessa!
Teatteri Mukamas Festival 2018 »

Taidesuunnistusta Pispalassa

Pirkanmaalla 102 taidekohdetta. Teemana lähitaide.

Ideanahan on mahdollisuus päästä tutustumaan taiteilijoiden työtiloihin, ateljeseen tai galleriaan sekä työskentelytapoihin. Pispalasta kohteina muun muassa Rakennuskulttuurikeskus Piiru eli entisöity Uittoyhdistyksen talo, Ahjolan grafiikkapaja sekä Harjulta Ateljee Paunu. Lähialueelta Pyynikin entisen Suomen Trikoon tiloissa useita kohteita avoinna sekä uutena paikkana Hiedanrannan taidepajat.
Taidekatalogissa aakkosellinen lista kohteista osoitteineen.
Taidesuunnistus 2018 katalogi »
Rakennuskulttuurikeskus Piiru »

Viikko 16

Ei tuttua miestä voinut vihata

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä rauhasta.

Suomessa tehtiin sisällissodan alkaessa 60 paikkakunnalla rauhansopimus punakaartin ja suojeluskunnan välillä. Pitäjien asukkaat yhteisellä sopimuksella päättivät, etteivät käänny asein toisiaan vastaan. Limingan ihme kertoo tälläisestä sopimuksesta, jollaisia tehtiin myös esimerkiksi Ruovedellä ja ainakin yritettiin Lempäälässä. Rooleissa Suomen Teatteriopiston näyttelijätyön perus- ja jatkolinjan opiskelijat. Esitykset Komediateatterin ulkonäyttämöllä 24-29.4.2018.
Juha Hurmeen Limingan ihmeen esitykset »

Viikko 15

Miksi Lenin petti Suomen työväenluokan?

Pispala 1918 keskustelusarjan viimeinen osa 9.4. klo 18.

Vastausta voi kysyä Moskovan yliopistosta valmistuneelta ja sittemmmin pitkään Lenin museon johtajan toimineelta filosofian tohtori Aimo Minkkiseltä. Ami luennoi Pispalan kirjastolla aiheesta Suomen sisällissota osana ensimmäistä maailmansotaa. Lenin lupasi tukea Suomen työväen vallankumousta eikä sitten tukenutkaan. Suhteet keisarilliseen Saksaan ja sotkuinen Venäjän sisällissota vei bolsevikkihallinnon kaiken huomion. Lisää kirjaston verkkosivuilla.
Pispala 1918 keskustelusarja »

Viikko 5

Tampere 1918 näyttely ja luentosarja

Kahdeksanosainen luentosarja keskiviikkoisin klo 18.

Museokeskus Vapriikin uudistuneeseen Tampere 1918 näyttelyyn liittyvä luentosarja paneutuu Suomen sisällissodan "sisällisyyden" luonteeseen. Sitä pohjustaa professori Pertti Haapalan avausluento 31.1. Aiheena Euroopan sisällissodat 1918-1922. Jatkossa teemaa syventävät Tuomas Hopun Venäläiset Suomessa (7.2.) ja Seppo Hentilän Saksalainen Suomi (21.2). Keväämmällä esillä myös naiskaartit sekä punaorpojen- ja leskien arki.
Vapriikin keskiviikkoluennot keväällä 2018 »

Viikko 4

Susinarttujen housuissa - Tampere-talolla

Naiskuoro Tellus esittää 1918 naisvankien lauluja.

Tampere 1918 - maailma 2018 tiedetapahtuma Tampere-talolla 27.1 alkaa klo 10 sisällissotaa käsittelevillä esityksillä sekä Tampere 1918 näyttämöllä pohdinnoilla. Mukana käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola. Toistemme viholliset?-kirjaa julkistamassa muusikko Heikki Salo ja laulamassa pispalalainen naiskuoro Tellus.
Valoa pimeyteen-tiedetapahtuman ohjelma »

Viikko 3

Pispalan asemakaavatilanne

Asemakaavauudistus alkoi kovalla ryminällä 10 vuotta sitten.

Niin, muistatteko vielä? Kaupunginosakonfrenssit Pispalan Pamaus ja Pispalan Palapeli? Asukastyöryhmät ja KaOs-hanke. Pispalan visiot ja vaihtoehtoiset kehityskuvat. Mikä on tilanne nyt? Esittely- ja keskustelutilaisuus Haulitehtaalla keskiviikkona 17.1. klo 17.30-20.00. Kahvitarjoilu!
Tutustu Pispalan kaava-aineistoon »

Viikko 2

Sisällissodan Muistot

Kahdeksanosainen luentosarja joka toinen torstai klo 17.

Aloitus 11.1 Werstaan Auditoriossa. VTT Olli Kleemola kertoo Veljessodan kamppailevista kuvista. Miten valokuvat ovat osallisina ja toimijoina menneisyyden tapahtumissa ja niiden muistamisessa? Esimerkiksi rohkeiden punatyttöjen asetelmalliset studiokuvat. "Epärationaalisia anti-naisia, joiden henki haisee vereltä"?
Sisällissodan muistot -luentosarja »

Vuosi 2017

Viikko 52

Opi Pispalaa - 52 tarinaa

Hiljainen kylätie 1930-luvulla.

Pispala liitettiin Tampereeseen vuonna 1937. Pispala 80-vuotta sivustolla tapahtumaa on juhlistettu vuoden alusta lähtien tarinoilla. 52 viikkoa, 52 tarinaa. Opi Pispalaa-sarjan on laatinut Moreenin puheenjohtaja Markku Komulainen. Viimeinen ilmestyy vuoden viimeisellä viikolla. Käykääpä tutustumassa!
Pispala 80-vuotta »

Viikko 49

Reippailulenkki Pispalan maisemaan

Klikkaamalla kuvaa näet reittikartan.

Joulukalenteri-ikkunat tuovat valoa pimeyteen. Ensimmäinen luukku avautui joulukuun alussa Pispalanvaltatie 56:ssa. Viimeinen avautuu jouluaattona Selininkadulla Tahmelassa. Kaikkiaan 24 hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa. Kohteet sijaitsevat laajalla alueella Pispalanharjua. Reittikartassa myös ikkunan avautumispäivät. Lisätietoa ja kuvia avautuvista ikkunoista facebookissa.
Pispalan joulukalenteri-ikkunat »

Viikko 48

Joulumarkkinat Haulitehtaalla

Markkinapäivät 12.-13.12. Klikkaa kuvaa.

Pispalan yhdistysten yhdessä järjestämät ohjelmalliset suurmyyjäiset. Yli 25 myyjää. Tarjolla lähes kaikkea jouluista. Musisoimassa muun muassa lastenorkesteri Höpinätötterö, hieman vanhemmille Tampere Underground Orchestra. Kirjailija Kristiina Harjula kertoo uusimman romaaninsa Samettiruusuja Harjutiellä taustoista.
Kuvia joulumarkkinoista »

Viikko 44

Dia de los muertos - kuolleitten buffet

Hirvitalolla Pyhäinpäivää ja/tai kekriä juhlistetaan monipuolisella kattauksella vegaanisia meksikolaisia ruokia, kaakaota ja jälkiruokaa. Tapahtumaan toivotaan ennakkoon paikkavarauksia. Tunnelmaa Kuolleiden päivään elävien ja edesmenneiden ystävien ja sukulaisten seurassa tarjoaa Inka Niemi esittäen elävää musiikkia. Varaukset ja buffetmenu Hirvitalon sivuilta.
Kuolleitten buffetmenu Hirvitalo »

Viikko 44

Pub Kujakolli 25vee 3.11. klo 19

Pub Kujakolli on toiminut Tahmelan Liikekeskuksessa neljännesvuosisadan, vuodesta 1992 lähtien. Ensimmäisessä vaiheessa pubia vetivät Pirkko ja Jokke Salosaari, sitten Tuula ja Puro. Uusin vaihe alkoi vuonna 2007. Pubia laajennettin, määrättiin savuttomuus sisätiloihin ja lopulta anniskeluoikeuksissa Kujakolli kohosi A-luokkaan. Syystäkin on aihetta juhlaan! Tapahtumakalenterissa lisää tulevista livekeikoista.
Pispalan tapahtumakalenteri »

Viikko 43

Pispalan uuden kirjaston avajaiset 3.11 klo 17!

Pispalan kirjasto muutti kesällä Tahmelanmutkasta Pispalanvaltatien varteen, lähelle Pispalan Pulteria. Kirjasto on ollut auki syyskuusta lähtien. Virallisissa avajaisissa uusien tilojen ja kokoelmien esittelyä, teatteria ja musiikkia. Tarjolla kahvia, teetä, kakkua - myös gluteeniton vaihtoehto. Tulevista tapahtumista lisää tapahtumakalenterissa ja Pispalan kirjaston verkkosivuilla.
Pispalan tapahtumakalenteriin »

Viikko 42

Pispala-ilta Metsossa 16.10. klo 18

Metson Lehmus-salissa esitellään Seppo Viidan toimittamat Lauri Viidan kirjeet ja Kristiina Harjulan teos Samettiruusuja Harjutiellä. Viidan runoja illassa tulkitsevat näyttelijät Ahti Jokinen ja Sanna Majanlahti. Illan aikana nähdään myös Jarmo Janssonin Pispala-kuvien esitys. Vapaa pääsy!
Lauri Viita-ilta »

Viikko 40

Täsmäteatterin Uittovoima-näytelmä

Kehutussa Uittovoima-näytelmässä Pispalan uittotunneli toimii paitsi näyttämöna, myös yhtenä päähenkilöistä. Tunneli muuttuu esityksessä unohdetusta betoniputkesta toiseksi todellisuudeksi. Uittovoima käsittelee toivoa ja talkoohenkeä tunnelia rakastavien henkilöiden kautta. Katso jäljelläolevat esitykset Täsmän verkkosivuilta.
Täsmäteatterin Uittovoimaa »

Viikko 35

Kirjasto rokkaa Vastavirta-Klubilla lauantaina 2.9.2017

 • Pub Yläkerta klo 18 - 21 (ilmainen)
 • Cohtaus
 • Peltilelut
 • Bad And The Bone
 • Meta plays Project 2
 • Cause For Effect
 • Alakerta klo 21 alkaen (6 €)
 • APS4
 • The Einsteins
 • Hullut Päivät
 • Meta plays Project 2
 • UTU

Illan tuotto Pispalan Kirjastolle!

Jokaisessa bändissä on mukana joku Pispalan Kirjastoyhdistyksen aktiiviporukasta!

Pispalan saunafestivaali kurpitsatalon rannassa lauantaina 2.9.2017

Mukana ainakin

 • majasauna
 • peräkärrysauna
 • telttasaunoja
 • pakusauna
 • yrttihöyrysauna
 • saunaveistos Tulenpitäjä

Esiintymässä

 • Huojuva Komppi
 • Jukka Hynninen
 • Juho Ylinampa
 • Anniina & Risto
 • Lepolan akka ja kulkutauti
 • Dj Bucovina

Pääsylippu 10€ jolla pääsee saunomaan kaikissa festivaalin saunoissa, lipun voi lunastaa paikan päällä

Lue lisää

Viikko 31

Pispala Folk 2017

Pispala Folk sunnuntaina 6.8. klo 11 - 20 Tahmelan Ranta. Illalla folk-klubit Pub Kujakollissa ja Vastavirrassa.
Kovatasoinen livekattaus. Viitisentoista orkesteria tai artistia. Folkit alkaa lasten SirkusrakkausPumPum-rantajuhlalla ja päättyy yöllä aikuisten klubimeininkiin folkjatkoilla. Tahmelan rantalavalla muun muuassa flamencotanssijoilla vahvistettu Rumba Tre, kummeli Heikki Hela, jouhikkoshamaani Pekko Käppi, kitaristivelho Jukka Nousiainen, multipercussionisti Risto Ylihärsila. Ja ikäänkuin Suomi 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi, improvisaation mestarit, jazzpianisti-säveltäjä Heikki Sarmanto ja huilisti-tenorisaksofonisti Juhani Aaltonen. Älkää missatko!
Pispala Folk 2017 ohjelma »

Viikko 27

Birckala-näyttely ja Muinaismarkkinat

Vapriikin hieno Birckala 1017-näyttely painottuu myöhäisrautakaudelle, mutta ulottuu myös keskiajalle. Näyttelyn visuaalista ilmettä hallitsee viikinkiaikainen hämäläiskylä (Birckala), jonka pohjalta kasvoi keskiaikainen Pirkkalan kirkonkylä ja hallintopitäjä.
Näyttely arkeologisine löytöineen avaa kiintoisia näkymiä elämään Pyhäjärven rannalla, ja myös Pispalanharjulle, koska kannas on ollut tärkeän vesi- ja maantieliikenteen solmukohdassa. Hyhkyn ja Pispalan kylät kuuluivat Pirkkalaan varhaiskeskiajalta vuoteen 1937.
Pirkkalan Muinaismarkkinat uppoutuu rautakauden ja viikinkiajan tunnelmaan. Pohjana on alueella tehdyt arkeologiset löydöt ja tarinat. Tarjolla on mittava määrä tekemistä ja ihmeteltävää: viikinkileiri, käsityöläismarkkinat, taikuutta, musiikkia ja teatteria, kädentyöpajoja lapsille ja aikuisille, asiantuntijaluentoja ja opastettuja kierroksia muinaisjäännösalueella. Tapahtumapaikkana Reipin museo ja Reipin tila.
Birckala 1017-näyttely »
Pirkkalan Muinaismarkkinat 15.-16.7.2017 »

Viikko 25

Tampere Underground Juhannus

Musiikkifestivaali Hiedanrannassa perinteisinä juhannus- päivinä pe-la 23.-24.6. Festivaaliavaus jo torstaina Vastavirta-klubilla, päätöspileet sunnuntaina. Vastavirran lavalla muun muassa Vastavirta-orkesteri.
Hiedanrannassa ei ole ravintolapalveluita, mutta kuitenkin vapaa pääsy. Kolmella lavalla yhteensä yli kolmekymmentä orkesteria tai artistia. Muun muassa Tampere Underground Orchestra featuring Hannibal and Mara Balls. Lisäksi performansseja, runoutta ja teatteria tapahtuma-alueella.
Tampere Underground Juhannus ohjelma »

Viikko 21

Tampere kitarafestivaali

Pohjoismaiden suurin klassisen kitaran festivaali käynnistyy kesäkuun alussa. Tarjonta ei ole enään pelkkää klassista vaan mukana on monipuolinen kattaus eri tyyleihin. Muun muassa vuoden kitaralähettilääksi nimetty Dave Lindholm esiintyy SF-Blues kokoonpanon kanssa Tampere-talon pääjuhlassa.
Festivaali levittäytyy pitkin Pirkanmaata, mutta myös Pispalassa tapahtuu. Tahmelassa asuva festivaalijohtaja Tomi Tolvanen tuo Pub Kujakolliin keskiviikkona 7.6. huippukitaristi Otto Tolosen ja lauantaina 10.6. Rajaportille Suomalaisen Saunan päivänä norjalais-brasilialais-mozambikilaisen Freedoms Trion. Perinteiset päätösjamit yllätysesiintyjineen Kujakollissa sunnuntaina 11.5. klo 16. Ja kaikki tämä ilmaista. Kannattaa tsekata.
Tampere Guitar Festival ohjelma »

Viikko 20

Pispalan Karnevaalit

Pispalan 36. karnevaalit lauantaina 20.5. klo 11-02 sekä jatkot sunnuntaina 21.5. klo 18.
Tapahtumakalenteri »
http://www.pispala.fi/karnevaalit/ »

Viikko 18

Pispalan Vappu 2017

Kultuuriyhdistys Moukari ja Korttitalo ry:n vappujuhla 1.5 klo 14 - 20 Pispalan harjulla Pyykkipuistossa.
Vappu-juhlan Facebook-sivut »

Viikko 17

Perinteiset vappuaaton tanssit Haulitehtaalla

Jos et muuta keksi vappuna, tule Haulitehtaalle tanssimaan. Osoite Haulikatu 8. Järjestäjänä Pispalan Musiikkiyhdistys ry ja Pispalan Moreeni ry
Vapputanssien esite »

Viikko 11

Pispala Vilkkari OFF 11.-12.3.

Tampereen Elokuvajuhlien oheistapahtumaksi jo vuonna 2006 syntynyt Pispalan oma elokuvajuhla palaa kehiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja komeasti palaakin.Yli 20 lyhytelokuvan kokonaisuus peilaa Pispalaa, niin elokuvasisällöllisesti kuin tekijyydenkin kanteilta.Erikoisesityksinä Raken Pispala Special, Katariina Lillqvistin uusin animaatio Radio Dolores sekä Jussi Kareliuksen musiikkivideot.Kevään 2017 menovinkit. Pispalan tapahtumakalenteri kokoaa kevään tapahtumat ja tilaisuudet, näyttelyt ja musiikit Pispalasta, ja vähän muualtakin.
Pispala Vilkkari OFF 2017 ohjelma »
Radio Dolores Tampereen Elokuvajuhlilla »

Viikko 8

Pispala 80 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun pispalalaiset huomasivat olevansa kaupunkilaisia. Vuoden 1937 kaupunki- liitoksessa ns. läntiset kaupunginosat, jotakuinkin muinainen Harjun Jakokunta, tuli liitetyksi Tampereeseen.Pispalan Moreeni juhlistaa tapahtumaa elokuussa Pyynikin ulkoilmateatterissa järjestettävällä tilaisuudella. Mutta jo nyt on ilmestynyt Pispala 80 vuotta - juhlasivusto, jossa joka viikko esitellään jotain Pispalaan tai sen historiaan liittyvää asiaa. Käykääpä katsomassa, mitä Opi Pispalaa - oppitunti 8/52- kertoo Olavi Virrasta!
Pispala 80 vuotta Tamperetta »

Viikko 3

Sivistys kovana arvona

Pispalanharjun maisemissa asusteleva teatteriohjaaja Juha Hurmeen mielestä on olemassa talouttakin kovempi arvo, nimittäin sivistys. Kirjastoyhdistyksen ja Entiset nuoret-verkoston järjestämä tilaisuus on varmasti kiintoisa, myös esityksellisesti. Valittiinhan Hurme jokin aika sitten Suomen puhujamestariksi.
Sivistys kovana arvona Telakalla ti 17.1. klo 18 »

© Pispalan asukasyhdistys