Hae tapahtumakoosteita

Tahmelan Huvilan vuosi 2019

Tahmelan Huvila on kulttuuritila, jota ylläpitävät useat toimijat. Päävuokraaja Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lisäksi Pispalan kirjastoyhdistys, Mahdollisuuksien Tila, Suomen Varjoteatteriyhdistys, kuvittaja-graafikko Saara Vallineva, muusikko-aktiivi Janne Salo, muusikko Kielo Kärkkäinen sekä Kulttuurikahvila Domingo.

Aukioloajat:
Ma 10 -18 Ti - La 11-18 (kirjasto, näyttelyt, kahvio)
Sunnuntaisin 12 - 17 (taidebrunssi, kahvio).
Arkipyhät kiinni

Sunnuntainen Domingo taidebrunssi
Sunnuntaibrunssi kello 12 - 16.
Brunssin hinta 22€, alennettu hinta 20€ opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille sekä ilman apurahaa jääneille taiteilijoille. Brunssin jälkeen kello 16 -17 hävikkibrunssi 10€.

Viikon lounasmenu ja ohjelmakattauksen lisätiedot >> Tahmelan Huvila (fb)

Näyttelyt:
Rantahuvilat Pyynikiltä Tahmelaan (pysyvä).
Variksen soolo-haiganäyttely - 30.1
Haigua ja haikaa eli runoa ja kuvaa. Akvarellit Ina Jaakkola, valokuvat Kiti Saarinen. Av. ma-pe 11-18.

Musaillat:
Kerran kuukaudessa - keskiviikkoisin ja maanantaisin.
Keskiviikkona 29.1. perkusionisti Simo Laihonen klo 18.

Katso tarkemmin tapahtuma- ja tiedotussivustolta >> Tahmelan huvila

Vierailijoita käynyt jo yli 9000!
Tahmelan Huvilan avajaisia vietettiin viikonloppuna 28.3.-31.3.2019. Huhti-elokuun aikana on käynyt valtavasti porukkaa, yli 9000, kerrotaan Huvilalta. Lisäksi eri yhteisöt ovat ottaneet huvilan kulttuuritilan avosylin kumppanikseen mm. tapahtumien järjestämisessä. Tästä on innostava jatkaa läpi talven!

Aamulehden Morossa 16.5.2019 juttua Tahmelan huvilan näkijöista ja tekijöistä. Kuvassa yrttikerääjä Nina Hietanen, joka tekee villiyrteistä omia juomasekoituksia. Kahvilassa ei näet kaupan limonadeja tarjota, vaan omia juomia esimerkiksi pihlajansilmujuomaa. Kahvilassa on aloitettu myös päivän soppa. Tarjolla on ollut mm. vuohenputki-purjo keittoa. Sopat loihtii ja herkkuleivonnaiset taikoo huvilan kokki Pirjo Arvo.

Huvilan kahvilan viikkomenu ilmoitetaan aina viikon alussa huvilan fb-sivuilla!

Menneet 2019

24.12. Jouluaatto klo 8 - 12.
Huvila kutsuu kylään, hetkeksi pysähtymään. Aattosauna lämpiää (vapaa pääsy), joulupuuroa on tarjolla (tehdään se yhdessä) ja lopulta Harjun seurakunnan pastori on lupautunut julistamaan Huvilalta joulurauhan.

2.12. klo 19.30 - 21.00 Varjoswing Show
Juhlavaa illanviettoa varjojen parissa, ohjelman aloittaa Varjoswing- esitys, kesto 20min. Kävijöitä rohkaistaan pukeutumaan paljetteihin ja välkkeeseen jotta voimme yhdessä säkenöidä varjolamppujen loisteessa (Oviraha 10€, jäsenet 8€, lapset 5€)

12.12. Lasten Pikkujoulu klo 17-19.30
Huvilalla toimivan yhteisötaidekoulu Hehkumahkun syksyn taidetyöpaja-kauden päätösjuhla. Ohjelmassa kynttilä- ja tonttulakkipaja, joissa valmistellaan pitkiä kynttilöitä ja tehdään kierrätyskankaista tonttulakkeja.

Tarjolla glögiä ja joulutorttuja. Isossa salissa mahdollisuus tanssiin, askarteluun ja vapaaseen leikkiin >> Yhteisötaidekoulu Hehkumahku (fb)

14.12. Kv-Popup Kokit klo 11.30 - 16.00.
Kansainvälisten kokkien iltapäivässä teemana Bangladeshian Lunch & Chilean Sweet Presents.

18.12. Ammattiopisto Luovin joulumyyjäiset klo 11.00 – 15.00
Ammattiopisto Luovin valmentava koulutus järjestää Huvilalla ikiomat joulumyyjäiset. Myynnissä on joululeivonnaisia, omenahilloa ja pieniä lahjaksi sopivia tuotteita.

22.11. Pispala keinuu klo 18.00.
Ismo Muurimaan runokirjan Pispala Keinuu julkkarit.

Ismo on käsityöntaitaja ja mm. pitkäaikainen puutyönohjaaja Pispan palvelukeskuksessa. Pispala Keinuu on kokonaistaideteos, jossa yhdistyvät musiikki, käsityö, kuvallinen ilmaisu ja runous. Tutustu >> täällä

20.11 Musailta klo 18.00 - 20.00.
Keskiviikon musaillassa Niina Mönkkönen sekä Lulu ja ystävät.
Katso lisää >> täältä

19.11 Musiikkiesitys: Juice Leskinen, runoilija klo 18.00 - 19.00.
Juice Leskinen, runoilija- esitys kertoo Juicen tarinan hänen tunnetuksi tekemien kappaleiden siivittämänä. Esityksen kesto n. 35 min. Juicena Timo Mäkynen.
Järjestää Pispalan asukasyhdistys. Vapaa pääsy.

13.11. Lukupiiri klo 18.00.
Luennassa Johanna Sinisalon "Ennen päivänlaskua ei voi".
Järjestää Pispalan kirjastoyhdistys.

2.11. Dia de Muertos & Kekri.
Ruokaa, valoja ja varjoja sekä elektronisia tuulahduksia maailmalta.
Ohjelma:
Klo 13-20 meksikoista ruokaa / Kahvila Domingo valmistaa meksikolaisia tacoja kasvis- ja kalatäytteillä.
Klo 15 Antropologi Pekka Valtonen avaa kuoleman päivän historiaa meksikolaisessa kulttuurissa.
Klo 16-19 Suomen varjoteatteriyhdistyksen naamiotyöpaja (Materiaalimaksu 3 € jäseniltä / 5 €.)
Klo 18-20 DJ Qosqi soittaa elektonista maailmanmusiikkia eli: "Elektronisia biittejä ja tuhtia trooppista bassomusaa!" Tällöin saa myös tanssia!

Esillä lisäksi Teemu Raudaskosken näyttely, Anne Savitien osallistava valoveistos sekä sisä- ja ulkotiloissa, Kosta Fedin (RUS), Alberto Rezan (MEX) ja Oiva Suonion valo- ja videomapping-teoksia.

Tapahtumasta lisää >> täällä (fb)

30.10 klo 18.00 Kirjailijavierailu.
Muusikko, lauluntekijä Pauli Hanhiniemi tarinoi esikoisromaaninsa Kaukopuhelu (2019) taustoista.

16.10. klo 18:00 Arktinen Ilta: Elämäni Jääkarhujen mailla
Arktisretkeilijä, valmentaja ja luennoitsija Raine Kallio saapuu kertomaan elämästään maailman pohjoisimmilla reunoilla ja napa-alueella. Kallio työskentelee kuvaajien, tutkijoiden ja turistien oppaana Huippuvuorilla vuosittain useita kuukausia.

Illassa Kallio avaa luontoon painottuvan elämänkatsomuksensa haasteita ja maailman tilan heijastumista omaan hyvinvointiinsa, ihmissuhteisiinsa kuin henkiseen kasvuunsakin.

18.–19.10. Kansanpuku-kurssi
Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ja Taivaannaula ry järjestävät  kansanpuku-kurssin. Kurssi on Sugrifest off tapahtuma. Katso lisää Tahmelan huvilan fb-sivuilta.

22.10. klo 18 Lukupiiri.
Terhi Rannilan "Kiivaat". Kertomus Pispalan vastarintatytöistä jatkosodan aikana. Lukupiirissä 13.11 luennassa Johanna Sinisalon "Ennen päivänlaskua ei voi".

02.10. Kirjailijavieraana uutistoimittaja Matti Rönkä klo 18.
Ylen pääuutisankkuri Matti Rönkä on vedossa. Hän täytti äskettäin 60-vuotta. Lisäksi elokuussa ilmestyi kuuden vuoden tauon jälkeen Viktor Kärppä -sarjan uusi ja kahdeksas dekkari Uskottu mies. Huvilalla Rönkä tarinoi suhteestaan kirjallisuuteen ja jännitykseen.

12.10. Kansainväliset popup kokit.
Teemalla Spice Ladies go Green. 2*Brasilia, USA, Syyria.

27. - 29.9. Tampere päivän juhlaohjelma

1. Popup Valokuvaamo.
Huvila tarjoaa uniikin tilaisuuden saada tunnelmallisia muotokuvia retrotyylillä Kuvaajana huvilalla työskentelevä valokuvaaja Maria Salangina. Kuvaukset perjantaina ja lauantaina klo 12-18. Katso lisää >> täältä

2. Sunnuntaibrunssi erikoisohjelmalla.
Musiikki Joe Vestich. FEM4 Videonäytös. Katso lisää >> täältä

16. - 22.9. Voi hyvin Huvilalla
Ohjelmallinen teemaviikko. Tekemistä ja pohdintaa viikon jokaiselle päivälle. Kasvispainotteiset keittolounaat päivittäin, herkullisia pannareita ja piirakoita unohtamatta.

Cafe Hehku 
Maanantaista lauantaihin klo 14-18 popup-cafe smoothiebar Hehku. Raakakakkua ja smoothieita tarjolla, meidän perinteisten pannukakkujen rinnalla. Tule herkuttelemaan!

La 21.9. Koko kylän saunapäivä klo 12-20
Voi Hyvin viikkoon sisältyvä saunapäivä. Takapihalla Supsa ry:n telttasauna. Myös huvilan pukuhuone- ja suihkutilat käytössä.

To 12.9. Matkalla Työhön (avoimet ovet)
Tervetuloa tutustumaan työharjoittelu-, työkokeilu- ja mahdollisesti palkkatukimahdollisuuksiin.
La 14.9. Ihmeellinen siemen-kirja
Saara Vallinevan kirjan "Ihmeellinen siemen" kirjanjulkistus. Tarjolla myös bangladeshilaista kulttuuria ja varjoteatteria.
Su 15.9. Domingon sunnuntaibrunssi kello 12-17.

24.8. Popup Food festival klo 12.00 – 16.00
Kansainväliset popup kokit saapuvat Huvilalle jo viidettä kertaa.  Jokaikinen kerta kokkimme ovat nauttineet huimaa suosiota ja ruoka loppuu kesken. Pidä siis itsestäsi ja vatsastasi huoli ja tule ajoissa paikalle.

Tällä kertaa teemana Oriental&Sweet Maxican. Suolaiset herkut meille tarjoaa Happy Tummy (Bangladesh) sekä  Reihun kitchen (Persian food). Uutena tulokkaana toivottakaamme tervetulleeksi Mexico Lindon ja sen meksikolaiset makeat jälkkäriherkut.

27.8. Seminaari: Yhteinen tulevaisuus | Rakentava Kontrasti klo 17.30
Kaupunkia suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä. Tiistaina Tahmelan Huvilalla kokoonnutaan keskustelemaan Rakentavan Kontrastin nimissä.

Paikalla Maria Mattila (Mara Balls, Keltainen talo, Romu&Random), dosentti Susanna Myllylä (tutkinut mm. kehitysmaissa kansalaisislähtöistä infran kehittämistä ), arkkitehti Antti Nyman (uuden ja vanhan arkkitehtuurin yhteensovittaminen, säilyttävä korjausrakentaminen) sekä aktiivi Milja Mansukoski (Pro Tavara-asema & Morkku työryhmä).

22. - 26.7. Huvilaelämää-viikko.
Mm. opastettuja kierroksia Rantahuvilat ja Vesiystäviä näyttelyhin. Viikon kesäteatteriesityksenä musiikkinäytelmä Ota Kiinni, Pötkönen.

23.7. klo 18 Ota kiinni, Pötkönen
Liput 15 euroa, aikuinen kahden lapsen kanssa ilmaiseksi. Esityksen kesto on noin 40 minuuttia. Lippuvaraukset: otakiinnipotkonen@gmail.com ja 0468117134.
Ota kiinni, Pötkönen! on vauhdikas musiikkinäytelmä koko perheelle. Esitys perustuu Mona Ratalahden ja Sami Sippolan juuri julkaistuun lastenlevyyn, joka syntyi kun kaverukset eräänä tavallisen tylsänä talvi-iltana päättivät leikkiä Topi Kärkeä ja Repe Helismaata. Levyn kiihkeästä soitannasta vastaa Burger Trio solisteinaan Jaakko Laitinen ja Kielo Kärkkäinen.

To 5.7. klo 19 Huvilan Puutarhajuhlat
Unelmien puutarhan kesäjuhlissa esiintymässä Belize (eli Kielo Kärkkäisen Trio), VIlle Leinonen, Säröinen kauneus - DJ Kelmeister. Järjestää Mahdollisuuksien Tila. Liput 5e. Katso lisää tulevista >> www.mahdollisuuksientila.fi

La 13.7. klo 11.30 - 16 Kansainväliset popup-kokit 
Tarjolla grilliherkkuja niin pieneen kuin isoon nälkään pikkurahalla. Makuja tällä kertaa Bangladeshista, Meksikosta, Etelä-Afrikasta sekä Italian style pizzaa 456degrees. Teemana Sweet & Spicy (makeaa & tulista). Lue lisää >> Sweet & Spicy

Lauantain 15.6. grillausherkuilla kävi nautiskelemassa 250-300 vierasta. Silloin kokkeja oli Kamerunista, Nigeriasta, Syyriasta ja Vietnamista. Kuvan kokit Ems Kitchen Vietnamista ja De Beton Kamerunista.

Tahmelan Huvila

Tahmelan huvilan eteisestä avautuu huvilan kirjasto- ja galleriatila. Valokuvanäyttely Rantahuviloista esittelee kadonneita kesäkaunottaria, huviloita, joita varakkaat säätyläiset rakennuttivat Pyhäjärven rannan pohjoispuolelle 1850-luvun lopulta lähtien kesäpaikoikseen. Vastaavanlainen huvila-asutus syntyi myös Pyhäjärven eteläpuolelle Härmälään.

Avarassa ja valoisassa pääsalissa on esillä Ulla Pohjolan teoksia (12.5. asti). Ulkoterassilta avautuu näköala Unelmien puutarhaan ja Pyhäjärvelle.

Myös Tahmelan huvilan saunan ylälauteilta upeat näkymät Pyhäjärvelle. Saunominen on mahdollista esimerkiksi sunnuntaisin Taidebrunssin yhteydessä.

Tahmelan monitoimitalo vuokrattu Piirulle

Tahmelan monitoimitalo eli entinen Pispan huvila on sittenkin vuokrattu yhteisöllistä käyttöä tukevalle taholle. Taho on entisessä Uittoyhdistyksen talossa majaansa pitävä Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys Piiru.

Tampereen kaupunki on vuokrannut huvilan kolmeksi vuodeksi 1.2.2019 alkaen. 

Tahmelan huvilaan on suunnitteilla yhteisö-ja kulttuurikeskus, joka edistää rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyviä sekä muita kulttuuripalveluita niin tamperelaisille kuin alueella vieraileville ulkopaikkakuntalaisille. Palvelut tuotetaan yhteistyössä tamperelaisten yhdistysten/yritysten kanssa.

Huvilassa järjestetään näyttelytoimintaa mm. Pispalan historiaan liittyen. Ensimmäinen näyttely liittyy Tahmelan huvilan kiehtovaan historiaan.

Avajaisviikonloppua vietetään 29. - 31.3.2019!

Rakennuskulttuuriyhdistys Piiru tiedottaa:

Kutsumme tamperelaiset yhdistykset, yritykset kuin vapaaehtoisetkin ideoimaan ja tarjoamaan palveluita talossa. Kantavana periaatteena ovat kaikille avoimet tilaisuudet, lapsiystävällisyys, päihteettömyys sekä vanhan huvilan henkeen soveltuvuus.

Tilojen ollessa auki, myös kahviomme on auki. Keittiömme on käytettävissä myös pop up kahvio/ravintolatoimintaan. Suunnitteilla on mm. jokasunnuntainen brunssi.

Huvilan saunaa lämmitetään tilaussaunana.

Katso koko tiedote >> täältä

Tahmelan Monitoimitalon pelastaminen

Tamperee kaupunki haki vuokralaisia yleisellä haulla. Hakuilmoitus julkaistiin Aamulehdessä 10.10.2018. Kirjalliset tarjoukset tuli toimittaa 15.11.2018 mennessä.

Kolme tahoa kiinnostui vuokrauksesta. Yksi niistä on rakennuskulttuuriyhdistys Piiru.

Tampereen kaupunki on siis vuokrannut huvilan sopivaksi katsomalleen taholle tietyillä ehdoilla. Tärkein on se että vuokraaja huolehtii kaikista ylläpitomenoista ja lisäksi vastaa kunnossapidosta.

Vuokraamismahdollisuus avautuu sen kautta että talo kuuluu kesken olevan Pispala-Tahmelan kaavauudistuksen piiriin ja kaupunki ei myy kiinteistöä ennen kuin kaavauudistus on tehty. 

Voimassa olevassa kaavassa (vuodelta 1978) tontin käyttötarkoitus on osoitettu merkinnällä YOS-10, joka merkitsee sitä että talo kuuluu opetus ja sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeseen.

Käyttötarkoituksen muutos esimerkiksi asumiskäyttöön vaatii kaavamuutoksen. Tahmelan aluetta käsittelevä kaavavaihe tullee käsittelyyn vuoden 2019 aikana ja saattaa kestää hyvinkin pari vuotta.

Yhteisöllinen käyttöehto

Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että talo pitäisi säilyttää asukkaiden yhteiskäytössä jatkossakin. Tämän puolesta on syntynyt vaatimusliike. Liike vaatii kunnioittamaan myös talon käyttöön liittyvää yhteisöllisyysehtoa.

Pispat (Sulo ja Sanna Pispa) myivät talon 1950-luvun alkupuolella kaupungille "kohtuuhinnalla sillä ehdolla, että rakennus otettaisiin sosiaaliseen käyttöön".

Talon yleishyödyllisen käytön puolustamiseksi on luotu facebookryhmä sekä vaatimusadressi.

Vaatimusadressi perusteluineen löytyy >> täältä
Keskusteluihin ja kommentointeihin pääset >> täältä

Tahmelan Monitoimitalon vuokraaminen

Alla Aamulehden asiaa koskeva juttu.

Vuokraehdot

Monitoimitaloon liittyvä esittelyaineisto ja muun muassa kuntoarvio löytyy kaupungin sivuilta >> www.tampere.fi/tahmelanmonitoimitalo

A-Kilta joutui luopumaan tilasta kesällä 2018

Taloa hallinnut A-Kilta joutui luopumaan vuokraamastaan tilasta kesällä 2018. Monitoimitalon päivätoiminta loppui 31.5.2018 ja A-Killan osalta talo tyhjeni viimeistään elokuussa.

Tampereen A-Killan ylläpitämän talon päiväkeskus palveluineen on toiminut 1990-luvulta lähtien kaikkien tamperelaisten käytössä. 

Päiväkeskuksessa on voinut tavata ihmisiä ja ruokailla edullisesti. Käytettävissä on ollut pyykinpesukone, askarteluhuone, biljardipöytä, soutuvene, sauna, suihku, kirjoja, lehtiä, pelejä, tietokone, televisio ja grillauspaikka.

Erityisesti sauna uintimahdollisuuksineen on ollut monille tärkeä kohtaamispaikka.

Tiedotustilaisuus 12.6.2018

Tampereen A-Kilta ry järjestämässä tiedotustilaisuuden tiistaina 12.6.2018 kaupunkia edustanut Tilakeskus Oy:n kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm ilmoitti myymisen syyksi sen, että "kaupungilla ei ole talolle käyttöä ja että se on huonossa kunnossa, peruskorjauksen tarpeessa. Vuokraamista ei haluta, koska se ei ole kattanut läheskään kaikkia kuluja".

Tampereen A-Kilta ry:n toiminnanjohtaja Vesa Vaittinen toivoi että talo säilyisi jatkossakin yhteisöllisessä, sosiaalisessa käytössä. Tiloissa on ollut sosiaalista toimintaa ainakin vuodesta 1948 lähtien. Ensin lastenkoti, sitten vuodesta 1977 naisten suojakoti. A-Kilta aloitti vuonna 1991.

Vasemmalla oleva kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm tullee ehdottamaan asunto- ja kiinteistölautakunnalle tontin myymistä. Ekholmin mukaan vuodelta 1952 peräisin olevassa kauppakirjassa ei ole talon käyttöön tai edelleen luovutukseen liittyviä ehtoja. Tontille tehdään rakennushistoriallinen inventointi ja mahdollisesti asemakaavallinen muutosehdotus.

Pispan huvila Tahmelanniemessä

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat myös Pispan suvun edustajina Kaija Pispa ja mietteliäs Maija Pispa. Molemmat toivoivat että rakennus säilyisi kaikkien käytössä. Suvulle yhteisöllinen käyttöehto on fakta.

Huvilan suunnitteli arkkitehti G. Schreck

Kaija Pispan mukaan Tahmelanniemen huvila rakennettiin Pispalan kylän Pispan kantatalon ns. vasikkahakaan. Huvilan suunnitteli ja rakensi arkkitehti Schreck perheelleen n. 1890. Sen jälkeen huvilalla oli muutamia omistajia, kunnes Sulo Pispa lunasti sen perheelleen v. 1920.

Tontti rajattiin 2 hehtaariksi. Se aidattiin, koska alueella laidunnettiin lehmää ja hevosta. Rannassa oli hirsisauna ja pihalla oli ulkorakennus, jossa oli vaunu- ja hevostalli ja aitaus lehmälle

Puut ja puutarha olivat Sulo ja Sanna Pispan perheen kiihkeän harrastuksen kohteena. Puutarhaa rakennettiin ja kerättiin sinne kasveja, tehtiin kiveyksiä, istutuksia, käytäviä, se oli suuri ja kukoistava ja siellä vietettiin paljon aikaa.

1930-luvulla maanviljelys oli Pispan mailla alkanut käydä hankalaksi asutuksen leviämisen myötä. Sulo Pispa sai ostaa äitinsä kotitalon Ollilan Ylöjärveltä. Tuolloin perhe muutti pois Tahmelan huvilasta, joka vuokrattiin ulkopuoliselle.

Sisällissodan kokemukset

Sulo ja Sanna Pispan perhe vietti koko 1918 sisällissodan ajan Pispalassa. He näkivät naapuriensa, punaisten puolella olleiden, kurjuuden ja nöyryytyksen. Paljon pispalalaislapsia jäi orvoiksi. Sodan jälkeisissä tautiepidemioissa heidän omakin lapsensa kuoli.

Omien kokemustensa vuoksi Sulo Pispa ei voinut ajatellakaan Tahmelan huvilaa tonttikeinottelijoiden käsiin. Hän koki velvollisuudekseen olla pispalalaisten puolella ja tehdä jotakin heidän hyväkseen

Sulo Pispa halusi myydä huvilan Tampereen kaupungille. Hän nimenomaan ei halunnut myydä sitä yksityiselle ajatellessaan huvilan ja sen tontin joutuvan keinottelijoiden käsiin. Huvila tontteineen myytin vuonna 1951 halvalla hinnalla, sillä ehdolla, että huvila tulee yleishyödylliseen sosiaaliseen käyttöön.

On myös tieto, että tonttia ei saanut lohkaista, vaan se piti säilyttää kokonaisena. Nämä tiedot ovat suvussa säilyneet. Sulo Pispan lapset Juha Päiviö Pispa ja Raili Tellervo Pispa kertoivat asiasta useita kertoja isänsä kertomana. Suvun jäsenille asia on fakta.
(Kaija Pispan kirjoittama selvitys 11.6.2018.)

Pispan huvila Pyhäjärven puolelta

Pyhäjärven pohjoispuolen huvilavyöhyke

Pispan huvila ja pihapiiri edustaa alueella harvinaistunutta 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun huvilakulttuuria. Myöhemmin rakennus on otettu ympärivuotiseen asuinkäyttöön ja muutettu lastenkodiksi ja sitten naisten turvakodiksi ja lopulta A-killan toimitiloiksi.

1890-luvulla Tampereen kauppiaat ja insinöörit rakennuttivat perheilleen useita kesähuviloita, Pyynikin Joselininniemestä lähtien aina Hyhkynlahteen saakka.

Tunnetuin huvila on J. Lilljeroosin Villa Varala, jonka suunnitteli Karl Snellman, valtiomies Snellmanin poika vuonna 1892. Huvilat olivatkin yleensä tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia.

1900 luvun alussa Villa Varalan lähelle, Tahmelan puolelle nousi arkkitehti Georg Schreckin perheelleen suunnittelema ja rakennuttama upea kolmikerroksinen kesähuvila. Myöhemmin siinä toimi Varalan retkeilymaja lähes 30 vuotta.

Hyhkyn puolella vanhin on kauppias L.Tallgvistin vuosina 1891-92 Karvolan maille rakennuttama huvila. Nykyisin Onnela nimellä tunnettu huvila sijaitsee lähellä Pispan palvelukeskusta.

Pyhäjärven huviloihin pääsi vanhoja hevosteitä pitkin. Suosituinta oli kuitenkin kulku laivalla. Esimerkiksi kesällä 1895 höyryalus Sampo aloitti säännöllisen kulkunsa Tampereelta Maatiaisiin ja matkalla poikkesi Varalan, Tahmelan ja Hyhkyn laitureihin.

Pispan huvilan tavoin varakkaan väen rakennuttamat kesähuvilat otettiin myöhemmin ympärivuotiseen käyttöön. Vanhoista huviloista jäljellä on vain Villa Varala, Pispan huvila ja Hyhkyn Onnela.

Tahmelaa ja Ansiokalliota vuonna 1961 (Ensio Kauppila 1961 Vapriikki). 

Etualalla Pyhäjärvenrannan huvilavyöhykettä. Oikealla Villa Varala, Varalan Kisapirtin ja Voimisteluhallin alapuolella. Kuvan keskellä arkkitehti G.Schrekin 1900-luvun alussa suunnittelema upea huvila, jossa oli 1950-luvulla mm. Varalan retkeilymaja.

Seuraavana erottuu tohtori N.G Durchmanin 1890-luvulla rakennuttama kesähuvila. Siinä toimi 1920-luvulla yksityinen Kalliolan punaorpokoti. Edessä oleva niemi tunnetaan Suuruspäänä.

Seuraava niemi länteen on Tahmelanniemi. Rannassa oli vielä 1960- ja 1970 luvulla hirsisauna. G.Schrek suunnitteli Pispan huvilan n. 1890, mutta voi olla että hän ei asunut perheineen siinä kovinkaan pitkään tai ei ollenkaan, koska muutaman sadan metrin päähän nousi toinen huvila.

© Asko Parkkonen