Hae tapahtumakoosteita

Pirkkalan Muinaismarkkinat vie rautakauden tunnelmaan

Pirkkalan rautakautiset Muinaismarkkinat lauantaina 16.7 klo 11-17 Pirkkalankylän Reipin museoalueella.
Pispalalaisista tuli tamperelaisia vasta vuonna 1937. Siihen asti Hyhky, Pispala ja Tahmela olivat kuuluneet Pirkkalaan. Ikivanha raja Vanhan Pirkkalan ja Messukylän pitäjän välillä kulki pulteriaidan kohdalla. Millaista oli elämä muinaisessa Birkalassa? Mitä Pirkkalankylän tuoreet arkeologiset löydöt kertovat elämästä Pyhäjärven rannalla? Heittäydy hetkeksi rautakauden tunnelmaan. Käsityöläisiä, ruokaa, musiikkia, teatteria, luentoja, työpajoja, opastettuja kierroksia, miekkailua, kirkkosoutua, näyttelyitä.
TKL-nysse nro 1 Suupantorille, josta palvelubussikuljetukset tapahtumapaikoille Reipiin.
Markkinaohjelma ja kulkuyhteydet >> www.pirkkala.fi (pdf)

Muinaismarkkinoiden asiantuntijaluennot Reipin museon lato.
Klo 11.30 Johanna Valkama: Itämeren Auri

Voiko raakalaismaisen viikingin ja suomalaisen parantajaneidon rakkaus kestää? Rautakauden Pohjolaan sijoittuvaa  seikkailua maustaa  taianomainen suomalaisen luonnon  kuvaus. Kirjailija Johanna Valkama kertoo Rautakauden Pohjolaan sijoittuvan kirjasarjan ensimmäisen osan synnystä.
Klo 12.45 Sami Raninen: Mitä Tursiannotkon löydöt kertovat?
Pirkkalan Tursiannotkon arkeologisissa kaivauksissa on löydetty muinaisten hämäläisten asuinpaikka, joka oli käytössä  viikinkiajalla (800–1050), ristiretkiajalla (1050–1200) ja vielä  kauan tämän jälkeenkin. Mitä Tursiannotkon löydöt ja tutkimustulokset kertovat tuhannen vuoden takaisesta elämästä  Pyhäjärven rannoilla? Millaisia olivat tursiannotkolaisten elinkeinot, millaisen yhteisön he muodostivat, millaisia  yhteyksiä heillä oli kotiseutunsa ulkopuolelle? Kuka tai mikä  oli itse Tursia?
Klo 13 Mikko Moilanen: Säiläkirjoitusmiekat Suomessa  nuoremmalla rautakaudella Esitelmässä kerrotaan tiivistetysti nuoremman rautakauden eli viikinki- ja  ristiretkiajan miekoista, niiden piirteistä sekä valmistuksesta. Näiden lisäksi  keskitytään kyseiselle aikakaudelle ajoittuviin, Suomesta löydettyihin säiläkirjoitus- miekkoihin, joita ei ole aikaisemmin yksityiskohtaisesti tutkittu. Näiden miekkojen teriin on upotettu kirjoituksia ja merkkejä erilaisista rauta- ja  teräslaaduista, ja niissä kuvastuvat miekkojen valmistuksen tekninen murros kuten myös muutokset muodoissa ja tyyleissä.
Klo 14 Auli Bläuer: Kukko ruukussa ja hevonen padassa
– Pirkkalan Tursiannotkon rautakautiset luulöydöt Pirkkalan Tursiannotkon rautakautiselta asuinpaikalta on  löydetty arkeologisilla kaivauksilla paljon eläinten luita.  Luita tutkimalla on saatu selville, mitä karjaa Tursiannot kossa kasvatettiin ja mitä eläimiä pyydettiin ympäristön  metsistä ja järvistä. Maito, liha ja turkikset olivat tärkeitä  eläinkunnan tuotteita rautakauden ihmisille, mutta eläimillä oli myös tärkeä rooli uskomusmaailmassa. Asuin paikalta on löytynyt ruokajätteiden lisäksi uskomuksiin liittyneitä luukätköjä.
Klo 15 Ulla Moilanen: Metallinilmaisinharrastus  ja arkeologia. Esinetunnistusta.
Arkeologi Ulla Moilanen tarjoaa yleisölle kattavan tieto paketin metallinilmaisin-harrastuksesta ja tuo näytteille uusimpia paikallisia peltolöytöjä. Yleisö voi tuoda tunnistettavaksi löytämiään esine.

© Asko Parkkonen