Punainen Pispala

Kalle Kurki - Pispalan kyläkuvaaja

Kalle Kurki syntyi v. 1870 Tampereella puusepän yhdeksänlapsiseen perheeseen. Hän joutui osallistumaan perheen elatukseen jo pienenä poikana tekemällä rasioita tulitikkutehtaalle.

Kurki tutustui Pispalaan jo nuorena miehenä, ollessaan pari vuotta sepän opissa Pispalassa. Sen jälkeen hän kierteli Suomea erilaisilla työmailla ja oli mm. rakentamassa Tampereen–Porin rataa. Lopulta 1920-luvun alussa hän asettui Pispalaan, jossa asui elämänsä loppuun. Leipänsä hän ansaitsi putkimiehen töillä, mutta valokuvaus toi pientä lisätuloa.

Kalle Kurki oli 1920-luvulla ensin töissä Lielahden tehtailla. Ilmeisesti hänet opittiin jo silloin tuntemaan valokuvaajana, koska häntä pyydettiin sinne myöhemminkin kuvaamaan mm. Lielahden tehdaspalokunnan toimia.

Tampereen Vesi- ja Lämpöjohto Oy oli putkimies Kurjen työpaikkana vuodesta 1927 alkaen. Viikonloppuisin hän sitten kierteli kameransa kanssa Pispalassa ja Tahmelassa. Hän kulki talosta toiseen ja tarjoutui ottamaan valokuvia, joita kuvattavat saivat sitten lunastaa pientä maksua vastaan. Näin tuli otettua moni perhekuva tai kuva uudesta talosta. Paljon Kurki kuvaili omaksi ilokseen: sisaren tytär Kirsti ja tämän ystävät ovat tulleet ikuistetuiksi moneen kuvaan.

Kalle Kurki oli työväenliikkeen ihmisiä niin kuin useimmat kuvattavansakin. ’Työväen lehden’ vapputervehdyksistä löytyy 1920-luvun lopussa jämptisti nimi ’K.K.Kurki’. Hän toimi aktiivisesti Tampereen putkimiesten ammattiosastossa ja mm. lahjoitti osastolle oman lipun v.1950.

Kalle Kurki juhlistaa 80-vuotispäiviään luovuttamalla Tampereen Putkimiesten ammattiosastolle oman lipun. Kuva juhlasta Sorin Järjestötalolla v. 1950. Kurki keskellä pitelemässä lippua.