Punainen Pispala

Leo Suonpää s. 15.6.1911 Oulussa

Leo Suonpää oli lähtöisin poliittisesti aktiivisesta kodista. Isä Juho Suonpää, toimi aktiivisesti niin poliittisissa kuin ammatillisissakin työväenjärjestöissä. Hän oli Pirkkalan kunnanvaltuuston jäsen, kunnes äärioikeiston painostuksesta hänet muiden vasemmistolaisen työväenliikkeen edustajien kanssa pakotettiin eroamaan valtuustosta v.1930.

Leo Suonpää meni 1920-luvun alussa mukaan Järjestönuorten Pispalan osaston toimintaan ja otti siihen osaa monta vuotta. Siellä hän tapasi ensimmäisen kerran monia tulevia Pispalan vasemmistolaisen järjestöelämän vaikuttajia.

Leo kävi ammattikoulun ja meni v.1926 töihin pieneen autokorjaamoon, jossa oli vuoteen 1929. Sen jälkeen Oy Auto-Tarvike Ab:ssa Sorinkadulla viisi vuotta. Vuosien 1934-36 vankilatuomion jälkeen hän oli jyrsijänä ATA Oy:llä Aitolahdessa vuoteen 1945. Suonpää ei ollut sodan aikana rintamalla, vaan jatkoi siviilityötään ATA:lla, joka teki varaosia Suomen armeijan ajoneuvoihin. Suonpää lienee ollut niin tarkka työssään, että katsottiin hänestä olevan siellä enemmän hyötyä kuin rintamalla. Eräs ystävä luonnehtikin, että ”Leo oli tarkka kuin aurinko”.

1930-luvun alussa Leo Suonpää alkoi ottaa osaa kiellettyyn poliittiseen toimintaan. Hän liittyi Suomen Kommunistiseen Nuorisoliittoon ja tuli sitä kautta mukaan myös SKP:n toimintaan.

Toiminta ei ollut helppoa ja vaaratonta. Suonpää joutui mm. monistamaan nuorisoliiton lehtien isänsä omakotitalon ulkorakennuksessa, jossa asui vuokralaisia. Lokakuussa 1934 Suonpää pidätettiin, kun hän oli vastaanottamassa Helsingistä tullutta lähetystä. Tästä kommunistisesta toiminnasta hän sai kahden vuoden vankilatuomion, jonka hän istui Sukevalla.

Vuonna 1939 Leo Suonpää meni naimisiin pispalalaisen Irma Rouhamon kanssa. 1940-luvulla perhe kasvoi kahdella tyttärellä, Maijalla ja Marjatalla.

Urheiluseura Pispalan Alun toimintaan Suonpää meni mukaan jo nuorena poikana. Seuran voimistelijoiden esityksiin kuului usein pyramidien muodostaminen. Pienimpänä ja kevyimpänä Leo sai olla pyramidin huipulla. Lieneekö tässä ollut jotain enteellistä?
Suonpää oli piirikunnallisen tason pikajuoksija, 100 metrin ennätys oli 11,6. Jalkapallossa hän oli Pispalan Tarmon edustusjoukkueessa.

Joulukuussa 1944 Leo Suonpää oli mukana perustamassa Pispalan kommunistista yhdistystä ja hänet valittiin sen sihteeriksi. Siinä työssä hän ei ehtinyt olla kauan; seuraavana vuonna hänet valittiin SKP:n Tampereen piirijärjestön piirisihteeriksi. Tätä virkaa hän hoiti vuoteen 1954, jolloin hänet valittiin kansanedustajaksi. Eduskunnassa hän oli 1954-69 ja liikenneministerinä 1966-69. Tampereen kaupunginvaltuuston jäsenenä hän oli vuodet 1948-80.

Suomen Kommunistisen puolueen keskuskomitean ja poliittisen toimikunnan jäsenenä Suonpää oli reilut parikymmentä vuotta. Suonpää oli selkeästi valtakunnallisessa mitassa merkittävin tamperelainen kommunisti.

Vasemmalla rinnakkain Leonid Brežnev ja Leo Suonpää v.1960 Tampereen Lenin-museossa.